Marketinganalytics versterken je merkverhaal.

Als het gaat om storytelling, hebben veel merken moeite om hun verhaal zodanig vorm te geven dat het leidt tot een lonende en wederzijds voordelige relatie met hun waardevolle doelgroepen. Hoe dat komt? Ze laten de data die ze verzamelen niet voor hen werken. Vandaag de dag verzamelen merken data in ongekende hoeveelheden. Maar om die data om te zetten in een fantastische klantervaring, heb je een analytics-toolset nodig die een helder inzicht in je metrics biedt. Marketinganalytics onthult het wie, wanneer, waar en waarom in de data die naar je web- en mobiele voorzieningen stromen.
Klanten hebben op veel manieren interactie met je merk. Ze gebruiken gemiddeld zeven apparaten per dag, waaronder mobiele apparaten, desktops en tv’s. Ze komen ook in je winkels, bezoeken je evenementen en bellen met je callcenters. Nu je doelgroepen op zoveel manieren interactie met je merk hebben, is het belangrijk om te meten hoe je campagnes presteren. Zo kun je een consistente en persoonlijke ervaring op alle kanalen bieden. Maar om je verhaal te verspreiden, moet je niet alleen kanalen targeten – je moet ook mensen targeten. Als ze schakelen van smartphone naar tablet en van tablet naar desktop, volgt analytics hen op de voet. En nog belangrijker: dankzij marketinganalytics kun je direct reageren op de stappen in het traject en relevante onderdelen van je verhaal delen op belangrijke momenten.
Lees The Holistic Picture en ontdek hoe je meerdere databronnen kunt omzetten in geïntegreerde klantprofielen. Nu downloaden ›

 

 

Zet data om in inzichten met behulp van attributie.
Wat beweegt je klanten om iets te kopen? Het antwoord ligt verscholen in de data die je merkverhaal vormen en die worden blootgelegd met behulp van geavanceerde attributie. Met behulp van marketinganalytics evalueer je de contactpunten en interacties die het traject vormen dat je doelgroepen volgen voor je merk. Zo kom je erachter welke onderdelen van je verhaal aanslaan.
Analytics tonen aan dat marketeers leads genereren, upsellen en de juiste acties uitvoeren om je bedrijf vooruit te helpen. Met attributie kun je beter begrijpen hoe je marketing werkt. Cross-channel-attributie toont bijvoorbeeld aan waar je verhaal wordt opgepikt en hoe je doelgroepen met je merk verbonden blijven via meerdere online en offline kanalen.
Op basis van de inzichten die marketinganalytics opleveren kun je betere beslissingen over je digitale uitgaven nemen. Je bent in staat verband te leggen tussen het gedrag van je doelgroepen en het rendement op je marketinginvestering. Met Adobe Analytics evalueer je resultaten van e-mail, mobiele apparaten, social media en het web, allemaal in één weergave, zodat je ziet hoe de diverse kanalen elkaar beïnvloeden.
Veel organisaties maken gebruik van traditionele, op regels gebaseerde attributie. Dat werkt prima voor eenvoudige analyses, maar sommige organisaties moeten complexere analyses maken. Daarvoor hebben ze een krachtige tool nodig: algoritmische attributie. Adobe Analytics gebruikt machine learning en geavanceerde statistieken om op een objectievere manier waarderingen toe te kennen aan al die contactpunten, zodat je de waarde van je marketingactiviteiten nauwkeurig kunt bepalen.
Breng marketing tot leven met datavisualisaties in real-time.
Niet alle marketeers zijn datawetenschappers, dus je marketinganalytics moeten duidelijk zijn. Dankzij datavisualisatie kunnen zakelijke gebruikers snel trends, afwijkingen en patronen identificeren in je analytics-dashboards en -rapporten.
Met Analysis Workspace kun je bijvoorbeeld visualisaties creëren die de betrokkenheid bevorderen. Je kunt dashboards maken die aansluiten bij je specifieke bedrijfsbehoeften en rapporten die duidelijk je successen laten zien. Met Freeform Analysis binnen Analysis Workspace kun je aangepaste analyseweergaven maken. Met functies zoals Fallout Analysis en Flow Exploration kun je snel dieper ingaan op je data door verkeerspatronen, afhaakmomenten en andere belangrijke metrics te identificeren.
Real-time data tonen real-time interesses. Je weet naar welke content klanten kijken en wat hen beweegt om precies op dat moment tot aanschaf over te gaan. Je hebt toegang tot digitale-marketingdata van je campagne-activiteiten en kunt er snel op reageren. Uit levendige visualisaties haal je gedetailleerde informatie waarmee je goed onderbouwde beslissingen neemt – binnen enkele seconden nadat de data zijn verzameld.

