XVL-bestanden.
Met het XVL-bestandstype kun je 3D-afbeeldingen en -ontwerpen van hoge kwaliteit weergeven. Het is kleiner en flexibeler dan de meeste 3D-bestandstypen, die je soms moeilijk kunt delen en bekijken. Ontdek de voor- en nadelen van XVL – en lees waarvoor je XVL gebruikt en hoe je eigen XVL-bestand maakt.
Wat je leert.
- Wat is een XVL-bestand?
- Geschiedenis van het XVL-bestand
- Waarvoor worden XVL-bestanden gebruikt?
- Voor- en nadelen van XVL-bestanden
- Een XVL-bestand openen
- Een XVL-bestand maken en bewerken
- Veelgestelde vragen over XVL
Wat is een XVL-bestand?
XVL staat voor Extendable Virtual World Description Language. Het is populair bestandstype voor het delen van AutoCAD 3D-ontwerpen in sectoren als engineering, productie en architectuur. Het is een vectorbestand: afbeeldingen worden via een complexe formule van lijnen, punten en wiskundige algoritmen weergegeven. Daarom kun je het onbeperkt vergroten zonder dat er verpixeling optreedt.
Eén XVL-bestand kan meer dan een gigabyte aan CAD-gegevens bevatten, waaronder zeer nauwkeurige geometriegegevens, plus aanvullende informatie zoals materialen en assemblage-instructies. Je kunt zelfs ontwerpen uit meerdere CAD-bestanden en -bestandstypen in één XVL opslaan – dat maakt het zo'n uitermate veelzijdige ontwerpindeling.
Geschiedenis van het XVL-bestand.
Lattice Technology introduceerde het XVL-bestand in 1997 als reactie op de grote bestanden die gebruikelijk waren voor CAD-tekeningen en -ontwerpen.
Tegenwoordig heeft Toyota een aanzienlijk belang in Lattice Technology en het bedrijf is ook een belangrijke klant. Grote fabrikanten als Toyota kunnen ontwerpen vanuit meerdere CAD-programma's sectorbreed delen – bijvoorbeeld auto- en treinonderdelen die zijn ontworpen in CATIA en CREO – en daarmee de consistentie waarborgen.
XVL is het eigen bestandstype van Lattice Technologie, maar XVL-viewers zijn gratis, dus iedereen kan een XVL-bestand zonder licentiekosten openen.
Waarvoor worden XVL-bestanden gebruikt?
Allerlei industrieën gebruiken XVL. Laten we eens kijken waarom het zo populair is.
CAD-bestandscompressie.
Een van de belangrijkste voordelen van XVL is dat je hiermee een CAD-ontwerp tot een veel kleiner bestand kunt comprimeren. Je kunt in een XVL een ontwerp tot 1% van de oorspronkelijke grootte verkleinen, met behoud van alle essentiële gegevens voor ontwerp, assemblage, onderhoud, onderdelen en catalogi.
Door de kleine bestanden kunnen ontwerpers makkelijk samenwerken aan projecten, ze delen met belanghebbenden en ze versturen naar klanten.
Gebruik van meerdere CAD-bestandstypen.
Met XVL kun je ontwerpbestanden in elke 3D CAD-indeling converteren en bijwerken en zelfs ontwerpen van verschillende programma's in één XVL-bestand opnemen. Dit is van grote waarde voor grote fabrikanten en ingenieursbureaus die op verschillende ontwerpterreinen actief zijn.
Je kunt CAD-ontwerpen delen met andere gebruikers en met auteurs die instructies, interactieve documenten en catalogi willen toevoegen.
Ontdek meer vectorbestandstypen
Voor- en nadelen van XVL-bestanden.
Weeg de vele voor- en nadelen van XVL tegen elkaar af voordat je besluit dit bestandstype te gebruiken.
Voordelen van XVL-bestanden.
- Dankzij 'lossless' compressie behoudt een XVL alle gegevens van het originele CAD-ontwerp, in een veel kleiner bestand.
