Bekijk de wereld vanuit een andere hoek
met luchtfotografie.

Presenteer met je luchtfoto's verbazingwekkende landschappen, architectuur en meer. Of je nu een drone gebruikt, boven op een wolkenkrabber staat of foto's maakt vanuit een vliegtuig: met de volgende tips maak je prachtige luchtfoto's.

Luchtfoto van auto's die over de Golden Gate-brug rijden

Foto gemaakt door Toby Harriman

Bekijk de wereld vanuit het perspectief van een vogel.

Met luchtfotografie en -videografie kun je landschappen en architectuur vanuit unieke hoeken bekijken en geweldige opnamen maken van gebieden die anders onbereikbaar zijn. Luchtbeelden en -video's zijn van groot belang voor de architectuur-, vastgoed- en milieusector. 

 

Ontdek waaraan je moet denken als je opnamen maakt vanuit een vliegtuig, helikopter, drone of hoog gebouw. En leer alles over de tools en applicaties waarmee je alles uit je luchtfoto's kunt halen.

 

Kies je transportmiddel met zorg.

De optimale methode voor luchtfotografie hangt af van wat je fotografeert en waarom. Voor eenvoudige projecten, zoals locatieplanning of vastgoedopnamen, heb je misschien genoeg aan een drone. Voor bepaalde hoogten en gebieden moet je misschien zelf de lucht in. In een vliegtuig of helikopter kun je meer apparatuur meenemen om ervoor te zorgen dat je hoge-resolutieafbeeldingen kunt maken.

Twee mensen besturen een drone die is uitgerust met een camera
Luchtfoto van een knooppunt van snelwegen

Foto gemaakt door Toby Harriman

Luchtfoto van een prachtig oud stadje aan de voet van een heuvel

Drones zijn toegankelijk en het gebruik ervan is duurzaam.

Dronefotografie is een bereikbare en betaalbare manier om aan de slag te gaan met luchtfotografie. Bovendien belast een drone het milieu veel minder dan een vliegtuig of helikopter. De technologie van sommige drones komt inmiddels in de buurt van die van hoogwaardige camera's, maar voor luchtfoto's met een hogere resolutie is een drone niet geschikt tenzij deze je camera kan dragen. Onthoud dat er ook voor drones luchtvaartregels gelden, dus controleer of je toestemming hebt om in het gebied te zijn waar je de drone laat vliegen.

 

Vliegtuigen gaan een stapje verder.

Vliegtuigen gaan hoger en verder en kunnen je een bovenaanzicht geven van gebieden waar drones niet zijn toegestaan. Het boeken van een vlucht kan weleens minder duur en gemakkelijker zijn dan je denkt. Bovendien kun je je hoogwaardige camera-apparatuur meenemen, zodat je zeker weet dat je werk galeriewaardig is. Piloot en luchtfotograaf Alex MacLean raadt aan een vliegtuig met bovenliggende vleugels te gebruiken, bijvoorbeeld een Cessna 172, zodat de vleugels zich boven de cockpit bevinden en je niet hinderen bij opnamen.

 

Helikopters bewegen zich behendig op lagere hoogten.

Een vliegtuig mag in een dichtbevolkt gebied niet lager dan 1000 feet (305 meter) vliegen. Als je lager wilt vliegen of boven een gebied wilt blijven hangen, boek dan een helikopter. Hoewel het waarschijnlijk duurder is dan een vliegtuig, kun je het beste een helikopter charteren als je opnamen wilt maken van iets kleins of in een dichtbevolkt gebied, zoals een huis of een stadion.

 

Bereid je voor met de juiste tools en applicaties.

"Je kunt alles doen. Als je maar een vergunning en voldoende budget hebt", aldus luchtfotograaf en -videograaf Toby Harriman. Zorg er alleen voor dat je je goed voorbereidt. Denk aan de volgende belangrijke factoren voordat je de lucht in gaat voor luchtvideo's of -foto's.

Foto vanuit de cockpit van een helikopter die boven een rivier vliegt

Foto gemaakt door Toby Harriman

Luchtfoto van een kronkelend landweggetje in de vroege herfst

Zorg ervoor dat je drone of vlucht is goedgekeurd door de FAA.

