Voeg karakter toe met handgetekende logo's.

Een handgetekend logo kan eruitzien als een snelle krabbel of als een elegant kalligrafisch kunstwerk. Dit zijn enkele punten die je in gedachten moet houden wanneer je een logo maakt dat er als handwerk uitziet.

3D-logo-ontwerp dat er uitziet als de letter "M"

Waarom zou je een handgetekend logo gebruiken?

Een handgetekend logo kan een organisatie aardiger of toegankelijker doen lijken. Net als een handtekening kan een handgetekend logo de indruk wekken dat iemand bij het bedrijf de tijd heeft genomen om een product of goed persoonlijk te beschrijven. Producten met handgetekende logo's dragen niet alleen het merk van hun bedrijf, maar kunnen er ook uitzien alsof ze persoonlijk zijn beschreven. Gebruik een handgetekend logo om een soort nuchtere, ambachtelijke of rustieke merkidentiteit uit te dragen die aan ouderwets vakmanschap doet denken.

 

Soms worden handgetekende logo's inderdaad met de hand gemaakt, en soms laten vakkundige grafisch ontwerpers logo's er alleen maar uitzien alsof ze met de hand zijn getekend. Hoe je het ook doet, houd de volgende zaken in gedachten wanneer je een logo maakt dat een persoonlijk tintje heeft.

 

Een handgetekend logo maken.

De beste manier om een logo eruit te laten zien alsof het met de hand is getekend, is om het daadwerkelijk te tekenen – op papier of met een digitale pen. Een niet echt met de hand getekend logo dat met logosjablonen of andere methoden is gemaakt, ziet er vrijwel altijd minder goed of een beetje verkeerd uit. Als iemand kan zien dat een handgetekend logo eigenlijk niet meer dan clipart is, slaat dat logo de plank mis.

 

Het ontwerpen van een goed handgetekend logo vergt tijd. Iets kan er wel uitzien als een krabbel die de kunstenaar in een paar seconden heeft gemaakt, maar meestal is die krabbel het resultaat van meerdere iteraties en concepten. Probeer verschillende logo-ideeën, bewerk ze op verschillende manieren en maak uitvoerig gebruik van overtrekpapier. Maak een schets en trek die over. Blijf de schets overtrekken totdat je de visuele elementen hebt teruggebracht tot één krabbel.

Iemand die met de hand verschillende logo-ontwerpen in een notitieblok tekent
Iemand die met de hand logo-ontwerpen in een notitieblok tekent

Handgetekende logo's vertonen vaak sporen van het gereedschap van de ontwerper. In deze logo's zie je de textuur en het gewicht van het papier, de dikte van de penselen, de viscositeit van de inkt, en de korrelige aard van potloden of houtskool terug. Een handgetekend logo laat het scheppingsproces of een versie van die schepping zien. Deze logo's laten zien hoe ze zijn gemaakt en waar ze mee zijn gemaakt.

 

Om die uitstraling te krijgen, moet een logo-ontwerper het juiste gereedschap gebruiken. "Getextureerd papier is heel belangrijk", zegt ontwerper George Bokhua. "Het geeft het meer karakter." Als je het goed doet, ziet de kijker in een handgetekend logo of woordmerk meteen de ontwerper aan het werk. Om optimaal te profiteren van het karakter van papier, een pen of inkt, kun je als ontwerper het beste rechte lijnen vermijden. "Scherpe randen zijn niet fraai", vertelt Bokhua. "Dan krijg je de textuur van het papier niet."

 

Digitale tools, ambachtelijke uitstraling.

Je kunt logo's maken met fysieke media en je werk vervolgens scannen. Je kunt ook apps zoals Adobe Illustrator en Photoshop gebruiken om fysieke gereedschappen na te bootsen.

