De beeldverhouding van je video selecteren en wijzigen.

Voorheen werd de beeldverhouding bepaald door de beschikbare technologie, maar tegenwoordig heb je zelf alle keuze. Ontdek de beeldverhouding die het beste past bij de inhoud en stijl van je videoproject.

Digitale afbeelding met visuele uitleg over HD-beeldverhoudingen

Wat is de beeldverhouding en waarom is deze belangrijk?

De beeldverhouding geeft de verhouding tussen de breedte en de hoogte van het beeld aan. Deze relatie is belangrijk omdat deze bepaalt hoeveel ruimte er is rondom het onderwerp van een beeld (of een reeks bewegende beelden). Als je een gesprek van twee mensen filmt, kun je beide personen vastleggen in een vierkant formaat, maar dan is de achtergrond achter hen nauwelijks zichtbaar. Met een staand formaat kun je meer vastleggen van de lichaamstaal van een spreker, maar de tweede persoon zal grotendeels of helemaal buiten het beeld vallen.

In de filmgeschiedenis hebben regisseurs doorgaans de voorkeur gegeven aan kaders met een grotere breedte dan hoogte. Breedbeeldformaten kunnen het hele gezichtsveld van kijkers vullen, om hen enorme landschappen, epische gevechten en grote musicalvoorstellingen te tonen. “We hebben twee ogen naast elkaar op ons hoofd”, zegt editor en colorist Gerry Holtz. “De breedte van je gezichtsveld is groter dan de hoogte. Daarom voelt het natuurlijker aan om iets in een breder formaat te bekijken.”

Rood geschilderde bioscoop met blauwe stoelen

De geschiedenis van beeldverhoudingen.

De eerste films hadden een beeldverhouding van 1,33 ofwel 4:3. Deze verhouding werd verkregen door meerdere frames van 35mm-film met de hand achter elkaar te zetten. Vanaf de introductie van de televisie tot het digitale tijdperk werd deze beeldverhouding ook voor tv-beelden gebruikt.

Voorbeeld van een beeldverhouding van 4:3

In 1932 ontwikkelden filmmakers een verhouding van 1,37, waarbij een geluidsspoor werd toegevoegd aan de rand van het videoframe. De Academy of Motion Picture Arts en Sciences riep dit uit tot de nieuwe officiële verhouding. Daarom werd het ook de ‘Academy Ratio’ genoemd.

 

Toen de televisie opkwam stapte de filmsector over op breedbeeldverhoudingen voor grootse kijkervaringen die de tv niet kon bieden. Verhoudingen van 2,59 (Cinerama), 2,35 (Cinemascope), 2,2 (Todd A-O), 2,76 (MGM 65) en 2,20 (Super Panavision) boden bijzonder brede beelden, perfect voor epische verhalen zoals Patton, Ben-Hur en Lawrence of Arabia.

 

Om deze filmformaten op televisie te tonen, moesten editors ‘pannen en scannen’, waarbij de randen van de film werden afgesneden (die wel 50 procent van het beeldmateriaal konden vormen) om alleen de centrale actie te tonen. Als belangrijke actie aan de rand van het frame plaatsvond, moesten editors naar de rand pannen. Regisseurs vonden dit allemaal vreselijk. Sydney Pollack daagde de Deense televisiemaatschappij zelfs voor het gerecht voor het bezoedelen van de artistieke integriteit van zijn film Three Days of the Condor. We hadden duidelijk bredere televisies nodig, zodat we op de juiste manier films konden bekijken.

Afbeelding toont de ‘Pan en Scan’-methode voor filmbewerking

HDTV-beeldverhouding.

 

De HD-televisie, ontwikkeld in de jaren 1990, vond een middenweg tussen de bijna vierkante 1,33- en de extra brede 2,59-verhouding. Deze middenweg is het HD-breedbeeldformaat van 1,78, dat in het algemeen bekendstaat als 16:9. Dit is nog steeds de standaard beeldverhouding voor YouTube- en Vimeo-content. (In pixels is de verhouding 1920:1080 of in 4K-resolutie 3840:2160.) Deze gangbare beeldverhouding is breed genoeg om visuele elementen op de achtergrond te tonen, maar ook hoog genoeg om menselijke emoties en intimiteit over te brengen. Je kunt films met het breedste formaat op je tv bekijken in “letterbox”-formaat (met zwarte balken aan de onder- en bovenkant), zodat je geen actie mist die de regisseur belangrijk acht.

