Maar wat is chartreuse voor een kleur?

Leer wat deze geelgroene kleur zo bijzonder maakt en hoe je chartreuse in je eigen ontwerpen, foto's en illustraties verwerkt.

Een geschilderde textuur in chartreuse

Zo veel kleuren, zo weinig tijd.

In tegenstelling tot helderblauw aquamarijn of donkerroze magenta, is de kleur chartreuse niet erg bekend. Sterker nog, "volgens mij weten veel mensen niet wat de kleur chartreuse is", zegt ontwerper Emma McGoldrick. Toch is deze groengele kleur niets nieuws in de ontwerpwereld.

 

Kunst, ontwerp, mode en kleuren zijn cyclisch van aard. Wat vandaag in de mode is, raakt morgen in de vergetelheid, en retro-elementen komen vaak jaren later weer in de mode. Sommige kleurtonen kunnen echter een complete ontwerptrend vertegenwoordigen. Zo is "millennial pink" een warme, lichtroze tint die rond 2005 de boventoon in de ontwerpwereld voerde. En hoewel chartreuse er al geruime tijd is, neemt de populariteit ervan weer toe.

Chartreusekleurige vloeistof in een glas

Waar komt de naam vandaan?

Chartreuse is genoemd naar een groengele Franse likeur die oorspronkelijk aan het begin van de 17e eeuw door kartuizer monniken werd gestookt. Doordat de populariteit van deze bijzondere drank in de 19e eeuw toenam, werden de kleur en naam van de drank synoniem aan elkaar. Sindsdien is chartreuse opgedoken in damesmode en accessoires, zoals veren waaiers, met kralen bestikte tassen en zijden jurken. De kleur was vooral populair in de jaren twintig van de twintigste eeuw, omdat hij als gewaagd, levendig en rebels werd gezien.

 

Meer recentelijk was "iets waardoor mensen er echt over gingen praten de chartreusekleurige jurk met het bijpassende jasje die Michelle Obama droeg", vertelt ontwerper Emma McGoldrick. "Dat is het moment waarop de echte obsessie met chartreuse is begonnen." Volgens Etsy is chartreuse nu de officiële kleur van 2020.

Verschillende geelgroene kleurenpaletten

Tinten chartreuse.

Net als elke andere kleurtoon op het kleurenwiel, kent chartreuse verschillende tinten, schakeringen en tonen. "Chartreuse is echt een combinatie van warme en koele kleuren", vertelt ontwerper Aliza Ackerman. "De groene schakeringen van chartreuse geven een fris voorjaars- of retrogevoel, terwijl de gele schakeringen van chartreuse iets levendiger kunnen zijn. In het algemeen is het een erg geruststellende en verfrissende kleur. Hij staat voor leven, groei en vitaliteit."

 

Sommige tinten chartreuse zijn helderder, zoals limoengroen of appelgroen. Andere zijn subtieler en gedempter, zoals pistache- en avocadogroen.

 

Hoe gebruikt je chartreuse?

Levendig en zichtbaar.

De kleuren die we zien en ervaren, worden bepaald door de golflengte van het licht dat door objecten wordt weerkaatst en op ons netvlies komt. De staafjes en kegeltjes in het menselijke oog vertalen die informatie en sturen die naar de hersenen. Daarom zijn bepaalde kleuren voor ons gemakkelijker te zien en te begrijpen. "Chartreuse is de kleur in het spectrum dat voor het menselijke oog het beste zichtbaar is. Dat maakt het een ideale kleur voor een actieknop of iets waarop je de aandacht wilt vestigen", licht Ackerman toe. Denk daarom de volgende keer dat je een app of website ontwerpt eens aan chartreuse.

Bijpassende kleurenpaletten voor chartreuse

In het oog springende kleurcombinaties.

Chartreuse kan het beste worden gebruikt als markeer- of accentkleur. Omdat veel tinten nogal helder zijn en in het oog springen, kunnen ze de kijker overweldigen wanneer ze als hoofdkleur worden gebruikt. "Combineer chartreuse daarom met een warm donkergrijs of zoiets", zegt Ackerman. Wanneer je neutralere of kalmere tinten aan je kleurensysteem toevoegt, zoals crème, zwart, grijs of blauw, kun je de heldere tinten afzwakken of het contrast benadrukken. Experimenteer gewoon met verschillende schakeringen en tinten en zie wat het beste voor je ontwerp werkt.

 

Muurverfkleuren en interieur.

Chartreuse is niet alleen een goede keuze voor webontwerp en illustraties, maar ook voor binnenhuisarchitectuur. De Pantone-kleur Bright Chartreuse is de laatste tijd een populaire favoriet. "Hou er echter wel rekening mee dat chartreuse er in verschillende mediums, zoals digitaal, op modestof of als verf, anders uitziet", vertelt McGoldrick. Haal dus monsters voordat je een donkerder groene tint chartreuse voor je eetkamer of een heldere gele tint chartreuse voor de woonkamer kiest, en zie wat het beste voor de ruimte werkt, vooral als je van plan bent om makelaarsfoto's te maken.

 

De kleur chartreuse is helder en vrolijk, en door het brede scala van tonen en tinten is het een veelzijdige kleur. Dus of je chartreuse nu opneemt in je volgende websiteontwerp, digitale tekening of foto van een stilleven, gebruik Adobe Creative Cloud om al je projecten te perfectioneren en de ideale schakering chartreuse te vinden.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Pixelkunst van maanlandschap.

Ontdek hoe je pixelkunst maakt.

Verken de digitale kunstvorm die inspiratie ontleent aan games zoals Final Fantasy en Super Mario.

Hoogwaardige microfoon voor ASMR-opnamen

Wat is ASMR en hoe krijg je YouTube-volgers?
Miljoenen gebruiken ASMR om te ontspannen. Leer hoe je een video met een rustgevend en troostend effect maakt.

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

Creative Cloud

Creativity for all.

Fotografie. Video. Design. UX. 3D en AR. Creative Cloud heeft alles wat je nodig hebt om je creatieve ideeën te realiseren.