FOTOGRAFIE
EXIF-bestanden.
Een EXIF-bestand is een vorm van opslag voor specifieke informatie over foto's, zoals de camera-instellingen, tijd en datum en locatie van de foto. Lees meer over de voor- en nadelen en het gebruik van EXIF, en meer.
https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/get-started-notification-blade
Wat is een EXIF-bestand?
EXIF staat voor Exchangeable Image File Format en bevat belangrijke gegevens over foto's. Vrijwel alle digitale camera's maken deze gegevensbestanden bij elke foto die je neemt. Een EXIF-bestand bevat alle informatie over de afbeelding zelf, zoals belichting, opnamelocatie en gebruikte instellingen.
Hierdoor kun je opgeslagen foto's makkelijk filteren op bepaalde kenmerken. Als fotograaf is het handig als je weet hoe je het EXIF-bestandstype kunt lezen en begrijpen, zodat je afbeeldingen eenvoudig kunt catalogiseren.
Wanneer je meer wilt weten over een foto op een website, kun je vaak de EXIF-gegevens bekijken als de website het oorspronkelijke fotobestand gebruikt. Maar sommige mensen verwijderen het EXIF-bestand liever voordat ze persoonlijke afbeeldingen uploaden naar een website. Zo beschermen ze persoonlijke gegevens, zoals hun GPS-locatie.
Een EXIF-bestand met videobeelden kan ook audiogegevens, zoals decibelbereik, bitsnelheid en mono-/stereogegevens bevatten.
Geschiedenis van het EXIF-bestand.
EXIF werd in 1995 geïntroduceerd. Het bestandstype werd ontwikkeld door JEIDA (Japan Electronic Industries Development Association) en bevatte oorspronkelijk eenvoudige metadata (dat wil zeggen gegevens over andere gegevens, in dit geval afbeeldingsgegevens) zoals datum en tijd, plus een miniatuurafbeelding voor weergave in mapstructuren.
In de tien jaar erna werden meer versies met aanvullende gegevenseigenschappen op de markt gebracht. Bijna 30 jaar later bevatten EXIF's nu allerlei metadata over afbeeldingen en video's, inclusief foto- en audiogegevens.
In de bestandsstructuur lijken EXIF's veel op TIFF-bestanden. Net als TIFF slaat EXIF metadata over afbeeldingsgegevens op, maar met als doel de opslag en catalogisering van afbeeldingen te vereenvoudigen, terwijl het bij TIFF vooral gaat om het bewerken ervan.
Waarvoor worden EXIF-bestanden gebruikt?
Of je nu professional of hobbyist bent, EXIF's zijn een geweldig documentatie-instrument voor fotografen. Ze zijn in allerlei scenario's handig, zoals:
Opslag in bibliotheken.
Het EXIF-bestandstype maakt het opslaan en ophalen van foto's heel eenvoudig. EXIF's bevatten metadata – gegevens over fotogegevens – zodat je foto's op basis van bepaalde criteria, zoals GPS-locatie, tijd en datum of zelfs specifieke camera-instellingen, kunt groeperen.
Stijlen nabootsen.
Als je op internet een bepaalde foto ziet die je mooi vindt of de digitale portfolio van een fotograaf bekijkt, kun je toegang vragen – of heb je die wellicht meteen – tot de EXIF-gegevens van die afbeelding. Zo kun je de oorspronkelijke instellingen van de camera achterhalen en proberen de stijl na te bootsen. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat je de oorspronkelijke fotograaf vermeldt.
Voor- en nadelen van EXIF-bestanden.
Het EXIF-bestandstype heeft verschillende voor- en nadelen die elke fotograaf moet kennen.
Voordelen van EXIF-bestanden.
- Met EXIF's kun je heel eenvoudig informatie over foto's in je digitale bibliotheek opslaan en ophalen.
- Je kunt technieken en trucs van andere fotografen leren door in de EXIF de instellingen te bekijken van foto's die je mooi vindt.
- Je kunt heel simpel effecten namaken van eerder gemaakte foto's, omdat in het bestand de gebruikte instellingen zijn vastgelegd.
Nadelen van EXIF-bestanden.
- Andere fotografen kunnen wellicht je EXIF-gegevens bekijken, waardoor ze zelf vergelijkbare foto's kunnen maken.
- EXIF's bevatten GPS-locatiegegevens en dat kan reden tot zorg zijn als je je persoonlijke gegevens graag privé houdt.
- EXIF-gegevens die in afbeeldingen worden opgeslagen, nemen ruimte in op een website. Dit kan de laadtijd van de site vergroten en daarmee de gebruikerservaring beïnvloeden.
Een EXIF-bestand openen.
Je kunt in bijna alle gangbare besturingssystemen EXIF-bestanden openen. Klik in Windows met de rechtermuisknop op het afbeeldingsbestand als je de EXIF-gegevens ervan wilt bekijken. Ga naar Eigenschappen en klik op Details.
Open in Foto's van macOS de foto die je wilt bekijken. Selecteer boven in het scherm het vervolgkeuzemenu Gereedschappen. Klik hier op Toon infovenster. Selecteer het tabblad EXIF-gegevens om de vastgelegde informatie te bekijken.
Een EXIF-bestand maken en bewerken.
EXIF's worden automatisch gemaakt door de digitale camera als je een foto neemt. De informatie wordt opgeslagen in de eigenschappen van de foto.
Als je een EXIF wilt bewerken of informatie wilt verbergen voor anderen, moet je een programma hebben waarmee je metadata van een afbeelding kunt bewerken en verwijderen. Hiervoor bestaan allerlei gratis en betaalde tools.
In Adobe Bridge bijvoorbeeld kun je niet alleen de metadata van een afbeelding bewerken, maar ook kiezen welke informatie je bij publicatie van een foto wilt weergeven en welke je wilt afschermen.
Het bewerken van metadata is heel eenvoudig. Zorg ervoor dat je de afbeelding hebt geopend in Adobe Bridge. Selecteer vervolgens Edit > Preferences (Bewerken > Voorkeuren) en het vervolgkeuzemenu Metadata.
Van daaruit kun je metadata bewerken en verwijderen.