Maak ontroerende, memorabele afbeeldingen met fotografie voor pasgeborenen.

Door het fotograferen van pasgeboren baby's worden de eerste dagen van een kleintje vastgelegd. Het is ook een oefening in voorbereiding, geduld en veiligheidsmaatregelen.

Slapende pasgeboren baby

Baby’s eerste fotosessie.

Iedereen is dol op schattige foto's, en weinig dingen zijn schattiger dan een jonge baby. Babyfotografie legt baby's vast op hun vredigste enschattigste momenten. Het kan een van de meest belonende opdrachten zijn die een professionele fotograaf kan krijgen. Maar het werken met een onderwerp dat geen aanwijzingen kan opvolgen, houdt in dat een studiosessie met pasgeboren baby's planning en zorg vereist. “Je hebt geduld nodig,” zegt fotograaf Natalie Buck. “Het lijkt leuk, maar hou er rekening mee dat er op je gespuugd wordt.

 

Tips voor babyfotografie.

Babyfotografie vereist planning, zowel van de fotograaf als van de ouders. “Ik stuur mijn klanten een handleiding met tips om zich voor te bereiden, en om ze een idee te geven van wat er tijdens de sessie zal gebeuren,” zegt Buck. Babysessies verlopen vaak wat sneller. Het kan een dik halfuur duren, of 10 goede minuten, afhankelijk van hoe de baby zich voelt. Houd er rekening mee dat je snel moet werken en haal alles uit de tijd dat de baby slaapt, rustig is of zich lekker voelt.

 

Zorg ervoor dat je fotostudio een goede omgeving voor een pasgeboren baby is. Baby's houden van warmte, dus zorg dat er een verwarming kan worden gebruikt, ongeacht het seizoen. “Als ik bij klanten thuis fotografeer, vertel ik ze dat ze de airco niet moeten aanzetten. Zorg dat het minstens 21 graden is,” zegt fotograaf Jaqueline Vega. “Mijn studio is altijd lekker warm voor baby's.”

Slapende pasgeboren baby
Gestapelde foto van twee slapende pasgeboren baby's

Slaperige baby's zijn je beste vrienden. Anders dan professionele modellen kunnen baby's geen aanwijzingen van fotografen opvolgen. De enige manier om zeker te weten dat ze tijdens de opnamen niet bewegen, is fotograferen terwijl ze slapen. Daarbij kan het helpen om ze in te bakeren. “Als je een baby eenmaal hebt ingebakerd, maak hem/haar dan pas wakker zodra je klaar bent met alle poses,” zegt Vega. “Zodra je de doeken weghaalt, wordt de baby wakker.”

 

Kleine pasgeboren baby's zien er in natuurlijk licht vaak fantastisch uit, vooral vroeg op de dag. “Als je ergens thuis gaat fotograferen en natuurlijk licht gaat gebruiken, raad ik aan om dat in de ochtend te doen,” zegt Vega. “Ik begin bij voorkeur om 10 uur. Op dat tijdstip is er mooi, helder natuurlijk licht.”

 

Zorg dat de kleine veilig en gezond blijft.

Het welzijn van de baby is tijdens de fotosessie het allerbelangrijkste. “Het is niet alleen een kwestie van foto's kunnen maken. Het gaat ook over veiligheid,” zegt Buck. “Je moet weten hoe je baby's moet vasthouden en hoe je ze kunt neerleggen zonder ze pijn te doen.” Voor de beste sessies moet je leren hoe je met een baby omgaat en wat je kunt doen als ze wakker worden en gaan huilen.

 

Laat een baby tijdens de fotosessie nooit zonder toezicht. “Ik heb altijd iemand die oplet. Een ouder onder handbereik,” zegt Vega. Een babyfoto kan eruitzien alsof de baby alleen ligt te slapen op een kussen, maar er moet altijd een volwassene in de buurt zijn.

 

Baby's die honger hebben of verschoond moeten worden, horen tot de normale gang van zaken bij babyfotografie. Wees voorbereid als ze huilen vanwege lichamelijke behoeften. Na de sessie moet je alle hulpmiddelen en kleren wassen en desinfecteren, zodat ze weer mooi schoon zijn voor de volgende baby.

 

Kleren, rekwisieten en andere uitrusting voor een pasgeboren baby.

Begin bij de basis als je spullen gaat verzamelen voor fotosessies met pasgeborenen. “Elke babyfotograaf moet doeken hebben,” zegt Vega. Doeken in huidtinten en neutrale kleuren zijn goede opties om bij de hand te hebben, omdat ze altijd passen bij wat de ouders dragen. Zodra je een goede verzameling doeken en andere basisitems hebt zoals hoofdbanden, kun je dat uitbreiden. Veel professionele babyfotografen hebben babypakjes op voorraad om de baby's aan te kleden als konijntjes of teddyberen.

