#F5F5F5

ONTWERP

EPS versus SVG.

EPS en SVG zijn populaire vectorbestandstypen die details en schaalbaarheid bieden zonder verlies van resolutie. Lees hier alles over de overeenkomsten en verschillen en ontdek welk bestand het meest geschikt is voor je volgende project.

Ontdek Creative Cloud

EPS vs SVG marquee image

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/get-started-notification-blade

Wat is een EPS-bestand?

EPS staat voor Encapsulated PostScript en is de standaard vectorbestandsindeling voor de drukwerksector. EPS heeft de voorkeur als het gaat om opvallende advertenties op groot formaat, zoals posters en billboards. Het bestandstype is compatibel met allerlei besturingssystemen, ontwerpprogramma's en printers. Toch zien veel mensen EPS als verouderd. Het wordt steeds meer vervangen door programma-eigen indelingen zoals AI en andere vectorbestandstypen als PDF.

Meer informatie over EPS-bestanden

Wat is een SVG-bestand?

SVG (Scalable Vector Graphics) is een uitstekende keuze voor logo's, pictogrammen en andere afbeeldingen die scherp en van hoge kwaliteit moeten zijn, ongeacht de grootte. SVG's verschillen van andere vectorbestanden omdat in een SVG de op tekst gebaseerde XML-programmeertaal wordt gebruikt. Zoekmachines zoals Google kunnen XML in de SVG-bestanden lezen en dit ondersteunt de SEO. Daarom is SVG met name handig voor grafisch ontwerp voor het web.

Meer informatie over SVG-bestanden

Wat is het verschil tussen een EPS- en een SVG-bestand?

Hoewel EPS- en SVG-bestanden beide afbeeldingsgeoriënteerde vectorbestanden zijn, zijn er een aantal cruciale verschillen.

Webgebruik.

SVG gebruikt zowel afbeeldings- als tekstgebaseerde gegevens. De XML-programmeertaal die in SVG-bestanden wordt gebruikt, slaat tekstinformatie op als daadwerkelijke tekst in plaats van vectorgebaseerde vormen, punten en algoritmen. Hierdoor kunnen zoekmachines SVG-tekst vinden en dat verbetert de ranking elke keer als webontwikkelaars een nieuwe XML-afbeelding gebruiken.

EPS dateert van 1992, in een tijd dat het digitale landschap er nog heel anders uitzag. Hierdoor zijn EPS-bestanden niet optimaal voor webgebruik.

Drukwerk.

Professionele drukkers gebruiken vaak EPS-bestanden voor grootschalige advertenties en marketingmateriaal. Hoewel ze oorspronkelijk werden ontworpen voor PostScript-printers, zijn EPS-bestanden compatibel met allerlei apparaten.

Omdat ze ook achterwaarts compatibel zijn, kunnen oude apparaten ze ook gebruiken. Dit betekent dat EPS een goede optie is als je met een drukkerij werkt die oudere apparatuur heeft en misschien moeite heeft met moderne bestandstypen.

Je kunt SVG-bestanden voor bepaald drukwerk gebruiken, met name voor afdrukken op kleding en creatief werk, maar ze zijn met weinig apparaten compatibel, dus niet echt geschikt voor dagelijkse werkzaamheden.

Schaalbaarheid.

EPS en SVG zijn vectorbestanden. Ze geven dus afbeeldingen weer via een complex netwerk van wiskundige algoritmen, punten, lijnen en polygonen. Omdat vectorbestanden zichzelf opnieuw kunnen kalibreren en zo bij elke grootte hun kwaliteit behouden, zijn ze zeer geschikt voor afbeeldingen die je wilt vergroten en verkleinen.

SVG's zijn specifiek voor webgebruik ontworpen, dus meestal niet ideaal voor afdrukken op groot formaat. Ze werken het best op een computerscherm. Dus ze zijn de perfecte keuze voor gedetailleerde grafieken, tabellen of infographics waarop gebruikers willen inzoomen.

