Het nieuwe tijdperk van marketingmagie.

Stel je je eens een wereld voor waarin alles verbonden is en waarin je alles kunt weten – waar kleding klantgegevens verzamelt, koelkasten de boodschappen doen en bedrijven inspelen op het onderbewustzijn van de consument.
Dit is de toekomst van marketing. En het gebeurt nu al.
Hoewel het misschien klinkt als een toekomst die wordt geregeld door machines en bedrijven, is het in feite precies het omgekeerde. Het is een wereld waarin de consument de scepter zwaait. Nu de hedendaagse consument al in een oogwenk vrijwel alles te weten kan komen over producten en bedrijven, beslist hij van moment tot moment welke merken zijn vertrouwen verdienen.
Klanten verwachten een ultrapersoonlijk en echt authentiek contact met merken. Nieuwe technologie maakt het mogelijk om aan deze verwachting te voldoen. Merken zetten zich over de traditionele marketinggrenzen heen om klanten op elke locatie – en zelfs op hun verstand en gevoel – aan te spreken. Hier lees je hoe je dat doet.

Klanten verwachten een ultrapersoonlijk en echt authentiek contact met merken. Nieuwe technologie maakt het mogelijk om aan deze verwachting te voldoen.

Antwoorden op je “Hoe”-vragen.

Haal waardevolle inzichten uit een scala aan digitale-marketingscenario’s.

Meer informatie ›

 

 

Nieuwe manieren om traditionele marketing achter je te laten.
Laat de controle los.
Nu de interesse verschuift van het Internet of Things naar het Internet of Me, worden consumenten de architecten van hun eigen hypergepersonaliseerde imperium. En hoe eerder je deze verandering omarmt, des te meer succes je initiatieven zullen hebben.
Voor vooruitdenkende marketeers houdt dit in dat ze hun ijzeren greep op de merkstem moeten loslaten, zodat er ruimte ontstaat voor tweerichtingsverkeer tussen klanten en merken en voor gezamenlijke creatie. Deze strategie kan zelfs nog meer effect sorteren als marketeers gebruikmaken van wat Altimeter-analist Rebecca Lieb de “objectstem” noemt, waarmee meerrichtingscommunicatie tussen merken, consumenten en verbonden objecten kan plaatsvinden.
Denk bijvoorbeeld aan de “slimme fles” van Johnnie Walker. Consumenten scannen de whiskyfles met hun smartphone en ontvangen verschillende berichten, afhankelijk van hun provincie en locatie. Als de fles zich ongeopend in de winkel bevindt, kan de consument een korting of waardebon krijgen. En als de fles thuis geopend is? Cocktailrecepten. 1
Om klanten deze extreme relevantie te geven, maken marketeers gebruik van geautomatiseerde personalisatie, big-data-mogelijkheden en brede analytics om ervaringen te creëren die zowel zeer attent als heerlijk onverwacht zijn.
Houd de vinger aan de pols.
Smartphones zijn nu nog het middelpunt van de digitale wereld van de consument, maar dat duurt niet lang meer. Met de lancering van Apple Watch, samen met diverse andere slimme horloges en een sterke toename van intelligente kleding, apparaten en auto’s, gaat marketing verder dan de smartphone. En terwijl al deze objecten met en via onze smartphone verbonden zullen zijn, zal de smart watch over niet al te lange tijd het commandocentrum zijn.
Hoe waarschijnlijk is het dat je een Apple Watch koopt?
Wanneer klanten hun smart watch en talloze verbonden objecten gebruiken, genereren ze een stortvloed aan nieuwe data. Een van de opmerkelijkste nieuwe datatypen zijn biometrische data, die voor marketeers intrigerende mogelijkheden opleveren. Als je inzicht hebt in bijvoorbeeld de hartslag, de bloedglucosewaarde, de temperatuur en de nachtrust van de drager, kun je in feite de fysieke en emotionele toestand van iedere klant interpreteren. 2
Bedrijven als Walgreens maken daar al gebruik van. Met een platform waarmee klanten hun draagbare data kunnen volgen, zoals het aantal stappen dat ze hebben gelopen, kan het merk beloningen aanbieden aan klanten die hun doelen bereiken of overtreffen. 3
Dit is nog maar het begin. Stel je voor dat je klanten helpt met zachte prijzen als je weet dat ze een zware week achter de rug hebben – wat je vaststelt op grond van een slaaptekort of andere afwijkingen in hun normale gezondheidspatroon. Merken zullen in feite als vrienden kunnen communiceren.
Digitaliseer de fysieke wereld.
De grenzen tussen onze online en offline wereld zijn nog nooit zo vaag geweest. Nu consumenten steeds meer in een “fygitale” wereld leven, verwachten ze een doorlopende, persoonlijke ervaring op al hun apparaten, in winkels, op vliegvelden of waar ze ook naartoe gaan.

Nu consumenten steeds meer in een “fygitale” wereld leven, verwachten ze een doorlopende, persoonlijke ervaring op al hun apparaten, in winkels, op vliegvelden en waar ze ook maar naartoe gaan.