- Je kunt bestanden uit allerlei CAD-programma's opslaan als XVL en ze vervolgens delen, publiceren en met anderen eraan samenwerken. Het gaat dan onder andere om de eigen bestandstypen voor CATIA, CREO, SOLIDWORKS, NX en Autodesk Inventor.
- Met een XVL-viewer kun je XVL's heel eenvoudig in verschillende besturingssystemen, webbrowsers en programma's bekijken.
Nadelen van XVL-bestanden.
- Een XVL-bestand is dan wel veel kleiner dan het oorspronkelijke CAD-ontwerp, maar het neemt nog steeds meer ruimte op je computer in beslag dan de meeste rasterbestandstypen.
- Voor het bekijken en bewerken van XVL-bestanden moet je speciale XVL-spelers, -conversieprogramma's en -studioprogramma's downloaden.
Een XVL-bestand openen.
Volg deze eenvoudige stappen om in Adobe Acrobat 9 Pro Extended een XVL-bestand te openen.
- Open Adobe Acrobat.
- Klik op Bestand > Openen.
- Selecteer het XVL-bestand op de computer.
- Selecteer Openen.
Een XVL-bestand maken en bewerken.
Volg deze eenvoudige stappen om een XVL-bestand te maken in Autodesk Inventor:
- Download de XVL Converter Autodesk-plug-in.
- Sla het oorspronkelijke CAD-bestand op als XVL.
- Deel de XVL als gezipt bestand en open het met het door jou gekozen programma.
Veelgestelde vragen over XVL.
Wat is XVL Player?
XVL Player is de eigen XVL-viewer van Lattice Technology. Het is een gratis programma waarmee je allerlei bestandstypen uit verschillende programma's kunt bekijken.
Wat is XVL Studio?
XVL Studio is een ander programma van Lattice Technology. Hiermee kun je XVL-bestanden maken en bewerken na conversie vanuit vrijwel elk CAD-ontwerp. Het biedt specifieke functies voor annotaties, VR en het maken van technische documenten en tekeningen.
Is XVL een raster- of een vectorbestand?
Net als alle CAD-bestandstypen, is XVL een vectorbestand: het is opgebouwd uit complexe wiskundige algoritmen, grafieken, lijnen en punten. Daarmee is het zonder verlies van resolutie oneindig te vergroten, maar is het ook een waardevol hulpmiddel voor complexe ontwerpen. Rasterbestandstypen gebruiken een vast aantal gekleurde pixels en worden veel gebruikt voor digitale fotografie.
Meer informatie over de verschillen tussen raster- en vectorbestanden
Wat is het verschil tussen XVL en DWF?
Net als XVL kun je DWF gebruiken om CAD-ontwerpen te delen. In een DWF worden de oorspronkelijke CAD-bestanden echter vereenvoudigd via 'lossless' compressie – daarom bevatten ze niet zoveel details als een XVL.
Wat is het verschil tussen XVL en DWG?
DWG is het eigen bestandstype van Autodesk-programma's. Het is een ongecomprimeerd CAD-ontwerp en de bestanden zijn groot. Vaak wordt een DWG-bestand gecomprimeerd en gedeeld als XVL-bestand.
Wat is Lattice Technology?
Lattice Technology, dat in 1997 werd opgericht, is het bedrijf dat XVL heeft ontwikkeld. Het hoofdkantoor is gevestigd in Tokio, Japan.
Meer informatie over bestandstypen die vergelijkbaar zijn met XVL.
Bekijk dit alternatieve bestandstype voor het comprimeren en delen van CAD-bestanden.
Lees meer over deze grote, oorspronkelijke en ongecomprimeerde CAD-bestanden.
Ontdek meer over dit veelgebruikte vectorbestandstype voor 3D-afdrukken.
DWX-bestanden
Lees meer over dit beveiligde bestandstype voor CAD-ontwerpen.
Koop Adobe Illustrator
Creëer prachtige vectorafbeeldingen en -illustraties.
7 dagen gratis, daarna 24,19 € per maand.