Tips voor natuur- en wildlife-fotografie.

De term natuurfotografie wordt gebruikt voor alle mogelijke foto's, van wildlife-opnamen tot macroafbeeldingen van bloemen, en voor allerlei stijlen en benaderingen die ondanks de verschillen veel overeenkomsten vertonen.

Krachtige natuurfoto van wildebeesten die een rivier instormen

Een inleiding tot natuurfotografie.

Natuurfotografie is een veelzijdig medium met unieke uitdagingen en het vermogen om boeiende verhalen te vertellen. Of je nu met sluitersnelheid experimenteert om een dier in beweging vast te leggen of verschillende scherptediepte-instellingen uitprobeert voor je bloemenfoto: een succesvolle natuurfoto vraagt geduld en creativiteit.

 

Schitterende luchtfoto van een tropisch strand

Indrukwekkende foto's in de buitenlucht maken.

Bij opnamen buiten moet je met een aantal zaken rekening houden. Door slecht weer, voortdurend veranderend licht en wilde dieren die niet meewerken, is het maken van natuurfoto's elke keer anders. Zoals de befaamde natuur- en wildlife-fotograaf Carli Davidson het zegt: "Studiofotografen hebben nachtmerries over opnamen in de natuur omdat het een omgeving is waar ze zo weinig controle over hebben". Als je gewend bent aan studiowerk, haalt buiten fotograferen je uit je comfortzone, zowel fysiek als creatief. 

De kunst van vooruit plannen.

Zorg ervoor dat je onderzoek doet en je buitenopnamen plant voordat je je wandelschoenen aantrekt en op pad gaat. Dit betekent ook het tijdstip van de dag en de belichting strategisch kiezen. Ochtend- en avondlicht zijn vaak het beste voor natuurfoto's, omdat het licht dan zachter is, zonder de harde schaduwen die er midden op de dag zijn. Dus wees bereid je wekker op 5 uur 's ochtends te zetten in plaats van 8 uur.
 

Een goede planning betekent ook ervoor zorgen dat je de juiste spullen hebt. Buiten ben je blootgesteld aan de elementen en je wilt niet onvoorbereid zijn. Davidson: "Of het nu -10 of 60 graden is, ik ben de hele dag buiten bezig." Het is cruciaal dat je de juiste kleding, uitrusting en apparatuur hebt. Neem altijd iets waterbestendigs mee om je uitrusting te beschermen. En neem een hoed mee om je camera mee af te schermen als het zonnig is, zodat je het camerascherm kunt zien en je belichting kunt controleren.

 

"Je hebt niet veel specifieke uitrusting nodig. Het belangrijkste bij natuurfotografie is de natuur in te trekken", aldus ervaren fotograaf Jeff Carlson. Ga licht bepakt, maar neem altijd extra batterijen, geheugenkaarten en een lens met een groot bereik brandpuntsafstanden mee. Carlson raadt aan te beginnen met een DSLR-camera met een lens van 18–55 mm. Dan kun je zowel enige details op afstand als de details in je directe omgeving vastleggen.

Magnifieke natuurfoto van iemand die op grote zandduinen loopt
Vredige natuurfoto van een stille, met sneeuw bedekte heuvel

De uitdaging van belichting in de buitenlucht.

Een van de grootste uitdagingen bij opnamen buiten is het kiezen van de juiste belichting. Als boven je een wolk verschijnt, is er ineens minder licht en zijn je afbeeldingen misschien onderbelicht. Controleer daarom regelmatig de belichting en verwijder geen foto's voordat je ze binnen hebt bekeken. Dit vergt ook technische expertise. Davidson wijst erop dat je buiten heel gemakkelijk wordt afgeleid of enthousiast raakt. Dus oefen je technische vaardigheden, zodat ze je tweede natuur worden. Dat kan je op de lange duur redden. Er is niets ergers dan de hele dag foto's te hebben gemaakt en dan later ontdekken dat ze allemaal onder- of overbelicht zijn.

Je omgeving begrijpen.