Breng het klanttraject in kaart, inclusief alle apparaten, regio’s en meer.
Tijdens het klanttraject hebben klanten interactie met je merk via meerdere contactpunten op meerdere kanalen, wat eindeloze mogelijkheden biedt om je doelgroepen te targeten. Klanten bevinden zich in diverse regio’s en gebruiken verschillende apparaten.
Wanneer ze een eerste teken van interesse tonen, waar leidt je merkverhaal ze dan heen? Je kunt zien waar ter wereld ze zich bevinden, wat ze met je merk hebben gedaan en, nog belangrijker, wat hen door het traject heeft geleid. Datavisualisaties binnen marketinganalytics geven aan welke ‘verhaallijnen’ je doelgroepen aanspreken.
Het klanttraject is uniek, maar er kunnen kenmerken en patronen zijn die je klanten gemeenschappelijk hebben. Onze krachtige geavanceerde analyticsfuncties bieden een nog breder bereik en stellen je in staat het gedrag van doelgroepen te segmenteren op basis van gemeenschappelijke contactpunten in het traject. Zo kun je achterhalen waarom die ervaringen tot hetzelfde resultaat leiden.
Met behulp van de geïntegreerde analysetools in Adobe Analytics kun je websitedata, mobiele activiteiten, in-store aankopen en meer analyseren. Door data van klantcontactpunten te analyseren, krijg je aanwijzingen over interesses, waarden en voorkeuren, waardoor je klantpersona’s kunt creëren die je kunt targeten. Vervolgens kun je de klantervaring steeds verder verbeteren en nieuwe mogelijkheden ontdekken om je klanten te enthousiasmeren, te intrigeren en te verrassen.

Merkbetrokkenheid is meer dan de contactpunten in het traject naar een aankoop.

