#F5F5F5

FOTOGRAFIE

HEIC-bestanden.

Sinds de introductie van iOS11 en macOS High Sierra in 2017 is HEIC wereldwijd het standaard bestandstype voor Apple-gebruikers. Ontdek hoe je HEIC-afbeeldingen kunt bewerken en converteren en wat de overeenkomsten en verschillen met vergelijkbare bestandstypen zijn.

Ontdek Creative Cloud

HEIC marquee image

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/get-started-notification-blade

Wat is een HEIC-bestand?

Als je op je iPhone of iPad een foto maakt, wordt de afbeelding – of afbeeldingen bij dubbele camera's en live foto's – opgeslagen als HEIC-bestand.

HEIC staat voor High Efficiency Image Container. Het is een bijgewerkte variant van HEIF (High Efficiency Image Format), van oudsher het Apple-bestandstype voor mobiele apparaten.

Apple gebruikt HEIC voor HEIF-afbeeldingen. HEIF slaat afbeeldingen in een hogere kwaliteit op dan JPEG, maar dankzij geavanceerde compressietechnologie in een kleiner bestand. Met HEVC (High Efficiency Video Coding) worden afbeeldingen gecomprimeerd en opgeslagen – in bestanden die half zo groot zijn als die van andere afbeeldingstypen, zoals JPEG.

HEIC is te herkennen aan de bestandsextensie .HEIC of .HEICS, afhankelijk van het aantal afbeeldingen in het bestand. Het bevat ook de relevante metadata die de grootte, resolutie, locatie en meer van elke afbeelding beschrijven.

Geschiedenis van het HEIC-bestand.

HEIC is populair geworden omdat het het standaard bestandstype van Apple is. De oorspronkelijke HEVC- en HEIF-technologieën zijn echter ontwikkeld door MPEG (Moving Picture Experts Group).

Apple gebruikte eerder voor iTunes de AAC-standaard (Advanced Audio Coding) van MPEG. Vanaf midden jaren '10 maakten nieuwere iPhones gebruik van de HEVC/H.265-video-indeling. Dus het was voor Apple een logische volgende stap om in 2017 over te stappen op HEIC-bestanden als onderdeel van iOS11- en macOS High Sierra-updates.

Apple schakelde van JPEG over op HEIC om opslagruimte te besparen en de kwaliteit van de camera's op hun smartphones te ondersteunen. Hierdoor omarmden ook andere fabrikanten, zoals Microsoft en Canon, later het HEIF-bestandstype.

Waar worden HEIC-bestanden voor gebruikt?

Door de hoge kwaliteit en ruimtebesparing zijn HEIC-bestanden een fantastische optie voor allerlei persoonlijke en professionele doeleinden.

Fotoshoots.

Of je nu een online influencer of professionele fotograaf bent, met HEIC heb je alle flexibiliteit om veel foto's met een indrukwekkende resolutie op te slaan, allemaal op één apparaat.

Actie vastleggen.

Profiteer met live foto's of de burstmodus optimaal van je vermogen om meerdere afbeeldingen in één HEIC-bestand op te slaan. Met één druk op de knop leg je meerdere hoogwaardige actiefoto's van een bewegend onderwerp vast.

Een animatie maken.

Je kunt HEIC-bestanden converteren naar GIF om bewegende animaties te maken van je opgeslagen afbeeldingssequentie.

Ontdek meer rasterbestanden

Voor- en nadelen van HEIC-bestanden.

Het HEIC-bestandstype heeft voordelen, maar ook enkele nadelen. Of je dit type gebruikt, hangt af van je behoeften. Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen van HEIC.

Voordelen van HEIC-bestanden.

 • HEIC-bestanden zijn half zo groot als JPEG's en één bestand kan meerdere afbeeldingen bevatten. Foto's nemen hierdoor op je apparaat of in de cloud minder opslagruimte in beslag.
 • Ondanks het feit dat HEIC-bestanden kleiner zijn dan andere typen afbeeldingsbestanden, zijn de afbeeldingen toch van dezelfde hoogwaardige kwaliteit. Bovendien ondersteunt HEIC 16-bits kleur voor meer flexibiliteit bij bewerkingen.
 • Van tijd en locatie tot hoogte en breedte in pixels: HEIC-bestanden behouden alle belangrijke gegevens over afbeeldingen. HEIC slaat zelfs bewerkingen op, zodat je later eventueel kunt terugkeren naar de oorspronkelijke afbeelding.

Nadelen van HEIC-bestanden.

