Ontdek de beste tips voor het fotograferen van honden en katten.

Ontdek hoe je huisdieren fotografeert en krijg advies van professionele huisdierenfotografen, zodat je elke hond (en kat) in het zonnetje kunt zetten.

Golden retriever die midden op een roodoranje bank zit

Afbeelding van Robyn Arouty

De grondbeginselen van dierenfotografie.

Baasjes zijn dol op hun huisdieren. En die liefde voedt de spannende, en potentieel lucratieve, huisdierenfotografie. Of het nu gaat om een groepsfoto van een gezin, inclusief de kat, or een dierenportret van een geliefde hond, eigenaren willen huisdierenfoto's die verdergaan dan kiekjes die met een smartphone zijn gemaakt. Het maken van prachtige portretten brengt echter tal van uitdagingen met zich mee, zoals hoe je een huisdier stil laat zitten en naar de camera laat kijken. Het korte antwoord is oefening, geduld en creativiteit. Ook een eeuwige liefde voor dieren is meegenomen. Met die vaardigheden, en een paar adviezen van professionele huisdierenfotografen op zak, ben je een paar stappen dichter bij fotosessies die de mooiste huisdierenfoto's opleveren.

 

Succesvol werken met harige vrienden.

Hoewel veel aspecten van portret- en headshotfotografie, zoals de belichting, het gebruik van achtergronden, en enkele algemene camera-instellingen, ook gelden wanneer je huisdieren fotografeert, is het grootste verschil natuurlijk de onderwerpen waar je mee werkt.

 

Ga op zoek naar manieren om ervaring met dieren op te doen.
"Wanneer ik met trainers werk, hoeven ze niet bang te zijn dat ik de dieren bang maak", vertelt Carli Davidson, auteur van de hondenfotoboeken Shake en Shake Puppies, over de jaren die ze in dierentuinen heeft gewerkt. "Door die achtergrond ben ik een betere dierenfotograaf geworden, omdat ik, anders dan vele anderen, weet hoe ik mijn modellen moet sturen." Niet iedere huisdierenfotograaf in spe zal de mogelijkheid hebben om jarenlang ervaring in een dierentuin op te doen, maar een goede relatie opbouwen met de dieren die je gaat fotograferen, is iets wat je met je eigen huisdieren kunt oefenen. Ook zou je bijvoorbeeld hondenbezitters in je plaatselijke café kunnen vragen of je met hun honden mag oefenen.

Foto van een kleine hond die zich schudt

Afbeeldingen van Carli Davidson

Foto van waterdruppels die uit de vacht komen van een hond die zich droog schudt

Leer je onderwerpen kennen.
Door het gedrag van dieren te bestuderen en te leren hoe elk huisdier op een nieuwe omgeving reageert, zul je meer controle over een fotosessie hebben. Daarnaast zijn je waarnemingsvaardigheden tijdens de fotosessie zelf ook van onschatbare waarde. Professioneel fotograaf Robyn Arouty gebruikt niet alleen haar tien jaar lange ervaring, maar bouwt ook een band met haar onderwerpen op. "Wanneer de honden aankomen en gaan rondsnuffelen, zie je meteen al bepaalde karaktertrekken", legt Arouty uit. "Vinden ze speeltjes leuk? Houden ze van snoepjes? Wat motiveert hen?"

 

Wees er klaar voor om je tijdens een fotosessie aan te passen.
Dieren reageren op prikkels, maar elke kat of hond is anders. Bepaalde dieren reageren op dingen waar andere niet op reageren, en geen enkel dier reageert elke keer hetzelfde. "Je kunt een bepaald geluid maar één of twee keer maken", vertelt Arouty. "Of het nu een geluid is dat je met je mond, vanuit je keel maakt of met een knijpspeeltje maakt, bij de derde keer werkt het niet meer." Davidson weidt uit over hoe geluid bij dieren helpt: "Leer echt gekke geluiden te maken en geneer je niet – meestal krijg je op elk geluid wel een paar reacties." Het gaat erom dat je de interactie makkelijker maakt en dat je de aandacht van het dier krijgt. "Ik vraag klanten om de honden maar de helft van hun ontbijt te geven voordat ze hun dieren bij mij brengen", vertelt Davidson, "zodat ze wat meer geïnteresseerd zijn in eten."

Actiefoto van een hond die een snoepje vangt

Afbeelding van Robyn Arouty

Creëer een prettige sfeer.
Net als bij menselijke onderwerpen, geldt dat hoe meer een dier zich op zijn gemak voelt, des te groter de kans dat je een mooie foto krijgt. Een hondenportret kan bijvoorbeeld gemakkelijker zijn, omdat "ze eerder bij jou in de auto zijn gesprongen zonder bij de dierenarts te belanden." Davidson legt uit: "Katten leven in ons huis en gaan alleen de auto in wanneer iemand ze met een naald gaat prikken. Daarom zijn ze veel achterdochtiger, wat ook logisch is. Katten tijdens een fotosessie op hun gemak stellen duurt veel langer." Oefen geduld en geef je onderwerp de tijd. Je zou in principe wel een paar mooie foto's moeten kunnen maken, maar dring niet te veel aan. Niet alle dieren reageren goed op een fotosessie, en als een huisdier door jou gestrest raakt, zul je je noch bij het dier, noch bij het baasje geliefd maken.

