HEIF-bestanden..

Het HEIF-bestandstype wordt het meest geassocieerd met afbeeldingen die zijn gemaakt met Apple-apparaten, zoals iPhones en iPads. Net als JPEG gebruikt HEIF 'lossy' compressie, maar het is een ruimtebesparend alternatief dat de moeite van het overwegen waard is. Lees in deze handleiding meer over het HEIF-bestandstype.

Marquee-afbeelding HEIF

Wat je leert.

 

 • Wat is een HEIF-bestand?
   
 • Geschiedenis van het HEIF-bestand
   
 • Waarvoor worden HEIF-bestanden gebruikt?
   
 • Voor- en nadelen van HEIF-bestanden
   
 • Een HEIF-bestand openen
   
 • Een HEIF-bestand maken en bewerken
   
 • Veelgestelde vragen over HEIF

 

 

Wat is een HEIF-bestand?

HEIF staat voor High Efficiency Image File. Samen met het bekendere HEIC (beide zijn praktisch uitwisselbaar) zijn HEIF-bestanden gebaseerd op een standaard die bekend staat als High Efficiency Video Compression. Het bestandstype werkt met 'lossy' compressie. Dat betekent dat niet alle oorspronkelijke gegevens bewaard blijven, wat ten koste kan gaan van de beeldkwaliteit. Toch kun je met HEIC allerlei soorten afbeeldingen verwerken, zoals stilstaande afbeeldingen, bursts en verzamelingen. HEIF bevat ook de metadata die elke afbeelding beschrijven.

 

Het belangrijkste voordeel van HEIF is ruimtebesparing. Het overtreft hierin het meest ondersteunde afbeeldingstype, JPEG. Bij compressie van dezelfde afbeelding evenaart HEIF de JPEG in kwaliteit, maar wel in een kleiner bestand. Bij dezelfde bestandsgrootte is de kwaliteit van HEIF zelfs beter.

 

 

Geschiedenis van het HEIF-bestand.

Al in 2015 ontwikkelde de MPEG (Moving Picture Experts Group) het HEIF-bestand, maar pas in 2017 kwam het uit de schaduw van het populairdere, meer 'lossy' JPEG. In dat jaar besloot Apple HEIF te gebruiken voor de iOS11-update. Daarmee werd JPEG volledig vervangen. Andere ontwikkelaars als Microsoft (voor Windows) en Android volgden snel.

 

Dit bleef niet onopgemerkt bij camera- en scannerfabrikanten en in 2019 kondigde Canon officieel aan dat het bedrijf was overgestapt op HEIF-bestanden.

 

 

Waarvoor worden HEIF-bestanden gebruikt?

Het HEIF-bestandstype is steeds populairder geworden sinds Apple het in 2017 ging gebruiken. Laten we eens kijken waarom het zo populair is:

 

Hoge beeldkwaliteit.

Zowel professionals als amateurfotografen zijn enthousiast over de mogelijkheden van HEIF. Net als bij JPEG zijn de bestanden meestal klein, maar JPEG ondersteunt alleen een 8-bits kleurenschema terwijl HEIF 16-bits ondersteunt. Dat vertaalt zich in afbeeldingen van veel betere kwaliteit op de camera.

 

Soepelere bewerking.

HEIF biedt transparantie, JPEG niet. Bovendien kun je door de unieke bestandseigenschappen een HEIF-afbeelding wijzigen zonder tussentijds nieuwe versies te hoeven opslaan. Daarom is HEIF wereldwijd in bewerkingssoftware extreem populair.

 

Ontdek meer rasterbestandstypen

 

 

Voor- en nadelen van HEIF-bestanden.

Ze bestaan nog niet zo lang, maar HEIF heeft al zijn diensten bewezen. Bekijk hier waarom je wel (of niet) met HEIF-bestanden zou willen werken:

 

Voordelen van HEIF-bestanden.

 • HEIF-afbeeldingen worden gecomprimeerd tot kleinere bestanden dan JPEG, maar met minder kwaliteitsverlies. Bij even grote bestanden ziet de HEIF-afbeelding er scherper uit.
   
 • HEIF-bestanden die op camera zijn vastgelegd, bevatten details met veel contrast, zodat je geen last hebt van bepaalde veelvoorkomende problemen waar JPEG's mee kampen.

 • HEIF comprimeert de enorme hoeveelheden videogegevens die smartphones vastleggen.

 • Voor externe overdracht converteert Apple HEIF-bestanden nog steeds naar JPEG. Dit is handig als je foto's deelt met JPEG-gebruikers.

 

Nadelen van HEIF-bestanden.

