OPKOMENDE TECHNOLOGIE

Metaverses en andere gedeelde immersieve ervaringen.

"We doen steeds vaker dingen in de digitale wereld die we vroeger alleen in de fysieke wereld deden. Uit de aanhoudende dialoog over de metaverse blijkt dat het onderscheid tussen wat mensen in de fysieke en virtuele wereld doen, aan het vervagen is."

Shantanu Narayen

CEO, Adobe

"We doen steeds vaker dingen in de digitale wereld die we vroeger alleen in de fysieke wereld deden. Uit de aanhoudende dialoog over de metaverse blijkt dat het onderscheid tussen wat mensen in de fysieke en virtuele wereld doen, aan het vervagen is."

Shantanu Narayen

CEO, Adobe

Managementsamenvatting.

Metaverses en andere gedeelde immersieve ervaringen vormen de nieuwe golf op het gebied van digitale interactie. Deze immersieve ervaringen zullen onder andere bestaan uit metaverses – uitgebreide, permanente, gedeelde interactieve ervaringen met samenwerking en co-creatie, alsook volledig functionerende gedeelde economieën – plus andere ervaringen voor winkelen, werktraining, ontspanning, games, onderwijs, externe vergaderingen, culturele ervaringen en nog veel meer.

Er zijn veel niveaus in de metaverse-"stack", waarin diverse bedrijven een sleutelrol spelen.

Adobe-producten voeden nu al immersieve ervaringen en onze rol daarin zal in de toekomst alleen nog maar groter worden. Onze producten voor het gezamenlijk maken van 3D- en immersieve content, zoals Adobe Substance 3D en Adobe Aero, lopen voorop in het creëren van de immersieve ervaringen van nu, zoals games, immersieve commerce en augmented-reality-ervaringen. Wij innoveren om makers en merken meer te laten doen en creatieve tools voor 3D- en immersieve content voor iedereen toegankelijk te maken.

Gedeelde immersieve ervaringen vergen innovatie op het gebied van commerce, marketing, de aanlevering van ervaringen, analytics en personalisatie – services die Adobe's Digital Experience-tools zullen bieden.

Voor bedrijven is dit het moment om "metaverse-gereed" te worden. Metaverse-gereedheid vergt democratisering van alles, van contentcreatie tot trajectontwikkeling en -aanlevering. Adobe kan merken en contentmakers helpen de gedeelde visie die zij in de metaverse zullen inbrengen te definiëren en duidelijk te verwoorden. Slimme bedrijven moeten zich gaan toeleggen op het maken van 3D- en immersieve content. Op die manier kunnen ze zich voorbereiden op de immersieve ervaringen van morgen en kunnen ze tegelijkertijd hun productontwerp-, marketing- en e-commerce-workflows nu al goedkoper, sneller en beter maken.

Virtuele creaties en goederen, van kunst tot kleding en accessoires, zullen een belangrijk onderdeel vormen van gedeelde immersieve ervaringen. De waarborging van de authenticiteit daarvan zal essentieel zijn. Het werk dat Adobe verricht met het Content Authenticity Initiative (CAI) zal ervoor zorgen dat consumenten de herkomst van virtuele creaties – en hoe ze zijn bewerkt – kunnen opzoeken. Het werk van de CAI zal ook digitale kunstenaars helpen om waardering voor hun werk te krijgen.

DEEL EEN

Wat zijn immersieve ervaringen?

Een immersieve ervaring trekt je een digitaal gecreëerde, vaak driedimensionale wereld binnen. Bij veel gedeelde immersieve ervaringen kun je virtuele objecten manipuleren en interactie met andere bezoekers hebben. Ondanks de hype en discussie rond de metaverse denken wij dat er niet alleen veel metaverses zullen zijn, maar ook veel andere soorten gedeelde immersieve ervaringen.

Sommige immersieve ervaringen zullen door middel van virtual reality worden aangeleverd en de bezoeker volledig 'omhullen'. Andere zullen worden aangeleverd door middel van augmented reality, waarin virtuele ervaringen worden gecombineerd met de fysieke wereld. En nog weer andere zullen worden aangeleverd via het web en andere platforms.

Metaverses vormen een uniek type permanente, gedeelde immersieve ervaringen. Ze vormen een uitgebreide virtuele wereld waarin je interactie kunt hebben met anderen die misschien wel honderden kilometers bij jou vandaan zitten. De economieën binnen de metaverse zijn ook live, permanent en gedeeld.

