Ontdek hoe je boeiende korte video's maakt.

Van YouTube-instructiefilmpjes tot grappige video's op TikTok: korte video's zijn het helemaal. Profiteer van onze tips om in dit populaire genre succesvol te zijn. 

Iemand op een bank die een korte video van zichzelf maakt met een mobiele telefoon op een statief

Korte video's zijn een fantastisch medium om een online publiek te bereiken.

Marketeers, ondernemers en entertainers: iedereen maakt korte video's om de aandacht van zijn doelgroep te trekken. Met video's van 10-15 seconden op Instagram of TikTok met korte praktische tips of grappige videoclips met muziek kun je mensen vermaken en je bedrijf promoten. Voor zaken als uitgebreide tutorials of work-outs zijn langere IGTV- of YouTube-video's geschikter.

 

Met uitzondering van YouTube is het voor de meeste platforms het beste (of zelfs noodzakelijk) om je video te beperken tot maximaal 60 seconden. Maar je kunt in een korte video heel veel info stoppen dankzij bijschriften, overlaytekst en ingesloten afbeeldingen. En wil je snel een connectie met je doelgroep, dan is een gezicht voor de camera het beste.

Collage van drie mensen die voor de camera poseren

Een gezicht zegt meer dan duizend woorden.

"Als je een blog leest, krijg je ook wel een indruk van de schrijver", aldus Sebastian Garcia, consultant op het gebied van contentmarketing. "Maar als je mensen ziet praten, kijken ze in de camera. Zie je hun maniertjes. Hoor je hun stem. Dat is ongelooflijk krachtig."

 

Maak korte videoclips die de aandacht van de kijker trekken.

YouTube, TikTok, Instagram, Facebook en zelfs LinkedIn staan boordevol populaire video's, dus je moet op de een of andere manier opvallen. "Op social media doen drie soorten content het goed", zegt Tor Dunlap, maker van financiële content. "Content die educatief is, die ambitieus is en die vermakelijk is. Dat zijn de drie magische elementen. En helemaal fantastisch als je ze alle drie kunt combineren."

 

Focus je bij het promoten van een merk op content die van waarde is en interessant is voor je gebruiker. "Je hoeft niet altijd te zeggen: 'Koop mijn product' om mensen nieuwsgierig genoeg te maken om het te kopen", aldus Garcia. "Vind iets dat gerelateerd is aan je sector en dat mensen interessant genoeg vinden om te delen met vrienden. Dat is het belangrijkste."

 

Begin met een aandachtstrekker.

Je hebt maar enkele seconden om de aandacht van je kijker te trekken. Het is dus belangrijk om hen direct te boeien. "Ik volg een simpele formule. Het is aandachtstrekker, verhaal, aanbieding of oproep tot actie", aldus Garcia. "De aandachtstrekker is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van elke content, omdat je hiermee iemand verleidt verder te kijken."

 

Gebruik de aandachtstrekker binnen de eerste drie tot vijf seconden van je video. Ondersteun deze desgewenst met een visueel interessante titel of effecten. Of met een directe verwijzing naar de kijker, zoals het woord 'jij', of naar een specifiek publiek, zoals 'studenten'. Dunlap: "De kans dat ze blijven hangen, is dan groter, omdat het over hen gaat".

 

Wees helder over het verhaal.

Of je video nu draait om 10 minuten buikspieroefeningen of 15 seconden belastingtips: het is belangrijk dat je de focus bewaart. "Je moet één duidelijke boodschap hebben", aldus Garcia. "Als je geen duidelijke boodschap hebt, raakt je publiek de draad kwijt."

Twee foto's: een foto van iemand op een bank die een korte video van zichzelf maakt met een mobiele telefoon op een statief naast een foto van een korte video die wordt bekeken op de verhalentijdlijn van een social platform

Eindig met een oproep tot actie.

