Maak een blijvende indruk met tatoeage-ontwerp.

Onderzoek het proces van het maken van een aangepast tatoeage-ontwerp en zie hoe digitale tools je kunnen helpen je uit te drukken via een oude kunstvorm.

Een tatoeagekunstenaar tekent een nieuw tatoeage-ontwerp op een schetsblok

Een inleiding tot tatoeage-ontwerp.

Tatoeëren, of het lichaam voorzien van een permanente tekening door pigment in de huid te brengen, is een kunstvorm die al duizenden jaren wordt beoefend. Sommige tatoeages hebben een culturele betekenis, maar veel mensen gebruiken body art om esthetische or gevoelsredenen. Tatoeages zijn een kans voor mensen om zich creatief uit te drukken. “Ik moedig mijn klanten aan om tatoeages te kiezen die iets voor ze betekenen, maar ook om ernaar te kijken als kunstwerk, want het zit wel voor altijd op je lichaam,” zegt tatoeagekunstenaar Lorraine Salazar.

 

Het maken van tatoeages is een unieke design-uitdaging. Met gekromd canvas en complex gereedschap moeten deze ontwerpen specifieke regels volgen om er op lange termijn goed uit te zien. Als je met klanten over hun ideale tatoeage praat, zorg dan dat je de juiste verwachtingen wekt en je technieken en specialisaties uitlegt. Als je een design maakt dat je goed denkt te kunnen tatoeëren, zal het er jarenlang goed uitzien, en kun je voor elke unieke klant de beste tatoeage maken.

Tatoeagekunstenaar past een vulkleur toe op een tatoeage-ontwerp

Geef je verbeeldingskracht vrij spel.

Als je moet beslissen welke tatoeagestijl je in je werk wilt volgen, kan het helpen om onderzoek te doen. “Ik kijk naar kunstboeken en sociale media voor inspiratie,” legt Salazar uit. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om te bekijken wat andere kunstenaars en ontwerpers doen, en hoe deze aangepaste ontwerpen kunnen worden vertaald op de huid. Ga aan de slag door deze voorbeelden te onderzoeken:

 

 

 

  • Flashtatoeages zijn van tevoren gemaakte ontwerpen die meestal te zien zijn op de muren van tatoeagesalons om klanten op ideeën te brengen. Ze kunnen heel snel worden uitgevoerd en zijn handig voor inloopklanten. Flashtatoeages zijn ook een prima inspiratie voor tatoeage-ontwerpers.

 

 

Tatoeagekunstenaar maakt zich op om de omtrek van een nieuw tatoeage-ontwerp op de arm van een klant te zetten

Inzicht in de basis.

 

Denk aan het budget
Het is belangrijk om inspiratie te hebben, maar het is ook belangrijk om aan het tatoeagebudget te denken. Als kunstenaar is jouw tijd iets waard. Ontwerp dus geen tijdrovend, gedetailleerd werkstuk als je klant maar een klein budget heeft. Dan ga je je haasten en wordt het eindproduct minder mooi.

 

Ontwerp voor iedereen.
“Voor een onderarm maak je een ander design dan voor de onderrug. De ronding van het lichaam is anders en daar moet je in je design rekening mee houden,” zegt tatoeagekunstenaar Carrie Smith. Omdat de contouren van het lichaam anders zijn, verschilt het niveau van pijn of ongemak dat bij tatoeëren hoort, afhankelijk van de locatie. Als je klant niet goed met pijn kan omgaan, kun je misschien adviseren om bepaalde gebieden te vermijden, zoals de ribben of de voeten.

 

Kies een grootte.
Als je een locatie voor de tatoeage hebt gekozen, is het tijd om de grootte te bepalen. De grootte hangt samen met het budget, maar is ook een esthetische keus. Denk eraan dat de grootte en het design van een tatoeage invloed hebben op de gebruikte naalden en de snelheid van de tatoeagemachine. “Kleine tatoeages kunnen zelfs moeilijker zijn, omdat je je tatoeagemachines langzamer moet laten werken, waardoor je trager tatoeëert,” zegt Salazar. Als je een grootte kiest, zorg dan dat je klant is voorbereid op het verband tussen grootte en tijdsduur van het tatoeëren, en ook het ongemak dat ermee gepaard gaat.

