#F5F5F5

ONTWERP

AI versus EPS.

EPS en AI, beide pioniers van de vectorbestandsindeling, zijn standaard bestandstypen in Adobe Illustrator. Beide ondersteunen vectorafbeeldingen, maar EPS is ook geschikt voor bitmapafbeeldingen. Verdiep je in de manier waarop je deze twee bestandstypen kunt gebruiken en waarin ze verschillen van andere vectorindelingen.

Ontdek Creative Cloud

AI vs EPS marquee image

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/get-started-notification-blade

Wat is een EPS-bestand?

EPS staat voor Encapsulated PostScript, een vectorbestandstype waarin je afbeeldingen, tekst en ontwerpen kunt opslaan en bewaren, zodat je ze op elk gewenst moment kunt openen en bewerken. In het begin was EPS een belangrijk bestandstype voor 2D-afbeeldingen, voornamelijk gebruikt voor hoogwaardige afdrukken en webgebruik.

Meer informatie over EPS-bestanden

Wat is een AI-bestand?

Adobe heeft AI ontworpen als standaard bestandstype voor Illustrator. Met AI profiteer je optimaal van alle mogelijkheden van Illustrator, vooral als het gaat om vectorafbeeldingen. AI-afbeeldingsbestanden bevatten veel gegevens en details, waardoor ze ideaal zijn voor verdere bewerking. Elk AI-bestand kan talloze artboards bevatten – de canvasachtige ruimten waar je visuele elementen kunt maken en bewerken – maar de bestanden zelf zijn beperkt tot één pagina.

Meer informatie over AI-bestanden

Wat is het verschil tussen een AI- en een EPS-bestand?

EPS-bestanden zijn groter en flexibeler dan AI-bestanden en bestaan al langer. AI-bestanden zijn kleiner, maar bevatten meer details dan EPS-bestanden. Als je graag met kleine bestanden werkt, is AI wellicht voor jou het meest geschikt. Veel mensen zien AI-bestanden als een gestroomlijnde en vereenvoudigde EPS-subset vanwege de simpelere bewerkingsmogelijkheden, de grote compatibiliteit en het feit dat EPS alleen vectorafbeeldingen ondersteunt.

Oorspronkelijk was de compatibiliteit van EPS-bestanden groter dan die van AI, maar naarmate programma's geavanceerder werden en meer bestandstypen ondersteunden, veranderde dit. Door de sterke compatibiliteit tussen AI en PDF waren AI-bestanden bovendien eenvoudiger te openen dan EPS.

Geschiedenis van EPS en AI.

Adobe Illustrator kwam in 1987 op de markt en werd al gauw toonaangevend voor grafisch ontwerp. In het begin gebruikte Illustrator EPS als standaard bestandstype. Pas vanaf Illustrator 9.0 kreeg PGF de voorkeur boven EPS en dit werd later het AI-bestand.

Tegenwoordig kun je zowel EPS- als AI-bestanden gebruiken voor eenvoudige en complexe tekeningen, illustraties, ontwerpen en meer. Omdat AI echter de eigen bestandsindeling van Illustrator is, geven de meeste Adobe-gebruikers de voorkeur aan AI.

Vector versus bitmap.

Een bitmapafbeelding is een verzameling pixels. Elke pixel heeft zijn eigen kleur en in grote groepen zorgt dit voor een grote afbeelding met veel details. Pixelafbeeldingen zijn echter moeilijk te schalen omdat ze bestaan uit veel afzonderlijke pixels. Als je een pixelafbeelding groter maakt dan bedoeld, zijn er onvoldoende pixels om de beeldkwaliteit te behouden.

Vectorafbeeldingen worden gemaakt op basis van geometrische en wiskundige verhoudingen – gebouwd op een systeem van punten, lijnen, bogen, curven en polygonen. Ze zijn ideaal als je de schaal wilt aanpassen, omdat hun lijnen en vormen bij elke grootte hun verhouding behouden.

