Asymptote-bestanden.

Asymptote is een programmeertaal waarmee je technische vectorafbeeldingen kunt opbouwen die je vervolgens kunt exporteren naar een ander bestandstype, zoals EPS en PDF. Ontdek de geschiedenis van het Asymptote-bestandstype en bekijk hoe het werkt.

Asymptote-bestand

Wat je leert.

 

 • Wat is een Asymptote-bestand?
   
 • Geschiedenis van het Asymptote-bestand
   
 • Waarvoor worden Asymptote-bestanden gebruikt?
   
 • Voor- en nadelen van Asymptote-bestanden
   
 • Een Asymptote-bestand openen
   
 • Een Asymptote-bestand maken en bewerken
   
 • Veelgestelde vragen over Asymptote-bestanden

 

 

Wat is een Asymptote-bestand?

Asymptote-bestanden werken anders dan standaard typen afbeeldingsbestanden. Asymptote is een taal voor vectorafbeeldingen. Je kunt er graphics mee maken op basis van een wiskundig kader met coördinaten.

 

Asymptote-bestanden zijn zeer geschikt voor technische tekeningen en wiskundige diagrammen en figuren. Zodra je met deze programmeertaal een afbeelding hebt gemaakt, kun je deze naar een meer toegankelijk bestandstype exporteren, bijvoorbeeld PostScript, EPS, PDF, SVG, WebGL of PRC.

 

Een Asymptote-bestand is te herkennen aan de extensie ASY, maar je zult waarschijnlijk niet vaak een dergelijk bestand tegenkomen.

 

 

Geschiedenis van het Asymptote-bestand.

Het Asymptote-bestandstype werd in 2004 ontwikkeld door Andy Hammerlindl, John C. Bowman en Tom Prince. Ze werden geïnspireerd door een eerder tekenprogramma, MetaPost.

 

Onder de Lesser General Public License van GNU werd de software gratis toegankelijk voor iedereen. Asymptote werkt op Microsoft Windows-, Unix- en Mac OS-platforms en je kunt een Asymptote-bestand op internet ook openen via een webbrowser.

 

Met LaTeX-software kun je de typografie van de labels en vergelijkingen in elk Asymptote-document gelijktrekken. Je kunt met Asymptote tweedimensionale vectorafbeeldingen genereren voor bestandstypen als PostScript en PDF. Ook kun je er 3D WebGL-afbeeldingen mee insluiten in HTML-bestanden.

 

 

Waarvoor worden Asymptote-bestanden gebruikt?

Asymptote is meer een taal voor vectorafbeeldingen dan een gewoon bestandstype. Je kunt met een Asymptote-bestand:

 

Geavanceerde technische tekeningen maken.

In Asymptote-bestanden maak je met code wiskundige grafieken en diagrammen. Je kunt zelfs eenvoudige illustraties in allerlei kleuren maken, zoals het yin-en-yangsymbool.

 

3D-vectorafbeeldingen genereren.

Met het Asymptote-bestandstype kun je 3D-afbeeldingen genereren en insluiten. Je kunt bijvoorbeeld HTML-bestanden in WebGL-afbeeldingen insluiten en dat geldt ook voor PRC-afbeeldingen in PDF's.

 

Ontdek meer vectorbestandstypen

 

 

Voor- en nadelen van Asymptote-bestanden.

Net als elk bestandstype heeft Asymptote specifieke gebruiksmogelijkheden, waardoor het geschikter is voor sommige situaties dan voor andere. Enkele voordelen en nadelen van Asymptote zijn:

 

Voordelen van Asymptote-bestanden.

 • Met Asymptote kun je heel nauwkeurige technische tekeningen maken, ondersteund door een op coördinaten gebaseerd kader. Daardoor is het zeer geschikt voor wiskundige en wetenschappelijke afbeeldingen.
 
 • Het programma is zeer gebruikersvriendelijk en heeft zelfs een webbrowser-applicatie. Het is gratis. Er zijn geen lidmaatschapskosten aan verbonden.
 
 • Als je een afbeelding met behulp van Asymptote-code hebt getekend, kun je deze in allerlei bestandstypen opslaan, bijvoorbeeld PostScript, PDF, SVG en WebGL.

 

Nadelen van Asymptote-bestanden.

 • Asymptote-bestanden worden opgebouwd met code en opdrachten. Dit is wellicht voor sommige gebruikers een technisch obstakel. Voor effectief gebruik zijn specifieke vaardigheden nodig.
 