Haal data niet alleen uit treffers.
Merkbetrokkenheid is meer dan de contactpunten in het traject naar een aankoop. Met marketinganalytics kun je campagneprestaties evalueren met behulp van metrics van alle digitale activiteiten. Met de QoE-metrics (Quality of Experience) kun je bijvoorbeeld analyseren welke impact de videokwaliteit heeft op de betrokkenheid, bestede tijd, advertentie-impressie en meer. Je kunt data verzamelen over buffering, bitrates, fouten en afhakende kijkers. Hierdoor krijg je een beter beeld van de interacties die je doelgroepen met je videocontent hebben.
Met OTT-analytics (Over-The-Top) kun je metingen uitvoeren op zowel video als apps op via IP verbonden apparaten, waaronder Roku, Apple TV, Chromecast en Xbox One. Combineer OTT-analytics met QoE-metrics en andere bronnen om een compleet beeld te krijgen van de interactie met je content. Je kunt zien hoe videocontent het gedrag van de kijker beïnvloedt, waardoor mogelijkheden voor advertentiemonetisatie aan het licht komen.
Als je je verhaal buiten het web vertelt, kun je het verkeer naar je web- of mobiele voorzieningen tot op de minuut nauwkeurig volgen. Je kunt bijvoorbeeld zien of tv-reclames tijdens de uitzending mensen bewegen tot online interacties. Met marketinganalytics creëer en lever je snel video-ervaringen voor gerichte doelgroepen op basis van gemeenschappelijke kenmerken, zoals leeftijd en kijkfrequentie.
Breid je analytics uit met mobiele analytics.
Je doelgroepen zijn niet meer gebonden aan hun desktops. Je merkverhaal moet dus duidelijk overkomen als het via meerdere apparaten wordt bekeken. Mobiele analytics moeten worden geïntegreerd in je totale analyticsplaatje, zodat je de interacties van je mobiele klanten met je verhaal kunt analyseren en verbeteren. Daarvoor moet je weten hoe het gedrag van klanten op het mobiele web en mobiele apps past in je klanttraject.
Met analytics voor aankopen via mobiele apps kunnen bijvoorbeeld pre-downloadactiviteiten worden geïntegreerd met data over appgebruik om een nauwkeurig beeld van mobiele campagnes op te bouwen. Je kunt downloads van mobiele apps koppelen aan een campagne en die campagne toewijzen aan een uitgebreide set gebruikersgedragingen nadat de app is gedownload. Via levenscyclusmetrics, zoals applanceringen, crashes, dagen sinds laatste gebruik en gemiddelde sessielengte, zie je hoe je merkverhaal op mobiele apparaten overkomt. Via cohortanalyse kun je nieuwe mobiele bezoekers vergelijken met terugkerende bezoekers, zodat je apps kunt creëren en bijwerken die hun interesse vasthouden. Je kunt ook mobiele-retentiepercentages voor nieuwe gebruikers meten met behulp van naast elkaar weergegeven segmentatie- en vergelijkingsweergaven.
Vertel een beter merkverhaal met predictive intelligence.
Het verhaal dat je vandaag vertelt is anders dan het verhaal dat je morgen vertelt. Je moet je merkverhaal bijwerken om het up-to-date te houden. Marketeers moeten nu zowel anticiperen als reageren op het gedrag en de eigenschappen van doelgroepen. En omdat de concurrentie slechts één muisklik verderop zit, kunnen fouten je duur komen te staan. Je moet in staat zijn te anticiperen op de wensen van je klanten, zodat je precies op het juiste moment de juiste ervaringen biedt.
Marketinganalytics-tools luisteren naar je doelgroepen en geven aan wat ze in de toekomst willen horen. Voorzieningen van predictive intelligence zoals Adobe Live Stream zetten continue datavastlegging om in een ‘fire hose’ voor real-time gebeurtenissen. Met die kennis ben je beter uitgerust om je toekomstige verhaal aan te passen en te verbeteren.
Met functies zoals afwijkingendetectie en bijdrageanalyse krijg je inzicht in wat er gebeurt op je websites, detecteer je ongewone gebeurtenissen en zie je hoe de verschillende onderdelen van je verhaal bijdragen aan het klanttraject. Op basis van die inzichten kun je razendsnel reageren op wat er gebeurt en je marketing aanpassen om betere respons te krijgen.
Marketinganalytics speelt een rol in je grotere verhaal.
Met oplossingen voor marketinganalytics, zoals Adobe Analytics, kun je je beste verhaal op het juiste moment aan de juiste doelgroepen vertellen. Je denkt bijvoorbeeld dat je moet inzetten op organische zoekvoorzieningen, maar analytics geeft aan dat je je moet richten op display. Je wilt investeren in videoproductie, maar je ontdekt dat interacties via mobiele apps meer verkeer en conversies oplevert. Met tools voor marketinganalytics kun je verborgen mogelijkheden in je data vinden, snel reageren op onderpresterende content en je doelgroepen sneller tot aankopen bewegen.
De inzichten uit marketinganalytics benut je om je beste verhaal over het voetlicht te brengen met behulp van tools voor optimalisatie, targeting en doelgroepmanagement. Samen kunnen deze tools een brede multichannel- of omnichannel-benadering aansturen om te zorgen dat je verhaal consistent is bij alle doelgroepinteracties, ongeacht waar die plaatsvinden.

Adobe kan je helpen.

Adobe weet dat marketing intelligence het verschil kan betekenen tussen succes en mislukking. De Adobe Analytics-oplossing brengt de kennis naar boven die het verschil kan maken. Als je meer inzicht in je doelgroepen hebt, kun je je merk flexibeler, responsiever en aantrekkelijker maken.