#F5F5F5

FOTOGRAFIE

JPEG 2000-bestanden.

JPEG 2000 was het 'lossless' antwoord van de JPEG (Joint Photographic Experts Group) op de 'lossy' JPEG-bestanden. In JPEG 2000 zijn ook systeemfouten en problemen met een slechte resolutie gecorrigeerd.

Hoe handig JPEG 2000 ook is, het is niet zo populair geworden als de makers hadden verwacht. Ontdek of JPEG 2000 het juiste bestandstype is voor jou en waarvoor je het in je volgende project kunt gebruiken.

Ontdek Creative Cloud

JPEG 2000 marquee image

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/get-started-notification-blade

Wat is een JPEG 2000-bestand?

De naam JPEG 2000 komt van de Joint Photographic Experts Group, die het bestandstype rond de eeuwwisseling introduceerde als update voor JPEG. Net als een gewone JPEG is JPEG 2000 een pixelgebaseerd rasterbestand.

Vergeleken met JPEG presteert JPEG 2000 beter en zijn JPEG 2000-afbeeldingen scherper, helderder en meer gedetailleerd. Dat komt omdat je JPEG 2000 'lossless' – met zeer gering verlies van afbeeldingsgegevens tijdens de compressie – kunt opslaan. JPEG 2000 ondersteunt ook een groter dynamisch bereik en heeft minder last van bitfouten. Helaas ondersteunen niet alle browsers JPEG 2000. Safari is in feite de enige grote browser die toegang biedt tot JPEG 2000-bestanden.

JPEG 2000 gebruikt de volgende bestandsextensies:

 • .JP2
 • .JPX
 • .J2K
 • .J2C
 • .JPF

Geschiedenis van het JPEG 2000-bestand.

De Joint Photographic Experts Group lanceerde JPEG 2000 als opvolger van JPEG. Het bestandstype presteert beter en biedt een hogere beeldkwaliteit, maar is nooit heel gangbaar geworden.

Er zijn allerlei redenen waarom JPEG 2000 nooit zo populair is geworden. Ten eerste is JPEG 2000 niet achterwaarts compatibel. Het bestandstype werkt alleen met de nieuwste technologie. Ten tweede was ten tijde van de introductie 64 MB het gemiddelde computergeheugen, bij lange na niet genoeg om comfortabel met deze bestanden te kunnen werken.

Ondanks de vele voordelen verdween JPEG 2000 snel grotendeels uit beeld.

Een JPEG 2000-bestand gebruiken.

JPEG 2000 is niet zo populair als andere rasterbestandstypen voor afbeeldingen, zoals JPEG, PNG en GIF. Maar het wordt nog steeds in enkele belangrijke sectoren gebruikt, zoals:

Diagnostische beeldvorming.

JPEG 2000-bestanden ondersteunen een groot dynamisch bereik, uitgebreide resolutie en transparantie. Ze worden in de medische wereld gebruikt voor MRI-, röntgen- en CT-scans.

Digitale bioscoop.

In Motion JPEG 2000 is het JPEG 2000-bestandstype aangepast voor videocompressie. Door het dynamische bereik, de hoge resolutie en de kleurruimte is het een belangrijke optie voor digitale bioscopen. In 2004 werd het de videocodestandaard.

Ontdek meer rasterbestandstypen

Voor- en nadelen van JPEG 2000-bestanden.

Het is de moeite waard de voor- en nadelen van JPEG 2000 tegen elkaar af te wegen voordat je dit bestandstype gaat gebruiken.

Voordelen van JPEG 2000-bestanden.

 • Je hebt de keuze tussen 'lossless' en 'lossy' compressie, waardoor je je bestand als RAW-afbeelding kunt opslaan in een deelbare bestandsindeling.
 • JPEG 2000 kan zonder tegels grotere bestanden verwerken dan zijn voorganger.
 • Het JPEG 2000-bestandstype is eenvoudig te schalen, dus je kunt een beter evenwicht vinden tussen resolutie en bestandsgrootte.
 • JPEG 2000 is beter bestand tegen bitfouten. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van zijn voorganger, JPEG.