EPS kan zowel bitmap- als vectorafbeeldingen verwerken. AI is alleen geschikt voor vectoren.

Complexiteit van de afbeelding.

Veel ontwerpers geven de voorkeur aan het vectorbestandstype voor bepaalde projecten, vanwege de precisie, kwaliteit en schaalbaarheid. Je kunt vectoren verkleinen tot het formaat van een visitekaartje en vergroten tot een billboard, beide met dezelfde kwaliteit. AI-bestanden hebben het extra voordeel dat ze veel afbeeldingsgegevens bevatten, waardoor je ze gemakkelijker kunt bewerken.

Voor complex artwork is AI geschikter dan EPS. Eén pagina bevat alle afbeeldingsgegevens plus allerlei artboards, waardoor je AI-bestanden gemakkelijk kunt bewerken.

Transparantie.

Een ander voordeel van AI-bestanden is dat ze transparantie ondersteunen. Door de transparantie, in lagen, kunnen grafisch ontwerpers artwork creëren dat ze overal kunnen gebruiken waar een ontwerp moet opgaan in verschillende achtergronden, zoals een logo op een webpagina.

Gebruiksscenario's.

Oorspronkelijk was EPS bedoeld voor online afbeeldingen en afdrukken van geavanceerde graphics. Tegenwoordig is EPS voor webgebruik vervangen door JPEG, GIF en PNG. EPS blijft echter handig voor drukwerk, vooral bij afbeeldingen met complexe graphics en elementen met een hoge resolutie.

AI-bestanden zijn populair voor kleine afbeeldingen, met name als die heldere, scherpe lijnen hebben. Grafisch ontwerpers gebruiken ze vaak voor logo's, pictogrammen, posters en afdrukken. AI is ook handig voor typografisch ontwerp – het maken van lettertypen – en staat bekend om de zeer nauwkeurige weergave ervan.

Vooruit kijken.

AI wordt steeds gangbaarder, ten koste van EPS. Hoewel EPS nog steeds wordt gebruikt, kunnen ontwerpers en illustratoren dezelfde afbeeldingsbestanden net zo gemakkelijk in AI maken. Als het eigen standaardbestandstype van Adobe Illustrator zal de populariteit van AI-bestanden blijven groeien.

Hoe converteer ik een JPEG naar EPS?

Volg deze eenvoudig stappen om een rastergebaseerd JPEG-bestand te converteren naar een vectorgebaseerd EPS-bestand.

 1. Open Adobe Photoshop en selecteer Bestand > Openen.
 2. Selecteer het JPEG-bestand op je computer.
 3. Kies Bestand > Opslaan als.
 4. Kies als bestandstype EPS en klik op Opslaan.
 5. Kies de gewenste instellingen in het deelvenster met EPS-opties.
 6. Klik op OK en Exporteren.

Hoe converteer ik een PDF naar een AI-bestand?

Volg deze stappen om in Illustrator PDF-bestanden te converteren naar AI:

 1. Open Illustrator.
 2. Selecteer Bestand > Openen en selecteer de PDF.
 3. Kies Bestand > Opslaan als.
 4. Selecteer AI als bestandstype.
 5. Selecteer Exporteren.

Veelgestelde vragen over AI versus EPS.

Welk bestandstype kun je in meer applicaties gebruiken?
EPS blijft het meest compatibele bestandstype. Het is open-source, dus iedereen kan het coderen en ontwikkelen. Aan de andere kant is AI het eigen bestandstype van Adobe Illustrator. En je kunt het in steeds meer grafische programma's openen en gebruiken.

Kan ik een EPS-bestand in Illustrator openen?

Je kunt in Illustrator een EPS-bestand openen en bekijken, maar je kunt het niet bewerken tenzij je het oorspronkelijke ontwerpbestand importeert. Je kunt het beste je bestanden in Illustrator of een ander ontwerpprogramma maken en bewerken en ze puur voor het afdrukken opslaan als EPS.

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/do-more-illustrator-color-blade