 

Hoe je de baby ook aankleedt, zorg ervoor dat je iets comfortabels hebt waar de baby tijdens de sessie op kan liggen, zoals een zitzak of een kussen.

Een pasgeboren baby wordt ingebakerd
Een pasgeboren baby in doeken gewikkeld

Ouders willen vaak individuelere foto's dan de baby gewoon in een doek. Ouders willen misschien dat de foto's verwijzen naar hun werk, hobby's of iets anders van henzelf. Het is handig om daarvoor een aantal rekwisieten te hebben. “Ik krijg vaak ouders die iets willen dat verband houdt met hun werk. Ik heb artsen gehad die hun baby in een klein dokterspakje verkleedden,” zegt Vega. “Daarom heb ik van alles bij me.” Overleg met je klanten zodat ze ook zelf rekwisieten kunnen meenemen als ze hun baby willen laten fotograferen met iets speciaals.

 

Nabewerking bij babyfotografie.

Na de sessie kun je in Adobe Photoshop Lightroom en Photoshop werken om de baby gelijkmatige huidtinten te geven. Je kunt vlekjes op de huid wegwerken. “Veel pasgeboren baby's hebben een gevlekte huid, geelzucht of baby-acne,” zegt Vega. “Ik maak de huid altijd mooi gelijkmatig.” Dit geldt vooral voor close-ups van een baby, waarbij onregelmatigheden van de babyhuid worden geaccentueerd.

Babyfoto voor en na bewerking in Adobe Photoshop Lightroom

Nabewerking is een kans om je handigheid in fotobewerking te gebruiken om de baby in een fantastische of specifieke omgeving te plaatsen, bijvoorbeeld in de ruimte of in een sprookjesbos. Als je de baby combineert met een grappige achtergrond, zorg dan dat de belichting en de opname hetzelfde zijn als bij de baby en dat de schaduwen en lichtvlakken allemaal overeenkomen. “Als je de baby alleen maar isoleert en tegen de achtergrond zet, ziet dat er onecht uit,” zegt Buck.

 

De fasen van het leven fotograferen.

Babyfotografie is niet alleen maar schattig, het is ook een goede kans voor fotografen om klanten voor de lange termijn te krijgen. Veel gezinnen hebben fotomuren om de verschillende levensfasen te documenteren, van eerste afspraakjes tot aan het eindexamen, en als je een professionele fotograaf bent, kun je helpen om het leven en de relaties van mensen te documenteren. Verlovingsfoto's en trouwfoto's komen misschien maar eenmaal voor, maar als je een goede band met het paar hebt, kun je zorgen voor zwangerschapsfoto's, foto's van pasgeborenen, gezinsfoto's voor kerstkaarten, eindexamenfoto's en meer. Babyfotografie is een van de manieren waarop je er voor je klanten kunt zijn, en ze kunt helpen om de belangrijkste momenten van hun leven vast te leggen.

Een kind dat haar pasgeboren broertje of zusje kust

Bijdragers

Doe meer met Adobe Photoshop Lightroom.

Bewerk foto's eenvoudig met Lightroom-presets, gebruik Superresolutie, deel foto's moeiteloos vanaf elk apparaat en heb altijd toegang tot je projecten met foto-opslagbeheer in de cloud.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

Hoogwaardige microfoon voor ASMR-opnamen

Wat is ASMR en hoe krijg je YouTube-volgers?
Miljoenen gebruiken ASMR om te ontspannen. Leer hoe je een video met een rustgevend en troostend effect maakt.

Pixelkunst van maanlandschap.

Ontdek hoe je pixelkunst maakt.

Verken de digitale kunstvorm die inspiratie ontleent aan games zoals Final Fantasy en Super Mario.

Een motor die 's nachts een straat met kasseien op rijdt

Verhalen vertellen met straatfotografie.

Ontdek deze vorm van vertelkunst en maak momentopnamen van het dagelijkse leven.

Lightroom

Lightroom-lidmaatschap

Bewerk en orden foto's, sla ze op en deel ze vanaf elke locatie.
7 dagen gratis, daarna 12,09 € /maand.

Lightroom
Photoshop

Fotografie

Koop Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop en 20 GB aan cloudopslag. 7 dagen gratis, daarna 12,09 € per maand.

Lightroom

All Apps

Krijg alle 20+ creatieve desktop- en mobiele apps.
7 dagen gratis, daarna 67,57 € /maand.