Buiten de geijkte kaders denken met abstracte fotografie.

Druk het onverwachte uit met abstracte fotografie, en zie hoe een fotograaf met texturen, perspectief, schaal en sluitersnelheid intrigerende abstracte kunst kan maken.

Landschappen op aarde vanuit de lucht gezien

Hoe maak je mooie abstracte afbeeldingen?

Abstracte fotografie bestaat uit afbeeldingen die zijn gemaakt met fotografische materialen en apparatuur en die geen directe associatie hebben met de echte wereld. Abstracte fotografen maken gebruik van perspectief, beweging en licht om de zichtbare wereld te transformeren tot een onverwachte, vaak onherkenbare afbeelding. “Abstracte fotografie betreft geen representationele weergave. Het kan een verkenning zijn van de textuur of details van dagelijkse objecten, of je aan iets anders laten denken,” legt professor en fotograaf Tina Tryforos uit. Er is geen exacte, stapsgewijze handleiding om iets abstracts te maken, maar er zijn een paar algemene principes waarmee kunstenaars kunnen experimenteren om hun foto's abstract te maken.

Spelen met perspectief.

Meestal zijn foto's weergaven van de echte wereld, maar abstracte afbeeldingen geven daar een nieuwe richting aan. “Ik vraag beginners altijd om zich de wereld op een minder concrete manier voor te stellen. Onderzoek nieuwe dingen en denk op een andere manier aan licht en schaduw, en bekijk vorm en herhaling. Ik probeer ze aan te moedigen om los te laten wat ze al weten,” zegt Tryforos.

Close-up van een plant
Opgedroogde aarde met barsten erin

Door anders te kijken naar de wereld en een ander perspectief te gebruiken voor wat je door de cameralens ziet, kun je iets unieks vinden om met een abstracte afbeelding over te brengen. In plaats van een foto van een stilleven vanuit een traditioneel perspectief vast te leggen kun je een paar verschillende hoeken proberen en kijken hoe het er van onderaf of van bovenaf uitziet. Train je oog om verder te kijken dan wat er voor je neus staat.

 

Maak je klaar voor een close-up.

Een uitstekende manier om een nieuw perspectief te verkennen is door in te zoomen op een herkenbaar onderwerp. Kunstenaars als Aaron Siskind spelen bijvoorbeeld met schaalgrootte om de details van een object te onderzoeken en nadruk te geven. “Veel mensen gebruiken macrolenzen voor dit soort fotografie, omdat het onderwerp hierdoor wordt vereenvoudigd,” legt Tryforos uit. Met een macrolens kun je die details verkennen. Overweeg een macro-foto te nemen van zand op het strand. Als je het zand uit de context van het strand haalt en je je in plaats daarvan concentreert op de schaduwen, textuur en belichting van die afzonderlijke korrels, heb je een abstracte afbeelding gemaakt.

 

Maak abstracte landschappen.

Bij abstractie wordt ernaar gestreefd om het onderwerp los te laten, en bij landschapsfotografie wordt een omgeving vastgelegd en de schoonheid realistisch tentoongesteld. Dat lijken tegenstrijdige doelen, maar de natuur kan je inspireren tot verbazingwekkende abstracte landschapsfotografie.

 

Door opnamen vanuit de lucht, opzettelijk bewegen van de camera of het verbergen van de schaal van een foto kunnen herkenbare landschappen veranderen in boeiende abstracte afbeeldingen. Als je bijvoorbeeld je camera snel pant langs een bos terwijl je een foto maakt, zullen de kleuren vervagen en de omtrekken van alle takken verdwijnen. Door gewone landschappen vanuit een nieuw perspectief te benaderen kun je ze transformeren tot abstracte afbeeldingen.

Een zandheuvel in het zonlicht met een gedeelte in de schaduw

Onderzoek de wereld van texturen en licht.

Experimenteer met textuur en tonaliteit in je foto's. Bij abstracte fotografie “kun je een foto van een oude radiator met afbladderende verf veranderen in iets anders dat is gefocust op patronen, kleuren, licht en textuur,” zegt Tryforos. Verschillende texturen roepen verschillende sferen en gevoelens bij de toeschouwer op, dus kijk wat je kunt maken met alleen maar de kleur en de vormen voor je neus.