 • Als je niet bekend bent met Asymptote, kan het lastig zijn een onbewerkt Asymptote-bestand te openen en de code erin te begrijpen. Dit verhindert je wellicht om Asymptote-bestanden te delen met anderen.
 
 • Vectorafbeeldingen in Asymptote-bestanden worden opgebouwd met wiskundige vergelijkingen en coördinaten in plaats van pixels. Dat betekent dat ze meestal niet geschikt zijn voor digitale foto's van hoge kwaliteit.

 

 

Een Asymptote-bestand openen.

Volg deze stappen om een Asymptote-bestand te openen:

 
 1. Zorg ervoor dat je Asymptote-software hebt geïnstalleerd op Microsoft Windows, macOs of Unix als je een onbewerkt bestand wilt openen en bewerken.
   
 2.  Dubbelklik na installatie van de software op het bestand om het bestand op de computer te openen.

 3. Asymptote-afbeeldingen die naar een ander bestandstype zijn geëxporteerd, bijvoorbeeld PDF, zijn wellicht eenvoudiger te openen. 

 4. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en selecteer Openen met.
   
 5. Kies in de lijst met applicaties een programma waarmee je het bestand kunt openen.

 

 

Een Asymptote-bestand maken en bewerken.

Volg deze stappen om een Asymptote-bestand te maken:

 

 1. Installeer Asymptote-software op de computer of open de webbrowser-applicatie.

 2. Voer de code en opdrachten in die je nodig hebt om de technische vectorafbeelding te maken.
   
 3. Kies een uitvoeroptie (bijvoorbeeld PDF) en download de afbeelding.
   
 4. Afhankelijk van de gekozen optie kun je het nieuwe bestand in bewerkingssoftware voor afbeeldingen zoals Adobe Photoshop openen.

 

 

Veelgestelde vragen over Asymptote-bestanden.

Welke afbeeldingen kun je met behulp van Asymptote maken?

Het Asymptote-bestandstype wordt voornamelijk gebruikt voor zeer nauwkeurige wiskundige diagrammen en grafieken, anders dan rasterafbeeldingsbestanden zoals JPEG's en PNG's, die geschikter zijn voor foto's. Omdat Asymptote allerlei kleuren ondersteunt, is dit bestandstype ook geschikt voor eenvoudige illustraties.

 

Is Asymptote eenvoudig te gebruiken?

Het helpt als je enige programmeerkennis hebt voordat je Asymptote gebruikt. Dat komt omdat de Asymptote-taal vectorafbeeldingen maakt op basis van codes en opdrachten die jij invoert. Zodra je de basisprincipes kent, kun je relatief simpel in de webbrowser-applicatie navigeren.

 

Wat is het verschil tussen Asymptote en JPEG?

Een Asymptote-afbeelding is een vectorafbeelding en een JPEG is een rasterbestand. De eerste is opgebouwd uit wiskundige vergelijkingen, terwijl de tweede pixels bevat. Daarom gebruik je vectorafbeeldingen voornamelijk voor illustraties, logo's en grafieken die je wilt kunnen vergroten en verkleinen. Rasterbestanden zijn in het algemeen geschikter voor foto's en webafbeeldingen.

 

Kan een Asymptote-afbeelding 3D-vormen bevatten?

Je kunt met de juiste code en opdrachten zowel 2D- als 3D-afbeeldingen maken in Asymptote. Ervaren gebruikers kunnen complexe graphics met meerdere gegevenssets tekenen.

 

Zijn er kosten aan Asymptote verbonden?

Je kunt Asymptote-software gratis downloaden en gebruiken omdat het deel uitmaakt van het Lesser General Public License-programma van GNU. Het bestandstype is ook eenvoudig toegankelijk via een webbrowser-applicatie.

Meer informatie over bestandstypen die vergelijkbaar zijn met Asymptote.

Afbeelding SVG-bestand

SVG-bestanden

Een vectorafbeeldingstype dat is ontworpen voor 2D-afbeeldingen.

Afbeelding STL-bestand

STL-bestanden

Een populaire optie voor 3D-modellering en -afdrukken.

Afbeelding EPS-bestand

EPS-bestanden

Een veelgebruikte uitvoeroptie voor Asymptote-bestanden.

Afbeelding DWG-bestand

DWG-bestanden

Nog een bestandstype voor het opslaan van 2D- en 3D-ontwerpgegevens.

Koop Adobe Illustrator

Creëer prachtige vectorafbeeldingen en -illustraties.

7 dagen gratis, daarna 24,19 € per maand.