3DS-bestanden.

3DS is het eigen bestandstype van Autodesk 3D Studio, een 3D-programma van Autodesk. Het is een van de oudste bestandstypen van het programma en bevat 3D-informatie die vanuit elk apparaat toegankelijk is. Lees meer over het 3DS-bestandstype, het gebruik ervan en meer.

Afbeelding 3DS-bestand

Wat je leert.

 

 • Wat is een 3DS-bestand?
   
 • Geschiedenis van het 3DS-bestand
   
 • Waarvoor worden 3DS-bestanden gebruikt?
   
 • Voor- en nadelen van 3DS-bestanden
   
 • Een 3DS-bestand openen
   
 • Een 3DS-bestand maken en bewerken
   
 • Veelgestelde vragen over 3DS

 

Wat is een 3DS-bestand?

3DS staat voor 3D Studio. Het is een bestandstype van Autodesk 3D Studio waarin informatie over 3D-vectorafbeeldingen wordt opgeslagen. Dit omvat mesh-gegevens, materiaalkenmerken, camera- en belichtingsinformatie en meer.

 

3DS is een binairgebaseerd bestandstype. Dit betekent dat het beperkt is tot descriptoren in plaats van de daadwerkelijke afbeelding zelf. Bij het delen van bestanden kun je deze echter wel snel ophalen.

 

 

Geschiedenis van het 3DS-bestand.

3DS bestaat sinds 1990, toen het het voorkeurstype was voor de oudste versies van Autodesk 3D Studio voor DOS. 3DS stond bekend om zijn beeldkwaliteit en -details, maar er waren wel platformbeperkingen.

 

In 1996 werd de extensie .3DS vervangen door .MAX in Autodesk 3D Studio. Toch blijft 3DS een veel gebruikt bestandstype voor 3D-afbeeldingen vanwege de kleine bestanden. Het gebruikt nog steeds binaire code via gegevens-chunks. Hierdoor kunnen programma's alles wat niet herkenbaar is, overslaan zonder dat de weergave vastloopt.

 

 

Waarvoor worden 3DS-bestanden gebruikt?

Sinds begin jaren '90 biedt 3DS ondersteuning voor 3D-animaties en wordt het nog steeds voor allerlei doeleinden gebruikt:

 

Importeren en exporteren.

Je kunt 3DS-bestanden gebruiken om 3D-modellen uit te wisselen tussen verschillende programma's. Elk bestand bevat de essentiële onderdelen van de gegevens over geometrie, textuur en belichting. Hierdoor kun je afbeeldingen eenvoudig opnieuw maken op andere computers met vergelijkbare software.

 

Resourcecatalogi.

Gebruik 3DS-bestanden om projectassets samen op één plaats te bewaren. Door het kleine bestandsformaat zijn ze een handige toevoeging aan de toolbox van iedereen die zich bezighoudt met animaties.

 

Ontdek meer vectorbestandstypen

 

 

Voor- en nadelen van 3DS-bestanden.

Net als elk ander bestandstype heeft 3DS voor- en nadelen. Houd rekening met het volgende voordat je besluit dit bestandstype te gebruiken:

 

Voordelen van 3DS-bestanden.

 • Je kunt in 3DS-bestanden informatie over zelfs de meest complexe vormen en ontwerpen opslaan met behulp van binaire-codechunks in plaats van tekst. Hierdoor zijn de bestanden klein en kun je ze dus eenvoudig delen.
   
 • Hoewel MAX het 3DS-bestandstype heeft vervangen, wordt het nog door veel versies van Autodesk en door andere 3D-ontwerpsoftware ondersteund.
   
 • Het is een industriestandaard. Als een van de oudste bestandstypen die grafische 3D-informatie kan opslaan, worden 3DS-bestanden veel gebruikt om tussen verschillende programma-eigen bestandstypen te schakelen.

 

Nadelen van 3DS-bestanden.

 • Het 3DS-bestandstype ondersteunt geen gerichte lichtbronnen. Dit kan een probleem zijn voor 3D-sculptors die realistische afbeeldingen willen maken. 

 • Omdat 3DS-bestanden al onder DOS werden gebruikt, mag de bestandsnaam slechts 8 tekens lang zijn. Dit is soms lastig als je heen en weer gaat tussen verschillende versies van hetzelfde model, met slechts kleine wijzigingen. 
   
 • Vergeleken met recentere bestandstypen als MAX en PRJ wordt in een 3DS relatief weinig informatie over een 3D-object opgeslagen.

 

 

Een 3DS-bestand openen.

Je kunt 3DS-bestanden in allerlei ondersteunde programma's voor zowel Windows als macOS openen. Ga naar het bestand, dubbelklik erop en kies in de lijst met opties van de computer het programma dat je wil gebruiken.

 

Anders dan veel andere typen afbeeldingsbestanden kun je een 3DS niet in een webbrowser openen.

 

 

Een 3DS-bestand maken en bewerken.

Volg deze eenvoudige stappen om in Adobe Photoshop een 3DS-bestand te maken:

 

 1. Open een nieuw afbeeldingsbestand in Photoshop en klik op Opslaan als. .
 2. Selecteer via het menu Indeling de optie 3DS in het dialoogvenster dat verschijnt.
 3. Sla het nieuwe 3DS-bestand op de gewenste locatie op.

 

 

Veelgestelde vragen over 3DS.

Wat is een chunk in een 3DS-bestand?

Een chunk is een klein gegevensblok dat is opgeslagen in een 3DS-bestand. Een 3DS bestaat uit chunks, die op hun beurt bestaan uit een ID en de lengte van de gegevens, plus de gegevens zelf. Dit is handig omdat een programma de gegevens kan overslaan die het niet herkent en de rest kan openen zonder dat het vastloopt.

 

Kun je in Photoshop 3DS-bestanden openen?

Je kunt in Photoshop 3DS-bestanden openen, maar ook andere 3D-bestandstypen, zoals DAE (Collada), OBJ, U3D en KMZ (Google Earth). Kies Bestand > Openen en selecteer het bestand. Als je een 3D-bestand als laag wilt toevoegen aan een geopend bestand, kies je 3D > Nieuwe laag uit 3D-bestand en selecteer je het 3D-bestand. De nieuwe laag past zich aan de afmetingen van het geopende bestand aan en plaatst het 3D-model op een transparante achtergrond.

 

Heb je Autodesk nodig om een 3DS-bestand te openen?

Er zijn enkele programma's, waaronder Photoshop, die 3DS ook ondersteunen. In 3DS is rendering van volledige scènes niet mogelijk. Dit kan wel in recentere bestandstypen als MAX en PRJ. 

Meer informatie over bestandstypen die vergelijkbaar zijn met 3DS.

Afbeelding STEP-bestand

STEP-bestanden

Ontdek waarom STEP-bestanden uitermate geschikt zijn als 3D-resourcecatalogus. 

Afbeelding DWF-bestand

DWF-bestanden

Lees meer over DWF van Autodesk. DWF staat voor Drawing Web Format en wordt gebruikt voor het delen van 2D- en 3D-ontwerpen.

Afbeelding DXF-bestand

DXF-bestanden

Ontdek de voor- en nadelen van dit bestandstype voor CAD-gegevens – een favoriet van ontwerpers.

Koop Adobe Illustrator

Creëer prachtige vectorafbeeldingen en -illustraties.

7 dagen gratis, daarna 24,19 € per maand.