Aan de slag met vloggen.

Vloggen is meer dan alleen een YouTube-kanaal beginnen. Het gaat ook om het maken van videocontent waarin je op persoonlijk niveau contact maakt met mensen.

Een persoon die zichzelf filmt voor een vlog

Wat is vloggen?

Vloggen (een afkorting van “videobloggen”) kan bijna alles als onderwerp hebben. Vlogs kunnen bestaan uit kritische, komische of educatieve video’s. Maar alle vlogs en vloggers hebben één ding gemeen: ze tonen de persoonlijkheid van de maker. Vloggers zijn meer dan contentmakers. Hun kanalen zijn persoonlijk en hun video’s gaan evenzeer over henzelf als over andere onderwerpen. Vloggers presenteren zichzelf of een versie van zichzelf aan de wereld. Ze staan voor de camera en stellen zich kwetsbaar op. 

 

Een vlog beginnen.

Vloggers praten, net als bloggers eerder deden, over zichzelf, maar het helpt vaak om je op een bepaald thema met een specifieke doelgroep te richten voor je YouTube-kanaal. “Kies een niche of een community waarop je je echt wilt richten”, zegt vlogger James Kim, “en werk dat verder uit.” Het viel Kim, zelf arts-assistent, op dat er nog geen YouTube-kanaal was voor kwesties waarmee arts-assistenten dagelijks worden geconfronteerd. Hij vult nu deze leemte en zijn vlog is succesvol omdat hij uitlegt hoe het is om te leven en te werken als arts-assistent. Daardoor kreeg hij direct een groot publiek via de community van arts-assistenten.

Een persoon die zichzelf filmt voor een vlog over het telen van potplanten

Bij vloggen stel je je persoonlijkheid en stem centraal. “Ik bekijk veel lifestylevlogs, mensen die iets specifieks doen of hun eigen specialiteit hebben”, zegt Amanda, de vlogger achter het kanaal Qcknd. “De vlogs die ik leuk vind gaan over personen bij wie het zichtbaar is wat hen speciaal maakt.” Echt enthousiasme kun je nauwelijks veinzen wanneer je voor de camera staat. Elke vlogger moet daarom allereerst bereid zijn om iets van zichzelf te tonen. “Als je gelooft in je werk en er plezier aan beleeft”, zegt Amanda, “krijg je automatisch een band met mensen. Maar je moet er eerst van houden.”

 

Uitrusting voor vloggen.

De meeste professionele YouTubers gebruiken een digitale camera van een bepaald type, maar beginners hebben niet de beste Canon- of Sony-videocamera met beeldstabilisatie nodig. Je kunt beginnen met je telefoon. Smartphones zoals iPhones en Android-telefoons bieden video-opnamen van voldoende kwaliteit voor YouTube en al hebben ze geen externe microfoon, ze kunnen een goede geluidskwaliteit leveren. “Ik zou een iPhone beschouwen als een digitale camera”, zegt Kim.

Professionele bewerkingssoftware zoals Adobe Premiere Pro biedt je dezelfde tools voor het bewerken van vlogs als editors van speelfilms gebruiken — perfect om video te bewerken op de desktop. Andere bewerkingssoftware is speciaal ontworpen voor mobiele gebruikers, zodat je vlogs kunt bewerken op je telefoon. 

Zodra je vooruitgang boekt, is het echter heel normaal om betere apparatuur aan te schaffen. Als je onderweg buiten wilt filmen, zijn actiecamera’s zoals GoPro's heel nuttig. Kim heeft geen aanbevelingen voor specifieke camcorders of digitale camera's, maar hij adviseert je om er een met een klein kantelbaar scherm te gebruiken, zodat je jezelf kunt zien. Als je je eigen acties kunt volgen tijdens het filmen, kun je optimaal presteren en jezelf regisseren.

Persoon die beeldmateriaal voor een vlog bewerkt op een desktopcomputer met Adobe Premiere Pro

Zodra je vooruitgang boekt, is het echter heel normaal om betere apparatuur aan te schaffen. Als je onderweg buiten wilt filmen, zijn actiecamera’s zoals GoPro's heel nuttig. Kim heeft geen aanbevelingen voor specifieke camcorders of digitale camera's, maar hij adviseert je om er een met een klein kantelbaar scherm te gebruiken, zodat je jezelf kunt zien. Als je je eigen acties kunt volgen tijdens het filmen, kun je optimaal presteren en jezelf regisseren.

 

Vloggen, je workflow en het evenwicht tussen werk en privéleven.

Vloggen kan een lonende taak zijn, maar er zijn een paar dingen waarop je moet letten.

 

Als zelfstandige contentmaker kun je je eigen schema bepalen. Je komt nooit te laat op je werk en er is geen baas die je dwingt overuren te maken, maar het betekent ook dat het niet vaststaat wanneer je moet stoppen met werken. Er is geen duidelijk gedefinieerd einde van de dag, er zijn geen regelmatige vrije dagen, geen doorbetaalde vakanties en geen betaald verlof. De enige vrijetijd is de tijd die je jezelf gunt en het gebeurt zomaar dat je lange werkdagen maakt of op ongebruikelijke tijden werkt.