 

Kies je kleurenpalet.
Werk bij het ontwerpen van een tatoeage met de kleuren van andere tatoeages die al op het lichaam aanwezig zijn. Als je een eerste tatoeage bij iemand zet, vraag dan wat voor ideeën ze hebben over hun toekomstige tatoeages. Als ze van plan zijn een volledige sleeve te laten zetten, zorg dan dat het gedeelte dat je voor de pols ontwerpt, daarbij past. Je kleurenpalet moet ook passen bij huidtinten en ondertonen, aangezien verschillende kleuren beter passen bij verschillende huidtinten. Houd er bovendien rekening mee dat gekleurde tatoeages later vaker moeten worden bijgewerkt, en dus soms beter voor kleinere ontwerpen kunnen worden gebruikt.

Kunstenaar laat potentiële ontwerpen aan collega's zien

Laten we digitaal gaan. 

Als het tijd is om een tatoeage-ontwerp te schetsen, af te werken en te digitaliseren, kun je je concept op papier zetten met een potloodschets of meteen naar een digitaal tekenprogramma gaan. “Er zijn zoveel digitale tools op de markt waarmee tekenen en tatoeage-ontwerp gemakkelijker en handiger wordt,” zegt Smith. Als je een fysieke tekening van je design hebt gemaakt, scan je die in Adobe Illustrator in om de puntjes op de i te zetten. Als je een digitale versie van je tatoeage hebt, kun je snel en subtiel de grootte van het design wijzigen, de kleuren aanpassen en lijnen versoepelen - snelle revisies voordat je begint met tatoeëren. Tatoeages behoren tot de meest permanente kunstvormen, dus het is belangrijk om ze de eerste keer meteen goed te krijgen.

 

“Er zijn zoveel digitale tools op de markt waarmee tekenen en tatoeage-ontwerp gemakkelijker en handiger wordt.”

Als je hebt nagedacht over de grootte, de locatie, het kleurenpalet en het budget tijdens het ontwerpen van de tatoeage, kun je met oefening en training beginnen met tatoeëren. Elke keer weer kun je dankzij je voorbereiding focussen op het aanbrengen van fantastische, unieke tatoeagekunst op het lichaam van iemand — het is een eer om op zo'n canvas te werken.

Bijdragers

Doe meer met Adobe Illustrator.

Maak logo's, pictogrammen, grafieken, typografie, handgeschreven letters en andere vectorkunst.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Pixelkunst van maanlandschap.

Ontdek hoe je pixelkunst maakt.

Verken de digitale kunstvorm die inspiratie ontleent aan games zoals Final Fantasy en Super Mario.

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

Hoogwaardige microfoon voor ASMR-opnamen

Wat is ASMR en hoe krijg je YouTube-volgers?
Miljoenen gebruiken ASMR om te ontspannen. Leer hoe je een video met een rustgevend en troostend effect maakt.

Illustrator downloaden

Adobe Illustrator – Eén app

26,43 € /maand

Krijg Illustrator op desktop en iPad als onderdeel van Creative Cloud. Meer informatie


Creative Cloud – Alle apps

67,57 € /maand

Krijg 20+ creatieve apps, inclusief Illustrator.
Bekijk wat is inbegrepen | Meer informatie


Studenten en docenten

19,66 € per maand

Bespaar meer dan 65% op 20+ Creative Cloud-apps – inclusief Illustrator. Meer informatie


Bedrijven

33,49 € /maand per licentie

Krijg Illustrator en alle Creative Cloud-apps plus exclusieve voorzieningen voor bedrijven. Meer informatie


Ontwerp prachtige tatoeages met Adobe Illustrator.

Adobe Illustrator – Eén app

26,43 € /maand

Krijg Illustrator op desktop en iPad als onderdeel van Creative Cloud.


Creative Cloud – Alle apps

67,57 € /maand

Krijg 20+ creatieve apps, inclusief Illustrator. 
Bekijk wat is inbegrepen | Meer informatie


Studenten en docenten

... per maand

Bespaar meer dan 65% op 20+ Creative Cloud-apps – inclusief Illustrator. Meer informatie


Bedrijven

33,49 € /maand per licentie

Krijg Illustrator en 20+ Creative Cloud-apps, plus exclusieve zakelijke functies.
Bekijk wat is inbegrepen | Meer informatie


Koop telefonisch via: 0800 80 982

Koop telefonisch via: 0800 80 982