Close-up van de muur van een industrieel gebouw waarvan de verf bladdert en loslaat
Abstracte foto van de wind die door een landschap blaast

Natuurfotografie waarmee je nieuwe perspectieven vangt van de zee, de lucht of het bos, is een prachtige manier om met textuur te experimenteren. Zeefotografie vanuit de lucht kan de kleuren en vormen van de golven laten samensmelten tot fascinerende patronen. De geometrische vormen van een industrieel gebouw kunnen eruitzien als textiel met patronen als je vanuit de juiste hoek fotografeert. Wat je ook kiest om te fotograferen, door het onderwerp uit context te halen en je te richten op de texturen en tinten kun je fantastisch abstract werk maken.

 

Objecten in beweging fotograferen.

Traditionele foto's worden genomen met een hoge sluitersnelheid en leggen één moment vast dat in de tijd bevroren is. Als je beweging aan de afbeelding toevoegt, creëert dat een zekere abstractie, en met een lagere sluitersnelheid kun je foto's met lange belichtingstijd maken. Als je de sluiter van je camera langer open laat, kun je de bewegingsonscherpte vastleggen van een auto die door de straat rijdt. Door de camera stil te houden kun je de beweging van een auto in je opname vastleggen terwijl al het andere statisch blijft. De auto zal eruitzien als een gekleurde streep over het beeld, terwijl de rest herkenbaar blijft. Probeer nu de bewegingsonscherpte van continu bewegende dingen te onderzoeken, zoals water of rook. Door nieuwe elementen in de afbeelding op te nemen kun je gewone dingen veranderen in het etherische.

Abstracte foto met bos op de achtergrond

En nu over naar de nabewerking.

Mooie abstracties gebeuren niet alleen in de camera. Dat gebeurt ook in de post-productie. Of je nu traditionele film en bewerking in de doka gebruikt, of een DSLR- of digitale camera met  Adobe Photoshop, je kunt met een abstracte afbeelding een heleboel doen nadat die is gemaakt. “Verander de verzadiging van je afbeeldingen. Kijk wat je allemaal kunt doen door te spelen met de RGB-curven van de afbeelding, en verander het contrast,” zegt kunstenaar en commercieel fotograaf John Spannos. Kijk of je een standaardafbeelding in een abstracte afbeelding kunt veranderen, puur met post-productietools.

 

Digitale fotocollages zijn ook een vorm van abstracte kunst. Kijk hoe je door het combineren van foto's iets kunt maken dat meer dan concreet is.

 

 

 

 

Als je op zoek bent hoe je met abstracte fotografie moet beginnen: “Maak elke dag foto's van alles wat je tegenkomt. Zoek alledaagse objecten en maak er een foto van. Speel met het licht en de schaduwen,” zegt Spannos. Je wordt alleen maar beter door oefening en verkenning, dus stop er tijd in en dan zul je al snel verbazingwekkende kunst maken.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

Zwart-witfoto van besneeuwde bergen

Inleiding tot zwart-witfotografie.

Leer hoe je zwart-witfotografie gebruikt om je fotografievaardigheden te verbeteren en perfecte foto's te maken.

Macrofoto van vuurmieren op jacht

Wat is macrofotografie?

Duik in een nieuwe wereld en maak kleine onderwerpen groter dan groot met tips voor macrofotografie.

Japanse stad in de nacht – Tips voor nachtfotografie | Adobe

Nachtfotografie.
Weinig licht hoeft niet gelijk te staan aan slechte kwaliteit met deze tips voor geslaagde nachtfoto's.

Vind het Creative Cloud-lidmaatschap dat bij jou past.

Fotografie (20 GB)

12,09 € per maand

Lightroom voor desktop en mobiele apparaten, Lightroom Classic, en Photoshop op desktop en iPad. Meer informatie


Fotografie (20 GB)

Lightroom voor desktop en mobiele apparaten, Lightroom Classic, en Photoshop op desktop en iPad. Meer informatie

12,09 € per maand

Adobe Photoshop – Eén app

26,43 € per maand

Krijg Photoshop op desktop en iPad als onderdeel van Creative Cloud. Meer informatie


Adobe Photoshop – Eén app

Krijg Photoshop op desktop en iPad als onderdeel van Creative Cloud. Meer informatie

26,43 € per maand

Alle apps

67,57 € per maand

Krijg Photoshop op desktop en iPad, plus de volledige verzameling creatieve apps.  Meer informatie


Alle apps

Krijg Photoshop op desktop en iPad, plus de volledige verzameling creatieve apps.  Meer informatie

67,57 € per maand

Studenten en docenten

19,66 € per maand

Bespaar meer dan 65% op de volledige verzameling Creative Cloud-apps. Meer informatie


Studenten en docenten

Bespaar meer dan 65% op de volledige verzameling Creative Cloud-apps. Meer informatie

19,66 € per maand

Koop telefonisch via: 0800 80 982