Metaverses en gedeelde immersieve ervaringen maken volledig nieuwe soorten samenwerking en co-creatie mogelijk en ontgrendelen nieuwe manieren waarop merken en klanten interactie met elkaar kunnen hebben. Dit kan verschillende vormen aannemen, van externe collega's die samen in een virtuele ontwerpstudio een nieuw product ontwikkelen tot en met klanten die een jas of broek aanpassen en dan kunnen zien hoe die eruitziet op een avatar die op hun vorm en maat is gebaseerd.

Afgezien van metaverses zullen er veel soorten immersieve ervaringen zijn. Voorbeelden zijn:

 • Een winkelervaring met augmented reality die consumenten helpt beslissingen te nemen door 3D-afbeeldingen van virtuele goederen in de fysieke wereld weer te geven.
 • Een training door middel van virtual reality die nieuwe medewerkers leert een ingewikkelde taak uit te voeren.
 • Een immersief virtueel museum dat veel meer van de collectie laat zien dan fysiek ten toon kan worden gesteld.

Digitale kunst en virtuele bezittingen zullen bij sommige immersieve ervaringen een belangrijke rol spelen en mensen helpen om in deze nieuwe ruimte uitdrukking aan hun karakter en gevoeligheden te geven. Verder zal de metaverse bezoekers een nieuwe ervaring op het gebied van textuur en tast geven. De groeiende markt voor digitale assets biedt leden van de maakeconomie aanzienlijke nieuwe mogelijkheden.

DEEL TWEE

De waarden van Adobe.

In haar werk met immersieve ervaringen past Adobe haar al lang gehanteerde waarden toe, waaronder: onze inzet voor open standaarden, zoals PDF, om een vrije ideeënstroom te faciliteren; onze missie om creativiteit voor iedereen mogelijk te maken en de wereld door middel van digitale ervaringen te veranderen; en onze inspanningen om creatieve kunstenaars de vruchten van hun werk te laten plukken.

Dit is hoe Adobe die waarden toepast op immersieve ervaringen:

We ondersteunen open standaarden en platforms. Wij denken dat immersieve ervaringen voor bezoekers, makers en merken het beste werken als die ervaringen zijn gebaseerd op een gemeenschappelijke set open standaarden, zodat iedereen weet wat hij of zij kan verwachten. We ondersteunen en dragen bij aan de ontwikkeling van toonaangevende standaarden voor immersieve ervaringen, zoals USD (Universal Scene Description), een van de belangrijkste bestandsindelingen voor het schrijven van 3D-/immersieve content, en glTF (Graphics Language Transmission Format), een standaardbestandsindeling voor driedimensionale scènes en modellen. Ontwerpers en merken moeten in staat zijn om een asset eenmaal (gezamenlijk) te creëren en deze vervolgens overal te distribueren.

Creativiteit voor 3D- en immersieve content moet voor iedereen toegankelijk zijn. Immersieve ervaringen zullen naar verwachting de overheersende vorm van interactie worden, en niemand mag worden buitengesloten. Adobe maakt zich sterk voor het aanbieden van creativiteitstools voor het maken van 3D- en immersieve content waarmee iedereen zijn of haar standpunt kan uitdragen. We leveren ook de tools die mensen in staat stellen om samen te werken en samen content te creëren voor – én binnen – metaverses en andere gedeelde immersieve ervaringen.

We willen makers, communicatiemedewerkers, zzp'ers en bedrijven van elke omvang helpen om gebruik te maken van immersieve ervaringen. De missie van Adobe is om de wereld door middel van digitale ervaringen te veranderen, en wij denken dat immersieve technologie personen en bedrijven rijke, nieuwe manieren zal geven om interactie met elkaar te hebben. Wij willen helpen om deze nieuwe ervaringen aan te bieden en te optimaliseren.

De herkomst van virtuele creaties, waaronder de manier waarop het asset is gemaakt, moet voor iedereen duidelijk zijn. De markt voor virtuele creaties biedt een belangrijke nieuwe manier voor kunstenaars om de vruchten van hun werk te plukken en voor consumenten om de makers die ze bewonderen te steunen. Die markt zal alleen kunnen floreren als er zekerheid is over de herkomst van wat er wordt verhandeld.

DEEL DRIE

De rol van Adobe.

Op het gebied van contentcreatie.