 

Het kost tijd en aandacht om met digitale ontwerptools de juiste uitstraling te krijgen. "Sommige lettertypen zien er al uit alsof ze met de hand zijn getekend", zegt ontwerper Lenore Ooyevaar, "maar je kunt het altijd zien dat ze door de computer zijn gegenereerd. Wees niet bang om de woorden zelf te schrijven." Scherp ook je eigen vaardigheden op het gebied van kalligrafie en typografie aan, want je zult het bestaande lettertype vrijwel altijd willen aanpassen of wijzigen als je aan een logo werkt. Het is zelfs de moeite waard om de bedrijfsnaam te typen in een lettertype dat je wilt nabootsen en dat dan over te trekken om toch een handgetekende uitstraling te krijgen.

Een walvis die wordt overgetrokken in Adobe Illustrator

Ooyevaar raadt ook aan om de tools in Photoshop en Illustrator te gebruiken waarmee overtrekpapier wordt nagebootst. "Experimenteer met de tool Afbeeldingen overtrekken", zegt ze. Soms moet je het opnieuw tekenen, maar door afbeeldingen laagsgewijs over elkaar heen te leggen, kun je iets maken waarin uiteindelijk de merkidentiteit op de juiste manier tot uitdrukking komt.

 

Sommige lettertypen zijn speciaal gemaakt om cursieve letters of kalligrafie na te bootsen. Als je besluit om die te gebruiken, doe dat dan met zorg. "Als je toch een op een handschrift lijkend lettertype gebruikt, bewerk het dan", adviseert Ooyevaar. "Als een bepaalde letter twee keer in een woord voorkomt, wil je niet dat die letters helemaal hetzelfde zijn." Als de kijker kan zien dat je een bestaand lettertype hebt gebruikt, zal het logo geen gevoel van authenticiteit opwekken. Werk zelfs wanneer je digitale tools gebruikt vanuit een ambachtelijke gedachte. Voeg je persoonlijke stijl eraan toe en maak iets waarin je vaardigheden echt tot uiting komen.

Iemand die aan een bureau met de hand logo-ontwerpen tekent

Maak veelzijdige handgetekende logo's.

Houd er rekening mee dat een handgetekend logo alles moet doen wat een functioneel bedrijfslogo doet. Het moet schaalbaar zijn; het moet er goed uitzien in kleur, grijswaarden en zwart-wit; en het moet breed toepasbaar zijn, van digitaal marketingmateriaal tot en met t-shirts, stickers en visitekaartjes. Soms vormt een logo de bedrijfsnaam en moet het in een oogwenk herkenbaar zijn. Als je het goed hebt gepland, zal je logo al die dingen doen. Bovendien draagt het logo de waarden uit waar het bedrijf voor staat: een persoonlijke noot en aandacht voor alles wat ze doen, tot het logo aan toe.

Bijdragers

Doe meer met Adobe Illustrator.

Maak logo's, pictogrammen, grafieken, typografie, handgeschreven letters en andere vectorkunst.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Kunstenaar met tatoeages die op een schetsblok een schets maakt.

Maak een blijvende indruk met tatoeage-ontwerpen.

Ontdek hoe je je eigen tatoeage-ontwerpen maakt en help mensen zich door middel van deze tijdloze kunstvorm uit te drukken.

Voorbeeld van goede spatiëring en slechte spatiëring.

Inleiding tot spatiëring.

Lees meer over spatiëring en hoe je daarmee je typografie kunt verbeteren.

Gebruik de histogramtool in een fotobewerkingsprogramma.

Maak je foto's scherper en zorg voor de juiste belichtingstijd door de histogramtool te gebruiken.

Leer hoe je histogrammen gebruikt om ruis te verminderen en de details in je foto's te versterken.

Een ambigram van het woord "adventure".

De kunst van ambigrammen ontcijferd.

Ontdek de kunst van het ambigram, een woord of ontwerp dat ook vanuit een andere hoek bezien nog betekenis heeft.

Koop Adobe Illustrator

Creëer prachtige vectorafbeeldingen en -illustraties.

7 dagen gratis, daarna 26,43 € per maand.