 • Hoewel Apple iOS HEIF ondersteunt, zijn voor andere platforms zoals Windows speciale uitbreidingen nodig. 
   
 • Geen van de gangbare webbrowsers, waaronder Chrome, Firefox en zelfs Apple's eigen Safari, ondersteunt HEIF.

 • HEIF wordt niet ondersteund door printerfabrikanten, dus je kunt een HEIF-bestand pas afdrukken nadat je het eerst naar een ondersteund bestandstype hebt geconverteerd.
   
 • Social media hebben HEIF nog niet overgenomen. Dat betekent dat je HEIF-foto's niet op Facebook of Instagram kunt delen.

 

 

Een HEIF-bestand openen.

Je kunt op een Mac (met macOS High Sierra en latere versies) HEIF-bestanden openen met Apple Voorvertoning en Apple Foto's. Gebruik op je iOS-apparaat (iOS 11 of later) iOS Foto's om een HEIF te openen.

 

Op pc's met Windows 10 moet je de Uitbreidingen voor HEIF-afbeeldingen en voor HEVC-video uit de Microsoft Store installeren voordat je een HEIF-bestand kunt openen met bepaalde programma's zoals Windows Photo Viewer.

 

Een HEIF-bestand maken en bewerken.

Maak met deze simpele stappen een HEIF-bestand in Adobe Photoshop:

 

 1. Open in Photoshop een bestaand afbeeldingsbestand en klik op Opslaan als.
   
 2. Selecteer in het dialoogvenster dat verschijnt de optie HEIF in het menu Indeling.
   
 3. Sla het nieuwe HEIF-bestand op de gewenste locatie op.

 

 

Veelgestelde vragen over HEIF.

Moet ik opnamen maken in HEIF?

Ondanks de voordelen van HEIF ten opzichte van JPEG neigen professionele fotografen nog steeds naar opnamen in RAW voor latere conversie. Maar als je met een iPhone foto's maakt, scoort HEIF beter op kwaliteit en opslag dan JPEG en andere bestandstypen.

 

Gaat HEIF JPEG vervangen?

Gezien het grote aantal Apple-gebruikers heeft HEIF in bepaalde opzichten JPEG al vervangen. JPEG is echter nog steeds handig voor andere platforms, browsers en apparaten die het HEIF-bestandstype niet net als Apple hebben gestandaardiseerd. HEIF heeft meerdere voordelen ten opzichte van JPEG als het gaat om afbeeldingen maken en opslaan, maar op dit moment is er plaats voor beide bestandstypen.

 

Waarom zijn mijn foto's HEIF in plaats van JPEG?

Op Apple-apparaten is HEIF meestal het standaard bestandstype voor het vastleggen en opslaan van foto's. Als je foto's verzendt, worden deze automatisch naar JPEG geconverteerd voordat ze naar de Android-telefoons van vrienden of familie worden gestuurd. Zo kan iedereen ze bekijken.

 

Hoe schakel ik HEIF uit?

Als je liever in een ander bestandstype dan HEIF foto's maakt of bewerkt, kun je dit eenvoudig aanpassen. Ga op de iPhone naar Instellingen > Camera > Bestandsstructuren. Selecteer de optie Meest compatibel. Maar vergeet niet dat HEIF-bestanden minder ruimte in beslag nemen op je apparaat.

 

Wat is het verschil tussen HEIC en HEIF?

HEIF is de naam voor de standaard – High Efficiency Image Format. HEIC is de door Apple gekozen bestandsextensie. De termen zijn eigenlijk uitwisselbaar omdat de HEVC-standaard (High Efficiency Video Compression), ook bekend als H.265, de basis van beide is.

Meer informatie over bestandstypen die vergelijkbaar zijn met HEIF.

Afbeelding JPEG-bestand

JPEG-bestanden

Lees meer over de 'lossy' compressie en geringe bestandsgrootte van JPEG's.

Afbeelding PNG-bestand

PNG-bestanden

Ontdek meer over dit veelgebruikte alternatief voor GIF.

Afbeelding GIF-bestand

GIF-bestanden

Ontdek waarom GIF's zo populair zijn voor het web, ondanks het feit dat ze niet de hoogste kwaliteit leveren.

Afbeelding BMP-bestand

BMP-bestanden

Lees meer over het BMP-bestandstype dat hoge kwaliteit biedt, maar in een groot bestand.

HEIF's vergelijken met andere bestandstypen.

Afbeelding HEIC- versus JPEG-bestand

HEIC versus JPEG

Lees alles over JPEG – al bijna dertig jaar de standaard – en vergelijk het met het recentere HEIF-bestandstype.