DWG-bestanden..

Projecttechnici, ontwerpers en leveranciers gebruiken de DWG-bestandsindeling om technische tekeningen en blauwdrukken te maken. DWG-fans zweren bij de gestandaardiseerde DWG-aanpak van architectuur- en engineeringprojecten. Lees meer over het gebruik van DWG-bestanden.

DWG marquee image

Wat is een DWG-bestand?

DWG-bestanden worden vaak geassocieerd met CAD-programma's (Computer-Aided Design). De naam is eigenlijk een afkorting van het Engelse woord drawing (tekening) en het bestand bevat twee- en driedimensionale vectorafbeeldingen. Ontwerpers, architecten en engineers gebruiken vaak DWG-bestanden voor ontwerpschetsen.

Er zijn diverse andere bestandstypen die worden geassocieerd met DWG, zoals:

 • .BAK
 • .DWS
 • .DWT
 • .SV$

Dit 'open, maar eigen' bestandstype dient als bouwsteen voor nieuwe projecten in allerlei sectoren, maar vooral bij digitale engineering. De mate van detail is voor architecten en technici belangrijk om hun ontwerpen te visualiseren. De bestanden zijn te lezen in veel programma's, waaronder die in Adobe Creative Cloud, zoals Illustrator.

Geschiedenis van het DWG-bestand.

Het team dat het Interact CAD-pakket in de jaren 1970 ontwikkelde, gebruikte de bestandsnaamextensie '.dwg' voor de eigen bestandsindeling. Terwijl computers een revolutie in de ontwerpsector teweegbrachten, werd het DWG-bestandstype in 1982 gelicentieerd voor de eerste iteratie.

En naarmate de hardware krachtiger werd, nam ook de verbeeldingskracht van ontwerpers en architecten toe. Het DWG-bestand werd het lege canvas waarop revolutionaire ideeën ontstonden. Nu er uiteenlopende CAD-programma's op de markt verkrijgbaar zijn, is DWG toegankelijker geworden voor het grotere publiek.

Waarvoor worden DWG-bestanden gebruikt?

Het voornaamste gebruik voor DWG-bestanden is het tekenen van specialistische blauwdrukken en ontwerpen voor uiteenlopende sectoren. Van engineers die zich over de nieuwste ontwerpspecificaties buigen tot architecten en stedenbouwkundigen die openbare ruimten creëren: allerlei professionals brengen met DWG-bestanden hun ontwerpen tot leven.

Je hebt speciale CAD-software nodig om een DWG-bestand te kunnen openen. complexe lagen met gedetailleerde technische specificaties, tekeningen en diagrammen in een DWG-bestand.

DWG-bestanden bevatten zowel vectorafbeeldingen als metadata om de aanduidingen van deze afbeeldingen te ondersteunen. Dit geeft je de mogelijkheid om je eigen 2D- en 3D-ideeën op het scherm uit te werken, in plaats van dat je voor je werk op niet-geregistreerde informatie bent aangewezen.

Ontdek meer vectorbestanden

Voor- en nadelen van DWG-bestanden.

DWG mag dan wel de grafische standaard zijn voor nieuwe technische of bouwkundige projecten, maar heeft ook enkele nadelen.

Voordelen van DWG-bestanden.

 • Ze worden vaak gezien als de standaard voor technische tekeningen en blauwdrukken.
 • Door de binaire samenstelling van een DWG-bestand is het bestand veel kleiner dan zijn belangrijkste rivaal DXF, waarin platte tekst wordt gebruikt. Hiedoor is DWG veel geschikter voor het delen van bestanden met collega's en je bespaart ook nog op opslagruimte.
 • Wat echt mooi is aan een DWG-bestand, is de mogelijkheid om 2D- en 3D-afbeeldingen samen weer te geven, zodat de twee versies in de verschillende ontwerpstadia altijd compatibel zijn.

Nadelen van DWG-bestanden.

