Tips voor huwelijksfotografie, opnamelijsten, apparatuur en meer.

Van de eerste blik tot de laatste dans: huwelijksfotografen moeten een plan hebben voor de grote dag. Lees hier hoe je je voorbereidt op de formele fotoshoot en hoe je spontane foto's maakt.

Bokeh-foto van een feestelijk versierde bruiloftstafel met kaarsen.

Huwelijksfoto's zijn maar een klein onderdeel van het geheel.

Ze noemen het niet voor niets 'de grote dag'. Bruiloften vragen enorm veel planning. En dat betreft niet alleen de ceremonie, de taart en de polonaise. 

Tijdschrift- en portretfotograaf Grace Rivera: "Ik heb enorm veel respect voor huwelijksfotografen". Normaal doet ze geen bruiloften, maar na een recente foto-opdracht bij een bruiloft op een exotische locatie, veranderde haar kijk op het genre. "Het is echt zwaar. Je bent op die dag zowel mode-, documentaire-, evenement- als portretfotograaf – eigenlijk elke soort fotograaf – en je moet binnen zeven uur een enorme hoeveelheid foto's creëren."


Met zoveel verschillende factoren, van lange opnamelijsten en meerdere locaties tot fotograferen op een groot feest in een beperkte tijd, is het zelfs voor de beste huwelijksfotograaf een hele uitdaging. Een goede strategie en voorbereiding zijn essentieel en kunnen je redden op het moment dat de planning, hoe zorgvuldig ook, in het water valt.

Huwelijksfoto van bruidspaar met zoneffect.

Je voorbereiden op huwelijksfotografie.

Planning en opnamelijst.

Het moet allemaal op die ene dag gebeuren, dus je wilt niets missen. Bespreek vooraf je planning met het bruidspaar en maak samen een opnamelijst. Zo voorkom je teleurstellingen.

 

"Ik geef paren een formulier waarop ze hun planning met tijdlijn kunnen invullen", vertelt huwelijksfotograaf en auteur Khara Plicanic. Zo beschikt ze zelf niet alleen over de planning voor de dag, maar kunnen ook eventuele problemen in de timing worden besproken.

 

Komen er driehonderd gasten, dan duurt het even voordat die allemaal door het bruidspaar zijn begroet. Maak duidelijk dat dit tijd kost en zorg ervoor dat je die tijd inplant, zodat je de foto's kunt maken die voor de bruid en bruidegom het belangrijkst zijn.

Bokeh-huwelijksfoto van een bruid die haar ring krijgt van de bruidegom.

Bespreek met het bruidspaar de volgende vragen over de opnamelijst:

 

1.  Wil de bruid foto's vooraf, als ze zich klaarmaakt voor de grote dag? En de bruidegom? Zo ja, vanaf welk moment?

 

2.  Worden er vóór of na de ceremonie foto's genomen van de bruiloftsgasten en familie? Welke familieleden moeten er op deze foto's staan en hoe laat moeten ze hiervoor verschijnen? Wil het bruidspaar ook partners van de gasten op deze foto's?

 

3.  Zien bruid en bruidegom elkaar vóór de ceremonie voor het eerst? Dan moet deze foto vóór alle andere foto's worden gemaakt. Zorg dat er voldoende tijd is voor dit belangrijke emotionele moment.

 

4.  Loop samen globaal de ceremonie door, zodat je er helemaal klaar voor bent om alle speciale momenten in dit half uur tot uur vast te leggen.

 

5.  Wat is de planning voor de feestelijkheden? Zijn er speciale momenten, zoals een openingsdans, een dans van de bruid met haar vader en het aansnijden van de taart? Zorg dat je weet wanneer dit gebeurt, zodat je niet toevallig de batterijen van je camera aan het verwisselen bent als de bruid haar boeket in de menigte gooit.

 

6.  Wanneer heb je tijd om iets te eten? Het is belangrijk om in de planning momenten te vinden voor eten, water en wc-bezoek.

 

Belichting

Als je de planning van de grote dag kent, weet je ook met welk licht je werkt. Het licht van het gouden uur (het flatterende, zachte natuurlijke licht van het uur na zonsopgang en vóór zonsondergang) is ideaal voor trouwfoto's, maar veel bruiloften vinden midden op de dag plaats, als het licht harder is.

 

"Als de zon recht boven je staat, krijg je diepe schaduwen onder de ogen van mensen", legt huwelijksfotograaf Anna Goellner uit."Rond die tijd ga ik altijd op zoek naar schaduw, van bomen of gebouwen – alles wat je kunt vinden om een meer evenwichtige belichting te creëren. Is er geen schaduw, probeer dan de zon achter je klanten te plaatsen voor een zachtere uitstraling."

 

Zorg dat je er eerder bent dan de gasten, zodat je het licht op de locatie kunt verkennen. Dat kan je later stress besparen.

Dromerige trouwfoto van een bruidspaar op een strand bij zonsondergang

Als de festiviteiten zich uitstrekken tot de avond, moet je misschien werken met een flitser. Fotograaf Kilen Murphy: "Met een techniek die 'de sluiter slepen' heet, kun je slecht verlichte trouwtaferelen perfect vastleggen zonder achtergronddetails kwijt te raken".