Foto van vijf katten die op een funky blauwe bank zitten

Afbeelding van Robyn Arouty

Meer technische tips voor het fotograferen van huisdieren.

Dit zijn nog een paar aandachtspunten voor wanneer je dieren fotografeert.

 

Gebruik een snelle sluitertijd.
"Honden zitten nooit stil", legt Davidson uit. "Het is dus cruciaal dat je je apparatuur echt goed kent." Het is onwaarschijnlijk dat huisdieren voor een portret net zo stil zullen zitten als mensen. Daarom moet je fotosessies met dieren haast net zo aanpakken als actie-opnamen. Door een snellere sluitertijd te gebruiken, kun je de beweging beter bevriezen voordat de hond, de kat of een ander dier zich gaat krabben, zich uitrekt of een dutje gaat doen.

 

Begrijp de belichting.
De invloed van belichting op een portretfoto – of welke andere foto dan ook – is een variabele waar alle fotografen mee te maken krijgen, maar wanneer je dieren fotografeert die verschillende vachtkleuren hebben, kan het nog ingewikkelder worden. Een vacht absorbeert licht anders dan de menselijke huid. "Bij weinig licht foto's van een hond met een donkere vacht maken kan echt een ramp zijn, dus houd rekening met het tijdstip, de hoeveelheid schaduw en de locatie", raadt Davidson aan. Als je ervoor kiest om een stroboscopische flits te gebruiken in plaats van natuurlijk licht, moet je bedenken hoe je onderwerp daarop zou kunnen reageren. "We hebben veel honden gehad die door orkaan Harvey PTSS hadden opgelopen", vertelt Arouty. "Het flitsende licht is voor veel honden heel angstaanjagend."

Zwart-witfoto van een getrimde hond

Afbeelding van Robyn Arouty

Je opnamen aanpassen tijdens de postproductie.

Door je werk te bewerken, kun je verschillende elementen van je huisdierenfoto's naar voren halen, vooral als je foto's maakt van iemand met een lichte huidskleur naast een hond met een donkere vacht. Met een proces dat vergelijkbaar is met het in foto's witter maken van tanden, kun je aanpassingslagen maken om bijvoorbeeld de ogen van een hond helderder te maken ten opzichte van een zwarte vacht. Je kunt ook ongewenste elementen uit een foto verwijderen, zoals kwijl of haren die op een stoel zijn achtergebleven. "Een van de dingen waar we Photoshop vooral voor gebruiken, is het verwijderen van riemen", aldus Arouty. "We moeten de hond op zijn plek houden en ze moeten weten dat het geen tijd is om te spelen. Daarom gebruiken we een slipriem en verwijderen we die met Photoshop; ook verwijderen we de hand van mijn assistent die een snoepje vóór de lens houdt."

 

Bij het fotograferen van huisdieren moet je je aan diverse omstandigheden aanpassen. Of het nu gaat om het leren van dierengedrag of het oplossen van nieuwe belichtingsuitdagingen, het vergt tijd om controle te krijgen over de omstandigheden en onderwerpen van huisdierenportretten. Oefen geduld, steek er veel tijd in en je zult hoogwaardige dierenfoto's maken. Vervolgens zou je kunnen gaan proberen dieren buiten de studio te fotograferen. Bekijk deze tips voor het fotograferen van dieren in het wild en andere vormen van natuurfotografie.

Bijdragers

Doe meer met Adobe Photoshop Lightroom.

Bewerk foto's eenvoudig met Lightroom-presets, gebruik Superresolutie, deel foto's moeiteloos vanaf elk apparaat en heb altijd toegang tot je projecten met foto-opslagbeheer in de cloud.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Bokeh-foto van een nachtelijke skyline van een stad.

Hoe voeg je bokeh-achtergronden aan je foto's toe?

Leer meer over het prachtige vervagingseffect dat je foto's een opvallende uitstraling kan geven.

Macrofoto van vuurmieren op jacht

Wat is macrofotografie?

Duik in een nieuwe wereld en maak kleine onderwerpen groter dan groot met tips voor macrofotografie.

Balletdansers op het podium – Sluitertijd aanpassen | Adobe

Wat is de sluitertijd?

Ontdek hoe je momenten met veel beweging toch scherp vastlegt door de sluitertijd aan te passen.

Witte hond naast het water – Tips voor brandpuntsafstand | Adobe

Wat is de brandpuntsafstand?

Ontdek hoe je voor elke foto de ideale brandpuntsafstand selecteert.

Lightroom

Lightroom-lidmaatschap

Bewerk en orden foto's, sla ze op en deel ze vanaf elke locatie.
7 dagen gratis, daarna 12,09 € /maand.

Lightroom
Photoshop

Fotografie

Koop Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop en 20 GB aan cloudopslag. 7 dagen gratis, daarna 12,09 € per maand.

Lightroom

All Apps

Krijg alle 20+ creatieve desktop- en mobiele apps.
7 dagen gratis, daarna 67,57 € /maand.