De afdrukgerichte EPS-bestanden zijn met name geschikt voor billboards en andere grote advertenties. Ze bevatten aanvullende coderingsinformatie over kleur en grootte en dat is handig voor printers.

Ontdek meer vectorbestandstypen

Ontwerpprogramma's.

Programma's als Adobe InDesign, Adobe Illustrator en andere ondersteunen EPS. De ontwerpfunctionaliteit van EPS is echter beperkter dan die van de programma-eigen bestandstypen.INDD en .AI.

Als je een vectorbestand, zoals een EPS, in een rasterprogramma (pixelgebaseerd) als Photoshop opent, beschik je niet meer over dezelfde bewerkingsmogelijkheden als in een vectorgebaseerd programma als Illustrator. Bovendien heb je voor het opslaan als EPS-bestand de input van specifieke instellingen voor voorvertoning nodig. Deze extra stap kan tot vertraging leiden in een wereld waarin ontwerpers vaak snel moeten leveren.

SVG's worden breder ondersteund door ontwerpprogramma's. Maar bij compressie verliezen ze bepaalde elementen van het oorspronkelijke ontwerpbestand, zoals verwerkingsinformatie.

Door hun eenvoud en schaalbaarheid zijn SVG's een populaire optie voor creatieve programma's zoals Cricut.

Bestandsgrootte.

Een ander belangrijk verschil tussen EPS en SVG is de bestandsgrootte. SVG is kleiner dan EPS en bestaat alleen uit code. De XML-programmeertaal in SVG's zorgt voor betere laadtijden en prestaties.

EPS-bestanden zijn veel groter omdat ze meer afbeeldingsinformatie, waaronder grootte en kleur, bevatten.

Hoe converteer ik SVG naar EPS?

Volg deze stappen om in Adobe Illustrator een SVG-bestand naar EPS te converteren.

  1. Open Adobe Illustrator.
  2. Selecteer Bestand > Openen en kies het SVG-bestand.
  3. Open het SVG-bestand.
  4. Kies Bestand > Opslaan als.
  5. Selecteer Illustrator EPS en pas de instellingen aan.
  6. Sla het nieuwe EPS-bestand op.

Veelgestelde vragen over EPS versus SVG.

Wat is een EPS-voorvertoning?
EPS-bestanden geven een voorvertoning weer. Dit is een afbeelding met lage resolutie waarmee gebruikers een versie van het bestand zien voordat ze het bestand openen. De bestandsnaam – Encapsulated PostScript – verwijst naar deze voorvertoning, die is 'ingekapseld' in het bestand.

Kan ik EPS- en SVG-bestanden gebruiken voor foto's?

EPS en SVG zijn beide gebaseerd op vectoren. Vectorbestanden zijn uitstekend voor scherpe afbeeldingen, tekeningen en ontwerpen in elke grootte, maar minder geschikt voor foto's.

Rasterbestanden als JPEG, GIF, TIFF en PNG zijn beter voor fotografie. Hierin wordt de kleur en complexiteit van een foto goed weergegeven.

Meer informatie over het verschil tussen raster- en vectorbestanden

Is de EPS-indeling verouderd?

Niet per se. EPS werd ontworpen voordat internet overal beschikbaar was, waardoor het een suboptimale keuze is voor ontwerp of webgebruik. Toch blijft dit bestandstype veelgebruikt vanwege de uitstekende afdrukeigenschappen en compatibiliteit.

Is SVG het beste vectorbestandstype?

Dat hangt ervan af wat je wil bereiken met het vectorbestand. Je kunt bijvoorbeeld met AI of INDD iets maken en bewerken, dit weergeven met SVG en het afdrukken met EPS. Het is altijd een goed idee om te bedenken waarvoor je een bestand wilt gebruiken voordat je een bestandstype kiest.

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/do-more-illustrator-color-blade