STEP-bestanden.
STEP-bestanden worden veelvuldig voor allerlei CAD-ontwerptaken (Computer-Aided Design) en afdrukken in 3D en voor de opslag van 3D-modelgegevens gebruikt. Ontdek in deze handige handleiding de geschiedenis, toepassingen en voor- en nadelen van STEP-bestanden.
Wat is een STEP-bestand?
STEP staat voor Standard for the Exchange of Product Data en is ook bekend als ISO 10303. Het is een veelgebruikt ISO-conform bestandstype voor 3D-modellering en -afdrukken en gegevensuitwisseling. Met een STEP-bestand kun je het volledige 3D-model – en niet alleen de basisgeometrieën – lezen en opslaan. Dit garandeert een hoge mate van nauwkeurigheid.
Alle 3D-modelgegevens worden opgeslagen als tekst die door verschillende CAD-systemen kan worden geïnterpreteerd. Met STEP heb je een gestandaardiseerde indeling waarin je 3D-modellen eenvoudig kunt maken, delen en bewerken in allerlei software.
STEP-bestanden staan bekend onder een aantal namen, waaronder:
- ISO 10303
- STP-bestand
- P21-bestand
- STEP Physical-bestand
Geschiedenis van het STEP-bestand.
ISO (International Organization for Standardization) heeft een technische commissie voor automatiseringssystemen en -integratie, bekend als TC 184. Halverwege de jaren '80 ontwikkelde deze commissie STEP, met als doel een gestandaardiseerd bestandstype te bieden voor 3D-modellering en -ontwerpen, waardoor het delen en gebruiken van bestanden in verschillende programma's zou worden vereenvoudigd.
In 1988 ontving ISO de basis voor STEP, maar pas in 1994 werd de eerste editie in gebruik genomen. De tweede en derde editie werden respectievelijk in 2002 en 2016 op de markt gebracht.
Naast betere platformoverschrijdende compatibiliteit bieden STEP-bestanden ook het volledige 3D-model met alle details en zijn ze ongeëvenaard in precisie. Sommige eerdere bestandstypen bevatten alleen de basisgeometrieën, waardoor het delen, openen en bewerken minder nauwkeurig was.
Waarvoor worden STEP-bestanden gebruikt?
STEP-bestanden zijn de standaard in de wereld van 3D-ontwerp – onder andere architectuur, productie en drukwerk – en worden vooral gebruikt voor het volgende:
3D-modellen delen.
Het doel van STEP is het delen van bestanden met 3D-gegevens sterk te vereenvoudigen. Dit bestandstype wordt vaak gebruikt om 3D-modellen te beoordelen of af te drukken. Omdat je in STEP-bestanden het volledige 3D-model in plaats van alleen de geometrieën kunt bewaren en je ermee in verschillende CAD-systemen kunt werken, is het delen ervan simpel.
3D-modellen bewerken.
In een STEP-bestand, waarin alle 3D-componenten zijn opgeslagen als één, kun je het ontwerp bewerken. Je kunt STEP-bestanden in de meeste CAD-programma's lezen en bewerken en dit bevordert het platformoverschrijdend ontwerpen en samenwerken. Dit is een groot voordeel van STEP ten opzichte van STL, een bestandstype dat ook veel wordt gebruikt voor afdrukken in 3D.
Voor- en nadelen van STEP-bestanden.
Weeg eerst de voor- en nadelen van STEP tegen elkaar af voordat je dit bestandstype gaat gebruiken.
Voordelen van AI-bestanden.
- STEP-bestanden zijn compatibel met CAD-programma's, waardoor je ze gemakkelijk kunt delen en bewerken.
- De precisie van STEP's is groot. Ze gebruiken een wiskundige weergave van curven bekend als NURBS om gegevens nauwkeurig op te slaan. Je kunt er volledige 3D-modellen in lezen en opslaan.
- Je kunt een STEP-bestand aanpassen. Je kunt het eenvoudig delen met anderen voor verdere bewerking of als back-up opslaan op een andere computer.
Nadelen van STEP-bestanden.
- Voor architectonische ontwerpen bevatten STEP-bestanden niet de vereiste materiaal- en textuurgegevens die zijn vereist om ze te herkennen in CAD-software.
- In een STEP is geen belichtings- of camera-informatie opgeslagen. In FBX- en USDZ-bestanden kun je camera- en belichtingsinstellingen opnemen.
- Het STEP-bestandstype is complex – vergelijkbaar met een programmeertaal. Dit betekent dat het maken van een STEP-bestand veel tijd en inspanningen kan kosten.
Een STEP-bestand openen.
Er zijn allerlei CAD-programma's waarmee je een STEP-bestand kunt importeren en openen. Zo open je een STEP-bestand:
- Ga op je computer of apparaat naar het STEP-bestand.
- Dubbelklik erop of klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Bestand > Openen.
- Het bestand wordt geopend in een al geïnstalleerde viewer voor STEP-bestanden, bijvoorbeeldAdobe Acrobat.
Als het STEP-bestand niet wordt geopend, moet je wellicht eerst de relevante CAD- of STEP-viewer installeren of openen. Ga na de installatie naar Bestand > Openen en selecteer het bestand dat je wilt openen.
Je kunt STEP-bestanden openen in Adobe Acrobat 9 Pro Extended en in Adobe 3D Reviewer.
Een STEP-bestand maken en bewerken.
Volg deze stappen om een STEP-bestand te maken en te bewerken:
- Maak in je CAD-programma een nieuw bestand.
- Bewerk het bestand.
- Gebruik de bestandsextensie .STEP of .STP, afhankelijk van de beschikbare opties.
Gebruik Adobe Acrobat om een STEP-bestand te bewerken:
- Open Adobe Acrobat en het STEP-bestand.
- Klik in het rechterdeelvenster op Bewerken.
- Breng met de bewerkfuncties de gewenste veranderingen aan.
- Sla het bestand op.