Maak kennis met de spannende wereld van storm- en onweersfotografie.

Leer hoe je de bliksem fotografeert en veilig blijft terwijl je stormfoto’s maakt. Ontdek daarnaast de beste instellingen en hulpmiddelen voor het maken van verbluffende foto’s van bliksemflitsen en extreme weersomstandigheden.

Tropische onweersstorm in de verte verlicht de hemel en de zee

Foto door Jason Weingart.

Doe het voor de opwinding van de expeditie.

Onweer en stormen zijn aanlokkelijke onderwerpen voor fotografie vanwege hun onvoorspelbaarheid. Ontzag inboezemende beelden van blikseminslagen en unieke foto’s van stormen fascineren kijkers en kunnen nuttig zijn voor weersonderzoek. “Bliksemschichten zijn elke keer weer anders”, zegt fotograaf Nick Ulivieri. “Het is een heel interessante uitbarsting van natuurlijke kracht — en het is opwindend om dit vast te leggen.” Stormjager en fotograaf Jason Weingart heeft fenomenen zoals plasmaontladingen vastgelegd met zijn camera. “Je weet nooit wat voor zeldzame gebeurtenis je gaat vastleggen”, zegt hij. Maar doe onderzoek voordat je aan de slag gaat, zodat je de perfecte foto kunt maken terwijl je veilig blijft.

Bliksem slaat in het water in aan de kust
Bliksemschichten aan de hemel verlichten de wolken

Stel veiligheid voorop bij stormfotografie.

Veilig blijven is het belangrijkste bij elk soort storm- of onweersfotografie. “Als je donderslagen hoort, is er risico dat je door de bliksem wordt geraakt”, zegt weer- en milieufotograaf Jim Reed. “In sommige gevallen is er zelfs risico zonder dat je donderslagen hoort.”

 

Zoek dekking.
Gebruik je camera met een draadontspanner of een flitstrigger, zodat je kunt fotograferen vanuit je auto of een nabijgelegen gebouw. Hoewel auto’s redelijk veilig zijn, “ben je pas honderd procent veilig als je je in een gebouw bevindt en niets aanraakt dat is verbonden met een stopcontact of leidingen”, aldus Weingart.

 

Schuil niet onder een boom.
Als je buiten moet blijven, zorg dan dat je niet het hoogste object bent en ga ook niet schuilen onder de hoogste objecten, zoals bomen of elektriciteitsmasten. Als de bliksem inslaat in een nabijgelegen boom, kan een stroomstoot jou bereiken of kan de boom ontploffen. Als je absoluut niet tijdig ergens binnen kunt schuilen, moet je neerhurken op je tenen: je moet jezelf zo klein mogelijk maken maar ook het contact met de grond minimaliseren.

 

Controleer de radar en wees voorzichtig.
Met radarapps zoals RadarScope of RadarOmega kun je niet alleen stormen vinden, maar ook veilig blijven. Houd de locatie van de storm in de gaten en controleer regelmatig of de snelheid of richting van de storm verandert. Als je in een auto zit, moet je opletten waar je stopt en parkeert. Breng jezelf niet in gevaar om een foto te maken.

 

Houd afstand van de storm.
Zoek een plaats waar je foto’s van stormen kunt maken op een afstand van 8 tot 32 kilometer. Deze afstand is veiliger en maakt aantrekkelijkere foto’s mogelijk. “Het is vaak mooier om een hele stormconstellatie van een afstand te zien dan er direct onder te zitten, met bliksemschichten op nog geen kilometer van je vandaan”, zegt Weingart.

 

Zoek je uitkijkpunt en heb geduld.
Met een radarapp en de website van de National Weather Service bepaal je uit welke richting de storm komt en kies je een locatie met de compositie in gedachten. “Ik probeer een veilige locatie te bereiken met de stedelijke omgeving tussen mij en de storm. Op die manier kan ik zien hoe de naderende storm zich ontwikkelt”, zegt Ulivieri. Als je een veilige hoger gelegen plek kunt vinden, zal dit je foto’s van blikseminslagen interessanter maken.

Gelijktijdige blikseminslagen op de stad

Kies de juiste uitrusting en instellingen om onweer te fotograferen.

Een stevig statief en een draadontspanner.
Een statief is nodig om scherpe foto’s van bliksemschichten te maken, vooral wanneer je langere sluitertijden gebruikt. Investeer voordat je onweersstormen gaat fotograferen in een stabiel statief om cameratrillingen te voorkomen. Je kunt ook een draadontspanner gebruiken om te fotograferen zonder de sluiterknop aan te raken, zodat de kans op onscherpe foto’s verder afneemt.

 

Flitstrigger of intervalometer.
Tijdens stormen overdag gebruik je een kortere sluitertijd en een kleiner diafragma om te voorkomen dat je foto wordt overbelicht. Met een flitstrigger kun je de sluiter van de camera activeren met een lichtflits, zodat je snel kunt fotograferen. Wanneer het donker is, kun je achtereenvolgens meerdere lange belichtingen maken met een intervalometer. Daarmee activeer je de sluiter van je camera doorlopend met regelmatige tussentijden.

 

Groothoeklens en regenbescherming voor je spullen.
Een groothoeklens biedt een uitstekende manier om een hele stormconstellatie vast te leggen op één foto — maar bescherm je lens goed. Zelfs op kilometers afstand van de storm kan er neerslag zijn. Houd je camera onder een zeil of fotografeer vanuit je voertuig om droog te blijven.

