Hoe maak je een videocommercial die mensen niet overslaan.

Web- en tv-commercials kunnen de merkbekendheid vergroten en nieuwe klanten opleveren. Leer hoe je hoogwaardige video's maakt die aandacht krijgen.

Video van Kyle Loftus

Wat is het nut van commercials?

In een overvolle markt waarin merken om aandacht moeten strijden, kan een professionele video helpen om snel een boodschap over te brengen en consumenten aan te trekken. Of het doel nu is om merkbekendheid te genereren, een product te presenteren of een campagne te promoten, een promovideo die specifiek voor televisie of het web is gemaakt, is vaak het meest directe en doeltreffende middel om dat te bereiken.

 

"Voor bedrijven is een commercial een kans om de aandacht van hun doelgroep te trekken, om klanten te verrukken en te verrassen, en om hun bereik te vergroten", aldus producent en regisseur Will Stewart. Voor aankomende videografen is een commercial een kans om vaardigheden te ontwikkelen, hun portfolio aan te vullen en uiteindelijk betaald te krijgen voor hun creativiteit.

 

Waar moet je beginnen?

Het beste wat je kunt doen om een reclamemaker te worden, is door gewoon commercials te gaan maken.


Doe ervaring op.

Als je als videograaf of creatief hoofd aan het begin van je loopbaan staat, kun je overwegen om een kort project voor een klein bedrijf aan te nemen, gewoon om je portfolio uit te breiden. "Als je eenmaal een portfolio hebt, kun je je werk in rekening gaan brengen", vertelt regisseur en producent Kyle Loftus. "Investeer dat geld in je volgende commercial, misschien om iemand in te huren met een betere camera, betere belichting of gewoon meer ervaring om je te helpen."

 

Op die manier kun je een geweldige commercial maken met een groter productieteam en een betere productiewaarde, zodat je met elke opdracht beter wordt. Mogelijk kun je niet lang daarna zelfs een animator inhuren om complexere grafische elementen toe te voegen of een liedjesschrijver inhuren om een jingle te schrijven en op te nemen.

 

Leer de klant kennen en vind uit wat ze nodig hebben.

Goede web- of tv-commercials beginnen met goed onderzoek. "Je gedachten moeten erop zijn gericht om een video te maken die dit bedrijf zijn doelen helpt te verwezenlijken", aldus Loftus.

 

Overleg met de klant om er zeker van te zijn dat jullie dezelfde waarden en doelstellingen hebben. Stel vast waarom je klant zo enthousiast over zijn product is. Lees de missieverklaring van het bedrijf en begrijp waarom ze willen groeien en wat hen onderscheidt van hun concurrenten.

Een videograaf en regisseur die een camera-opname voor een commercial opzetten

Afbeelding van Kyle Loftus

Ga na welke aspecten van het product of de dienst ze willen belichten en wat het specifieke doel van de commercial is. Op basis daarvan kun je de details bespreken, zoals de duur van de commercial, waar die zal worden getoond (en ook welke hoogte-breedteverhouding je moet aanleveren, zoals 1:1 voor Instagram en 16:9 voor YouTube), wanneer ze hem nodig hebben en wat het budget is.

 

"Hoe meer dingen je van tevoren kunt afstemmen, des te beter. Op die manier weet iedereen wat hij kan verwachten en zit iedereen op dezelfde golflengte", adviseert Loftus.

 

Leer de doelgroep kennen.

"Het geld zit hem in de niche", aldus Stewart. De beste commercials zijn op een specifieke doelgroep gericht. Vraag de klant naar hun marketingstrategie en hun onderzoek naar wie het meeste voordeel van het product of de dienst zal hebben. Vraag ook waar ze de video-advertenties willen plaatsen om potentiële klanten te bereiken. Als ze hier geen onderzoek over hebben, moet je misschien zelf wat onderzoek doen om erachter te komen wat de doelgroep is.

Twee acteurs die aan tafel koffie drinken voor een commercial

Bekijk de video's op Facebook om erachter te komen wat bij verschillende groepen aanslaat. "Krijg meer inzicht in het algoritme, wat aanslaat en wat mensen laat stoppen met bladeren", zegt Loftus. Op basis daarvan kun je je aanpak voor je videoproductie bepalen.

 

Kom meer te weten over het merk.

