DWG versus DXF.

DWG- en DXF-bestanden zijn vectorafbeeldingsbestanden die je maakt met Autodesk. DWG's gebruik je vooral om te tekenen en DXF-bestanden om te delen. Beide bestandstypen zijn belangrijke tools voor schetsen en technische ontwerpen, maar welke is nu het meest geschikt voor jouw werk?

Marquee-afbeelding DWG versus DXF

Wat je leert.

 

 

 

Wat is een DWG-bestand?

Autodesk ontwikkelde het eigen DWG-bestandstype voor het opslaan van 2D- en 3D-afbeeldingen. Dit veelzijdige type afbeeldingsbestand gebruikt compacte binaire code voor het eenvoudig opslaan en verplaatsen van DWG-bestanden. 

 

Meer informatie over DWG-bestanden

 

 

Wat is een DXF-bestand?

DXF is ook van Autodesk en rond dezelfde tijd als DWG op de markt gebracht. DXF staat voor Drawing Exchange Format en zoals de naam al zegt, is het doel de uitwisseling van tekeningen. Met DXF kun je Autodesk-bestanden gebruiken in tientallen (en zelfs honderden) andere CAD- en tekenprogramma's.

 

Meer informatie over DXF-bestanden

 

 

Wat is het verschil tussen een DWG- en een DXF-bestand?

Zowel DWG als DXF zijn standaard CAD-bestandstypen. In beide bestanden wordt hetzelfde soort gegevens opgeslagen en de kwaliteit is vergelijkbaar, maar ze gebruiken ieder een eigen code. 

 

DWG en DXF zijn elk geschikt voor andere soorten vectorafbeeldingen en objecten en dit kan van invloed zijn op de bestandsgrootte. Het grootste verschil zit in de toegankelijkheid en compatibiliteit. DXF-bestanden zijn open-source en DWG-bestanden kun je alleen in Autodesk-programma's gebruiken.

 

De waarde van vectoren.

In vectorafbeeldingen worden afbeeldingen weergegeven via wiskundige algoritmen die zijn gebaseerd op punten op een raster. Dit betekent dat de verhoudingen altijd hetzelfde blijven, ongeacht de schaal. Rasterafbeeldingen daarentegen gebruiken rasters van pixels om afbeeldingen te maken. Omdat het aantal pixels in een afbeelding niet verandert, kunnen rasterafbeeldingen onscherp worden of er kan verpixeling optreden. 

 

DWG als DXF zijn beide vectorbestandstypen. Hun afbeeldingen bevatten elementen als lijnen, pijlen, bogen, cirkels, geavanceerde curven, polygonen en tekst. Je kunt eenvoudig afzonderlijke elementen aanpassen, bewerken, toevoegen en verwijderen.

 

Bestandsstructuur en -grootte.

DWG is compacter dan DXF en kan ook meer soorten bestanden bevatten. DWG gebruikt binaire code, dat wil zeggen een computertaal bestaande uit nullen en enen. DXF gebruikt op tekst gebaseerde code (ASCII). Binaire code is compacter, dus DWG-bestanden zijn vaak ongeveer 25% kleiner dan DXF-bestanden. 

 

In DXF-vectortekeningen wordt elk element 'gespeld' in ASCII. Hierdoor zijn DXF-bestanden groter, maar ook compatibeler met andere programma's. Vooral als DXF-bestanden veel lagen hebben, kunnen ze honderden MB's groot zijn. Zo'n groot bestand kun je dan het beste splitsen, comprimeren of beide.

 

DWG is veelzijdiger.

DWG-bestanden ondersteunen een volledig assortiment tekentypen. 3D-geometrie vormt een belangrijk onderdeel van wat DWG-bestanden doen. Bij DXF-bestanden gaat het vooral om 2D-vectorafbeeldingen, met name in vroege versies van dit bestandstype. DXF kent soms ook kleurbeperkingen. Bovendien worden de meeste speciale functies waarschijnlijk niet ondersteund in DXF-bestanden. Ze worden standaard gestript, zodat ze flexibeler en compatibeler worden en eenvoudiger kunnen worden gedeeld. 