Het kan ingrijpende gevolgen hebben als je boven verboden gebied vliegt. Eén voordeel van een gecharterde vlucht is dat de piloot de regelgeving kent en vooraf toestemming vraagt voor je vlucht. Zorg er bij dronevluchten voor dat je drone is geregistreerd bij de FAA en gebruik een programma als AirMap om toestemming te krijgen voor het traject.

 

Houd bij de planning van je vlucht rekening met de positie van de zon.

Volgens MacLean maak je vanuit de lucht de beste opnamen als de zon ongeveer 20 graden boven de horizon staat. Dit is meestal vroeg in de ochtend of een aantal uren voor zonsondergang, afhankelijk van de tijd van het jaar en je locatie. 


Zorg dat de zon iets lager dan 20 graden staat als je vanaf een hoog gebouw of heuvel fotografeert. Gebruik een service als SunCalc.org om precies te achterhalen waar de zon tijdens je vlucht staat.

 

Maak je opname waar mogelijk vanuit een open deur of raam.

Vraag de piloot om het raam of de deur te openen of te verwijderen, zodat je niet wordt gehinderd door het glas. Let erop dat je je camera binnen het raamkozijn houdt, zodat de camera niet trilt door de luchtstroom. Laat je camera niet tegen de rand van het raam of enig deel van het vliegtuig rusten, omdat je luchtfoto's door de trilling onscherp kunnen worden. 

 

Als het raam dicht moet blijven, zie je weerkaatsing van het glas in je foto's. Draag donkere kleding. Deze veroorzaakt minder weerspiegeling in het glas.


Zorg vóór vertrek dat je camera goed is bevestigd en dat je de juiste instellingen hebt geselecteerd.

Maak de camera en apparatuur vast aan je lichaam met een riem en klemmen, vooral wanneer je vanuit een open deur of raam of vanaf grote hoogte fotografeert. Zorg dat je kleding zakken met een rits heeft voor kleine zaken als je telefoon en sleutels.

 

Kies de juiste lenzen en neem een extra camera mee.

Veel populaire cameramerken verkopen lenzen met beeldstabilisatie. Een dergelijke lens vermindert de zachtheid of vervaging als gevolg van de trillingen van het vliegtuig of de helikopter. Bij een zeer hoge sluitersnelheid in relatie tot de brandpuntsafstand, moet je beeldstabilisatie misschien uitschakelen omdat de foto hierdoor kan verslechteren. 

 

Je kunt het beste een paar lenzen gebruiken met een bereik van 28 mm tot 400 mm. Neem een tweede camera mee voor je extra lens, zodat je naadloos van de ene naar de andere kunt switchen. Met een lens met een grotere hoek dan 28 mm zie je misschien het vliegtuig of een vleugel en lenzen langer dan 400 mm zorgen wellicht voor te veel vergroting en vage foto's. Je kunt de vervaging ook proberen te verminderen door de camera op een gyrostabilisator te bevestigen.

 

Gebruik een hogere sluitersnelheid en houd andere instellingen vergrendeld.

Gebruik een hoge sluitersnelheid, bijvoorbeeld 1/1000 van een seconde of hoger, om vervaging te voorkomen. Stel de camera in op autofocus. Je kunt de knop hiervoor met tape vastzetten om te voorkomen dat die per ongeluk weer op handmatig komt te staan als je de camera rondbeweegt.

 

Gebruik een hogere ISO als het licht afneemt.

Avonturen- en lifestylefotograaf Justin Bailie raadt een camera aan die een hogere ISO ondersteunt als de zon tijdens je vlucht onder gaat. Zijn suggestie: "Begin misschien met 200 of 400 en verhoog dit tot 1600, 3200 of nog hoger als het donkerder wordt".

 

Profiteer optimaal van je tijd in de lucht en bewaar de kritiek voor later.

"Vliegen is duur. Dus maak ook foto's voor jezelf nu je toch in de lucht bent", aldus MacLean. "Ik vind dat ik niet heb geprofiteerd van het vliegen als ik alleen opnamen voor mijn opdrachtgever hebt gemaakt."

Luchtfoto die in Adobe Lightroom wordt bewerkt
De tool Nevel verwijderen in Adobe Lightroom selecteren
Luchtfoto zonder de vaak aanwezige mistige uitstraling

Controleer snel of je instellingen correct zijn.

