SKP-bestanden.
Als je in SketchUp een driedimensionaal model maakt, sla je dit op als SKP-bestand. SKP kan allerlei elementen bevatten, zoals texturen, schaduwen en draadmodellen. Lees meer over SKP en de voor- en nadelen ervan.
Wat is een SKP-bestand?
SKP is het eigen bestandstype van het gebruiksvriendelijke ontwerpprogramma SketchUp. Hiermee kunnen ontwerpers geavanceerde 3D-modellen, zoals architectuurtekeningen, maken. Ook videogames en meubelontwerpen behoren tot de mogelijkheden.
Een SKP-bestand kan een heel 3D-model bevatten, maar ook kleinere elementen van een groter ontwerp, zoals een deur of een stoel. Vervolgens kun je deze kleine elementen in meerdere ontwerpen importeren.
Je herkent een SKP-bestand aan de extensie .SKP.
Geschiedenis van het SKP-bestand.
De Amerikaanse startup @Last Software introduceerde het SKP-bestandstype in 2000. Vervolgens werd het in 2006 overgenomen door zoekmachinegigant Google en in 2021 door Trimble Navigation.
SketchUp en SKP-afbeeldingen zijn in de loop der tijd steeds geavanceerder geworden en er zijn verschillende versies van de software, afgestemd op de ervaring van de ontwerper. Voor beginners is er een gratis webversie. Er is ook een Premium Pro-versie voor desktops – maar hiervoor moet je betalen.
Waarvoor worden SKP-bestanden gebruikt?
Je kunt het SKP-bestandstype gebruiken om allerlei 2D- en 3D-ontwerpen op te slaan. Het wordt met name gebruikt voor:
Architectonische modellen.
Door de 3D-modelleermogelijkheden van SketchUp is SKP ideaal voor gedetailleerde architectonische plannen. Maar het programma wordt ook in allerlei andere sectoren gebruikt – van videogames tot interieurontwerp tot landschapsarchitectuur.
Afdrukken in 3D.
SKP ondersteunt afdrukken in 3D, zodat ontwerpers hun modellen fysiek tot leven kunnen brengen. SketchUp heeft ook een 3D-modellenbibliotheek, waar je standaardonderdelen van ontwerpen kunt vinden en toevoegen.
Voor- en nadelen van SKP-bestanden.
Verdiep je in de belangrijkste voor- en nadelen van SKP voordat je een ontwerp in dit bestandstype maakt.
Voordelen van SKP-bestanden.
- SketchUp is zowel voor beginners als professionals geschikt, met verschillende lidmaatschappen en prijzen gebaseerd op de ervaring en het project van de ontwerper.
- Met een SketchUp-lidmaatschap maak je heel eenvoudig een SKP-bestand. Het programma heeft een heldere, intuïtieve interface en je kunt het snel leren.
- Er wordt automatisch een back-up gemaakt van SKP-bestanden, dus je kunt een afbeelding altijd herstellen als er iets fout gaat.
Nadelen van SKP-bestanden.
- Voor beginners is er een gratis editie van SketchUp. Voor een Premium-versie moet je betalen.
- Het SKP-bestandstype is speciaal voor SketchUp ontwikkeld. Het is niet altijd compatibel met andere software die je gebruikt.
- Als vectorbestand wordt SKP meer gebruikt voor graphics en illustraties dan voor digitale foto's. Rasterbestanden zijn vaak geschikter als je foto's wilt opslaan en weergeven.
Een SKP-bestand openen.
Voor het openen van SKP-bestanden heb je SketchUp nodig. Je kunt een desktopversie voor Windows of voor Mac kopen en downloaden. Open de map met het bestand en klik er met de rechtermuisknop op. Je hebt dan de optie om het in SketchUp te openen.
Als je de gratis versie hebt, kun je SKP-bestanden ook in een browser bekijken, maar dan moet je je wel eerst aanmelden bij Trimble.
Een SKP-bestand maken en bewerken.
Volg deze stappen om een SKP-afbeelding in de webversie van SketchUp te maken en te bewerken.
- Klik op het pictogram Open Model/Preferences (Model openen/Voorkeuren).
- Selecteer de optie New Model (Nieuw model).
- Kies een sjabloon gebaseerd op de maateenheid die je wilt gebruiken (meter bijvoorbeeld).
- Het nieuwe model wordt geopend en je kunt aan de slag.
Veelgestelde vragen over SKP.
Kun je in een SKP-bestand 2D-documenten opslaan?
In welke sectoren wordt het SKP-bestandstype gebruikt?
Wat is het 3D Warehouse van SketchUp?
Lees meer over dit vectorbestandstype dat wordt gebruikt om afbeeldingen op het web te delen.
Lees meer over een bestandstype dat is ontworpen voor de opslag van 2D- en 3D-gegevens.