FLT-bestanden.

Programmeurs en ontwerpers gebruiken het FLT-bestandstype om informatie over 3D-scènes in vluchtsimulaties op te slaan. Ontdek meer over de geschiedenis en de voor- en nadelen van FLT en lees hoe je een FLT-afbeelding kunt openen.

FLT-bestand

Wat je leert.

 

 • Wat is een FLT-bestand?
 • Geschiedenis van het FLT-bestand
 • Waarvoor worden FLT-bestanden gebruikt?
 • Voor- en nadelen van FLT-bestanden
 • Een FLT-bestand openen
 • Veelgestelde vragen over FLT

 

 

Wat is een FLT-bestand?

FLT, met de bestandsextensie .FLT, staat voor OpenFlight. Het is het eigen bestandstype van Presagis Creator-software.

 

Ontwerpers en programmeurs gebruiken FLT-bestanden om 3D-geometriemodellen te bouwen voor real-time simulaties. Sinds eind jaren '80 ondersteunt het bestandstype vlucht- en legersimulaties, met name die met stadsscènes.

 

Volgens Presagis is FLT het meestgebruikte 3D-bestandstype binnen de wereldwijde sector voor visuele simulaties. Het doel van FLT is realistische precisie te bieden aan mensen die simulators gebruiken om nieuwe vaardigheden te leren.

 

 

Geschiedenis van het FLT-bestand.

Het FLT-bestandstype stamt uit 1988, toen Software Systems het concept ontwikkelde voor de MultiGen-modelleringssoftware van het bedrijf. FLT was begin jaren '90 populair bij ontwikkelaars van commerciële vluchtsimulators en dat is nog steeds het geval. De oorspronkelijke naam was Flight. Dit werd later veranderd in OpenFlight, om te benadrukken dat het een open-source bestandstype is.

 

In de loop der tijd hebben FLT-bestanden zich ontwikkeld. Je kunt ze nu gebruiken in de Creator-software van Presagis. Het bestandstype wordt nog steeds voornamelijk gebruikt voor de ondersteuning van 3D-afbeeldingen in geavanceerde visuele-simulatiesystemen.

 

 

Waarvoor worden FLT-bestanden gebruikt?

Ook nu nog helpt het FLT-bestandstype ontwerpers en programmeurs realistische virtuele omgevingen te maken. De belangrijkste gebruiksmogelijkheden zijn:

 

Vluchtsimulaties ondersteunen.

Vanaf het begin hebben FLT-bestanden een rol gespeeld in commerciële vluchtsimulaties, omdat ze zeer nauwkeurige geografische gegevens kunnen bevatten. Vliegtuigpersoneel wordt aan de grond opgeleid in de basisprincipes van vluchtmanagement met behulp van vluchtsimulators.

 

Militaire en stedelijke scènes maken.

Met het bestandstype kun je stedelijke scènes en zelfs slagvelden tot leven brengen voor simulators in allerlei sectoren. Militaire trainingsprogramma's kunnen het bijvoorbeeld gebruiken om potentiële conflictscenario's uit te beelden.

 

Ontdek meer vectorbestandstypen

 

 

Voor- en nadelen van FLT-bestanden.

Kijk goed naar de mogelijke voor- en nadelen van FLT voordat je dit bestandstype gaat gebruiken.

 

Voordelen van FLT-bestanden.

 • FLT ondersteunt geavanceerde real-time functies en biedt precisie en betrouwbaarheid voor programmeurs van visuele simulaties.
 
 • Omdat het het meest gebruikte 3D-bestandstype is in de visuele-simulatiesector, kun je FLT-bestanden gemakkelijk openen en delen.
 
 • Ontwerpers kunnen objecten die ze maken opslaan in FLT voor gebruik in andere projecten.

 

 

Nadelen van FLT-bestanden.

 • Omdat FLT-bestanden het meest compatibel zijn met Presagis Creator, kun je vaak alleen in dat programma optimaal profiteren van alle mogelijkheden van dit bestandstype.
 
 • Afhankelijk van ervaring kan het even duren voordat ontwerpers volledig klaar zijn om geavanceerde projecten in FLT uit te voeren.
 
 • FLT werd ontwikkeld voor 3D-geometriemodellen. Voor de opslag van digitale foto's is een rasterbestandstype wellicht een betere optie.

 

 

Een FLT-bestand openen.

Naast Presagis Creator kun je in allerlei 3D-ontwerpprogramma's FLT-bestanden openen op Windows- en Mac-computers. Download eerst een compatibel programma voordat je een bestand gaat openen.

 

Ga naar de map met het bestand en klik met de rechtermuisknop op het bestand. Klik op Standaardprogramma selecteren en vervolgens op Bladeren. Selecteer vervolgens een compatibel programma om het bestand te openen. 

 

 

Veelgestelde vragen over FLT.

Heb ik speciale software nodig om met een FLT-bestand te werken?

 

Ja, je hebt speciale 3D-ontwerpsoftware nodig om met een FLT-bestand te werken. FLT is het eigen bestandstype van Presagis Creator. Andere compatibele programma's zijn Autodesk 3ds Max en Blender. Aan het gebruik hiervan kunnen kosten zijn verbonden.

 

Welke real-time eigenschappen bieden FLT-bestanden?

Culling-volumes, switch nodes, detailniveaus (LOD, Levels of Detail) en binaire scheidingsvlakken zijn een aantal van de geavanceerde real-time functies die het FLT-bestandstype (OpenFlight) biedt.

 

Welke extensie heeft het FLT-bestandstype?

Je herkent een OpenFlight- (FLT-) bestand aan de extensie .FLT. Ook Flight Simulator van Microsoft gebruikt deze extensie, naast andere bestandstypen. 

 

Is FLT een raster- of een vectorbestand?

Het FLT-bestandstype valt in de categorie vectorbestanden. Vector en raster zijn de twee belangrijkste typen afbeeldingsbestanden. Wiskundige formules vormen de basis van vectorbestanden, terwijl pixels de basis zijn voor rasterbestanden. Vectorbestanden zijn geschikt voor logo's, illustraties en diagrammen terwijl rasterbestanden geschikt zijn voor complexe digitale foto's.

 

Hoeveel versies van OpenFlight bestaan er?

OpenFlight 16.7 werd in 2018 op de markt gebracht. De eerste specificatie onder de naam OpenFlight was 10.0 in 1991.

Meer informatie over bestandstypen die vergelijkbaar zijn met FLT.

Afbeelding 3DS-bestand

3DS-bestanden

Lees meer over 3DS, een ander populair bestandstype voor 3D-afbeeldingen.

Afbeelding STEP-bestand

STEP-bestanden

Verken dit bestandstype, dat heel handig is voor 3D-modellen.

Afbeelding DWF-bestand

DWF-bestanden

Lees meer over DWF, een manier om 2D- en 3D-tekeningen te comprimeren. 

Afbeelding PRC-bestand

PRC-bestanden

Maak kennis met dit 3D-bestandstype dat is ontwikkeld voor productieprocessen.

Koop Adobe Illustrator

Creëer prachtige vectorafbeeldingen en -illustraties.

7 dagen gratis, daarna 24,19 € per maand.