#F5F5F5

design

3DS-bestanden.

Architecten, ontwerpers en technici gebruiken al decennialang 3DS-bestanden. Met 3DS-bestanden kun je vanaf elk apparaat informatie over 3D-illustraties ophalen. Lees meer over de 3DS-indeling, de gebruikstoepassingen en nog veel meer.

Ontdek Creative Cloud

3DS marquee image

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/get-started-notification-blade

Wat is een 3DS-bestand?

In een 3DS-bestand, waarvan de bestandsextensie '3DS' staat voor '3D Studio', wordt informatie over de samenstelling van 3D-vectorafbeeldingen opgeslagen. Dit omvat mesh-gegevens, materiaalkenmerken, camera- en belichtingsinformatie en meer.

3DS is een oude, binaire bestandsindeling, wat inhoudt dat het alleen descriptors bevat in plaats van de feitelijke afbeelding zelf. Dergelijke bestanden kunnen echter wel sneller worden opgehaald wanneer ze worden gedeeld.

Geschiedenis van het 3DS-bestand.

De .3ds-bestandsextensie bestaat al sinds 1990. 3DS stond bekend om zijn beeldkwaliteit en -details, maar er waren wel platformbeperkingen.

Halverwege de jaren negentig van de twintigste eeuw werd 3DS voor nieuwere versies van de 3DS max-software vervangen door de .max-bestandsindeling, die meer mogelijkheden biedt. Desondanks worden 3DS-bestanden, deels vanwege de relatief geringe bestandsgrootte, nog steeds veel gebruikt voor 3D-beeldbewerking. De bestandsindeling bestaat nog steeds uit binaire code met gegevenschunks, zodat programma's alles wat ze niet herkennen kunnen overslaan zonder dat de hele weergave vastloopt.

Waar worden 3DS-bestanden voor gebruikt?

3DS bestaat als bestandsindeling al heel lang en vormt al sinds het begin van de jaren 1990 de basis voor animaties. Maar waar wordt het voor gebruikt?

Importeren en exporteren.

3DS-bestanden worden gebruikt om 3D-modellen tussen verschillende softwaretoepassingen over te brengen.https://main--cc--adobecom.hlx.page/creativecloud/file-types/image/vector/3ds-file Omdat in elk bestand alleen de essentiële delen van de geometrische, textuur- en belichtingsgegevens worden behouden, kan het eenvoudig opnieuw worden gegenereerd op andere computers waarop soortgelijke software draait.

Resourcecatalogi.

In 3DS-bestanden worden assets samen op één plek opgeslagen om ze eenvoudig in een project te kunnen opvragen en gebruiken. Door hun geringe bestandsgrootte zijn ze uitermate handig voor animators en creatives.

Ontdek meer vectorbestanden

Voor- en nadelen van 3DS-bestanden.

3DS kent verschillende voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden.

Voordelen van 3DS-bestanden.

  • In 3DS-bestanden kan informatie over zelfs de meest complexe vormen en ontwerpen worden opgeslagen in brokken binaire code in plaats van tekst. Dit maakt ze klein en geschikt voor een snelle overdracht.
  • Hoewel de 3DS-indeling inmiddels door de bestandsextensie .max is vervangen, wordt 3DS nog steeds ondersteund in veel softwareprogramma's voor 3D-ontwerp.
  • Het is een industriestandaard. Als een van de oudste bestandstypen die informatie over 3D-illustraties kunnen opslaan, is het een van de meestgebruikte bestandstypen voor het schakelen tussen verschillende auteursrechtelijk beschermde indelingen.

Nadelen van 3DS-bestanden.

  • Directionele lichtbronnen worden niet ondersteund. Dit is mogelijk niet voor iedereen een probleem, maar voor de meest toegewijde 3D-vormgevers is het een wezenlijke beperking.
  • Omdat 3DS-bestanden in eerste instantie onder DOS werden gebruikt, gelden er ook beperkingen wat betreft de naamgeving. De naam van nieuwe bestanden kan niet langer zijn dan acht tekens, wat lastig is als je meerdere versies van hetzelfde model met telkens slechts kleine wijzigingen hebt.
  • Vergeleken met nieuwere bestandstypen als MAX en PRJ, wordt in 3DS relatief weinig informatie over een object opgeslagen.

Een 3DS-bestand openen.

Je kunt 3DS-bestanden in allerlei ondersteunde programma's voor zowel Windows als macOS openen. Zoek de bestandsnaam en dubbelklik erop. Kies dan het programma dat je wilt gebruiken uit de lijst met opties die op je computer worden voorgesteld.

Anders dan veel andere typen afbeeldingsbestanden kun je een 3DS niet in een webbrowser openen.

Een 3DS-bestand maken en bewerken.

Volg deze eenvoudige stappen om een 3DS-bestand te maken met Adobe Photoshop:

  1. Maak een nieuw afbeeldingsbestand in Photoshop en klik op Opslaan als. .
  2. Selecteer 3DS in het menu Indeling in het vak dat verschijnt.
  3. Sla het nieuwe 3DS-bestand op de gewenste locatie op.

Veelgestelde vragen over 3DS.

Wat is een chunk in een 3DS-bestand?

Een 'chunk' is een blokje gegevens dat in het bestand wordt opgeslagen. 3DS-bestanden zijn opgebouwd uit deze chunks, die bestaan uit een ID, de lengte van de gegevens en de gegevens zelf. Ze worden zodanig opgeslagen dat een programma dat de gegevens probeert te parseren, alles wat het niet herkent kan overslaan en de rest kan openen, zonder dat de hele afbeelding vastloopt.

Kun je in Photoshop 3DS-bestanden openen?

Je kunt in Photoshop 3DS-bestanden openen, maar ook andere 3D-bestandstypen, zoals DAE (Collada), OBJ, U3D en KMZ (Google Earth). Kies Bestand > Openen en selecteer het bestand. Als je een 3D-bestand als laag wilt toevoegen aan een geopend bestand, kies je 3D > Nieuwe laag uit 3D-bestand en selecteer je het 3D-bestand. De nieuwe laag past zich aan de afmetingen van het geopende bestand aan en plaatst het 3D-model op een transparante achtergrond.

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/do-more-illustrator-color-blade

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/discovery-hub/products-photoshop-segment-blade