Bekijk je eerste paar opnamen om er zeker van te zijn dat je de juiste instellingen gebruikt. Harriman: "Je verliest jezelf heel gemakkelijk in het moment. Wanneer je één tank brandstof hebt en je de piloot per uur betaalt, probeer je er alles uit te halen. Je kijkt niet echt naar het landschap of beseft niet echt wat er gebeurt totdat je landt."

 

Blijf naar buiten kijken en blijf opnamen maken.

Het is belangrijk dat je je instellingen in het begin controleert, maar onthoud dat je vliegtijd beperkt is en dat het uitzicht elke seconde verandert. Focus je dus zoveel mogelijk op buiten als je in de lucht bent. MacLean: "Kom tijdens de vlucht niet in de verleiding te kijken hoe je opnamen zijn".

 

Los onvermijdbare problemen tijdens de nabewerking op.

Bewerking is je beste vriend als je opnamen van ver maakt. Veel opnamen die op grote hoogte zijn gemaakt, hebben een mistige uitstraling. Met de handige tool Nevel verwijderen in Adobe Lightroom kun je die mist verwijderen. Gebruik de tools Tegenhouden en Doordrukken om specifieke onderdelen van de foto respectievelijk lichter en donkerder te maken met het aanpassingspenseel. Bekijk in deze instructievideo van Michael Shainblum hoe je droneopnamen kunt verbeteren.

 

En onthoud: the sky's the limit.

Of je nu een nieuwe kijk wilt krijgen op een bekende stad of meer wilt weten over de ongerepte natuur: soms heb je genoeg aan een luchtopname. Zoek eerst een bereikbaar dak vanwaar je veilig kunt fotograferen. Je kunt ook een vlucht boeken of een drone proberen als geld minder belangrijk is. "Toen ik voor mijn eerste vlucht USD 300 betaalde voor één uur, dachten mijn ouders dat ik gek was", aldus Harriman. "Maar die vlucht resulteerde in tienduizenden dollars aan betaalde opdrachten."

Open paramotorvliegtuig dat hoog over de bergen vliegt

Tot het uiterste gaan bij fotograferen op grote hoogte.

Lees hoe Renan Ozturk, klimmer van wereldformaat, een combinatie van hoogte- en luchtfotografie gebruikt om de uitersten van het leven in de bergen vast te leggen.

 

Als je niet gewend bent aan hoogten, kan het een uitdaging zijn om eraan te beginnen. MacLean: "Neem het jezelf niet kwalijk als je een beetje afgeleid wordt. Het is een omgeving die je erg kan afleiden."

 

Maar als je je zo goed mogelijk hebt voorbereid, kun je er zeker van zijn dat je landt met een aantal prachtige opnamen. Vergeet alleen niet van het uitzicht te genieten.

Bijdragers

Doe meer met Adobe Photoshop Lightroom.

Bewerk foto's eenvoudig met Lightroom-presets, gebruik Superresolutie, deel foto's moeiteloos vanaf elk apparaat en heb altijd toegang tot je projecten met foto-opslagbeheer in de cloud.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Pixelkunst van maanlandschap.

Ontdek hoe je pixelkunst maakt.

Verken de digitale kunstvorm die inspiratie ontleent aan games zoals Final Fantasy en Super Mario.

Hoogwaardige microfoon voor ASMR-opnamen

Wat is ASMR en hoe krijg je YouTube-volgers?
Miljoenen gebruiken ASMR om te ontspannen. Leer hoe je een video met een rustgevend en troostend effect maakt.

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

Balletdansers op het podium – Sluitertijd aanpassen | Adobe

Wat is de sluitertijd?

Ontdek hoe je momenten met veel beweging toch scherp vastlegt door de sluitertijd aan te passen.

Lightroom

Lightroom-lidmaatschap

Bewerk en orden foto's, sla ze op en deel ze vanaf elke locatie.
7 dagen gratis, daarna 12,09 € /maand.

Lightroom
Photoshop

Fotografie

Koop Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop en 20 GB aan cloudopslag. 7 dagen gratis, daarna 12,09 € per maand.

Lightroom

All Apps

Krijg alle 20+ creatieve desktop- en mobiele apps.
7 dagen gratis, daarna 67,57 € /maand.