#F5F5F5

FOTOGRAFIE

JPEG versus RAW.

De meeste moderne digitale camera's maken foto's en leggen deze vast als JPEG of RAW. Elk heeft voor- en nadelen, maar fotografen moeten het bestandstype gebruiken dat het best aansluit op hun behoeften, met name omdat dit de verdere bewerking kan beïnvloeden. Ontdek de verschillen tussen JPEG en RAW en kies het juiste bestandstype voor je volgende project.

Ontdek Creative Cloud

JPEG vs RAW marquee image

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/get-started-notification-blade

Wat is een JPEG-bestand?

JPEG staat voor Joint Photographic Experts Group en is een rasterbestandstype waarin een afbeelding 'lossy' wordt gecomprimeerd om het bestand kleiner te maken. JPEG is een van 's werelds populairste en meest gebruikte typen afbeeldingsbestanden. Fotografen kunnen foto's in JPEG-modus maken en grafisch ontwerpers, illustratoren en andere creatieve personen kunnen hun werk erin bewerken.

Meer informatie over JPEG-bestanden

Wat is een RAW-bestand?

Een RAW-bestand bevat alle ongecomprimeerde en niet-verwerkte afbeeldingsgegevens die door de sensoren van een digitale camera of scanner worden vastgelegd. Het is ook een rasterbestandstype, maar dan 'lossless' – zonder kwaliteitsverlies. RAW-bestanden zijn geen afbeeldingen – het zijn grote bestanden gevuld met alle afbeeldingsgegevens die zijn vastgelegd.

Meer informatie over RAW-bestanden

Wat is het verschil tussen een JPEG- en een RAW-bestand?

Het is onder fotografen, of ze nu professional of amateur zijn, regelmatig een discussiepunt of ze opnamen in JPEG of in RAW moeten maken. Beide rasterbestandstypen hebben overeenkomsten, maar elk heeft een aantal belangrijke voordelen en nadelen. Ontdek de verschillen tussen JPEG- en RAW-bestanden.

Bestandsgrootte.

Het belangrijkste verschil tussen JPEG en RAW is de bestandsgrootte. RAW-bestanden zijn aanzienlijk groter dan JPEG- (en andere) afbeeldingsbestanden.

Dat komt omdat ze alle onbewerkte en volledig ongecomprimeerde afbeeldingsinformatie bevatten die door de sensoren van de digitale camera is vastgelegd. Net als bij een filmnegatief van een traditionele camera, bevat het RAW-bestand alle oorspronkelijke details, dus je hebt de volledige controle over wat je ermee doet.

Hierdoor is het ideaal voor grote formaten, zoals voor een billboard. Voor RAW-opnamen heb je grote geheugenkaarten nodig, maar ook deze raken snel vol, waardoor je mogelijk minder foto's per sessie kunt maken.

JPEG-gegevens zijn gecomprimeerd, waardoor de bestanden kleiner zijn en daardoor veel beter te hanteren. Bij JPEG-opnamen heeft de cameraprocessor de afbeelding feitelijk al ontwikkeld. Door de kleinere omvang kun je meer bestanden op één plek opslaan, of dit nu een camera, computer of ander opslagapparaat is.

Beeldkwaliteit.

Het belangrijkste voordeel van RAW-opnamen is dat je hoogwaardige bestanden hebt die je tot de best mogelijke afbeelding kunt bewerken. Omdat alle sensordetails zijn vastgelegd en opgeslagen, hebben RAW's een breder dynamisch bereik en een veel groter kleurenspectrum dan JPEG's.

Als een RAW-afbeelding onder- of overbelicht is, kun je dit door het brede dynamische bereik eenvoudig herstellen en je hebt ook meer controle over de scherpte. Omdat RAW-bestanden 'lossless', onbewerkt en ongecomprimeerd zijn, behouden ze hun oorspronkelijke hoge kwaliteit en is er geen sprake van resolutieverlies bij aanpassing van de grootte.

Als de camera een RAW-bestand omzet in een JPEG-afbeelding, gebeurt dit via 'lossy' compressie. Hierdoor wordt het bestand kleiner, maar verlies je sommige gegevens en details van de foto en de afbeelding kan korrelig lijken of er kan sprake zijn van verpixeling. Omdat JPEG's 8-bits zijn, zijn er ook kleurbeperkingen vergeleken met RAW-bestanden, die 12- of 16-bits kunnen zijn.