 

Met een flitser en een lagere sluitersnelheid en een hogere ISO (waarmee je de lichtgevoeligheid van de camera regelt) kun je het onderwerp op de voorgrond verlichten en tegelijkertijd het achtergrondlicht meenemen – perfect voor het vastleggen van dansende gasten én details van de zaal. Bij weinig licht kun je volgens Goellner na enig experimenteren zelfs zonder flitser fantastische foto's maken als je een hogere ISO en lagere sluitersnelheid gebruikt.


Apparatuur

Zodra de dag is begonnen, kun je natuurlijk niet even weg om een andere lens te halen. Dus zorg ervoor dat je op alles bent voorbereid. Neem naast de flitser verschillende lenzen mee waarmee je allerlei opnamen kunt maken. Bedenk welke soort opnamen je wilt maken en stel op basis daarvan een checklist op van de apparatuur die je voor de trouwfoto's nodig hebt. Plicanic gebruikt bijvoorbeeld een veelzijdige 50-mm lens voor het vastleggen van fotojournalistieke momenten, een lens van 16–35 mm voor groothoekopnamen van alle bruiloftsgasten en een lens van 70–200 mm voor het op afstand vastleggen van intieme momenten.

 

Bereid je ook voor op het weer. Zit je op een zonnig strand, zorg dan voor luchtige kleding. Maar vind de bruiloft hartje winter plaats, kleed je dan dik aan. Je wilt tijdens de shoot niet worden afgeleid, dus zorg ervoor dat je professionele, comfortabele kleding draagt.

Lachend bruidspaar op het strand

Een tweede paar ogen kan ook waardevolle ondersteuning bieden.

 

Rivera: "Ik had twee camera's bij me en de hulpfotograaf ook, plus allerlei lenzen. Je wilt er zeker van zijn dat je een lange lens hebt voor momenten op afstand en een groothoeklens en dat je snel tussen beide kunt wisselen – vooral tijdens de ceremonie, wanneer je slechts 30 minuten hebt om al je opnamen te maken."

 

Houd rekening met onverwachte zaken op de grote dag.

Het bruidspaar heeft waarschijnlijk een plan voor als het regent op de trouwdag. En als huwelijksfotograaf moet ook jij voorbereid zijn op momenten die je bij het opstellen van je opnamelijst niet had voorzien. Als het paar in het huwelijksbootje stapt, kun je door goed te observeren en snel te reageren unieke, memorabele momenten vastleggen die het bruidspaar op dat moment ontgaan.

Het moment vastleggen waarop een bruid en bruidegom de taart aansnijden

"Ik probeer te bedenken wat er speciaal en betekenisvol kan zijn", aldus Plicanic. "Ik wil dat ze helemaal verrast zijn als ze hun foto's bekijken. En wat ik vaak hoor, is 'Ik had er geen idee van dat dit gebeurde! Hoe heb je dat vast weten te leggen?'"

 

Niemand kan op zijn eigen bruiloft alles zien wat er gebeurt. Vaak kan een fotograaf met scherpe blik spontane momenten vastleggen en het bruidspaar het gevoel geven dat ze iemand hebben ingehuurd die verder gaat dan ze hadden verwacht.

 

Rivera: "Toen ik de foto's afleverde, waren er zo veel momenten bij die niet op de lijst stonden. Maar de bruid was er helemaal weg van."

 

Hoe leg je deze momenten vast? Al doende leert men, maar waar het eigenlijk om draait is om op die dag op zoek te gaan naar verhalen die het bruidspaar in alle drukte op dat moment zeker ontgaan.

 

Plicanic: "Ik let op de mensen die zich heel goed vermaken en aan het lachen zijn. Zo leg ik ook vast hoe de gasten de bruiloft ervaren."

 

En vergeet niet de gecontroleerde chaos te omarmen. Soms leidt die hectische energie op een bruiloft tot fantastische foto's. 

 

"Alles gebeurt de hele dag door in zo'n hoog tempo. Soms heb je gewoon geen tijd om een perfecte compositie te maken", aldus huwelijksfotograaf Naba Zabih. "Maar die foto's kunnen nog steeds zeer krachtig zijn, soms vanwege het feit dat ik de regels niet helemaal heb gevolgd."

 

Kosten en overwegingen bij het maken van huwelijksfoto's.

Het bruidspaar huurt een fotograaf meestal in omdat ze zijn of haar werk mooi vinden, maar ook dan is het belangrijk de verwachtingen te managen.

 

Plicanic: "Ze kijken vooral naar jou en verwachten dat jij gewoon je ding doet. Het gaat er meer om dat je hun vertelt wat je doet, hoe je het doet en hoe zij je kunnen helpen je werk te doen."

 

Als ze dat weten, worden hun verwachtingen realistischer. "Ze moeten leren begrijpen dat veel van de trouwfoto's die ze je ter referentie laten zien afkomstig zijn uit tijdschriften waarvoor het maken van één foto vaak acht uur duurt", aldus Rivera.

