DXF-bestanden..

DXF is een bestandstype voor CAD-gegevens dat is ontwikkeld door Autodesk. Je kunt er tekeninggegevens en tekstgebaseerde indelingen mee delen in verschillende CAD-applicaties. Lees hoe je een DXF-bestand maakt en gebruikt en verken de voor- en nadelen.

Marquee-afbeelding DXF

Wat je leert.

 

 • Wat is een DXF-bestand?
 • Geschiedenis van het DXF-bestand
 • Waarvoor worden DXF-bestanden gebruikt?
 • Voor- en nadelen van DXF-bestanden
 • Een DXF-bestand openen
 • Een DXF-bestand maken en bewerken
 • Veelgestelde vragen over DXF

 

Wat is een DXF-bestand?

DXF staat voor Drawing Exchange Format of Drawing Interchange Format en is een type vectorbestand. Veel engineers, ontwerpers en architecten gebruiken in de productontwerpfase DXF voor 2D- en 3D-tekeningen.

 

DXF wordt ondersteund door diverse 3D-applicaties, maar wordt vooral gebruikt om ontwerpen tussen verschillende CAD-programma's uit te wisselen. 

 

DXF-bestanden hebben de extensie .DXF en zijn volledig open-source, dus je kunt AutoCAD-bestanden zonder Autodesk-programma's openen. Hierin verschillen ze van andere bestandstypen die worden gebruikt voor het delen van CAD-bestanden, zoals DWG.

 

 

Geschiedenis van het DXF-bestand.

Autodesk introduceerde het open-source DXF-vectorbestand in 1982 om ontwerpers in staat te stellen tekeningen tussen CAD-applicaties te kunnen delen. Het concept werd een succes, waardoor DXF al gauw de voorkeursoptie werd voor de uitwisseling van ontwerpen.

 

Autodesk introduceerde in 1982 ook het closed-source DWG-vectorbestand voor specifiek gebruik in AutoCAD. DXF werd vooral ontwikkeld om ontwikkelaars in staat te stellen bestanden van andere programma's uit te wisselen met AutoCAD.

 

DXF is al bijna een halve eeuw populair en werd vlak voor bekendere bestandstypen zoals GIF en JPEG – en lang vóór WebP's van Google – op de markt gebracht.

 

 

Waarvoor worden DXF-bestanden gebruikt?

Je kunt DXF-bestanden gratis gebruiken en ze zijn ideaal als je met collega's samen aan productontwerpen werkt. Je kunt ze gebruiken voor het volgende:

 

Ontwerpen delen.

Met het DXF-bestandstype kunnen collega's vanuit verschillende disciplines samenwerken aan één ontwerp of project. Ontwerpers en architecten kunnen bijvoorbeeld hun voortgang in één DXF-bestand delen, ondanks het feit dat ze verschillende CAD-applicaties gebruiken.

 

Precisie.

DXF staat bekend om zijn precisie. Als je DXF-bestanden gebruikt voor CNC-machines of afdrukken, ben je zeker van een nauwkeurig resultaat, of ze nu zijn geconverteerd of niet. Anders dan bij een rasterbestand verlies je bij een vectorbestand geen kwaliteit als je de afbeelding vergroot of verkleint. Maar je kunt DXF-bestanden niet in 3D afdrukken. Hiervoor moet je ze eerst converteren naar STL.

 

Ontdek meer vectorbestandstypen

 

 

Voor- en nadelen van DXF-bestanden.

Verdiep je in de voor- en nadelen van DXF-bestanden voordat je dit bestandstype gaat gebruiken.

 

Voordelen van DXF-bestanden.

 • DXF is een open-source bestandstype, dus iedereen kan het volledig gratis gebruiken. Autodesk werkt de specificaties bij elke nieuwe versie bij.
 • Met een DXF-bestand kan iedereen samenwerken aan één versie van een ontwerp, ongeacht het gebruikte CAD-programma.
 • Je kunt een DXF met uiterste precisie vergroten en verkleinen en het heeft een drijvende komma tot maar liefst 16-bits, voor een indrukwekkende gedetailleerdheid. 

 

Nadelen van DXF-bestanden.

