3DXML-bestanden.

Ontdek alles over 3DXML – van de geschiedenis tot de belangrijkste voordelen ervan. 

Marquee-afbeelding 3DXML

Wat je leert.

 

 • Wat is een 3DXML-bestand?
   
 • Geschiedenis van het 3DXML-bestand
   
 • Waarvoor worden 3DXML-bestanden gebruikt?
   
 • Voor- en nadelen van 3DXML-bestanden
   
 • Een 3DXML-bestand openen
   
 • Een 3DXML-bestand maken en bewerken

 • Veelgestelde vragen over 3DXML

 

 

Wat is een 3DXML-bestand?

3DXML-bestanden bevatten 3D-afbeeldingsmodellen met veel informatie, waaronder details over kerngeometrie, mesh-vormen, texturen en belichtingseffecten. Het bestandstype, dat is ontwikkeld door het Franse bedrijf Dassault, staat bekend om zijn nauwkeurigheid, complexiteit en wijdverspreide gebruik in allerlei sectoren.

 

De beste manier om 3DXML te begrijpen is om de naam te splitsen: een 3DXML-bestand is een XML-bestand voor 3D. Het eenvoudige tekstgebaseerde bestandstype XML levert de kern, waardoor 3DXML-bestanden zeer comprimeerbaar zijn (met name als zip-bestand). Hierdoor kun je de bestanden eenvoudig delen en insluiten – en snel laden.

 

Toch zijn 3DXML-bestanden complex en bevatten ze composities van oppervlakken, randen, hoekpunten, gewichten, afbeeldingen en objecten. Deze informatie wordt opgeslagen in binaire code – het systeem dat enen en nullen gebruikt om gegevens te coderen.

 

Let op: verwar 3DXML niet met X3D, een ander 3D-modelleringsbestand dat op XML is gebaseerd.

 

 

Geschiedenis van het 3DXML-bestand.

3DXML heeft wortels in Dassault Systèmes, een bedrijf dat eind jaren '20 van de vorige eeuw werd opgericht en tijdens de tweede wereldoorlog vliegtuigen maakte. In 1981 splitste een dochteronderneming zich van Dassault Aviation af en ontwikkelde een geavanceerd CAD-programma dat snel werd overgenomen door de productiesector. 

 

3DXML voegde elementen als textuur, belichting en topologie toe aan CAD-afbeeldingen en maakte ze kleiner. Hierdoor kon je ze op grote schaal delen. Bovendien kon je 3D-afbeeldingen makkelijker in tekstbestanden invoegen.

 

 

Waarvoor worden 3DXML-bestanden gebruikt?

Deelbare 3D-informatie.

3DXML is ideaal voor sectorspecifieke technische documenten, zoals ontwerpspecificaties, brochures en handleidingen, B2B-voorstellen, marketingmateriaal, websites en apps. 

 

Het zippen van bestanden.

Dassault ontwikkelde 3DXML voor compressie. Het is heel eenvoudig om ze te converteren naar standaard zip-bestanden. De oppervlakgegevens van de afbeelding worden opgeslagen als zogenoemde  Gregory-patches – een efficiënte vorm van geometriedefinitie. Deze patches worden opnieuw geïnterpreteerd als vlakken op mesh-oppervlakken. Je kunt 3DXML-bestanden delen via e-mail, websites, documenten en bijlagen.

 

Productie.

Je kunt 3DXML-bestanden eenvoudig delen en insluiten. Daarmee is het bestandstype zeer geschikt voor productie. Het verbindt ontwerpers met fabrieken, leverancier en marketingmedewerkers. In veel gevallen bevatten 3DXML-bestanden sectorspecifieke informatie voor PLM (Product Life Management, het managen van de gehele levenscyclus van een product).

 

Ontdek meer vectorbestandstypen

 

 

Voor- en nadelen van 3DXML-bestanden.

Lees hier meer over voor- en nadelen van 3DXML.

 

Voordelen van 3DXML-bestanden.

 • Snel en efficiënt. 3DXML-bestanden zijn klein en eenvoudig uit te wisselen. Eenmaal gecomprimeerd kun je een groot aantal tegelijkertijd verzenden. Hoewel ze complex en nauwkeurig zijn, zijn ze beroemd vanwege de snelheid waarmee je ze kunt laden. Als zip-bestand kun je ze naar veel applicaties slepen.
   
