Afbeeldingsbestanden.

Er zijn honderden typen afbeeldingsbestanden – waarvan en geen twee hetzelfde zijn. Als je weet wat het kenmerkende van elk type is, kun je weloverwogen de meest geschikte bestandindeling voor je project te kiezen Ontdek de verschillen tussen de belangrijkste typen afbeeldingsbestanden en gebruik die kennis om je beste creatieve werk te maken.

Of je nu foto's maakt, logo's ontwerpt of afbeeldingen bewerkt, het is essentieel dat je de ins en outs van elk bestandstype begrijpt. Met het juiste type afbeeldingsbestand kun je:

  • Bestanden eenvoudig delen –zodat ontwerpers en drukkers de bestanden die je stuurt kunnen openen en omgekeerd.
  • De beeldkwaliteit behouden –voor scherpe resultaten en de juiste kleuren, zonder verpixeling of vervorming.
  • Zorgen voor softwarecompatibiliteit – waardoor anderen je afbeeldingen, logo's of graphics probleemloos kunnen bewerken.
  • De grootte gemakkelijk aanpassen —bijvoorbeeld voor een visitekaartje of filmposter.
Lees meer over de verschillende afbeeldingstypen.

Vectorbestanden.

Bij een vectorbestand wordt de afbeelding opgebouwd op basis van punten op een raster die door wiskundige formules worden bepaald. Veelzijdigheid is het kernbegrip bij vectorbestanden, omdat je de grootte ervan talloze keren kunt aanpassen zonder verlies van resolutie. Dat is perfect voor afbeeldingen die je regelmatig moet vergroten of verkleinen. Lees meer over vectorbestanden: SVG-bestanden, STL-bestanden en EPS-bestanden.

Bekijk alle pagina's over vectorbestanden

Rasterbestanden.

Een rasterbestand bestaat uit een vast aantal kleurpixels. Dat betekent dat verandering van grootte de resolutie kan aantasten. De meeste online en afgedrukte afbeeldingen zijn rasterbestanden die je in veel programma's kunt openen. Lees meer over rasterbestanden: GIF-bestanden, PNG-bestanden en JPEG-bestanden.

Bekijk alle pagina's over rasterbestanden

Onbewerkte (raw) bestanden.

Bij een digitale camera heb je meer controle als je foto's in onbewerkte indeling maakt. Je opnamen worden opgeslagen als onbewerkt bestand, niet als afbeeldingsbestand. Onbewerkte bestanden zijn groot omdat ze de maximale hoeveelheid details bevatten, zodat je ze later voor verschillende projecten kunt bewerken. Je moet ze wel importeren en vervolgens als afbeeldingsbestand exporteren. Lees meer over onbewerkte bestanden. DNG-bestanden.

Bekijk alle pagina's over onbewerkte bestanden

Afbeeldingsbestanden vergelijken.

Als je foto's maakt met een digitale camera, een logo helemaal zelf ontwerpt of graphics maakt die je online en in drukwerk wilt gebruiken, is het cruciaal dat je het juiste type afbeeldingsbestand kiest om problemen in de toekomst te vermijden. Vergelijk verschillende typen afbeeldingsbestanden en kies de meest geschikte voor je project. JPEG versus PNG, PNG versus TIFF, EPS versus SVG.

Alle typen afbeeldingsbestanden vergelijken

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/discovery-hub/products-photoshop-segment-blade