#F5F5F5

FOTOGRAFIE

ECW-bestanden.

Met ECW leg je op zeer grote schaal ongelooflijk gedetailleerde afbeeldingen vast. Dit bestandstype – favoriet bij luchtfotografen en cartografen – behoudt zelfs bij hoge compressie zijn enorme kwaliteit en hoeveelheid details. Ontdek meer over de geschiedenis en het gebruik van deze bestanden en lees hoe je er een maakt.

Ontdek Creative Cloud

RASTER vs Vector marquee image

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/get-started-notification-blade

Wat is een ECW-bestand?

ECW-bestanden, die in hoge mate kunnen worden gecomprimeerd, tot wel liefst 1:100, zijn ideaal voor grootschalige foto-opnamen van grote afstand, bijvoorbeeld vanuit de lucht of vanuit de ruimte. Hierdoor is het een favoriet bestandstype van meteorologen en oceanografen.

ECW staat voor Enhanced Compression Wavelet. Je kunt de bestanden met heel weinig RAM comprimeren en decomprimeren en dit gaat zo snel dat je ECW's kunt verplaatsen en gebruiken als standaardbestanden.

Met ECW kun je hele grote afbeeldingen – vele gigabytes groot – zonder verpixeling weergeven. Bovendien heb je voor ECW's veel minder krachtige computers nodig dan je zou verwachten.

Geschiedenis van het ECW-bestand.

Earth Resource (ER) Mapping Ltd., een Australische softwareontwikkelaar, ontwikkelde het ECW-bestandstype.

Bij het oorspronkelijke concept van ER Mapping ging het om milieu-afbeeldingen die terabytes groot waren. Dankzij een wiskundige doorbraak konden de afbeeldingen worden getransformeerd en bekeken. De ontwikkelaars verfijnden dit proces en verbeterden de beeldkwaliteit en de gebruikssnelheid.

Naarmate de bestanden populairder werden, gebruikten steeds meer mensen ze op kleinere, minder krachtige computers. Door een volgende aanpassing werd het mogelijk delen van de afbeelding – niet het hele bestand – te decomprimeren.

Waarvoor worden ECW-bestanden gebruikt?

Dit bestandstype wordt op verschillende manieren gebruikt, vooral in de geowetenschappen en de satellietkarterings- en milieusector.

Luchtfotografie.

Met ECW kun je luchtfoto's vastleggen, waaronder landschapsfoto's vanaf bergtoppen en wolkenkrabbers en vanuit laagvliegende drones en vliegtuigen hoog in de lucht.

Satellietfotografie.

Met ECW kun je extreem grote onderwerpen vanuit de ruimte vastleggen, variërend van kustlijnen en stadswijken tot volledige rivieren, provincies en meer.

Geowetenschappen.

Je kunt met ECW ook GeoRadar-afbeeldingen in het zonnestelsel, georuimtelijke gegevens uit 3D-ruimten en geolocaties op kaarten vastleggen, zodat wetenschappers kunnen observeren hoe enorm grote en complexe vormen veranderen in omvang, vorm en locatie.

Ontdek meer vectorbestandstypen

Voor- en nadelen van ECW-bestanden.

Bekijk enkele voor- en nadelen van ECW-bestanden.

Voordelen van ECW-bestanden.

 • Grootte. ECW is ideaal voor afbeeldingen van een terabyte of meer. Er is geen limiet aan de afbeeldingsgrootte.
 • Uitstekende prestaties. De ECW-compressie- en decompressieprocessen zijn steeds verder verbeterd. Compressieverhoudingen van maar liefst 1:100 zijn inmiddels mogelijk.
 • Opslag. Je kunt enorm veel gegevens in ECW-bestanden opslaan en ze tegelijkertijd met meer dan 90% verkleinen. Hierdoor kun je hele afbeeldingssets bewaren of afbeeldingsbestanden opslaan op kleinere apparaten.

Nadelen van ECW-bestanden.

 • Kijken, niet aanraken. ECW is vooral bedoeld voor het verplaatsen, opslaan en bekijken van afbeeldingen. Het bestandstype is niet ontwikkeld voor bewerking. Het is mogelijk, maar ECW is vooral bedoeld als middel om bestanden te bekijken.
 • Grootte. Hoewel ECW-bestanden zeer gecomprimeerd zijn, blijven het grote bestanden. En bij aanpassing van de grootte kunnen ze tijdelijke bestanden creëren die gigabytes groot zijn, waardoor niet zo krachtige computers kunnen vastlopen.
 • Compressie en decompressie. Als je de bestanden niet alleen bekijkt, maar ook actief de grootte ervan aanpast, is het comprimeren en decomprimeren ervan soms lastig, zelfs voor zeer ervaren gebruikers.

Een ECW-bestand openen.

Je kunt ECW-bestanden in allerlei programma's op een Windows- of Mac-computer openen. Daarvoor moet je wel eerst compatibele software downloaden.

 1. Ga naar de map met het bestand.
 2. Klik er met de rechtermuisknop op.
 3. Klik op Standaardprogramma selecteren en daarna op Bladeren.
 4. Selecteer het compatibele programma waarmee je het bestand wilt openen.

Een ECW-bestand maken en bewerken.

Voor het maken en bewerken van ECW-bestanden heb je speciale software nodig, zoals ER Mapper Image Compressor. Ook met ERDAS IMAGINE, gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp, kun je informatie in de afbeeldingen bewerken en extraheren.

Let erop dat je voldoende beschikbare geheugenruimte hebt op de computer als je ECW-bestanden gaat maken of bewerken.

Veelgestelde vragen over ECW.

In welke programma's open je een ECW-bestand?

Naast ER Mapper Image Compressor en ERDAS IMAGINE kun je ECW-bestanden ook met de volgende programma's openen:

 • Canvas X
 • Falcon View
 • Irfan View
 • TatukGIS Viewer
 • XnView
Hoe converteer ik ECW naar JPG?
Je kunt ECW-bestanden met allerlei online conversieprogramma's en andere software converteren naar JPEG. Vervolgens kun je het bestand openen met programma's als Adobe Photoshop.
Hoe open ik een ECW-bestand op een Mac?
Als je een ECW-bestand wilt openen op een Mac, moet je eerst een compatibel bestand downloaden. Canvas X en XnView zijn beide beschikbaar voor Mac OS-besturingssystemen.
Waarvoor kun je ECW-bestanden nog meer gebruiken?
Je kunt ECW-bestanden gebruiken om wijzigingen in het landschap te monitoren. Natuurbeschermers sporen hiermee bijvoorbeeld ontbossing op. ECW-bestanden zijn ook zeer geschikt voor het visualiseren en voorspellen van groei in fysieke regio's.

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/do-more-photoshop-color-blade