 • XML. Extensible Markup Language is tekstgebaseerde code, eenvoudig genoeg voor Microsoft Kladblok. Gegevens worden in een heldere structuur opgeslagen, zodat allerlei programma's ze kunnen lezen en bewerken. Dit maakt het aanpassen en bewerken van 3DXML nog eenvoudiger.

 • Native standaardisatie. Dassault Systèmes heeft het 3DXML-bestandstype in overleg met andere sectoren verfijnd en het in de gehele programmalijn van het bedrijf overgenomen. In elk Dassault-programma kun je probleemloos met 3DXML werken.

 

Nadelen van 3DXML-bestanden.

 • Het zijn niet de meest eenvoudige bestanden om te openen. Veel gebruikers hebben hier moeite mee, vooral in het begin. Als je software gebruikt die niet van Dassault is, kan het lastig zijn.
 • Daarom raden we je aan de Player te installeren. Het kan even duren voordat je een open-source standalone applicatie hebt gedownload, maar het is vaak de beste oplossing als je met 3DXML-bestanden werkt. Met de 3D XML Specifications en Player van Dassault Systèmes kun je snel informatierijke 3D-modellen bekijken en aanpassen.
   
 • Er is veel concurrentie. 3D-modellering beslaat een enorm terrein. Andere vergelijkbare bestandstypen zijn IGES, JT, OBJ, STL en X3D.

 

 

Een 3DXML-bestand openen.

Je kunt een 3DXML-bestand in allerlei Windows- en Mac-programma's openen. Als je de Player van Dassault hebt, is het eenvoudig, maar er zijn ook andere programma's waar je het bestand gewoon naartoe kunt slepen.

 

Je moet eerst een compatibel programma downloaden. Volg daarna deze stappen.

 1. Ga naar de map met het bestand.
   
 2. Klik er met de rechtermuisknop op.
   
 3. Klik op Standaardprogramma selecteren en vervolgens op Bladeren.
   
 4. Selecteer het compatibele programma waarmee je het bestand wilt openen.

 

 

Een 3DXML-bestand maken en bewerken.

Voor het maken en bewerken van 3DXML-bestanden zijn Dassault-programma's het beste. Dit zijn onder andere CATIA en 3D XML Player.

 

 

Veelgestelde vragen over 3DXML.

In welk programma kun je een 3DXML-bestand openen?

Het 3DXML-bestandstype is ontworpen door Dassault Systèmes, maar je kunt de bestanden in allerlei programma's openen, waaronder Adobe Acrobat, dat een bestandsextensie voor 3DXML heeft.

 

 

Wat is een CATPART-bestand?

CATPART is een ander 3D-afbeeldingsbestand dat door Dassault is ontwikkeld. Het wordt gebruikt in het ontwerpprogramma CATIA. Het bevat engineering-, productie- en ontwerpeigenschappen die je samen met andere producten in een CATPRODUCT-assemblagebestand kunt gebruiken.

 

Hoe open ik een 3DXML-bestand in CATIA V5?

Volg deze stappen om een 3DXML-bestand in CATIA V5 te openen.

 

 1. Open CATIA en selecteer File > Open (Bestand > Openen).

 2. Selecteer het bestand en open het vervolgkeuzemenu File Type (Bestandstype).

 3. Selecteer 3DXML. Er verschijnt een voorvertoning.
   
 4. Open het bestand voor bewerking of selecteer Read Only (Alleen-lezen).
   
 5. Klik op Openen.

 

Kun je een 3DXML-bestand openen in NX?

Als je een 3DXML-bestand in het Siemens-programma NX wilt openen, moet je het eerst converteren naar PRT. Dit bestandstype bevat polygonale informatie waarmee je het bestand kunt overzetten naar het nieuwe programma.

Meer informatie over bestandstypen die vergelijkbaar zijn met 3DXML.

Afbeelding PRC-bestand

PRC-bestanden

Lees meer over deze bestanden, die door architecten en ontwerpers worden gebruikt voor 3D-modellen in CAD-programma's.

Afbeelding JT-bestand

JT-bestanden

Maak kennis met JT-bestanden, 3D-modellen die zijn ontworpen om te worden gedeeld en bewerkt door meerdere personen.

Afbeelding MB-bestand

MB-bestanden

Ontdek meer over deze 3D-modelleringsbestanden, die worden gebruikt in het programma Autodesk Maya.

Koop Adobe Illustrator

Creëer prachtige vectorafbeeldingen en -illustraties.

7 dagen gratis, daarna 24,19 € per maand.