 • HEIC wordt niet wijdverspreid gebruikt, met name niet buiten het Apple-ecosysteem.
 • Een ander mogelijk nadeel van HEIC is dat veel platforms HEIC niet ondersteunen. Dit kan praktische problemen veroorzaken als fotografen afbeeldingen in hun oorspronkelijke vorm willen bewerken of uploaden.

Een HEIC-bestand openen.

HEIC is het standaard bestandstype voor afbeeldingen op Apple-apparaten, dus je kunt ze heel eenvoudig openen op de Mac. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en selecteer Open met voorvertoning. Het bestand wordt dan geopend in het voorvertoningsprogramma. Je kunt de bestanden ook importeren in de app Foto's of uploaden naar Dropbox.

Als je een HEIC-bestand wilt openen in Windows, moet je Windows updaten naar versie 18.90 van Windows 10 of een latere versie. Vervolgens kun je de ondersteuningstool Uitbreidingen voor HEIF-afbeeldingen uit de Microsoft Store installeren. Om er zeker van te zijn dat HEIC-bestanden hun videofuncties behouden, moet je ook de Uitbreidingen voor HEVC-video kopen. Zodra deze beide zijn geïnstalleerd, kun je dubbelklikken op een HEIC-bestand. Dit wordt dan geopend in de standaard Foto's-app.

Een HEIC-bestand maken en bewerken.

Zowel in Windows als in Mac kun je HEIC-afbeeldingen openen en bewerken met Adobe Photoshop. Volg deze stapsgewijze instructies.

HEIC-bestanden gebruiken in Photoshop voor Mac.

 1. Ga naar Bewerken > Voorkeuren en selecteer Camera Raw om het HEIC-bestand te openen.
 2. Klik op het tabblad Bestandsverwerking.
 3. Kies in het vervolgkeuzemenu van het vak JPEG- en TIFF-verwerking de optie Automatisch JPEG's en HEIC's met instellingen openen of Automatisch alle ondersteunde JPEG's en HEIC's openen.
 4. Je kunt HEIC-bestanden vervolgens op de normale manier openen en bewerken.

HEIC-bestanden gebruiken in Photoshop voor Windows.

 1. Download de HEIC- en HEVC-uitbreidingen uit de Microsoft Store.
 2. Start Photoshop opnieuw.
 3. Importeer de HEIC-bestanden.
 4. Bewerk ze op de normale wijze of selecteer Opslaan als om ze te converteren naar een ander bestandstype.

Veelgestelde vragen over HEIC.

Wat is een HEIC-bestand en hoe open ik het?

HEIC is een ruimtebesparend afbeeldingstype dat met HEVC (High Efficiency Video Coding) afbeeldingen op je apparaten comprimeert en opslaat. Omdat Apple regelmatig HEIC-bestanden gebruikt, kun je ze eenvoudig via Voorvertoning of in Photoshopopenen op de Mac. Als je Windows 10 of een latere versie gebruikt, moet je de ondersteuningstools Uitbreidingen voor HEIF-afbeeldingen en Uitbreidingen voor HEVC-video uit de Microsoft Store installeren.

Is HEIF hetzelfde als HEIC?

HEIC is een variant van HEIF (High Efficiency Image Format). Op de nieuwste Apple-apparaten worden afbeeldingen in dit bestandstype opgeslagen. HEIC gebruikt HEVC (High Efficiency Video Coding) om afbeeldingen te comprimeren. HEIF gebruikt allerlei compressiemethoden.

Hoe converteer ik een HEIC-bestand naar JPEG?

Je kunt in Adobe Photoshop HEIC's heel gemakkelijk converteren naar JPEG. Importeer de HEIC-afbeeldingen in Photoshop, ga naar Opslaan als en kies de optie JPEG.

Waarom zijn iPhone-foto's HEIC-bestanden?

Apple gebruikt HEIC-afbeeldingen op iPhones en iPads met iOS 11 of later. Hierdoor kun je optimaal profiteren van de 4K-kwaliteitscamera op de apparaten, plus de functies Live foto en Burstmodus. Door het kleine bestand houd je voldoende ruimte over op het apparaat.

Wat is beter – HEIC of JPEG?

HEIC en JPEG hebben beide voor- en nadelen, afhankelijk van het doel waarvoor je ze gebruikt. HEIC-bestanden nemen meestal 50% minder ruimte in dan JPEG-bestanden, met dezelfde – zo niet betere – beeldkwaliteit. HEIC wordt echter alleen op bepaalde platforms en door bepaalde software ondersteund. Daarom moet je ze soms converteren naar JPEG.

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/do-more-photoshop-color-blade

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/discovery-hub/products-photoshop-segment-blade