 

Creëer een evenwicht door een schema te maken, stel deadlines voor jezelf en plan tijd in waarop je niet werkt. “Je hoort creatives vaak praten over een burn-out”, zegt Amanda. “Ik denk dat een goed, constant schema kan helpen.”

Een vlogger die op het punt staat van een berg af te skiën met een GoPro-camera op het hoofd

Plan regelmatige tijden of dagen in de week voor het schrijven van een script, het opnemen en bewerken van een video en het promoten van jezelf. Daarmee houd je controle en je doelgroep zal het waarderen als je video’s elke week of maand op hetzelfde tijdstip verschijnen. Met een regelmatig publicatie- en werkschema kun je een consistente workflow houden en een evenwichtig leven leiden. “Iets wat mij helpt, is dat mijn partner een 9-tot-5-baan heeft”, zegt Amanda. “Ik probeer mijn werkdag af te ronden wanneer hij thuiskomt. En ‘s weekends neem ik vrij. Daardoor is er een scheidslijn tussen mijn werk en privéleven. Anders zou ik de hele dag in mijn kantoor doorbrengen.”

 

Vloggers moeten ook bepalen hoeveel van hun echte leven ze al of niet willen tonen. Kim gebruikt bijvoorbeeld niet de naam van zijn werkplek in zijn video’s en Amanda laat niet zien in welke wijk ze woont. “Ik heb geleerd om strikte grenzen te stellen voor wat ik online toon”, zegt Amanda. Trolls, negatieve opmerkingen, stalkers en doxxing zijn allemaal reële risico’s. Je moet in een vroeg stadium bepalen of je al of niet je echte of volledige naam gebruikt en in welke mate je je echte leven toont op YouTube.

 

Succes boeken als vlogger.

Het is makkelijk om een vlogger te worden, maar verwacht niet direct groot succes. Tenzij je al beroemd bent, krijg je niet miljoenen views voor je eerste video en ook niet voor de volgende tien. Vloggen gaat om het creëren van een grote hoeveelheid content die je doelgroep enthousiast maakt en doet terugkeren naar jou. “Op YouTube zie je veel mensen die schijnbaar direct succes hebben geboekt, maar in werkelijkheid waren ze al drie, vier of vijf jaar bezig”, zegt Kim. “En ineens hadden ze een video waarmee ze een grens doorbraken.”

Een persoon filmt zichzelf op een telefoon voor een vlog

Eén manier om meer kijkers te krijgen is door veel werk online te plaatsen. Zodra je meer kijkers krijgt, zal je nieuwe publiek waarschijnlijk je catalogus met oude video’s bekijken. “Mijn beste advies is om bezig te blijven”, zegt Kim. “Er is maar één video nodig om te zorgen dat een abonnee al je video’s bekijkt. Zo lopen de kijkcijfers op.” Als je consistent bent, video’s van goede kwaliteit publiceert en het leuk vindt, kun je succes boeken. “Als je echt iets hebt om te laten zien, zullen mensen ernaar kijken”, zegt Amanda. “Jouw publiek zal naar je toe komen.”

Antwoorden op veelgestelde vragen over vloggen.

Hoe begin je met vloggen?

Als je een apparaat hebt om opnamen mee te maken en een plaats om je content te publiceren — ongeacht of het een Instagram-, TikTok- of YouTube-video is — kun je direct beginnen met vloggen.

Kan ik vloggen met mijn telefoon?

Ja. Hoewel sommige vloggers video- of DSLR-camera's gebruiken, is de beste camera vaak de camera die je bij je hebt. De meeste moderne telefooncamera’s zijn perfect om te beginnen met vloggen.

Wat voor apparatuur heb ik nodig om te beginnen met vloggen?

Je kunt beginnen met alleen maar een smartphone. Een tafelstatief om je telefoon of camera stabiel neer te zetten en een lichtbron om jezelf te verlichten zijn ook nuttige betaalbare dingen voor beginners — al hoef je ze niet direct te hebben.

Bijdragers

Doe meer met Adobe Premiere Rush.

Maak en bewerk video's – op je telefoon, tablet én desktop. Bewerk professioneel ogende video's en deel ze op social media.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

Pixelkunst van maanlandschap.

Ontdek hoe je pixelkunst maakt.

Verken de digitale kunstvorm die inspiratie ontleent aan games zoals Final Fantasy en Super Mario.

Telefooncamera waarmee video wordt opgenomen van twee mensen die gitaar spelen

Een YouTube-kanaal starten.

Val op en boek succes met je video's met deze tips.

Hoogwaardige microfoon voor ASMR-opnamen

Wat is ASMR en hoe krijg je YouTube-volgers?
Miljoenen gebruiken ASMR om te ontspannen. Leer hoe je een video met een rustgevend en troostend effect maakt.

Koop Adobe Premiere Rush

Creëer en deel overal online video's.