Voorbeeld van een beeldverhouding van 16:9

Verticale video in opkomst.

Door het toenemende gebruik van smartphones en socialmediakanalen zoals Facebook en Instagram, worden verticale beeldverhoudingen populairder. De standaard beeldverhouding van Instagram is vierkant (1:1). Dat is voortreffelijk voor close-ups van gezichten, maar ongeschikt om een groots uitzicht op bergen of een zonsondergang aan een strand te tonen.

Verticale video heeft een beeldverhouding van 9:16

Er zijn tegenwoordig zoveel mensen die videocontent bekijken op hun telefoon dat een verticale beeldverhouding (9:16) steeds meer wordt gebruikt. Er bestaat zelfs een Vertical Film Festival dat om de twee jaar in Australië wordt gehouden, omdat er genoeg mensen verticale korte films maken met hun telefoon.

 

Sommige filmmakers betreuren deze trend — met name als het betekent dat content op een breed scherm brede verticale balken krijgt naast de video — maar anderen hebben een praktischere instelling. “Het is een leuke uitdaging om het best mogelijke verhaal te maken in een verticale beeldverhouding”, zegt regisseur en producent Taylor Kavanaugh. “Als alle kijkers deze dingen verticaal bekijken, waarom zou je dat dan niet aangrijpen en het zo goed mogelijk doen?”

 

“Als alle kijkers deze dingen verticaal bekijken, waarom zou je dat dan niet aangrijpen en het zo goed mogelijk doen?”

 

Creative Director Toby Harriman is het daarmee eens. “Als je meeste content alleen op Instagram wordt bekeken, moet je nadenken over die beeldverhouding.”

 

Welke beeldverhouding moet je gebruiken?

Is je project gebaseerd op personages of is de omgeving zelf het onderwerp? “Projecten waarin de omgeving het onderwerp is, doen het met een verticale beeldverhouding minder goed dan met een horizontale”, zegt Kavanaugh. “Projecten die grotendeels zijn gebaseerd op personages, doen het beter met een verticale beeldverhouding.”

Verticale video maken van een vrouw die een pizzapunt eet

Als je een commerciële video maakt, moet je deze vaak in verschillende formaten leveren. “In het tijdperk van nieuwe media worden we zelden gevraagd om iets maar in één formaat te maken”, zegt Kavanaugh. “Een van mijn eerste vragen bij een afspraak met een klant is, ‘Waarop wordt dit afgespeeld?’ In negentig procent van de gevallen, luidt het antwoord, ‘We willen alles. We willen dat het kan worden afgespeeld in allerlei formaten.’”

 

De beeldverhouding wijzigen.

Je kunt veel corrigeren in de postproductie. Als je in 4K of hoger filmt, stelt deze resolutie je in staat om elk deel van het kader te gebruiken. Je kunt de beeldverhouding van elke video wijzigen in Premiere Pro door een nieuwe reeks te maken, op Instellingen te klikken en de framegrootte aan te passen.

 

Verschillende formaten aanpassen.
Je kunt het type formaat op diverse manieren aanpassen. Als je 16:9-beeldmateriaal hebt, maar je de volledige videobeelden wilt tonen op een 4:3-tv, kun je zwarte balken onder en boven je beelden toevoegen.

 

Je kunt ‘letterboxing’ ook vermijden met pannen en scannen. Klik in Premiere Pro op Instellingen en stel het verticale frame van je reeks in overeenkomstig het verticale frame van je 16:9-beeldmateriaal. Hiermee worden de randen van je breedbeeldvideo bijgesneden. Om te zorgen dat belangrijke actie zichtbaar blijft in het kleinere frame, moet je daarom misschien naar links of rechts pannen.