 • Binnenkort zullen we Modeler lanceren, waarmee je 3D-objecten kunt vormgeven via een interface waarin je met de precisie van een desktopinterface in virtual reality kunt werken met natuurlijke, vloeiende bewegingen en gebaren.
 • We innoveren om het voor 3D-kunstenaars gemakkelijker te maken om samen te werken. 
 • We ontwikkelen geavanceerde nieuwe voorzieningen waarmee creatieve mensen op een geheel nieuwe manier content in nieuwe 3D- en immersieve werelden kunnen maken en dingen kunnen doen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. 
 • Aero helpt creatives en merken om interactieve augmented-reality-ervaringen voor verschillende mobiele platforms te creëren en te distribueren.
 • We werken aan de democratisering van 3D-creatie, door toegankelijke tools te ontwikkelen die iedereen kan gebruiken om ideeën tot uitdrukking te brengen en samen met anderen content te maken, onder andere binnen een gedeelde immersieve ervaring.

Adobe is vandaag de dag de leider wat betreft de aanlevering van digitale ervaringen in verschillende kanalen, en we zullen ook wanneer kanalen veranderen een vertrouwde partner blijven. We zullen de kernvoorzieningen bieden die nodig zijn om gedeelde immersieve ervaringen aan te bieden.

Op het gebied van commerce.

 • Bedrijven over de gehele wereld vertrouwen nu al op Adobe om commerce-ervaringen en de ondersteunende marketingervaringen aan te leveren. 
 • Naarmate het web meer immersieve ervaringen omvat, zal commerce een cruciaal element worden. De eigendom van artefacten, avatars en zelfs schermoppervlak zal meer verspreid raken. Deze zaken zullen worden gekocht, verkocht, verhandeld en weergegeven met ondersteuning van Adobe Experience Cloud, met onder andere Adobe Commerce-voorzieningen.

Op het gebied van de aanlevering van ervaringen.

 • Adobe Experience Manager (AEM) is de toonaangevende oplossing voor de aanlevering van ervaringen en assetmanagement voor alle typen digitale media. AEM zal uitgroeien tot het middelpunt voor de aanlevering van ervaringen en assetmanagement voor alle typen digitale media. AEM zal uitgroeien tot het middelpunt voor asset-governance, interactie, samenwerking en co-creatie. 
 • Met Adobe Workfront slaan we voor makers een eenvoudige brug tussen de wereld van creativiteit, assetmanagement en distributie met AEM. 
 • AEM en Workfront bieden voorzieningen die voor onze klanten essentieel zullen zijn om in de toekomst schaalbare immersieve ervaringen te creëren met 3D-assets en artefacten, waaronder de assets en artefacten die binnen en buiten de onderneming worden ontwikkeld. Voor merken die zich in de metaverse-economie storten, wordt Workfront het nieuwe, immersieve "kantoor" waar de co-creatie plaatsvindt.

Op de markt voor virtuele assets.

Het werk dat Adobe met haar branchepartners binnen het Content Authenticity Initiative verricht, zal voor meer transparantie over virtuele creaties zorgen. Deze samenwerking met partners op het gebied van contentbeheer is essentieel. Binnen immersieve ervaringen zullen mensen uitdrukking aan hun karakter willen geven door middel van de digitale assets die ze dragen en tonen. In veel gevallen zullen ze een persoonlijke band met hun virtuele bezittingen willen hebben en zullen ze de creaties willen kunnen terugvoeren op de makers die ze bewonderen.

Ons werk met het Content Authenticity Initiative zal inzicht geven in de manier waarop virtuele creaties worden gemaakt, onder andere met informatie over de digitale kunstenaars die daarbij betrokken zijn. 

Onze tools helpen bedrijven en personen die zich op de markt voor digitale assets begeven. Veel van deze assets worden gemaakt met Adobe-producten, zoals Photoshop, Illustrator en Substance 3D. Behance helpt makers om hun digitale assets binnen hun Behance-profiel te tonen. En onze Experience Cloud-applicaties zullen bedrijven helpen om het juiste goedkeurings- en workflowproces voor assets op te zetten en om die assets met de wereld te delen.

DEEL VIER

Hoe merken zich kunnen opmaken voor metaverses.

Om metaverse-gereed te zijn, moet je nu 3D- en immersieve content gaan maken om te voorkomen dat je achteropraakt. Op die manier kunnen merken zich op de immersieve toekomst voorbereiden, terwijl het hun tegelijkertijd nu al aanzienlijk rendement oplevert. Merken kunnen beginnen met het formuleren van een duidelijke strategie om de metaverse tegemoet te treden, met inbegrip van de soorten meeslepende ervaringen en content die ze willen maken. Benut je diepe inzicht in de klant en de markt, en zoek manieren om meerwaarde voor je klanten te creëren in deze digitale ruimte die zich snel ontwikkelt. 