 

Soms vraagt een bruidspaar om iets wat je nog niet eerder hebt gedaan. Om vast te stellen of je dat verzoek kunt inwilligen, moet je goed kijken naar de tijd die het kost en het geld dat je krijgt. Dit is een proces dat elke fotograaf die professioneel trouwfoto's wil maken, moet doorlopen.

Prachtige trouwfoto van een bruidspaar dat naar de ondergaande zon loopt

1.  Operationele kosten: Van apparatuur tot belastingen: als je inzicht hebt in wat het kost om professioneel fotograaf te zijn, kun je beter inschatten wat je voor je tijd in rekening moet brengen. Neem in je berekeningen ook verzekeringen, software, webhosting en gegevensopslag mee, plus eventuele kosten van een boekhouder. Moet je een tweede fotograaf inhuren als het gaat om een bruiloft met veel gasten? Dit bereken je ook door. Denk ook aan de kosten voor het reizen van en naar de feestlocatie.

 

2.  Afleveringskosten: Verwerk je de foto's in een fotoalbum of druk je ze af? Neem dan ook deze kosten mee in je berekening.

 

3.  Tijdskosten: Hoeveel uur ben je aanwezig op de bruiloft? Vergeet hierbij niet het overleg vooraf en je voorbereidingen vóór het evenement. Zorg ervoor dat je ook tijd opneemt voor de verwerking en bewerking van de foto's en voor aflevering van het uiteindelijke product of pakket aan je klant.

 

4.  Opportuniteitskosten: Denk ook aan je jaarinkomsten. Huwelijksfotografie is sterk seizoensgebonden, met het meeste werk in de periode tussen het eind van de lente en het begin van de herfst. Je kunt maar één trouwerij per dag doen. De meeste bruiloften vinden op zaterdag plaats, dus als je een zaterdag boekt, kun je geen ander werk op die dag aannemen. Houd dit in gedachten bij je offerte. Je moet een bruidspaar dat wil trouwen in een weekend dat je al een opdracht hebt, afwijzen, dus het is heel belangrijk dat je het juiste bedrag in rekening brengt om je financiële verplichtingen te kunnen nakomen.

 

5.  De kosten van je expertise: Het kost tijd om de kennis en vaardigheden van een ervaren huwelijksfotograaf te verwerven, maar dan ben je ook van onschatbare waarde en kun je het bruidspaar helpen onverwachte zaken het hoofd te bieden, zoals slecht weer, veranderingen in de planning, lastig licht en moeilijke gasten. Als de vraag komt waarom het zo duur is, kunnen ervaren fotografen uitleggen dat dit komt omdat zij in staat zijn alle uitdagingen en hectiek van een bruiloft vol vertrouwen aan te gaan. Vergeet niet je tarieven aan te passen als je meer vertrouwen en ervaring krijgt.

Pasgetrouwd stel dat een moment van liefde en vreugde deelt tijdens de openingsdans

Er bestaan geen standaardprijzen, want alles is afhankelijk van de omvang en het soort trouwerij en vaak zijn er ook regionale verschillen in kosten. Huwelijksfotografen gaan op allerlei manieren om met deze zakelijke afwegingen, maar laat je leiden door inzicht in je financiële behoeften en in wat je nodig hebt om geslaagde foto's te maken tijdens het evenement. 

 

 

Als je je bedrijf hebt opgezet en bedacht hebt welke tarieven je gaat berekenen, kun je vertrouwen uitstralen richting je klanten. En als je met vertrouwen je tarief vertelt, kun je vertrouwen bij hen opbouwen dat jij de juiste persoon bent om hun speciale dag vast te leggen.

Bijdragers

Doe meer met Adobe Photoshop Lightroom.

Bewerk foto's eenvoudig met Lightroom-presets, gebruik Superresolutie, deel foto's moeiteloos vanaf elk apparaat en heb altijd toegang tot je projecten met foto-opslagbeheer in de cloud.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

Portret van een vrouw met sproeten tegen een zwarte achtergrond

Prachtige portretfoto's maken.

Maak nog mooiere portretten met tips en advies van professionele fotografen.

Bokeh-foto van een nachtelijke skyline van een stad.

Hoe voeg je bokeh-achtergronden aan je foto's toe?

Leer meer over het prachtige vervagingseffect dat je foto's een opvallende uitstraling kan geven.

Balletdansers op het podium – Sluitertijd aanpassen | Adobe

Wat is de sluitertijd?

Ontdek hoe je momenten met veel beweging toch scherp vastlegt door de sluitertijd aan te passen.

Lightroom

Lightroom-lidmaatschap

Bewerk en orden foto's, sla ze op en deel ze vanaf elke locatie.
7 dagen gratis, daarna 12,09 € /maand.

Lightroom
Photoshop

Fotografie

Koop Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop en 20 GB aan cloudopslag. 7 dagen gratis, daarna 12,09 € per maand.

Lightroom

Alle apps

Ontvang de volledige verzameling creatieve apps en meer.
7 dagen gratis, daarna 67,57 € per maand.