Maak prachtige portretfoto's.

Hoe vang je je onderwerpen in het beste licht?

Portret van een vrouw met sproeten tegen een zwarte achtergrond

Je bent al meer dan halverwege richting een prachtige portretfoto als je een echte band creëert met de persoon die je fotografeert. 

 

Anthony Pidgeon, een professionele portretfotograaf legt uit: "Een geweldige portretfoto draait grotendeels om een goed contact. Dat is geen technisch aspect van fotografie, maar bij portretten vind ik dat echt cruciaal, omdat je idealiter samenwerkt. Je onderwerp gaat je iets aanbieden en jij gaat dat honoreren en er een expressie voor vinden. Er zit een element van vertrouwen in. Vertrouwt hij of zij jou? Vertrouw jij erop dat je onderwerp je gedurende het hele proces helpt? Hebben jullie een goede verstandhouding? Zo ja, dan kun jij hiervoor via belichting, posering en compositie de beste expressie vinden." 

 

Anna Goellner, gespecialiseerd in huwelijksfotografie, formuleert het als volgt: "Je probeert een verhaal te vertellen. Je probeert te laten zien wie deze persoon is."

 

Zorg voor een band.

Dus hoe pak je het aan om dat moment van samenwerking te realiseren? Het opzetten van een geweldige fotoshoot kost tijd, dus geef jezelf hiervoor de ruimte. Ontwerper en fotograaf Shawn Ingersoll adviseert om bij het plannen van een shoot minimaal een uur uit te trekken. Hij legt uit: "Het eerste half uur heb je nodig om elkaar echt een beetje te leren kennen."

Pidgeon merkt op dat elke sessie anders is, dus dat je goed op je onderwerp moet letten. Sommigen zijn meer bereikbaar dan anderen. "Ik denk dat het van de persoon afhangt, van waar ze zijn, wat er aan de hand is, of ze daar willen zijn. Vaak is dat niet het geval", zegt hij. "Vaak hebben ze er vijf afspraken vóór en nog eens vijf erna en kijken ze alleen maar op hun horloge. Sommige mensen zeggen: 'Ja, laten we er iets cools van maken'. En anderen zeggen: 'Laten we dit snel afhandelen'. Sommige mensen zijn echt verlegen. Dus het is zaak aan te voelen hoe graag ze hierbij betrokken willen zijn." 

Fotograaf die een portretfoto maakt van een fotomodel
Portret van een vrouw met een grote, stralende glimlach

Wanneer je ongeveer weet wie je tegenover je hebt, richt dan je aandacht op de kamer. Pidgeon adviseert jezelf de volgende vragen te stellen: "Zijn er natuurlijke lichtbronnen? Is het een situatie waarin ik hard of zacht licht, direct of indirect ga gebruiken? Wat zorgt ervoor dat dit verhaal wordt verteld?"

Bij een portretfoto voel je je heel gemakkelijk opgejaagd, maar een van de sleutels voor een goed portret is de tijd nemen om een band te krijgen en je opties te overwegen. Naba Zabih, huwelijks- en verlovingsfotograaf, zegt dat zelfs in de drukte van een groot evenement het belangrijk is de tijd te nemen om een afbeelding te componeren waarop je trots kunt zijn. Zabih: "Vooral als alles digitaal en in een superhoog tempo gebeurt: stop gewoon en denk na over de compositie van je foto voordat je die daadwerkelijk maakt." Onthoud dat je bij een portretfoto rekening moet houden met een extra variabele: "Mensen zijn mensen", zegt Zabih, "dus het is sowieso moeilijker om hen te fotograferen dan iets dat stil is. Mensen gaan bewegen. Ze knipperen met hun ogen. "

 

Zoek het juiste licht voor je portretfoto.

Bij portretfotografie draait het vaak om intuïtie in plaats van techniek, dus is het handig om in het begin goede belichting voor je portretsessie te vinden of regelen. Als je de opname in een studio maakt, kun je veel van deze beslissingen vooraf nemen.