Bewerken en delen.

Voordat je een RAW-bestand kunt openen en bewerken, moet je het converteren naar JPEG, TIFF of een ander relevant bestandstype. Met software als Adobe Photoshop Lightroom kun je RAW-bestanden verwerken, bewerken en exporteren, bijvoorbeeld als JPEG of PNG. Er wordt een kopie gemaakt, dus je behoudt het RAW-bestand met alle details.

Omdat RAW-bestanden zo groot zijn, kan het delen ervan lastig zijn. Bovendien moet de ontvanger ervan de juiste software hebben om ze te openen. Daarom vragen veel klanten, drukkerijen en ontwerpers om een JPEG-bestand, dat ze gemakkelijk kunnen openen en vooraf kunnen bekijken.

JPEG is een van de meest gebruikte digitale bestandstypen, ondersteund door veel moderne apparaten en software. Het is een rasterbestandstype dat je eenvoudig in veel programma's kunt openen en delen via e-mail, social media en andere kanalen. Het belangrijkste nadeel ten opzichte van RAW is het kwaliteitsverschil en het feit dat je minder gegevens hebt om te bewerken.

Snelheid.

JPEG-afbeeldingen zijn al verwerkt, dus je kunt ze snel van de camera overbrengen naar een ander apparaat en ze openen met bewerkingssoftware of rechtstreeks naar iemand sturen, zonder nabewerking. De geringe grootte zorgt voor snelle transfers en geen cameravertraging bij opnamen.

Met RAW-bestanden moet je rekening houden met de tijd die nodig is voor verwerking en conversie naar JPEG, PNG of TIFF. Er worden twee versies van dezelfde afbeelding opgeslagen, waardoor je meer opslagruimte nodig hebt en back-ups en transfers langer duren. RAW-opnamen kunnen ook cameravertraging veroorzaken, wat betekent dat je framesnelheid kan afnemen.

Veelgestelde vragen over JPEG versus RAW.

Is een RAW-bestand groter dan een JPEG-bestand?
Een RAW-bestand is meestal twee tot zes keer groter dan een JPEG-bestand omdat het veel meer afbeeldingsgegevens bevat. Bij een JPEG-afbeelding zijn al deze gegevens gecomprimeerd tot een kleiner bestand dat je gemakkelijker kunt delen.

Heeft een conversie van RAW naar JPEG invloed op de kwaliteit?

Als je van een RAW naar JPEG gaat, is dit van invloed op de kwaliteit omdat je converteert naar een 'lossy' bestandstype. RAW-bestanden bevatten heel veel details. Bij conversie naar JPEG comprimeer je deze details in een veel kleiner bestand met minder ruimte voor afbeeldingsgegevens.

Moet je altijd opnamen maken in RAW?

Veel fotografen maken opnamen in RAW omdat ze met dit bestandstype de meeste details vastleggen. Vaak kun je met een RAW-bestand later de belichting eenvoudig bewerken. JPEG heeft andere voordelen, omdat je door de kleinere bestanden meer opnamen kunt maken en bestanden sneller kunt overbrengen naar een ander apparaat.

Waarom verschijnen mijn RAW-bestanden als JPEG?

Afhankelijk van je camera kan het gebeuren dat foto's die je maakt in RAW, standaard verschijnen als JPEG. Het oorspronkelijke RAW-bestand bestaat echter ook nog. Kies zo mogelijk in de bewerkingsmodus bij de camera-instellingen de optie om RAW als origineel te gebruiken.

Wat betekent RAW + JPEG?

Sommige camera's hebben de modus RAW + JPEG, waarbij je kunt fotograferen en opslaan in beide bestandstypen. Er worden dan twee kopieën opgeslagen: het oorspronkelijke RAW-bestand en een JPEG. Je kunt de JPEG-afbeelding dan vooraf bekijken en direct gebruiken. Dit vergt wel meer geheugen, omdat je voor elke foto twee bestanden hebt.

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/do-more-photoshop-color-blade

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/discovery-hub/products-photoshop-segment-blade