Bestudeer eerdere tv-advertenties of andere marketingcampagnes van het merk. Weet wat de stem en toon van het merk is – hoe het merk zijn klanten aanspreekt – en weet welke lettertypen, kleuren en afbeeldingen voor het merk worden gebruikt. Zorg dat je bekend bent met het product en de praktische en emotionele waarde die het voor klanten heeft. Het is ook handig om na te gaan welke commercials de klant zelf leuk vindt en welke uitstraling ze voor deze advertentie in gedachten hebben, dus vraag vooral om video's en foto's als referentiemateriaal.

 

Hoe meer informatie je over het bedrijf, het product en de doelgroep hebt, des te gemakkelijker het is om de waarde van het product en de onderscheidende eigenschappen ervan uit te dragen.

 

Wat doe je tijdens de preproductie?

Wanneer de klant en jij overeenstemming hebben bereikt over het werk, de strategie en de messaging, is het tijd om te gaan brainstormen. Ontwikkel zo veel mogelijk ideeën en selecteer samen met de klant de ideeën die bij hun doelen aansluiten, vermoedelijk bij hun eigen klanten zullen aanslaan en binnen het tijdsbestek en met de beschikbare middelen haalbaar zijn.

 

Schrijf een script en een storyboard.

Je maakt een betere commercial en bespaart jezelf veel stress als je alle actie, dialogen en gesproken commentaar opschrijft voordat je de commercial gaat opnemen. Maak vervolgens een storyboard, een reeks schetsen die het visuele verhaal van het script vertellen. Het schrijven van een storyboard dwingt je om het exacte verloop van de commercial op het scherm te bepalen en kan je helpen om ervoor te zorgen dat je de boodschap overbrengt zonder tijd te verspillen.

 

Wanneer je een script en storyboard hebt, kun je een shotlist gaan maken. Dit is een uitvoerige beschrijving van elke shot die je tijdens de productie moet maken. "Ik ben zo gedetailleerd mogelijk, zodat iedereen bij aankomst op de set weet waarom ze doen wat ze doen", aldus Stewart.

 

Een goede shotlist moet ook precies aangeven welke medewerkers en apparatuur je nodig hebt om de commercial te maken. Aan de hand daarvan kun je vaststellen wat voor locaties je nodig hebt, hoeveel acteurs en crewleden, en ook welke belichting, setontwerp, rekwisieten en kleding.

Een videograaf die een camera op een statief bevestigt voor een commercial
Een videograaf die een lichtreflector voor een commercial opzet

Afbeeldingen van Kyle Loftus

Investeer in lenzen en belichting.

Voor een hoogwaardige commercial hoef je niet veel dure apparatuur te hebben. Maar als het budget het toelaat, hoef je het ook niet aan de duurste camera uit te geven. Zolang je camera een voldoende hoge resolutie (4K) heeft, is dat goed genoeg. "Het gaat meer om de lenzen dan om de camera's", vertelt Stewart. "Als je net begint, huur dan lenzen van een hoge kwaliteit."

 

Een goede belichting is ook heel belangrijk. Zorg ervoor dat de lampen die je gebruikt de ware kleuren in je scène laten uitkomen. "Zoek lampen met een hoge CRI-waarde (Color Rendering Index), waarmee je heldere, levendige afbeeldingen kunt vastleggen", raadt Stewart aan. Op die manier krijg je levendig, kleurrijk beeldmateriaal dat de aandacht trekt.

 

Hoe zorg je voor een succesvolle videoshoot?

Een goede videoshoot begint met een gedetailleerde callsheet die alle productiemedewerkers laat weten waar ze in de loop van de dag moeten zijn en wanneer. Zorg er vervolgens voor dat je alles hebt wat je nodig hebt en kom ruim op tijd aan om alles op te zetten.

 

Maak eerst de belangrijkste opnamen, zodat jij en/of je video-editor, wat er later die dag ook mocht gebeuren, het beeldmateriaal hebben dat je nodig hebt om het te bewerken tot een doeltreffende commercial.

 

Zelfs met een volledig uitgewerkt plan kan er nog veel mis gaan op de set. Zorg voor een noodplan, maar wees ook flexibel. "We vallen van de ene crisis in de andere", vertelt Stewart. "Je moet je team in alle rust bij elkaar roepen en zeggen: 'Oké, dit is waar we tegenaan zijn gelopen. Wat doen we eraan?'"