 

Ingersoll geeft de volgende suggestie: "Wanneer je een portret met veel dramatiek en sterke contrasten wilt, gebruik je waarschijnlijk meer direct licht, of dit nu zonlicht of kunstlicht is. Wil je minder dramatiek en meer een professionele headshot, dan gebruik je meer verspreid licht, vanuit verschillende lichtbronnen. Je hebt dan één primair licht, meestal de felste, die één kant van het gezicht doet oplichten. Dan wil je de andere kant ook doen oplichten, dus heb je een secundaire bron, anders wordt je foto erg dramatisch. Een derde licht is optioneel. Soms kun je dat gebruiken om het haar of de achtergrond op te lichten, als die er is."

"Bij wat oudere mensen wil je het licht een beetje verzachten, tenzij je echt de textuur van iemands huid wilt accentueren."

Pidgeon adviseert: "Bij wat oudere mensen wil je het licht een beetje verzachten, tenzij je echt de textuur van iemands huid wilt accentueren. Maar als iemand acne of rimpels heeft, werk je meestal niet met dramatische belichting, tenzij dit een wezenlijk onderdeel is van wie ze zijn. Ik denk dat je je altijd moet afvragen: 'Doet de foto hun eer aan, portretteer ik de mensen zo op hun best? Is het een dynamisch iemand? Zit er een onverwachte kant aan? Is dit gepast?'"

 

Hij waarschuwt dat portretfotografen moeten begrijpen hoe ze kunnen zorgen voor een evenwichtige belichting. "Veel beginners hebben de neiging flitslicht te gebruiken en dan krijg je zo'n boeventronie", zegt hij. "In feite maak je twee opnamen tegelijkertijd als je zorgt voor een goed evenwicht tussen hoofdlicht en invulflits. Wanneer je begint aan te voelen hoe dat evenwicht werkt, kun je kleine wijzigingen aanbrengen in plaats van gewoon te zeggen 'OK, ik zorg voor heel veel licht of ik haal het licht weg.'"

Portretfoto van een man in een grijs shirt

Als je buiten een portretfoto maakt, met voornamelijk natuurlijk licht, heb je een iets andere toolkit nodig. Goellner's ervaring met bruiloften in de buitenlucht heeft haar geleerd dat midden op de dag het slechtste moment is om opnamen te maken. Ze legt uit: "De zon staat recht boven je en dit zorgt voor schaduwen onder de ogen. Voor portretten zoek ik altijd naar evenwichtige belichting. Als het midden op de dag is, en dat gebeurt vaak bij bruiloften, kijk je altijd of er bomen zijn."

 

Het draait allemaal om de ogen.

Een van de belangrijkste tips voor portretfotografie is volgens Goellner een scherpe focus op de ogen van je onderwerp: "Als je je focust op iemands voorhoofd of pony en hun ogen zijn niet scherp, is je portret automatisch mislukt tenzij je heel artistiek probeert te zijn". Naast deze simpele maar cruciale aanwijzing moet je ook nadenken over de lens waarmee je werkt.

 

Goellner zegt dat je voor portretfotografie het beste lenzen met een heel groot diafragma kunt gebruiken. "Een echt groot diafragma laat veel licht binnen en zorgt voor een vervaagde achtergrond". Groothoeklenzen en een geringe scherptediepte helpen je de focus op het onderwerp te houden in plaats van op achtergrondelementen die minder belangrijk zijn. Goellner's favoriete portretlens is een 85-mm lens.

Derek Boyd, fotograaf in de Pacific Northwest, adviseert om nog grotere brandpuntsafstanden te proberen: "Als je een grote brandpuntsafstand hebt en je dicht bij je onderwerp bent, heb je een zeer geringe scherptediepte. Dus een 200-mm lens is perfect voor portretwerk. Je fotografeert simpelweg zo dicht mogelijk op het onderwerp en het resultaat is fantastisch omdat de achtergrond vervaagt. En de compressie die wordt veroorzaakt door een telelens zorgt voor een klein beetje vervorming die erg flatterend is voor mensen. Het maakt neuzen wat kleiner en ogen zien er beter uit. Het is alleen maar erg complimenteus.

