FOTOGRAFIE
HEIC versus JPEG.
Kies je HEIC of JPEG als je digitale afbeeldingen op meerdere apparaten moet opslaan? Dit kan een lastige keuze zijn. Het zijn allebei rasterbestanden en geschikt voor zeer gedetailleerde foto's. Lees in deze handige handleiding meer over de belangrijkste eigenschappen, voor- en nadelen en verschillen.
https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/get-started-notification-blade
Wat is een HEIC-bestand?
In een HEIC-bestandsla je afbeeldingen op met hetHigh Efficiency Image Format (HEIF). Het bestandstype wordt sinds 2017 algemeen geassocieerd met Apple, toen het bedrijf dit als standaardbestand voor iPhones en iPads koos. HEIC-bestanden hebben de extensie .HEIC.
Wat is een JPEG-bestand?
JPEG staat voor Joint Photographic Experts Group. Dit bestandstype wordt gebruikt voor digitale foto's die worden opgeslagen met behulp van kleurpixels. In een JPEG kunnen afbeeldingen worden gecomprimeerd tot kleinere bestanden en dit maakt het inmiddels een populair bestandstype van webontwerpers. Een JPEG-afbeelding kan tot 16 miljoen kleuren opslaan.
Wat is het verschil tussen een HEIC- en een JPEG-bestand?
Beide kunnen gedetailleerde foto's opslaan, maar er zijn veel verschillen in compressie, grootte, beeldkwaliteit en compatibiliteit. Overweeg wat je nodig hebt voordat je een van beide kiest.
Compressie.
Omdat JPEG's grote afbeeldingen kunnen comprimeren tot bestanden van een handzamer formaat, is dit bestandstype populair bij veel webontwerpers. Tegenover dit kleinere formaat staat echter iets dat bekend staat als 'lossy' compressie: elke keer als je een JPEG bewerkt en opnieuw opslaat, verlies je enige achtergrondgegevens. Dit kan van invloed zijn op de beeldkwaliteit.
De compressie die bij HEIC wordt gebruikt, is veel efficiënter en moderner dan die van de oudere JPEG-indeling. Bij HEIC worden afbeeldingen opgebroken in aanzienlijk kleinere bestanden zonder dat dit de kwaliteit beïnvloedt.
Opslagruimte.
Dankzij het innovatieve compressieproces nemen de meeste HEIC-bestanden fors minder ruimte in op computer, tablet of smartphone, soms maar de helft van een JPEG-bestand. Hierdoor wordt je vaste schijf minder belast en kun je meer bestanden opslaan. De meer gestroomlijnde opslag is een van de redenen waarom Apple in 2017 de overstap maakte van JPEG naar HEIC.
Beeldkwaliteit.
Naast een betere compressie biedt HEIC ook een betere beeldkwaliteit dan JPEG. HEIC kan de kwaliteit van foto's zelfs verbeteren door middel van transparantie en een breder dynamisch bereik.
Compatibiliteit.
JPEG bestaat al langer dan HEIC en wordt in het algemeen breder ondersteund door besturingssystemen, software en apparatuur. Je kunt JPEG's heel eenvoudig bijna overal openen en bewerken – van Windows-computers tot Mac's, van Adobe Photoshop tot GIMP en meer. Je kunt JPEG's ook in de meeste moderne webbrowsers bekijken door het bestand ernaar toe te slepen.
JPEG's heeft dus vrijwel universele compatibiliteit. HEIC-bestanden hebben dat niet, maar worden de laatste jaren wel steeds vaker gebruikt, wel nog steeds voornamelijk op Apple-apparatuur. Het kan zelfs zijn dat je HEIC-bestanden naar JPEG moet converteren als je foto's van een iPhone naar een pc overzet.
Transparantie.
HEIC ondersteunt afbeeldingstransparantie op vrijwel dezelfde manier als PNG. Transparantie is met name handig bij webontwerp, omdat je hiermee afbeeldingen, zoals logo's of graphics, naadloos kunt samenvoegen met de bestaande achtergrond van een webpagina.
JPEG ondersteunt transparantie niet. Dit zorgt voor minder flexibiliteit bij websiteontwerp en daarom is het bestandstype wellicht minder geschikt voor logo's.
Bewerken.
JPEG is een 'lossy' bestandstype: er gaan gegevens verloren als je een afbeelding bewerkt en opnieuw opslaat. Dit betekent dat de kwaliteit bij bewerking en herbewerking achteruit gaat, omdat er steeds meer gegevens worden vernietigd.
HEIC is ook een 'lossy' bestandstype, maar behoudt de beeldkwaliteit beter. Het bevat ook bewerkingsinformatie, dus je kunt zelfs opgeslagen bewerkingen later ongedaan maken.