Nadelen van JPEG 2000-bestanden.

 • Veel webbrowsers en websites die foto's delen ondersteunen JPEG 2000 niet. JPEG 2000 wordt zelden gebruikt buiten de genoemde nichegebieden.
 • Het is niet achterwaarts compatibel met het oorspronkelijke JPEG-bestandstype, dus gebruikers moeten in een andere standaard coderen dan waarin de meeste afbeeldingen worden gecodeerd.
 • JPEG 2000-codecs gebruiken veel computergeheugen, waardoor prestaties teruglopen en compressie lang duurt. Het bestandstype werkt het beste op computers met veel RAM.

Een JPEG 2000-bestand openen.

JPEG 2000 is compatibel met verschillende fotobewerkingsprogramma's, bijvoorbeeld Adobe Photoshop. Je opent een JP2-bestand heel eenvoudig door de nieuwste versie van Photoshop te openen en het JP2-bestand op de computer te selecteren.

Safari is de enige webbrowser die JPEG 2000 ondersteunt. Als je een JP2-bestand in een andere browser, bijvoorbeeld Chrome of Edge, wilt openen, moet je het eerst naar een ander bestandstype converteren.

Een JPEG 2000-bestand maken en bewerken.

Volg deze eenvoudige stappen om in Adobe Photoshop een JPEG 2000 te maken:

1. Open in Photoshop een bestaand afbeeldingsbestand en klik op Opslaan als.

2. Selecteer in het menu Indeling de optie JPEG 2000.

3. Selecteer de optie Lossless of Lossy als deze vraag verschijnt. 'Lossless' compressie resulteert in een groter bestand, maar de afbeelding is van hogere kwaliteit.

4. Als je 'lossy' compressie kiest, kun je de compressie van de afbeelding met de schuifregelaar aanpassen en een voorvertoning van de afbeelding bekijken.

5. Sla het nieuwe JPEG 2000-bestand op de desktop op.

Veelgestelde vragen over JPEG 2000.

Worden er nog JPEG 2000-bestanden gebruikt?

Ja, maar vooral in specifieke sectoren, zoals de digitale-film- en omroepsector en de gezondheidszorg. JPEG 2000 wordt minder gebruikt voor reguliere fotografie vanwege het gebrek aan ondersteuning en de trage verwerking.

JPEG versus JPEG 2000: welke is beter?

JPEG 2000 biedt een betere resolutie, een groter dynamisch bereik en minder fouten dan JPEG. Maar het bestandstype vergt veel van de processor, dus is vooral geschikt bij gebruik van geavanceerde apparatuur of voor belangrijke taken. Verdiep je in de verschillen tussen JPEG 2000 en JPEG om een weloverwogen keuze te maken tussen beide bestandstypen.

Is JPEG 2000 een raster- of een vectorbestand?

JPEG 2000 is een type rasterbestand. Dit betekent dat bestanden zijn opgebouwd uit een vast aantal kleurpixels. Net als veel rasterbestanden is JPEG 2000 heel geschikt voor foto's. Voor illustraties en ontwerpen die je wilt kunnen vergroten of verkleinen zijn vectorbestanden, gebaseerd op wiskundige formules, tabellen en algoritmen, beter.

Is JPEG 2000 gratis?

JPEG 2000 is gratis te gebruiken, zonder licentiekosten. Je kunt het bestandstype overal waar het wordt ondersteund gebruiken. Het maken, opslaan en bewerken van bestanden kost niets.

JPEG 2000 versus PNG: welke is beter?

PNG-bestanden zijn prima voor alledaagse taken, terwijl JPEG 2000-bestanden geschikter zijn voor specialistische taken. Beide bestandstypen zijn goed als je op zoek bent naar lossless compressie.

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/do-more-photoshop-color-blade

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/discovery-hub/products-photoshop-segment-blade