 

DWG is voor Autodesk.

DWG is het standaard bestandstype van Autodesk. Je kunt DWG's in verschillende Autodesk-applicaties gebruiken, zoals AutoCad Civid 3D (voor bouwkundige ingenieurs en stedebouwkundigen), Autodesk Revit (voor architecten) en Autodesk Inventor (voor productontwikkelaars). Omdat deze programma's onderling goed samenwerken, is dit bestandstype het meest geschikt als je met deze programma's werkt. 

 

DXF is voor bestandsuitwisseling.

Gebruik DXF-bestanden als je een DWG-vectorrendering of -tekening wilt delen. Niet alleen zijn DXF-bestanden compatibel met andere software, maar ze kunnen 2D-afbeeldingen ook overzetten naar andere CAD-viewers en -bewerkingsprogramma's (terwijl je DWG-bestanden alleen in Autodesk kunt gebruiken). DXF-bestanden zijn ook handig voor professionals die voor één project meerdere programma's gebruiken. Je kunt bepaalde DXF-afbeeldingen zelfs als overlay gebruiken op andere bestandstypen.

 

Programma-eigen versus open-source.

DWG is programma-eigen – het is volledig eigendom van Autodesk. Alleen het bedrijf kan het bestandstype wijzigen of aanpassen. DXF is door Autodesk ontwikkeld als open-source bestand om de effectiviteit te vergroten. De bestandsindeling is gratis te gebruiken en iedereen kan aanvullende software programmeren of de software herschrijven. Dit betekent dat DXF in de loop der tijd wordt gereviseerd en verbeterd door de mensen die het gebruiken. 

 

 

Veelgestelde vragen over DWG versus DXF.

Hoe converteer ik DXF naar DWG?

Het is heel eenvoudig om een DXF-bestand te converteren naar DWG. Volg deze eenvoudige stappen.

 

 1. Open het AutoCAD-programma.
   
 2. Selecteer File > Open (Bestand > Openen) en kies het DXF-bestand.
 3. Kies File > Save As (Bestand > Opslaan als).
   
 4. Selecteer DWG als bestandstype.

Hoe open ik een DWG-bestand als PDF?

Je moet een DWG-bestand eerst converteren voordat je het als PDF kunt openen.

 

 1. Open Adobe Acrobat.
   
 2. Selecteer Gereedschappen > PDF maken.
 3. Kies Eén bestand > Bestand selecteren.
   
 4. Upload de DWG.
   
 5. Klik op Maken om de DWG te converteren naar PDF.
 6. Sla het nieuwe PDF-bestand op.

Wie gebruikt er DWG- en DXF-bestanden?

De sectoren waarin DWG en DXF het meest worden gebruikt, zijn architectuur, stedenbouwkunde, engineering, productontwerp, productie en de game-industrie.

In welke programma's open je een DXF-bestand?

Hoewel DXF open-source is, is het ontworpen voor gebruik in Autodesk-programma's als AutoCAD. Je kunt een DXF-bestand echter ook bekijken in software als Adobe Illustrator.

DWG- en DXF-bestanden vergelijken met andere bestandstypen.

Afbeelding DWG-bestand

DWG-bestanden

Ontdek meer over het gebruik en de geschiedenis van DWG-bestanden. 

Afbeelding DXF-bestand

DXF-bestanden.

Verdiep je in alles wat je kunt doen met DXF-bestanden.

Afbeelding STL-bestand

STL-bestanden.

Ontdek meer over STL, nog een CAD-bestandstype dat wordt gebruikt voor afdrukken in 3D. 

Afbeelding 3DS-bestand

3DS-bestanden 

Lees meer over 3DS, een bestandstype voor 3D-afbeeldingen. 

Koop Adobe Illustrator

Creëer prachtige vectorafbeeldingen en -illustraties.

7 dagen gratis, daarna 24,19 € per maand.