Een ander belangrijk element van buitenopnamen is respect voor de omgeving waarin je fotografeert en begrijpen hoe die werkt. Dit geldt voor elke plek, of je nu in je eigen achtertuin bent of met je rugzak de wildernis in bent gelopen. Zorg altijd dat je over de noodzakelijke vergunningen beschikt, blijf op de paden en laat de locatie net zo ongerept achter als jij hem hebt aangetroffen. Een van de belangrijkste bedreigingen voor natuurfotografie is overmatig gebruik. Als je bijvoorbeeld door een veld met alpenbloemen trekt, blijf dan op het pad want sommige bloemen doen er tientallen jaren over om een paar centimeter te groeien.

Prachtige landschapsfoto van een eland in een meer

Een inleiding op natuur- en wildlife-fotografie.

Als je wildlife en dieren in beweging wilt vastleggen, draait alles om een goede voorbereiding. Dieren zijn tamelijk snel en elke vertraging van jouw kant betekent vaak een gemiste kans. De juiste hoge sluitersnelheid kan je in zo'n situatie redden. Controleer of je sluitersnelheid hoog genoeg is om ongewilde camerabeweging te elimineren, zodat je het onderwerp in het moment kunt stilzetten.

Dieren zijn vaak lastig te vinden. Ook als jij ze niet ziet, zien zij jou wel. Soms loop je direct tegen een geweldige foto van een zeldzaam dier aan. Zo niet, dan moet je gewoon geduld hebben. Net als jij besluit dat er geen eland komt, kan er een onverwachts uit het bos opduiken, slechts enkele meters van je vandaan.

Vogels zijn een geweldig onderwerp, omdat ze overal zijn, maar zoals Carlson zegt: "Kolibries zijn altijd op afstand, tenzij je bij een voederbak staat. Bij gebruik van een lens met een gemiddeld bereik, leg je de vogel wel vast, maar slechts als klein stipje. Afhankelijk van de cameraresolutie kun je inzoomen en heb je mogelijk toch een mooie foto te pakken." Dit is een van de redenen waarom het zo belangrijk is de grenzen van je uitrusting te kennen. Hierdoor kun je direct artistieke keuzen maken en bepalen wat jij met elke opname wilt vastleggen. Met een zoomlens maak je veel betere foto's van wilde dieren, maar je uitrusting wordt wel zwaarder.

Geweldige natuurfoto van een blauwe vogel in de lucht

Dieren werken niet altijd mee als onderwerp, zelfs getrainde huisdieren niet. Benader de shoot met een plan en wees erop voorbereid dat je je foto's moet nabewerken. Soms denk je geen originele of interessante opname te hebben gemaakt, maar door bewerking achteraf kun je een alledaagse foto veranderen in een fantastische afbeelding. 

 

De basisprincipes van planten- en bloemenfotografie begrijpen.

Planten zijn als het om voorspelbaarheid gaat het perfecte onderwerp. "Het lastige is de scherptediepte", aldus docent en natuurfotograaf Ben Long. "Als je dichter bij een bloem komt, wordt je scherptediepte minder, waardoor misschien niet alle gewenste details in focus zijn." Neem een statief mee, zodat je met een langere belichtingstijd en kleiner diafragma je scherptediepte kunt vergroten. Hoewel je bij plantenfotografie meer controle hebt over het onderwerp, heb je nog altijd het weer waarmee je rekening moet houden. Laat je lange belichting niet ruïneren door een briesje wind. Probeer je onderwerp af te schermen of neem klemmetjes mee om de bloem op zijn plek te houden.

 

Davidson geeft de tip om met diafragmaprioriteit te fotograferen, zodat je meer controle hebt over de scherptediepte. Planten zijn een prettig onderwerp, maar ook een beetje alledaags. Davidson laat zich hierdoor niet intimideren, maar zegt dat je hierdoor "kunt spelen en nieuwe dingen kunt proberen." Daag je creativiteit uit en vind een unieke manier om je foto interessant te maken.

 

Een nieuw perspectief op landschapsfotografie vinden.

