Gebruik zakelijke headshotfotografie om professioneel talent te tonen.

Een professionele zakelijke headshot straalt competentie, vertrouwen en persoonlijkheid uit. Een goed zakelijk portret creëert vertrouwen. Ontdek hoe je professionals op hun best fotografeert.

Persoon poseert en leunt tegen een pilaar voor een zakelijke headshotfoto

Wat zijn professionele headshots?

Headshotfotografie is een subcategorie van portretfotografie. Net als alle portretten vertellen headshots iets over hun onderwerp. Zakelijke headshots gaan een stap verder en benadrukken het vertrouwen, de competentie en de persoonlijkheid die het onderwerp etaleert op het werk.

 

“Volgens mij is een goede headshot tegenwoordig de nieuwe handdruk”, zegt fotograaf Aaron Lucy. “Het is een weergave van een persoon om online vertrouwen te wekken en een indruk te geven van diens persoonlijkheid.”

 

Bijna alle bedrijven ter wereld hebben headshots nodig. Bedrijfswebsites hebben vaak een Info-pagina waarop hun team wordt gepresenteerd. Professionals die werk zoeken of nieuwe relaties willen opbouwen hebben een profielfoto voor LinkedIn nodig. Acteurs kunnen een nieuwe rol krijgen dankzij headshots.

Persoon poseert voor een buitentrap voor een zakelijke headshotfoto

Iedereen – van kleine ondernemers met jaren ervaring tot medewerkers van start-ups die hun eerste stappen zetten – moet zijn professionaliteit en persoonlijkheid tonen. Headshots zijn cruciaal om een goede eerste indruk te maken en zakelijke professionals van elk pluimage moeten erin investeren om zichzelf zo goed mogelijk te presenteren.

 

Het verschil tussen professionele en zakelijke headshots.

Hoewel er veel overeenkomsten bestaan tussen goede headshotfotografie en hoogwaardige professionele portretten, is het grote verschil tussen de twee dat zakelijke headshots mensen tonen die voor hetzelfde bedrijf werken. Daarom moeten er verbindende elementen tussen alle verschillende portretten zijn, zowel technisch als esthetisch.

 

“Consistentie is cruciaal”, zegt Lucy. “Je wilt dat de kleurbalans, achtergronden en compositie consistent zijn.” Dit is met name belangrijk omdat deze afbeeldingen worden gebruikt op een website en voor officiële communicatie. Ze moeten de vormgeving en stijl van een bedrijf of merk dus nauwkeurig overbrengen.

Persoon staat zijwaarts tegenover de camera en kijkt in de camera voor een zakelijke headshotfoto
Persoon kijkt naar rechts en poseert voor een zakelijke headshotfoto

Voordat je een fotoshoot voor zakelijke headshots voorbereidt, moet je beslissen of iedereen in het bedrijf naar dezelfde kant zal kijken of op een vergelijkbare manier zal poseren. “Misschien wil je dat ze allemaal naar voren leunen of hun schouders naar links of rechts draaien”, zegt fotograaf Charlie Abrahams. “Dat moet je bespreken met de klant.”

 

De headshotsessie.

Met het oog op consistentie en kostenbesparingen laten de meeste organisaties alle headshots ongeveer op hetzelfde moment maken. Dit betekent voor een professionele fotograaf dat een goed ritme en een goede workflow voor de dag cruciaal zijn voor een geslaagde fotoshoot. 

 

Wees flexibel op de dag van de shoot. Een zakelijke headshotfotograaf moet vaak foto's van tientallen mensen nemen in slechts een paar dagen. Maak daarvoor een zorgvuldige planning. De vereiste tijd voor de afzonderlijke headshots kan variëren. Sommige onderwerpen nemen binnen een minuut de juiste pose aan terwijl anderen meer tijd nodig hebben.

 

“Ik zou zeggen dat ik waarschijnlijk maximaal 30 minuten nodig heb”, zegt Abrahams. Dat is voldoende tijd om flexibel te zijn in geval van onverwachte gebeurtenissen.

 

Houd er rekening mee dat je met professionals werkt tijdens een werkdag en onderbrekingen vanwege vergaderingen, noodgevallen of onvoorziene gebeurtenissen mogelijk zijn. “Vaak wordt de planning die je maakt niet in de praktijk gebracht”, zegt Abrahams. Toch heb je een planning nodig en moet je tijdens een drukke dag met fotoshoots op schema proberen te blijven.

 

De technische specificaties voor headshotsessies kunnen sterk variëren, afhankelijk van de voorkeuren van de fotograaf. Eén constante is dat alles moet worden aangepast aan een tamelijk gesloten omgeving. 

 

“Je wilt een brandpuntsafstand gebruiken van 80 tot 120 millimeter”, zegt Lucy. “Het gaat vooral om de fysieke afstand tot je onderwerp. Je wilt niet te ver van de persoon zijn zodat je goed kunt communiceren en oogcontact kunt maken, maar ook niet te dichtbij omdat dit intimiderend kan zijn.”

 

Voor de belichting raadt Abrahams aan om je onderwerp aan de voorkant uit te lichten, met slechts enig licht aan de achterkant. “Je werkt doorgaans met een zogenaamd hoofdlicht”, zegt hij, “dat is het belangrijkste licht van de driehoek. Het is gericht op de goede kant van het hoofd van de persoon. Het randlicht bevindt zich tegenover het hoofdlicht en geeft een beetje extra definitie aan de achterkant van het hoofd.” Hoewel een donker, stemmig portret adequaat kan zijn voor persoonlijk gebruik, moeten zakelijke portretten doorgaans zo worden belicht dat een persoon goed wordt gepresenteerd aan toekomstige werkgevers of klanten.