Blikseminslag tijdens een storm aan de kust
Foto van een onweersstorm in de verte
Bliksemschichten bij zonsondergang

Camera-instellingen om bliksemschichten te fotograferen.
Je ideale instellingen voor het fotograferen van bliksemschichten zijn afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht en je afstand van de storm. “Soms is de bliksem enorm fel en wordt je foto overbelicht, maar soms ook niet. Je moet je aanpassen aan de omstandigheden”, zegt Reed. “Je bent voortdurend bezig met het aanpassen van de belichting.” Als je zoveel mogelijk bliksemschichten wilt vastleggen, zijn langere belichtingen cruciaal. Een kortere belichting (gemaakt met een flitstrigger) is het beste om één bliksemschicht te fotograferen.

 

Start met de volgende stappen en experimenteer vervolgens om je foto’s van stormen te optimaliseren.

 

  • Schakel lensstabilisatie en autofocus uit.
    Als je een statief gebruikt, begin je met het uitschakelen van lensstabilisatie. Bij de meeste stormen is het te donker om autofocus te gebruiken, dus je vertrouwt op handmatige focus. Focus de camera op een licht in de verte voordat je begint met fotograferen.

  • Stel ‘s avonds een lange sluitertijd in.
    Onthoud dat je met lange sluitertijden (alles langer dan 1/60 seconde) meer kans hebt om bliksemschichten te fotograferen. Experimenteer door de langste sluitertijd in te stellen zonder de foto te overbelichten — tenzij je overdag fotografeert.

 

  • Kies een kleiner diafragma.
    Overdag kun je zelfs onder zonlicht een langere sluitertijd gebruiken als je een kleiner diafragma kiest. Probeer een testfoto te maken om daarna zo nodig je instellingen aan te passen op basis van de resultaten. Stel doorlopend een kleiner diafragma in terwijl de bliksemschichten dichterbij komen.
Astrofotografie van een onweersstorm onder de melkweg

Foto door Jason Weingart.

Prachtige, intense bliksemschichten verlichten de hemel terwijl de storm voortraast

Foto door Jason Weingart.

Onweersfoto's bewerken in Adobe Photoshop Lightroom.

Volg deze tips om alles uit je storm- en onweersfoto’s te halen met Lightroom.

stap

Stel de witbalans in.  Fotografeer in RAW-modus, pas daarna de witbalans aan wanneer je de foto importeert in Lightroom om ongewenste kleurtonen of verkleuringen te corrigeren.

stap

Pas de belichting, hooglichten en schaduwen aan. Verhoog de belichting als deze onjuist is. Verzwak de hooglichten om overbelichte delen van de bliksemschichten te herstellen. 

stap

Stel het wit- en zwartpunt in. Verbeter het contrast van je foto zonder detail in de hooglichten of schaduwen te verliezen. Dit doe je door het tonale bereik aan te passen en het wit- en zwartpunt in te stellen.

stap

Gebruik de tools Textuur, Helderheid en Nevel verwijderen. Haal het drama in de lucht naar voren met de schuifregelaar Textuur. Gebruik de schuifregelaar Helderheid en de tool Nevel verwijderen om je foto te verscherpen.

stap

Verhoog de levendigheid. Gebruik de schuifregelaar Levendigheid om de verzadiging van de middentonen in je foto te versterken en de kleuren te accentueren in de lucht en in de landschappen en stadsgezichten achter je storm.

Panoramische stormfoto waarin meerdere blikseminslagen tegelijk zijn vastgelegd

Maak een compositie van blikseminslagen.
Als je meerdere goede foto’s hebt van blikseminslagen uit exact dezelfde hoek, kun je een compositie maken waarin alle bliksemschichten tegelijk worden getoond. Open Adobe Photoshop en plaats je foto’s boven elkaar als afzonderlijke lagen. Stel vervolgens de overvloeimodus voor elke laag in op “Lichter”. Hierdoor blijven de lichtste gedeelten van elke laag — de bliksemschichten — zichtbaar.

 

Stormfotografie huldigt het licht en de kleuren in onze complexe atmosfeer. En is ook belangrijk om de verandering in ons weer te documenteren. Maar voordat je begint met het fotograferen van stormen, moet je kennis opdoen over de risico’s en experts raadplegen, zodat je veilig kunt blijven. “Begrijp je onderwerp”, zegt Reed. “Dat hoort bij een respectvolle houding tegenover de natuur.” En wees altijd voorbereid op het onverwachte. “Er is altijd een kans dat je iets zult zien wat nog niemand heeft gezien. Het is opwindend, met name als het een mooie storm is en je niet vergeet om de lensdop te verwijderen.”

Bijdragers

Doe meer met Adobe Photoshop Lightroom.

Bewerk foto's eenvoudig met Lightroom-presets, gebruik Superresolutie, deel foto's moeiteloos vanaf elk apparaat en heb altijd toegang tot je projecten met foto-opslagbeheer in de cloud.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Iets geopende camerasluiter

Wat is diafragma?

Ontdek hoe deze zuil van de belichtingsdriehoek kan worden aangepast om de scherptediepte te wijzigen.

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

Balletdansers op het podium – Sluitertijd aanpassen | Adobe

Wat is de sluitertijd?

Ontdek hoe je momenten met veel beweging toch scherp vastlegt door de sluitertijd aan te passen.

Luchtfoto van de Golden Gate-brug

Bekijk de wereld vanuit een andere hoek met luchtfotografie.
Maak geslaagde luchtfoto's met tips voor het maken van opnamen vanuit een vliegtuig of drone.

Lightroom

Lightroom-lidmaatschap

Bewerk en orden foto's, sla ze op en deel ze vanaf elke locatie.
7 dagen gratis, daarna 12,09 € /maand.

Lightroom
Photoshop

Fotografie

Koop Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop en 20 GB aan cloudopslag. 7 dagen gratis, daarna 12,09 € per maand.

Lightroom

All Apps

Krijg alle 20+ creatieve desktop- en mobiele apps.
7 dagen gratis, daarna 67,57 € /maand.