Mobiele beacons vormen een van de belangrijkste technologietools die digitale magie in de fysieke wereld mogelijk maken. De beacons zenden via Bluetooth signalen uit waarmee apps op mobieltjes worden geactiveerd, zodat merken in real-time gepersonaliseerde boodschappen kunnen sturen op basis van iemands exacte locatie.
Marketeers moeten zich over de angst voor deze technologie heen zetten, temeer omdat consumenten erom vragen. Uit de Adobe Digital Index-enquêtes blijkt dat terwijl slechts 37% van de consumenten locatiegebonden aanbiedingen heeft ontvangen, 57% van mening is dat een aanbieding in de winkel handig zou zijn, en 77% zegt dat ze een aanbieding in de winkel op hun smart watch normaal zouden vinden. 4
Starwood is een van de merken die de geomarketing-uitdaging is aangegaan. Omdat er beacons in hun hotelfoyers zijn geïnstalleerd, herkent de receptionist meteen de gasten die de Starguest-app hebben geïnstalleerd. Wanneer ze naar de incheckbalie lopen, is de receptionist al op de hoogte van hun kamervoorkeuren en staat hij klaar om hen persoonlijk – met zijn of haar naam – te begroeten. Gasten hebben geen sleutel nodig om hun kamer binnen te gaan; ze ontgrendelen de deur met hun smartphone. 5
Gebruik van locatietechnologie door marketeers.
Statistische gegevens
Speel in op het onderbewustzijn.
Voordat consumenten ook nog maar hun gedachten hebben kunnen verwoorden, zijn ze al bezig een beslissing te nemen. Door neurowetenschap in te zetten om de innerlijke werking van het ongrijpbare en steeds meer afgeleide menselijke brein te meten, kunnen marketeers inzicht krijgen in de onderbewuste reacties op boodschappen en campagnes.
Dankzij neurowetenschappelijke innovaties kunnen nu snel gegevens worden verzameld uit meerdere onbewuste stromen, zoals pupilbeweging, ademhaling, minieme gelaatsuitdrukkingen en hersengolfactiviteit. 6Binnenkort zullen neuromarketeers niet eens meer opvallende gadgets zoals EEG-headsets nodig hebben om deze gegevens te registeren. Ontwikkelaars van warmtebeeld- en fNIRS-technologieën (functional Near Infrared Spectroscopy) zijn bezig nieuwe hulpmiddelen te testen waarmee op belangrijke momenten data ongemerkt van een grote groep mensen kunnen worden verzameld, zodat we weten welke mensen in een menigte in onze boodschappen geïnteresseerd zijn.
Aan de hand van deze informatie zullen marketeers via externe dashboards in real-time boodschappen kunnen optimaliseren, zodat campagnes meteen kunnen worden bijgesteld en er meer mensen kunnen worden beïnvloed om aandacht te besteden aan je boodschappen, om die te onthouden en om daarop actie te ondernemen. 7
Speel in op goedheid.
Hoewel klanten meer dan ooit content verwachten waarin zij het middelpunt zijn, wil dat niet zeggen dat consumenten alleen maar aan zichzelf denken. In tegendeel: ze hebben nog nooit zo mondiaal gedacht als nu. Volgens het in 2014 door Nielsen uitgevoerde onderzoek naar maatschappelijk verantwoord ondernemen is 55% van de consumenten bereid om meer te betalen voor producten en diensten van bedrijven die zich sterk maken voor de maatschappij en het milieu. 8
Nu merken op elk contactpunt nieuwe standaarden voor de klantinteresse toepassen, moeten ze ook hun manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen anders gaan aanpakken. Programma’s als Chase Community Giving, waarbij klanten kunnen aangeven welke goede doelen de bank moet steunen, maken gebruik van social crowdsourcing om consumenten meer inspraak te geven. 9
Initiatieven die weerklank vinden, draaien om meer dan marketing alleen. Ze gaan om het cultiveren van diepere relaties met klanten en gemeenschappen om zo een daadwerkelijke impact te hebben – en zodoende een sterker en meer winstgevend merk te creëren.
Maak je nu klaar voor een drastisch andere toekomst.
De sleutel tot succes in dit nieuwe tijdperk van marketingmagie? Denk buiten je huidige definitie van marketing en kijk verder dan je marketingafdeling. Naarmate je de activiteiten steeds verder uitbreidt, krijg je de ervaring en het vertrouwen die je nodig hebt om de toekomst aan te kunnen.
Deze vijf strategieën kunnen je helpen om je daar nu voor klaar te maken.
  • Cultiveer een content-cultuur.
  • Wees transparant.
  • Werk met verschillende teams.
  • Maak een test-en-leer-cultuur.
  • Plan en prioriteer je digitale investeringen.

Laat data je ervaringen sturen.

In elke sector kun je data benutten om klanten aan te spreken. Ontdek hoe verschillende sectoren profiteren van datagestuurde marketing.
1. Hicks, Jennifer, “Johnnie Walker Smart Bottle Debuts at Mobile World Congress”, Forbes, maart 2015.
2. Pun, Ray, “ 10 Mobile Marketing Trends for 2015”, Adobe News, januari 2015.
3. Walgreens Balance Rewards for Healthy Choices.
4. Gaffney, Tamara, “Digital Index Top 10 Predictions for the Future”, sessie Adobe Summit 2015, maart 2015.
5. Norton, Chris, keynote-presentatie Adobe Summit 2015, maart 2015.
6. Lindsay, Kevin, “ The Brain Science Behind Digital Marketing”, Adobe Digital Marketing Blog, december 2014.
7. Clark, Kimberly, en Tullman, Matthew, “The Future of Neuromarketing 2015”, Intuitive Consumer Blog, februari 2011.
8. Nielsen Global Survey on Corporate Social Responsibility, juni 2014.
9. Gutman, Brandon, “2012 Success Story: Chase Community Giving”, Forbes, januari 2013.