 • DWG heeft beperkte mogelijkheden. DXF wordt meer ondersteund in CAD-pakketten, wat inhoudt dat de samenwerking tussen bureaus en hun opdrachtgevers meestal via DXF plaatsvindt.
 • Het DWG-bestandstype is in de loop der tijd veel veranderd. Dat betekent dat er meerdere versies van bestaan en dit kan verwarrend zijn. Bovendien worden in oudere software nieuwe functies van latere DWG-versies mogelijk niet herkend, waardoor hele bestanden onbruikbaar kunnen worden.
 • Zonder conversie kun je DWG's alleen maar openen in CAD-software. Ook dit kan een probleem zijn als je met anderen wilt samenwerken.

Een DWG-bestand openen.

Als je het DWG-bestand niet hoeft te bewerken, kun je een DWG-viewer gebruiken om het te openen. Met de juiste software op je computer kun je DWG's probleemloos bekijken.

Zo open je een DWG in Adobe Illustrator op je desktop:

 • Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding. (Druk op een Mac op de knop COMMAND en klik op de muisknop.)
 • Scrol omlaag naar Openen met en scrol vervolgens naar rechts voor de lijst met programma's waarmee je een DWG-bestand kunt openen.

Een DWG-bestand maken en bewerken.

Zoals gezegd, heb je een CAD-programma nodig om een DWG-bestand te maken en te bewerken. Als je Adobe Illustrator gebruikt, kun je echter een bestand maken en exporteren naar DWG, zodat je het in CAD-software kunt openen.

Volg gewoon deze stappen:

 1. Selecteer in het menu Bestand de optie Openen.
 2. Ga in het venster dat verschijnt naar het bestand dat je wilt openen.
 3. Klik op het bestand om het te openen.

Volg deze stappen om het bestand als DWG te exporteren:

 1. Kies Bestand en vervolgens Exporteren.
 2. Selecteer een locatie voor het bestand en geef een bestandsnaam op.
 3. Selecteer de DWG-indeling in het pop-upmenu Opslaan als type (Windows) of Structuur (macOS).
 4. Klik op Opslaan (Windows) of Exporteer (macOS).

Zoals gezegd kun je te maken krijgen met versieproblemen, dus zorg ervoor dat de ontvanger het bestand kan openen.

Veelgestelde vragen over DWG.

Waar staat DWG voor?

DWG is een afkorting van het woord 'drawing' (tekening), een verwijzing naar het werk dat wordt geassocieerd met dit bestandstype.

Kan ik DWG-bestanden op mobiele apparatuur bekijken?

Ja. Er zijn veel mobiele apps beschikbaar waarin je onderweg DWG's kunt openen, zodat je ze op afstand kunt bewerken en delen.

Is DWG een 3D-bestandstype?

In de beginjaren van DWG konden computers nauwelijks overweg met 2D-, laat staan met 3D-afbeeldingen. Naarmate de hardware beter werd, kon de DWG-indeling ook veel beter met robuuste weergaven omgaan, waaronder 3D-illustraties – wat nu een standaard van de bestandsindeling is.

Wat is metadata in een DWG?

Metadata bevat informatie en instructies om de software (en de gebruiker) te helpen meer te weten te komen over de opmaak van het bestand. In DWG is dit van toepassing op de relatie tussen 2D- en 3D-versies en op andere metatags.

Meer informatie over bestandstypen die vergelijkbaar zijn met DWG.

STL file image

STL-bestanden.

De extensie "STL" verwijst naar stereolithografie en STL-bestanden worden gebruikt bij het maken van 3D-afdrukken en -prototypen.

DXF file image

DXF-bestanden.

Dit bestandstype bevordert de interoperabiliteit tussen verschillende systemen en gebruikers.

XVL file image

XVL-bestanden

Dit bestandstype wordt meestal geassocieerd met 3D-computerafbeeldingen.

EPS file image

EPS-bestanden

EPS is een ouder Illustrator-bestandstype, dat nu is vervangen door AI.

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/product-blade-illustrator