Je kunt deze vaardigheden nu al gebruiken om de workflows voor productontwerp en marketing veel efficiënter te maken — en daarbij verkrijg je de vereiste technische bekwaamheid om de metaverse optimaal te benutten wanneer het een dagelijkse realiteit wordt.

Voordelen voor vandaag.

Slimme bedrijven gebruiken tegenwoordig 3D-ontwerpprocessen om het productontwerp en de ontwikkeling van marketing- en e-commerce-assets te versnellen.

Productontwerp: 3D-creativiteit kan de ontwikkeling van producten met weken of maanden verkorten, omdat veel fysieke prototypen niet meer hoeven te worden gemaakt en verzonden én omdat bedrijven al voordat ze een fysieke versie van een productontwerp hebben gemaakt, de vraag naar het product in social-mediakanalen kunnen testen.

Marketing- en e-commerce-assets: Het renderen van marketing- en e-commerce-afbeeldingen is met creatieve 3D-software goedkoper, sneller, duurzamer en creatiever dan het maken van foto's in een fotostudio. Met één set gerenderde productafbeeldingen kun je eenvoudig de achtergrond wijzigen om de afbeeldingen geschikt te maken voor verschillende culturen en platforms. En als je het productontwerp aanpast, kun je die wijzigingen in je afbeeldingen in een paar minuten in de software aanbrengen, in plaats van dat je dagen of weken kwijt bent om een team kunstenaars en technici weer in een fotostudio te krijgen.

Voordelen voor de toekomst.

Het maken van 3D- en immersieve content helpt bedrijven om zich op verschillende manieren voor te bereiden op de immersieve toekomst.

Vrijheid om te experimenteren: De immersieve ervaringen van morgen komen voort uit duizenden kortdurende experimenten en partnerschappen van merken. Veel van deze kansen zullen zich plotseling voordoen, en wanneer merken de flexibiliteit hebben om snel in 3D te testen en te itereren, zal het voor die merken veel eenvoudiger zijn om deel te nemen en erachter te komen wat wel en niet werkt.

Bibliotheek met assets: Wanneer immersieve ervaringen steeds populairder worden, zullen merken die al een uitgebreide bibliotheek met 3D-assets voor al hun producten hebben opgebouwd, meteen volledig kunnen deelnemen en een pioniersvoordeel hebben.

Krachtontwikkeling: Het maken van assets voor 3D- en immersieve platforms vergt nieuwe vaardigheden, talenten, tools en workflows. Door nu al assets in 3D te maken, ontwikkel je de kracht en leer je de lessen die je nodig hebt om in 3D- en immersieve omgevingen succes te boeken.

Dit is ook het moment waarop merken moeten gaan nadenken over hoe metaverses en andere gedeelde immersieve platforms hun relatie met klanten kunnen verdiepen. Hoe kun je het omhullende karakter van een metaverse gebruiken om klanten de wereld van je producten in te trekken en hun te laten zien hoe die producten in hun eigen wereld passen? Hoe kun je klanten enthousiast maken door hun de gelegenheid te bieden om mee te werken aan de ontwikkeling van een product dat voor hen perfect en uniek is? De metaverse zal de manier waarop merken klanten aantrekken en boeien ingrijpend veranderen, en dit is het moment om te plannen hoe dit medium de klantervaring zal veranderen.

adobe-logo

Het is aan jou om de metaverse te maken.

Als je klaar wilt zijn voor de metaverse, beslis je nu hoe je voor de dag zult komen in meeslepende realiteiten. Daarna verkrijg je de vaardigheden en digitale assets om dit sneller te verwezenlijken.

Zet de eerste stap door onze bronnen voor de metaverse te bekijken.

Als je klaar wilt zijn voor de metaverse, beslis je nu hoe je voor de dag zult komen in meeslepende realiteiten. Daarna verkrijg je de vaardigheden en digitale assets om dit sneller te verwezenlijken. Zet de eerste stap door onze bronnen voor de metaverse te bekijken.

rapport

Lees hoe Adobe de tools ontwikkelt die de metaverse zullen bouwen en hoe jij je kunt opmaken voor metaverses.

video

Adobe-leiders delen hun inzichten en perspectieven op de metaverse.

product

Ontdek welke 3D- en AR-tools van Adobe je kunt gebruiken om immersieve ervaringen te maken.