 

Overleg met de klant op de set.

Wanneer je met een nieuwe opdrachtgever werkt, kan het handig zijn als er een vertegenwoordiger op de set aanwezig is die eventuele vragen kan beantwoorden en ervoor zorgt dat je de commercial aflevert die ze willen. "Maar het is belangrijk om al vóór de feitelijke productie richtlijnen vast te stellen", aldus Loftus. Als je weet welke richting je op wilt en weet dat je dat kunt realiseren, kun je ervoor zorgen dat de klant weet dat je tijdens de opname geen feedback nodig hebt.

Een acteur die in een koffiebar een drank bereidt voor een commercial
Een hand die de afneembare uitloop met een teveel aan gemalen koffie van een koffiemachine vasthoudt

Perfectioneren in postproductie.

Zodra je klaar bent met de opnamen, maak je een back-up van al je video- en audiomateriaal en upload je alle bestanden naar videobewerkingssoftware zoals Adobe Premiere Pro.

 

"We bewerken het materiaal altijd in Premiere Pro", vertelt Stewart. "Onze editors wisselen projecten op hun computers uit en het is altijd hectisch wanneer iedereen aan dezelfde projecten werkt." Omdat Premiere Pro voorzieningen voor gedeelde projecten biedt, kunnen meerdere editors tegelijkertijd aan hetzelfde project werken om de oplevering te versnellen.

 

Stewart raadt aan zo snel mogelijk een eerste versie naar de klant te sturen. "We willen er niet in een laat stadium achter komen dat we de verkeerde richting op gaan", licht hij toe. "Soms vragen we de klant om naar onze studio te komen om de video op het grote scherm te bekijken. Als ze veranderingen willen, kunnen we die meteen doorvoeren."

 

Dan is de commercial klaar voor de laatste stappen. Corrigeer de kleur rechtstreeks in Premiere Pro en vind snel muziek en geluidseffecten met Adobe Stock Audio in het deelvenster Essential Sound.

 

Gebruik de kunstmatige intelligentie van Adobe Sensei om je eindproduct in verschillende formaten voor verschillende sociale-mediakanalen aan te leveren. Met de tool Auto Reframe wordt de actie gevolgd, zodat je niet zelf de grootte van elk frame hoeft aan te passen.

Productiemedewerkers die camera's opzetten voor de opname van een commercial

Afbeelding van Kyle Loftus

Wat moet je verder nog weten?

Als je aan het begin van je videoloopbaan staat, houd er dan rekening mee dat je fouten zult maken. Leer er gewoon van en zorg dat je dezelfde fout niet nog eens maakt. Je hebt geen groot budget of de duurste apparatuur nodig om een fraaie video te maken.

 

"Richt je op het verhaal, de technieken, de camerabewegingen en de belichting. Als je een boeiend verhaal vertelt, zal de emotie ervan mensen aanspreken", zegt Stewart. "Accepteer ook de beperkingen van een klein team met een krap budget, want beperkingen dwingen je om creatief te zijn."

Bijdragers

Doe meer met Adobe Premiere Pro.

Maak vrijwel overal prachtige video's – voor film, tv en web.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Foto van een paar hoge hakken in een fotobewerkingsprogramma

Tips van experts voor productfotografie.

Leer hoe je je producten perfect presenteert en krijg tips voor het maken van prachtige productfoto's.

Videomonitor voor een camera

Videoproductie.

Ontdek hoe je een video of film maakt, van het eerste concept tot en met de laatste montage.

Vrouw die met haar kat op een bank zit en een boek leest.

Aan de slag met storyboards.
Bekijk hoe je met deze artistieke vertelkunst ideeën op grote én kleine schermen brengt.

Gebruik de histogramtool in een fotobewerkingsprogramma.

Maak je foto's scherper en zorg voor de juiste belichtingstijd door de histogramtool te gebruiken.

Leer hoe je histogrammen gebruikt om ruis te verminderen en de details in je foto's te versterken.

Koop Adobe Premiere Pro

Maak onberispelijke producties met de toonaangevende videobewerkingssoftware.

7 dagen gratis, daarna 26,43 € per maand.