 

Boyd: "Het is moeilijk te beschrijven, maar elke keer wanneer je een fraai, strak portret ziet, zoals een glamourfoto, is dit bijna altijd gedaan met een zeer grote brandpuntsafstand. Aan de andere kant heb je de groothoek-brandpuntsafstanden, dus dat is circa 30 mm of minder. Als je met een groothoeklens heel dicht bij iemand bent, ziet het hoofd er echt groot uit en alles in de achtergrond heel klein. Dan krijg je bijna dat visoogeffect. Dat is niet complimenteus. Je kunt het gebruiken voor portretten, maar het ziet er gek uit."

Fotografietips voor een portretfoto van een vrouwelijk model
Zwart-witportretfoto van een man met baard en bril
Portretfoto van een vrouw met roodbruin haar en een oranje shirt

Het draait erom dat je de juiste brandpuntsafstand kiest. Boyd legt uit: "Voordat ik met een echte camera, een SLR, werkte, maakte ik alleen van die snelle opnamen waarbij alles in focus was. Ik denk dat dat het verschil is tussen een kiekje en een echt artistieke foto: je onderwerp accentueren. Dat betekent niet dat je een geringe scherptediepte moet gebruiken, maar een professionele portretfotograaf zal dat wel doen. En de eerste keer dat je dat zelf doet, is magisch. Die look is iets waar ik altijd voor zal vallen. Ik zal altijd gecharmeerd zijn van een portret met een volledig vervaagde achtergrond en een fraai scherp oog met lichtinval, een mooie schittering in het oog."

 

Nu je de regels kent, probeer ze te overtreden.

Veel fotografen beginnen met geautomatiseerde programmamodi. Deze kunnen zeer handig zijn als je begint en geven je tijd om een band op te bouwen met je onderwerp en je op de belichting te concentreren, maar Pidgeon waarschuwt dat ze uiteindelijk je ontwikkeling in de weg staan.

 

"Een programma kan je de basis geven, maar ik denk niet dat je creativiteit hierdoor de ruimte krijgt", aldus Pidgeon. "Met het programma maak je foto's die OK zijn. Maar als je serieus bezig bent met fotografie, wil je meer dan 'OK'. Daarvoor moet je handmatig je instellingen kiezen. En dat is eng. Veel mensen denken 'Hé, deze programmamodus werkt prima. Ik heb er in deze situatie fantastische foto's mee gemaakt. Ik wil niet zonder.' En dan bevind je je plotseling in een andere situatie en werkt het niet. Het programma deed het werk voor jou, maakte alle berekeningen en nam veel beslissingen. En nu moet je ineens terug en uitvogelen hoe belichting werkt." Door je te verdiepen in deze handmatige camera-instellingen, kun je meer genuanceerde beslissingen nemen en veel creatievere, artistieke portretten maken.

 

En je kunt je gebruik van belichting blijven verfijnen. Alex Tan, fotograaf en ontwerper uit Los Angeles, moedigt mensen aan nog meer te experimenteren. Tan: "Ik vind het kader vullen echt interessant: als een afbeelding niet noodzakelijkerwijs volledig binnen het kader valt of als een onderwerp erg op de voorgrond is en misschien een derde van het kader vult. Naar mijn idee stap ik de laatste tijd vaak over van portretten van mensen die perfect gecentreerd zijn in het kader en een heel opgeruimde achtergrond naar 'Hoe zou het eruit zien als de camera zich daadwerkelijk in deze kamer zou bevinden en achter iemand zou zijn of over iemands schouder kijkt?'"

Portretfoto in de buitenlucht van een man in gesprek met een vriend

Dit alles gaat terug naar dat fundamentele element van portretfotografie. Tan: "Dit is waarschijnlijk een algemene vuistregel voor veel vormen van fotografie: alles draait om het verhaal. Dat is de reden waarom we dingen maken, de reden waarom we ontwerpen, de reden waarom we films maken, de reden waarom we schrijven — en ik wil mensen echt stimuleren om dat niet te vergeten."