Vertel je kijkers aan het einde van de video wat je wilt dat ze doen. Garcia: "De oproep tot actie kan van alles zijn: van 'Klik op de link' tot 'Deel dit met je vrienden' of 'Vertel me wat jij hiervan vindt'. Het kan ook zoiets simpels zijn als 'Wil je meer marketingtips? Volg me dan'."

 

Maak het persoonlijk.

Als je in de video je gezicht laat zien, kan dit de betrokkenheid vergroten. Het unieke beeld van jou of van je teamleden zorgt voor meer verbinding dan stockvideo's zonder persoonlijk element. Garcia: "En persoonlijke merken hebben een enorm voordeel ten opzichte van bedrijfsmerken. Dat komt omdat jij als persoon op meer manieren een connectie kunt maken met je doelgroep."

Iemand die met een mobiele telefoon op een statief en belichtingsapparatuur een korte video van zichzelf maakt met make-uptips

Plan je korte video voordat je de opname maakt.

Doe je onderzoek.

Kijk eerst enkele weken of maanden rond en leer de trends kennen als het je eerste keer op het platform is. "Ik zat al een half jaar op TikTok voordat ik een video voor mijn bedrijf publiceerde", zegt Dunlap. "Zo leerde ik begrijpen wat wel en wat niet goed werkt en over wat voor soort dingen mensen praten".

 

Brainstorm over onderwerpen.

Je connecties op social media kunnen je helpen aan ideeën voor je video's. "Mijn community helpt me aan veel ideeën, door de vragen die mensen stellen", aldus Dunlap. "Ik krijg ook ideeën over nieuwe video's door mijn oude content opnieuw in te zetten of over iets te praten dat ik al eerder heb besproken, maar dan op een andere manier."

 

Wees efficiënt en werk in batches.

Content die je specifiek voor één platform maakt, creëert de meeste betrokkenheid. Toch is het mogelijk content op zo'n manier te filmen dat je het op verschillende platforms kunt afstemmen. Dunlap: "Ik ben afkomstig uit de social media. En ik heb geleerd hoeveel het je oplevert als je je content in batches maakt. Ik neem per keer 5-10 video's op."

 

Profiteer van nieuwe functies.

Wees een van de eerste gebruikers als een platform een nieuwe functie introduceert. Instagram Reels werden in 2019 geïntroduceerd en het algoritme van het platform beloont nog steeds gebruikers die reels publiceren. "Mensen die slechts 1000 volgers hebben, kunnen 5000 kijkers van één Reels-video hebben, gewoon omdat Instagram die functie stimuleert", aldus Garcia.

 

Doe veel met weinig.

Gebruik al je middelen om veel informatie in korte tijd over te brengen. Voeg afbeeldingen en tekstoverlays toe en sluit foto's in je clip in. Maar zorg dat alles duidelijk en leesbaar blijft voor kijkers die je content op het kleine scherm van een mobiele app bekijken.

 

In de bijschriften van je berichten kun je aanvullende informatie opnemen, met name op Instagram, Facebook, YouTube en LinkedIn. En als dat nodig is, maak je bij een groot onderwerp niet één, maar een hele reeks video's.

Collage van verschillende korte video's die worden bekeken op de verhalentijdlijn van een social platform.

Stem je content af op het platform.

Je moet je content aanpassen aan de verschillende platforms. Het publiek op LinkedIn is heel anders dan dat op TikTok, enzovoort. Elk publiek verwacht een ander soort video's. Denk ook aan de beperkingen voor bijschriften. Instagram-bijschriften kunnen bijvoorbeeld ongelooflijk gedetailleerd zijn in vergelijking met de korte bijschriften van een TikTok-bericht.

 

"Als je naar YouTube gaat, verwacht je video's van 30 minuten. Maar als je naar Instagram gaat en daar een IGTV-video van 30 minuten tegenkomt, is de kans groot dat je daar niet in geïnteresseerd bent", aldus Garcia. "Omdat mensen die naar Instagram gaan, hooguit 30 seconden willen kijken. En hetzelfde geldt voor TikTok."

