In een PPM-bestand kun je afbeeldingen in kleur opslaan. PPM is een bitmapbestand. Het wordt tegenwoordig zelden gebruikt omdat het niet compatibel is met de standaardsoftware van Windows. Lees meer over de geschiedenis en voor- en nadelen van PPM-bestanden.
PPM staat voor Portable Pixmap Format. Deze bestanden, die je nog maar zelden tegenkomt, zijn te herkennen aan de extensie .PPM.
Het PPM-bestandstype verscheen eind jaren '80 om het delen van afbeeldingen tussen verschillende platforms te vereenvoudigen. PPM gebruikt een tekstindeling om informatie over een specifieke afbeelding op te slaan. Binnen elk bestand heeft elke pixel een specifiek cijfer (van 0 tot 65536) en informatie over de hoogte en breedte van een afbeelding, plus eventuele gegevens over de witruimte.
PPM is een van de belangrijkste bestandstypen in de Netpbm-toolkit. Computerprogrammeur Jef Poskanzer ontwikkelde het bestandstype eind jaren '80, samen met vergelijkbare typen, zoals PGM en PBM. In de loop der tijd is het Netpbm-project uitgegroeid tot een programmeerbibliotheek.
PPM wordt vooral gebruikt als intermediair bestand voor de opslag en uitwisseling van afbeeldingsgegevens voordat het bestand wordt geconverteerd naar een toegankelijker bestandstype. PPM's zijn ongecomprimeerde 24-bits RGB-bestanden. Dat betekent dat opslagruimte soms een probleem is bij grote afbeeldingen.
Je komt PPM-bestanden waarschijnlijk niet vaak tegen. De belangrijkste toepassingen zijn:
Je kunt basale informatie over een kleurenafbeelding opslaan in een PPM-bestand. De meeste PPM's volgen dezelfde indeling: eerst een 'magisch cijfer' waaraan het bestandstype kan worden herkend, gevolgd door gegevens over de afmetingen en kleurenmatrix van de afbeelding.
Dankzij de eenvoudige tekstindeling in PPM-bestanden kun je ze op meerdere platforms gebruiken. Zo kun je snel afbeeldingsgegevens delen. Breder gezien: Netpbm-tools kunnen je helpen als je moeite hebt een onbekend type afbeeldingsbestand te converteren naar een ander type.
Ontdek meer rasterbestandstypen
Weeg de voor- en nadelen van het PPM-afbeeldingstype tegen elkaar af voordat je besluit het te gebruiken.
Als je een PPM-bestand wilt openen, moet je eerst een compatibel grafisch programma, zoals Adobe Photoshop, downloaden op je Mac of Windows-computer.
Open de map met het bestand en klik met de rechtermuisknop op het bestand. Selecteer Openen met en dubbelklik op het gewenste programma om het bestand te openen.
Als je een PPM-bestand in een webbrowser wilt openen, sleep je het naar het browservenster.
Je kunt in Adobe Photoshop een PPM-bestand openen en converteren naar een ander bestandstype. Volg deze stappen:
PPM is een rasterbestand. Rasterbestanden geven visuele informatie weer met behulp van kleurpixels en worden gewoonlijk gebruikt voor digitale foto's. Vectorbestanden gebruiken wiskundige lijnen en coördinaten om afbeeldingen te vormen. Ze worden vaak gebruikt voor logo's en grafieken, of andere zaken die je in allerlei afmetingen wilt kunnen gebruiken.
Het PPM-bestandstype is ongecomprimeerd, waardoor het in vergelijking met andere typen bitmapbestanden minder geschikt is voor de opslag van grootschalige afbeeldingen.
PPM is slechts een van de vele bestandstypen in de Netpbm-toolkit. Als je met digitale afbeeldingen werkt, kom je wellicht ook PGM (Portable Graymap Format) en PBM (Portable Bitmap Format) tegen, voor grijswaarde- en monochrome afbeeldingen.
Het PPM-bestandstype is niet heel gangbaar, dus je komt het niet erg vaak tegen. Sommige ontwerpers en programmeurs gebruiken het nog steeds om basale gegevens over kleurenafbeeldingen uit te wisselen tussen verschillende platforms.
Ja, PPM-bestanden worden vaak geconverteerd naar meer gangbare bestandstypen. Je kunt bijvoorbeeld aan een afbeelding werken in de PPM-tekstindeling en het bestand dan converteren naar een ander rasterbestandstype, zoals JPEG of PNG.
Ontdek een rasterbestandstype dat 'lossless' compressie biedt.
Lees meer over dit populaire bestandstype voor complexe digitale foto's.
Lees meer over de manier waarop bitmapafbeeldingsbestanden werken.
Verdiep je in een bestandstype dat veel wordt gebruikt voor eenvoudige animaties.