 

Er treden problemen op als je video veel actie bevat. “Als je in een zeer dynamische omgeving werkt waar alles heel snel gebeurt en je beweging in een horizontaal frame nodig hebt om het verhaal te vertellen, moet je een strategie bedenken om voldoende informatie in dat deel van het frame te houden”, zegt Kavanaugh. Pannen en scannen kan tijdrovend zijn maar het is de eenvoudigste manier om het probleem op te lossen. 

 

Formaten combineren.
Sommige filmmakers werken met allerlei beeldverhoudingen in hetzelfde project. Wes Anderson deed dit heel effectief in The Grand Budapest Hotel. Hij gebruikte de Academy Ratio in het grootste gedeelte van de film, omdat deze speelt in de jaren 1930, schakelde daarna over op de 2,35-verhouding voor de actie die plaatsvindt in de jaren in 1960 en schakelde vervolgens over op een 1,85-verhouding voor de actie in de ‘tegenwoordige tijd’ die plaatsheeft in de jaren 1980.

 

Als filmmakers zoals Anderson je inspireren, kun je verschillende beeldverhoudingen uitproberen in je eigen werk. Wanneer je assets importeert, behoudt Premiere Pro zo mogelijk de beeldverhouding van het frame, de pixelverhouding en de frameafmetingen, zodat de asset niet wordt bijgesneden of vervormd. Maak verschillende reeksen en pas de beeldverhoudingen handmatig aan om te voorkomen dat je per ongeluk beeldmateriaal bijsnijdt.

 

Ontdek hoe je een speelfilm maakt met je iPhone.
Ontvang nuttige tips in dit artikel over Tangerine en andere films die zijn gemaakt met iPhones.

 

Van speelfilms tot sizzle reels, bedenk hoe je video zal worden weergegeven voordat je opnames maakt. Als je weet dat de meeste mensen je beelden op hun telefoon zullen bekijken, kun je problemen bij het monteren vermijden door een opnamelijst te maken met een vierkante of verticale beeldverhouding in gedachten. Als je wilt dat je werk op diverse formaten wordt afgespeeld en er altijd geweldig uitziet, moet je bepaalde scènes wellicht tweemaal schieten met verschillende soorten opnamen. Zoals bij de meeste creatieve beslissingen, is het cruciaal om vooruit te denken en deze moeilijke vragen te beantwoorden: Welke beeldverhouding past het beste bij de manier waarop mensen je werk waarschijnlijk gaan bekijken? Welke verhouding past het beste bij je verhaal? Gaan beide voorwaarden met elkaar samen?

Bijdragers

Doe meer met Adobe Premiere Pro.

Maak vrijwel overal prachtige video's – voor film, tv en web.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Hoogwaardige microfoon voor ASMR-opnamen

Wat is ASMR en hoe krijg je YouTube-volgers?
Miljoenen gebruiken ASMR om te ontspannen. Leer hoe je een video met een rustgevend en troostend effect maakt.

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

Landschapsfoto van de lucht met een berg die in het water wordt weerspiegeld.

Inzicht in camerashots voor films
Ontdek de meest gangbare camerashots en leer wanneer en hoe je daarmee optimaal effect sorteert.

Pixelkunst van maanlandschap.

Ontdek hoe je pixelkunst maakt.

Verken de digitale kunstvorm die inspiratie ontleent aan games zoals Final Fantasy en Super Mario.

Koop Premiere Pro

Premiere Pro – Eén app

26,43 € /maand

Inclusief 100 GB cloudopslag, Adobe Fonts en Adobe Portfolio. Meer informatie


Creative Cloud – Alle apps

67,57 € /maand

Krijg 20+ creatieve apps, inclusief Premiere Pro. 
Bekijk wat is inbegrepen | Meer informatie


Studenten en docenten

19,66 € per maand

Bespaar meer dan 60% op 20+ Creative Cloud-apps – inclusief Premiere Pro. Meer informatie


Bedrijven

33,49 € /maand per licentie

Krijg Premiere Pro en alle Creative Cloud-apps plus exclusieve voorzieningen voor bedrijven. Meer informatie