Een gids over de betekenis van kleur.

Ontdek hoe je kleurenpsychologie gebruikt om je boodschap aan te vullen en te versterken. Zodra je de betekenis van kleuren begrijpt, ben je goed op weg om krachtige ontwerpen te maken die de juiste emoties oproepen.

Een kleurrijke illustratie van een zittende persoon

Alles wat je nodig hebt om het beste kleurenschema te kiezen.

Eén fascinerend aspect van kleurentheorie is de kleurenpsychologie, die verklaart hoe mensen kleuren interpreteren en een betekenis geven. Kleuren beïnvloeden je gevoelens over een product, hoe je beslissingen neemt en hoe je boodschappen interpreteert.

 

Omdat kleuren een heel krachtig hulpmiddel zijn voor kunstenaars en ontwerpers, is het een garantie voor succes als je weet hoe je ze moet gebruiken. Of je nu een nieuw logodesign wilt maken of een homepage voor een website wilt ontwerpen, je kunt de beste kleuren voor je verhaal kiezen als je weet welke betekenis ze hebben.

 

Creëer met alle kleuren van de regenboog.

Rood

Rood is een heel krachtige kleur met positieve en negatieve associaties. Aan de positieve kant staat rood symbool voor kracht, passie en vertrouwen. Maar de kleur kan ook agressief lijken en boosheid, waarschuwingen of gevaar impliceren. Dit betekent niet dat je de kleur helemaal moet vermijden. Je kunt beide aspecten van de kleur en de sterke connotaties in je voordeel gebruiken.

Illustratie van het gezicht van een persoon met gesloten ogen

“Als je bijvoorbeeld een UI- of UX-interactie ontwerpt, moet je geen blauw gebruiken op de Delete-knop”, zegt UI- en UX-ontwerper Aliza Ackerman. “Je moet een waarschuwende kleur gebruiken die aangeeft, ‘Je staat op het punt om dit te verwijderen. Weet je zeker dat je dit wilt doen?’”

 

Rood kan mensen ook stimuleren om sneller beslissingen te nemen. Vrijwel alle fastfoodmerken hebben rood in hun kleurenpalet, omdat rood een fysieke reactie opwekt. Het maakt mensen hongerig en stimuleert de eetlust. Daarnaast gebruiken bedrijven ook vaak rood wanneer ze een uitverkoop aankondigen, omdat het de boodschap urgenter maakt.

 

Oranje

Oranje is fel en energiek. Vrolijk, speels, leuk, krachtig en aandachttrekkend zijn eigenschappen die je met de kleur oranje kunt toevoegen aan je merk of boodschap. Veel technologiemerken gebruiken oranje, omdat deze kleur het optimisme en de jeugdige energie overbrengt waarmee een technologiestart-up zich wil associëren.

 

Geel

Geel suggereert vrolijkheid en werkt verfrissend in je palet. “Het is een heel krachtige kleur die de aandacht grijpt. Daarom gebruik ik het spaarzaam en voornamelijk als accentkleur”, zegt Ackerman. Net als rood kan het de aandacht richten op waarschuwingen en belangrijke informatieve berichten.

Illustratie van een soort zeemeermin tussen zwemmende vissen
Illustratie van een uil

Groen

Groen is een van de meest veelzijdige kleuren op het kleurenwiel dankzij het wijdverbreide gebruik in het dagelijkse leven. Groen komt voor op geld, bomen, voedsel en verkeerslichten, en afhankelijk van de groentint die je kiest, kun je heel verschillende boodschappen overbrengen. Vanwege de relatie met de natuur kan groen je merk voor natuurvoeding of je yogastudio een gezonde, organische indruk geven, terwijl een lichtere tint vaak wordt gebruikt in financiële toepassingen. “Afgezwakt kan het heel rustgevend en kalmerend zijn, maar heel levendig groen is verfrissender en energieker”, zegt Ackerman.

 

Blauw

Blauw is kalmerend, rustgevend en vriendelijk. Het is vaak een veilige, neutrale keuze en kan een professionele of vriendelijke indruk maken, afhankelijk van hoe je het gebruikt. Blauw straalt betrouwbaarheid uit en veel merken in alle sectoren gebruiken deze kleur om een positief imago voor zichzelf op te bouwen.

 

Blauw kan evenwel ook somberheid oproepen, wat tot uiting komt in Engelstalige uitdrukkingen zoals “feeling blue” of “having the blues.” Dit komt deels doordat blauw zich in het koele gedeelte van het kleurenspectrum bevindt, in tegenstelling tot warme kleuren zoals rood en oranje. Anderzijds roepen verschillende blauwtinten verschillende emoties op; houd daar rekening mee wanneer je een palet kiest.

 

Paars

“Paars is een heel elegante kleur. Het betekent loyaliteit, dus als je vertrouwen wilt opbouwen is de kleur paars een uitstekende optie”, zegt Ackerman. Paars wekt niet alleen vertrouwen op maar wordt ook vaak als mysterieus beschouwd. Deze rijke kleur is traditioneel vrouwelijk en wordt ook sinds lang geassocieerd met het koningshuis en luxe.

 

De historische betekenis van een kleur bepaalt niet hoe je deze moet gebruiken, maar je moet wel beseffen hoe diepgewortelde of zelfs onbewuste associaties je boodschap onbedoeld kunnen veranderen.