Ook landschapsfotografie valt binnen de natuurfotografie, maar vergt hele specifieke vaardigheden. Voor de best mogelijke opname adviseert landschapsfotograaf Samuel Nute: "Wacht geduldig tot alle omstandigheden goed zijn en probeer een andere draai te geven aan veel gefotografeerde landschappen". Naast het weer is de grootste uitdaging bij landschapsfotografie het vinden van je eigen stem en stijl.

Serene landschapsfoto van een mistig dal met bossen, van boven genomen
Prachtige natuuropname van groene heuvels tegen een met wolken gevulde horizon
Schitterende natuurfoto van de zon die opkomt boven een met sneeuw bedekt veld

Als er iets is waar je rekening mee moet houden, is het licht. De ochtend- en avondschemering (ook wel de gouden uren genoemd) bieden de perfecte belichtingsomstandigheden voor fantastische landschapsfoto's. Dit is ook het moment om prachtige luchtfoto's te maken. Carlson: "Soms krijg je pas de perfecte zonsondergang nadat de zon is ondergegaan. Afhankelijk van de wolken zie je vaak een explosie van kleuren in de lucht. Te vaak zie ik mensen buiten fotograferen en als de zon onder gaat, denken ze dat het tijd is om te vertrekken." Al doende leert men, dus ga naar buiten en begin te fotograferen als je betere landschapsfoto's wilt maken.

"Soms krijg je pas de perfecte zonsondergang nadat de zon is ondergegaan. Afhankelijk van de wolken zie je vaak een explosie van kleuren in de lucht. Te vaak zie ik mensen buiten fotograferen en als de zon onder gaat, denken ze dat het tijd is om te vertrekken."

Het is ook essentieel dat je de juiste uitrusting meeneemt. Groothoeklenzen zijn ideaal voor indrukwekkende landschapsfoto's. Je kunt er een grotere scherptediepte mee vastleggen dan met een telelens, zodat het hele landschap in focus is. Net als bij elke andere vorm van natuurfotografie maakt de juiste uitrusting het verschil, dus zorg ervoor dat je goed hebt nagedacht over de lenzen die je meeneemt.

 

De natuur heb je niet in de hand, maar door dit feit te accepteren, kun je je vaardigheden verder ontwikkelen en de avonturier in jezelf ontdekken. Als je maar vooruit plant en eraan denkt de belichting te controleren, zullen de resultaten de moeite waard zijn.

Bijdragers

Doe meer met Adobe Photoshop Lightroom.

Bewerk foto's eenvoudig met Lightroom-presets, gebruik Superresolutie, deel foto's moeiteloos vanaf elk apparaat en heb altijd toegang tot je projecten met foto-opslagbeheer in de cloud.

Mogelijk heb je ook interesse in…

landschapsfotografie

Een prachtige landschapsfoto samenstellen.
Ontdek hoe je op een kunstzinnige manier pittoreske taferelen vastlegt met tips voor landschapsfotografie.

Astrofotografie, de kunst van het fotograferen van de nachtelijke hemel en meer.

Astrofotografie.

Ontdek hoe je prachtige beelden van de nachtelijke hemel maakt.

Balletdansers op het podium – Sluitertijd aanpassen | Adobe

Wat is de sluitertijd?

Ontdek hoe je momenten met veel beweging toch scherp vastlegt door de sluitertijd aan te passen.

Macrofoto van vuurmieren op jacht

Wat is macrofotografie?

Duik in een nieuwe wereld en maak kleine onderwerpen groter dan groot met tips voor macrofotografie.

Lightroom

Lightroom-lidmaatschap

Bewerk en orden foto's, sla ze op en deel ze vanaf elke locatie.
7 dagen gratis, daarna 12,09 € /maand.

Lightroom
Photoshop

Fotografie

Koop Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop en 20 GB aan cloudopslag. 7 dagen gratis, daarna 12,09 € per maand.

Lightroom

All Apps

Krijg alle 20+ creatieve desktop- en mobiele apps.
7 dagen gratis, daarna 67,57 € /maand.

Verbeter je natuurfotografie met Adobe Photoshop Lightroom.

Studenten en docenten
Bespaar meer dan 65% op 20+ Creative Cloud-apps – inclusief Lightroom.

19,66 € per maand.