Zabih benadrukt hetzelfde idee: "Portretkunst is interessant omdat je vaak de regels min of meer overboord gooit. Als ik in staat ben emotie vast te leggen in de foto, vind ik dat geweldig. Ik maak foto's die ik doelbewust verknoei, waar ik mijn sluitersnelheid verlaag of dingen afgekapt fotografeer op een manier die ik normaal niet zou gebruiken. Zo lang er emotie in de foto is, worden dit uiteindelijk mijn favoriete portretten. Wat cool is bij portretfotografie is dat het geen perfecte afbeelding hoeft te zijn om toch de beste te zijn."

 

Doe inspiratie op bij andere portretten.

De wereld van de portretkunst is enorm groot en heel gevarieerd. Een goede manier om te beginnen, is een aantal verschillende portretstijlen uit te proberen om te zien wat voor jou het beste werkt.

 

Bekwaam je in selfies.

Zelfportretten zijn een creatieve vorm van zelfexpressie, maar je kunt er ook heel goed je vaardigheden op het gebied van portretfotogratie mee perfectioneren. Als je zowel het model als de fotograaf bent, heb je alle tijd om camera-instellingen aan te passen, verschillende belichtingen uit te proberen en te experimenteren met creatieve ideeën.

Iemand die zijn mobieltje omhoog houdt met op het scherm een selfie van hemzelf

Maak professionele headshots.

Met headshotfotografie kun je je creativiteit inzetten in een professionele setting. Headshots voor bedrijven moeten vaak voldoen aan een specifieke stijl of visuele aanpak. Maar daarbinnen kun je altijd unieke manieren vinden om mensen in hun foto te laten opvallen en hun persoonlijkheid te laten doorschemeren.

 

Voeg een beetje glamour toe.

Van kunstzinnige portretten tot avant-gardistische modefoto's, in glamourfotografie worden persoonlijkheid, houding en uiterlijk van een onderwerp geaccentueerd. Ontdek hoe je je eigen glamourshoot plant, je foto's oppoetst met nabewerkingstools en dan je portfolio verrijkt met prachtige glamouropnamen.

 

Of je nu een doorgewinterde professional bent of net begint als fotograaf: portretfotografie is een mooie manier om vaardigheden te ontwikkelen en creativiteit te stimuleren. Probeer het eens uit en zorg dat je altijd je focus op het onderwerp houdt en diens persoonlijkheid laat uitkomen.

Bijdragers

Doe meer met Adobe Photoshop Lightroom.

Bewerk foto's eenvoudig met Lightroom-presets, gebruik Superresolutie, deel foto's moeiteloos vanaf elk apparaat en heb altijd toegang tot je projecten met foto-opslagbeheer in de cloud.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

Regel van derden toegepast op een foto van een lopende vrouw met een roze paraplu

De regel van derden gebruiken – én overtreden.

Verbeter de compositie van je foto's om fraaiere beelden vast te leggen. 

Foto van bloeiende gele narcissen bij weinig licht

De kunst van stillevenfotografie

Maak mooiere composities door je de kunst van stillevenfotografie eigen te maken.

Macrofoto van vuurmieren op jacht

Wat is macrofotografie?

Duik in een nieuwe wereld en maak kleine onderwerpen groter dan groot met tips voor macrofotografie.

Lightroom

Lightroom-lidmaatschap

Bewerk en orden foto's, sla ze op en deel ze vanaf elke locatie.
7 dagen gratis, daarna 12,09 € /maand.

Lightroom
Photoshop

Fotografie

Koop Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop en 20 GB aan cloudopslag. 7 dagen gratis, daarna 12,09 € per maand.

Lightroom

All Apps

Krijg alle 20+ creatieve desktop- en mobiele apps.
7 dagen gratis, daarna 67,57 € /maand.

Verbeter je portretten met Adobe Photoshop Lightroom.

Studenten en docenten
Bespaar meer dan 65% op 20+ Creative Cloud-apps – inclusief Lightroom.

19,66 € per maand.