 • Hoewel DXF-bestanden in het algemeen klein zijn, slaan ze informatie op als platte tekst. Hierdoor kost de overdracht van je ontwerp of model enige tijd. 
 • Het DXF-bestandstype ondersteunt geen applicatiespecifieke CAD-elementen. Het bestand herkent bijvoorbeeld niet dat je met dynamische blokken werkt. 
 • En je kunt in DXF wel met 3D-elementen werken, maar het bestandstype biedt alleen voor 2D-objecten volledige ondersteuning.

 

 

Een DXF-bestand openen.

Bij het openen van een DXF-bestand heb je de optie het te converteren naar een ander bestandstype, bijvoorbeeld PDF, DWG of SVG.

 

Als je toch liever een DXF gebruikt, zijn er gratis viewers beschikbaar. Autodesk Viewer is heel geschikt voor Windows. Je kunt ook een app als Adobe Illustrator, AutoCAD en eDrawings gebruiken, zowel op een Windows- als op een Mac-computer.

 

Je opent een DXF-bestand als volgt in Autodesk: klik op File > Open (Bestand > Openen) en kies dan DXF of .dxf in de lijst met bestandstypen. Selecteer het bestand dat je wilt bekijken en klik op Openen.

 

 

Een DXF-bestand maken en bewerken.

Volg deze eenvoudige stappen om in Adobe Illustrator een DXF-bestand te maken:

 

 1. Open Adobe Illustrator en selecteer Openen.
 2. Klik op de tekening die je wilt converteren naar DXF.
 3. Klik op Openen en selecteer dan Bestand > Exporteren.
 4. Klik in het dialoogvenster op het vervolgkeuzemenu en vervolgens op Opslaan als.
 5. Selecteer AutoCAD Interchange File (*.DXF) en klik op Opslaan.

 

Zo bewerk je het nieuwe DXF-bestand:

 

 1. Open Adobe Illustrator.
 2. Sleep het DXF-bestand naar Illustrator.
 3. Klik in het pop-upvenster Artwork-schaal op Oorspronkelijke bestandsgrootte.
 4. Het bestand wordt geopend en je kunt het bewerken.

 

 

Veelgestelde vragen over DXF.

Hoe download je een DXF-bestand?

Je kunt DXF-bestanden downloaden in tekenapplicaties als Adobe Illustrator. Klik op het programmamenu, klik op Bestand > Opslaan als en selecteer in het dialoogvenster het DXF-bestandstype om het te exporteren. 

 

Welke bestanden kun je converteren naar DXF?

Je kunt verschillende bestandstypen converteren naar DXF, waaronder PDF, DWG, SVG en gespecialiseerde bestanden zoals CNC (Computer Numerical Control). Je kunt ook rasterafbeeldingsbestanden zoals GIF's, JPEG's en PNG's converteren.

 

Is een DXF-bestand 2D of 3D?

Het DXF-bestandstype is gemaakt voor de meeste CAD-programma's en ondersteunt zowel 2D- als 3D-tekeningen en -modellen. 

 

Is DXF een vectorbestandstype?

Ja, DXF is een vectorbestandstype. Dat betekent dat ontwerpers in CAD-software losse componenten in een afbeelding kunnen aanpassen. In vectorbestanden als DXF en Autodesk DWG kun je kleuren en vormen bewerken op een manier die niet mogelijk is in rasterbestanden.

 

Kun je een DXF-bestand converteren naar PDF?

Je kunt in Adobe Acrobat een DXF-bestand converteren naar PDF. Volg hiervoor de vijf eenvoudige stappen in Hoe converteer ik een DXF naar PDF.

Meer informatie over bestandstypen die vergelijkbaar zijn met DXF.

Afbeelding DWG-bestand

DWG-bestanden

Lees meer over DWG, een closed-source bestandstype.

Afbeelding XVL-bestand

XVL-bestanden

Lees meer over dit bestandstype, dat werkt met kleine bestanden en ideaal is voor de gegevens van 3D-computerafbeeldingen.

Afbeelding JT-bestand

JT-bestanden

Ontdek dit bestandstype voor 3D-modellen dat vooral wordt gebruikt om producten te visualiseren.

Afbeelding STL-bestand

STL-bestanden

Maak kennis met STL, een bestandstype dat wordt gebruikt voor 3D-afdrukken en de opslag van informatie over 3D-modellen.

Koop Adobe Illustrator

Creëer prachtige vectorafbeeldingen en -illustraties.

7 dagen gratis, daarna 24,19 € per maand.