Illustratie van twee mensen die voor een camper zitten en één persoon erbovenop

Roze

“Veel merken die zich op een vrouwelijke doelgroep richten gebruiken roze”, zegt Ackerman. Roze kan zowel stimulerend als speels zijn en is een krachtige kleur die mensen vaak associëren met passie, liefde en jeugdigheid. Intens dieproze toont meer urgentie, terwijl minimalistisch oudroze eerder kalmerend en neutraal is.

 

Roze is een goed voorbeeld van de manier waarop de betekenis van kleur in de maatschappij kan veranderen. Vroeger werd het beschouwd als een “jongenskleur”, maar roze wordt nu vooral in verband gebracht met vrouwelijkheid.

 

Wit

Wit staat vaak symbool voor eenheid, zuiverheid en reinheid. Het wordt vaak gebruikt om een contrast te creëren in ontwerpen en biedt een helder, neutraal vlak dat je ontwerp overzichtelijk houdt. “Het geeft andere elementen ruimte en fungeert als achtergrond voor iets waarop je de aandacht wilt vestigen”, zegt Ackerman.

 

Bruin

Neutraal en natuurlijk bruin “is enigszins warm en geeft een gevoel van veiligheid”, zegt Ackerman. Het is een heel aardse kleur die moeiteloos associaties met de natuurlijke wereld zal oproepen. Als je een organisch, heilzaam gevoel wilt overbrengen, is bruin een voortreffelijke kleur om op te nemen in je palet.

 

Grijs

Grijs is een werkelijk neutrale tint en wordt vrijwel altijd gebruikt als secundaire kleur of accent. Het kan elke kleur verzachten of aanvullen en kan ook fungeren als rustige achtergrond. Probeer je ontwerp niet helemaal grijs te maken, want dan kan de balans doorslaan van neutraal naar eentonig en saai.

Illustratie in grijswaarden van een persoon die door een park loopt

Zwart

Zwart is een krachtige kleur die je boodschap ernstiger maakt en versterkt. Als je het spaarzaam gebruikt, kan zwart je ontwerp een verfijnde en minimalistische look geven. Zwarte achtergronden worden steeds populairder in webdesign, maar zorg dat deze je interface niet te donker en zwaarmoedig maken.

 

In bepaalde gevallen kun je met een stevige dot zwart een uniek verhaal vertellen. Als je een rand wilt toevoegen aan je ontwerp of een geraffineerde en ernstige toon wilt aannemen, is er niets beter dan zwart.

 

Tips om beter kleuren te leren kiezen.

De betekenis van kleuren is cultureel bepaald.

We beschouwen kleuren graag als een universele taal, maar dat is niet altijd het geval. Kleuren worden niet altijd op dezelfde manier geïnterpreteerd in verschillende culturen en landen. “In de Amerikaanse cultuur staat de kleur wit symbool voor zuiverheid, onschuld en eenvoud. Maar in China wordt wit geassocieerd met de dood en mensen dragen wit op begrafenissen”, vertelt Ackerman. Als je voor een internationale doelgroep ontwerpt, moet je onderzoeken hoe anderen kleuren interpreteren om te voorkomen dat je de verkeerde boodschap overbrengt.

Drie cirkels met de woorden kleurtoon, verzadiging en luminantie

De tint is even belangrijk als de kleur.

Kleuren bestaan uit drie elementen: kleurtoon, verzadiging en luminantie. Wanneer je een kleurenpalet samenstelt, zijn de tint en kleurtoon van je kleur even belangrijk kleur als de kleur zelf. Donker marineblauw is duidelijk, krachtig en mannelijk, terwijl lichtblauw of babyblauw luchtig, licht en jeugdig is. Wanneer je een kleur kiest, moet je aan alle verschillende tinten en de bijbehorende verschillende sferen van de kleur denken.

 

Vanuit het perspectief van de UX kiest Ackerman vaak voor zachtere tinten, vooral als het om zwart en wit gaat. “Ik ga een paar schakeringen terug vanaf puur zwart of wit. Ik probeer altijd zachtgrijs of gebroken wit te gebruiken, omdat het de ogen minder vermoeit, vooral op schermen.”

 

Experimenteer met kleurencombinaties.

Kleuren kunnen een nieuwe betekenis krijgen als ze worden gecombineerd. Kleurencombinaties kunnen je boodschap versterken, verzwakken of een heel andere betekenis geven. Experimenteren is de beste manier om beter te worden in het kiezen van het juiste palet. Probeer de kleurenpaletgenerator van Adobe uit om je eigen kleurenschema te maken en ontdek wat de relatie is tussen verschillende kleurencombinaties.

 

Hoogwaardige ontwerpen beginnen met slimmere kleurentheorie. Nu je bekend bent met de psychologie achter kleuren, kun je het kleurenwiel gebruiken voor je eigen ontwerpen.

Bijdrager

Mogelijk heb je ook interesse in…

Cool ontwerp met zwarte rookwolk.

Zwart en wit als kleuren.

Ga dieper in op de wetenschap van kleuren en zie wat zwart en wit zo bijzonder maakt.

Pixelkunst van maanlandschap.

Ontdek hoe je pixelkunst maakt.

Verken de digitale kunstvorm die inspiratie ontleent aan games zoals Final Fantasy en Super Mario.

Een achtergrondontwerp op een tablet, mobiel apparaat en laptop

Maak achtergronden van professionele kwaliteit voor elk type media.

Ontdek hoe je achtergronden van professionele kwaliteit maakt voor presentaties, desktops en andere projecten.

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

Creative Cloud

Creativity for all.

Fotografie. Video. Ontwerp. UX. 3D en AR. Creative Cloud heeft alles wat je nodig hebt om je creatieve ideeën te realiseren.