 

Een van de belangrijkste hulpmiddelen voor een headshot- of portretfotograaf is een eenvoudige houten kist waarop mensen kunnen staan. “Je weet nooit hoe lang de mensen zijn die binnenkomen”, zegt Abrahams. “Er kan iemand verschijnen van 1,57 meter of 1,93 meter. En je wilt de lichten niet verplaatsen.” 

Persoon kijkt naar rechts en poseert voor een zakelijke headshotfoto
Persoon lacht en poseert voor een zakelijke headshotfoto

Interactie met onderwerpen.

Headshotfotografen moeten mensen comfortabel maken voor de camera. Of ze nu op locatie of in de studio werken, headshotfotografen hebben al hun achtergronden, stroboscopen en andere apparatuur al opgesteld ruim voordat het onderwerp binnenkomt. Daardoor kunnen ze zich richten op de mensen in plaats van de apparatuur.

 

“Zodra iemand binnenloopt, bekommer ik me niet meer over de technische aspecten van wat ik doe”, zegt Lucy. “Het gaat dan allemaal om een persoonlijke band. Ik wil hun persoonlijkheid tonen in de foto, niet alleen hun uiterlijk.”

 

Professionele headshotfotografen leren mensen snel kennen, weten hoe ze hen op hun gemak stellen en halen het beste uit iedereen naar voren. Dat is met name belangrijk op een drukke dag met fotoshoots ter plekke op een kantoor.

 

“Het gaat om expressie, interactie met de klant en de mogelijkheid om met elkaar te communiceren tijdens een sessie”, zegt Abrahams. “Je probeert de ware persoonlijkheid van de medewerker te tonen in plaats van hem of haar alleen maar te laten glimlachen. Want daarmee krijg je geen authentieke gezichtsuitdrukking.”

 

Stel je onderwerpen vragen over iets anders dan fotografie tijdens de sessie. Als onderwerpen nadenken over hun gezichtsuitdrukking of hoe ze eruitzien, tonen ze zichzelf waarschijnlijk niet.

 

“Je moet zorgen dat mensen niet nadenken over wat ze op dat moment doen, maar over iets anders”, zegt Lucy. “Ik praat een paar minuten met hen voordat we beginnen met fotograferen. Misschien vraag ik waar ze graag vakantie vieren of zomaar iets anders waarmee ik hun menselijke kant naar voren kan halen.”

Persoon poseert voor een zakelijke headshotfoto

Voltooide headshots en follow-up.

Na een headshotfotoshoot moet een fotograaf honderden en misschien zelfs duizenden foto's van de shoot rangschikken. Als je een klant een grote hoeveelheid ruwe data stuurt om door te nemen, kan dat overweldigend zijn. Kies daarom eerst de foto’s waarin de onderwerpen het beste tot hun recht komen. “Ik verfijn de selectie tot de beste vijftien of twintig foto’s”, zegt Lucy. “Als je mensen te veel keuze biedt, kan het tot verwarring leiden.”

 

Lucy adviseert om de foto’s slechts licht te retoucheren. “Het is een probleem als iemand de voltooide foto’s bekijkt en deze er te sterk geretoucheerd uitzien”, zegt hij.

 

Een organisatie die jou eenmaal heeft ingehuurd voor professionele headshots, kan je opnieuw nodig hebben wanneer het bedrijf groeit of zich herpositioneert. Als je hoogwaardig werkt levert en goede klantrelaties onderhoudt, is er kans dat ze opnieuw voor je camera plaatsnemen voor nieuwe headshots.

 

“Gebruik een goede CRM-tool om al je klanten te beheren, stuur follow-upberichten en zorg voor een goede presentatiesjabloon”, zegt Abrahams. Als je professionele foto's maakt, moet je ook op tijd leveren, contact onderhouden met klanten en zelf professionaliteit uitstralen.

 

Als je die professionele eigenschappen combineert met hoogwaardige foto’s, kun je een mooie portfolio van CEO-portretten en headshots van professionele medewerkers opbouwen.

Bijdragers

Doe meer met Adobe Photoshop Lightroom.

Bewerk foto's eenvoudig met Lightroom-presets, gebruik Superresolutie, deel foto's moeiteloos vanaf elk apparaat en heb altijd toegang tot je projecten met foto-opslagbeheer in de cloud.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

Hoogwaardige microfoon voor ASMR-opnamen

Wat is ASMR en hoe krijg je YouTube-volgers?
Miljoenen gebruiken ASMR om te ontspannen. Leer hoe je een video met een rustgevend en troostend effect maakt.

Pixelkunst van maanlandschap.

Ontdek hoe je pixelkunst maakt.

Verken de digitale kunstvorm die inspiratie ontleent aan games zoals Final Fantasy en Super Mario.

Lightroom

Lightroom-lidmaatschap

Bewerk en orden foto's, sla ze op en deel ze vanaf elke locatie.
7 dagen gratis, daarna 12,09 € /maand.

Lightroom
Photoshop

Fotografie

Koop Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop en 20 GB aan cloudopslag. 7 dagen gratis, daarna 12,09 € per maand.

Lightroom

All Apps

Krijg alle 20+ creatieve desktop- en mobiele apps.
7 dagen gratis, daarna 67,57 € /maand.