 

"Ik probeer zoveel mogelijk te hergebruiken. Maar ik heb IGTV-video's van 15 minuten die ik niet op TikTok kan publiceren tenzij ik ze flink bewerk. Dus dat is iets waarover ik nadenk als ik content opneem", zegt Dunlap. "Ik vraag mezelf af: 'Waar komt dit terecht? Wat zijn mijn beperkingen? En wie is mijn publiek? Instagram-kijkers zijn vaak millennials. En TikTok is voor jongere millennials en Generatie Z."

 

Leer eerst de functionaliteit van één videosite kennen om je content geschikt te houden voor het platform. "Focus op één platform", zegt Garcia. "En zodra je er echt heel vertrouwd mee bent, kun je naar het volgende gaan."

Commentaarvak op een afbeelding van een mobiele telefoon met een foto van iemand die poseert

Maak content die past bij je doelgroep.

Houd altijd bij waarin je doelgroep is geïnteresseerd en wat er in je branche speelt. "De beste manier om uit te vinden of je content het goed zal doen is om jezelf in de schoenen van je gebruiker te plaatsen en te denken: 'OK, zou dit me aanspreken?'", zegt Dunlap.

 

Via consistente content en interactie met je publiek leer je je community kennen. En je community kan je helpen aan ideeën voor nieuwe content. Peil de opinie van je Instagram- of Twitter-kijkers voor duidelijke antwoorden op je vragen of houd gewoon de reacties in de gaten.

 

"Mijn benadering van social media is: 'Hoe kan ik iets van waarde bieden?' En vaak is dat met antwoorden op vragen en uitleg over onderwerpen waar mensen het fijne niet van weten", aldus Dunlap. "En als ze meer uitleg willen, vertellen ze me dat in de opmerkingen."

 

Ga aan de slag met simpele korte video's.

Het draait om connectie.

Garcia: "Veel van mijn klanten worstelen met het idee dat ze de beste camera, de beste microfoon en de beste tools moeten hebben. Maar daar gaat het niet om, het gaat mensen om die connectie. Dus als je maar een iPhone en natuurlijk licht hebt, kun je een hele coole video maken en zelfs viral gaan."

 

Breng genuanceerde bewerkingen aan met Adobe Premiere Pro.

In sommige gevallen kun je je social-mediavideo's rechtstreeks op het platform bewerken, en zelfs opnemen. Maar met Premiere Pro kun je video's heel nauwkeurig bewerken en afstemmen op de verschillende platforms, bijvoorbeeld via een andere beeldverhouding of via cuts en overgangen, titels en afbeeldingen, visuele effecten, audio-edits en meer.

 

Volg een of twee tutorials.

Verdiep je in de principes van videobewerking in Premiere Pro om je filmmateriaal naar een hoger niveau te tillen.

 

Pak je camera of telefoon en zie hoe je een connectie kunt creëren met je doelgroep. "Maak je content in batches en ga gewoon aan de slag", zegt Dunlap. "Veel mensen willen wachten totdat het perfect is, maar het wordt nooit perfect."

Bijdrager

Doe meer met Adobe Premiere Pro.

Maak vrijwel overal prachtige video's – voor film, tv en web.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Iemand die zichzelf filmt met een DSLR-camera op een selfie-statief

Aan de slag met vloggen.

Ontdek hoe je met vloggen aan de slag gaat en publiek trekt.

Gebruik de histogramtool in een fotobewerkingsprogramma.

Maak je foto's scherper en zorg voor de juiste belichtingstijd door de histogramtool te gebruiken.

Leer hoe je histogrammen gebruikt om ruis te verminderen en de details in je foto's te versterken.

Balletdansers op het podium – Sluitertijd aanpassen | Adobe

Wat is de sluitertijd?

Ontdek hoe je momenten met veel beweging toch scherp vastlegt door de sluitertijd aan te passen.

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

Koop Adobe Premiere Pro

Maak onberispelijke producties met de toonaangevende videobewerkingssoftware.

7 dagen gratis, daarna 26,43 € per maand.