Tutorial pixelkunst: Hoe maak je pixelkunst?

De kunststijl van Final Fantasy en Super Mario World heeft een nieuwe generatie geïnspireerd om digitale retrokunst te maken. Pixelkunstenaars putten uit het verleden om nieuwe visies te formuleren en zelfs hun eigen games te ontwikkelen.

Coole pixelkunst van planeten en de lucht.

Aan de slag met pixelkunst

De visuele stijl van de Atari 2600, Nintendo Entertainment System, Sega Genesis en de grafische vormgeving van vroege computers hebben miljoenen creatieve geesten beïnvloed – en blijven dat ook doen. Pixelkunst put uit die invloed en nostalgie. De grafische resolutie is tegenwoordig veel beter dan wat eerdere gamesystemen boden, maar de specifieke esthetica en emotionele associaties van de pixelstijl hebben nog steeds aantrekkingskracht.

Wat is pixelkunst?

Pixelkunst is niet slechts kunst die met pixels is gemaakt; het is kunst die doet denken aan vroege computers en videospelletjes. Daarbij gaat het om van alles, van Pong tot en met Sonic the Hedgehog.

De eerste videospelletjes hadden een lagere resolutie: het was onmogelijk om de rechthoekjes te verbergen die de wereld van Space Invaders en Donkey Kong vormden. Pixelkunst is dan ook uit nood geboren. De kunstenaars die in de jaren zeventig en tachtig videospelletjes maakten, moesten innoveren en afbeeldingen terugbrengen tot de kern. Een paar rode pixels moesten Mario's pet voorstellen, en een of twee pixels werden voor zijn handen of gezicht aangezien.

 

In het 16-bits tijdperk van de jaren negentig werd pixelkunst weliswaar gedetailleerder, maar bleef de geest ervan hetzelfde. Kunstenaars hadden een groter canvas om mee te werken, maar ze werkten nog steeds met afzonderlijke pixels, waarvan elk een belangrijke rol binnen de afbeelding als geheel had.

Retro-videospel met een dinosaurus en personage.

Ga tekenen met pixels.

Pixelkunst vraagt om aandacht. In tegenstelling tot een schilder die zich van brede penseelstreken kan bedienen, moet een pixelkunstenaar elke pixel afzonderlijk positioneren. Een goede pixelkunstenaar is in staat om in vereenvoudigde vorm de basisvorm van een onderwerp te vatten.

 

Ga aan de slag met pixelkunst door je favoriete gepixeleerde personages van vroegere kunstenaars te bestuderen. "Natuurgetrouwheid speelt in pixelkunst minder sterk dan in andere digitale kunstvormen", zegt pixelkunstenaar Emi Monserrate. "Je moet leren hoe je complexe vormen kunt vereenvoudigen, zoals handen of gezichtsuitdrukkingen."

 

Het namaken van klassieke pixelkunst kan een tijdrovende klus zijn, maar het kan verhelderend zijn om het pixelpad van een andere kunstenaar te volgen. Uiteraard mag je iets dat je hebt gekopieerd nooit presenteren als je eigen werk: wanneer je met reeds bestaande kunst werkt, moet je altijd de naam van de oorspronkelijke makers vermelden.

Portret in pixelkunst van man met koptelefoon om zijn nek.
Illustratie van raket en sterren in pixelstijl.
Pixelkunst van een roze hart tegen een blauwe achtergrond.

Afbeeldingen van Gerardo Quiroz

Wat is de beste software voor pixelkunst?

Elke software waarmee je vierkantjes op een raster kunt zetten, is in principe een pixeleditor. Adobe Photoshop heeft bijvoorbeeld alle basisfuncties die je nodig hebt om pixelafbeeldingen te maken, en met Adobe Illustrator kun je je werk uitlijnen op een pixelraster om precies de controle te krijgen die je voor fraaie retro-afbeeldingen nodig hebt.

 

Welk programma je ook gebruikt, je zult veel met de potlood- en lijntools werken. Pixelkunstenaars gebruiken wel vul- en penseeltools in hun werk, maar doen dat doelbewust en spaarzaam: één pixel kan namelijk het verschil maken. Het doelbewust en gemakkelijk kunnen verplaatsen daarvan is essentieel bij het kiezen van software.

 

Sla je pixelkunst vooral niet op als JPG. Je kunt het beste PNG- en GIF-bestanden gebruiken. JPG is een gangbaar bestandstype en vaak het standaardtype, maar de JPG-compressie kan ten koste gaan van de kwaliteit van pixelkunst en het pixelspecifieke werk van de kunstenaar verstoren.

 

Van pixelkunst je werk maken.

De pixelkunst kent een actieve online community. Op community's als Behance kunnen kunstenaars hun werk en portfolio's delen om hun werk onder de aandacht van potentiële werkgevers te brengen. Het tekenen van klassiekers zoals Kirby, Pokémon en Pac Man blijft altijd leuk, maar social-media-accounts zoals Pixel Dailies moedigen kunstenaars aan om werk te maken op basis van een thema, zoals ontbijt, een stripheld, een zombie-uitbraak of ontspanning. Een beetje inspiratie is misschien precies wat je nodig hebt om pixelkunst te gaan maken.

 

Er is vraag naar pixelkunst, maar het is over het algemeen wel een nichemarkt. De meeste vraag komt uit de videogamebranche. Er zijn volop moderne videospelletjes, zoals Shovel Knight en Enter the Gungeon, die de NES-stijl emuleren, ondanks dat ze voor moderne consoles en pc's zijn ontwikkeld.

Bit-illustratie van stenen muur, bomen, bergen en sterrenhemel.

Videospelletjes vragen om een gezamenlijke inspanning. Het deelnemen aan 'game jams' (activiteiten waar ontwikkelaars, kunstenaars, schrijvers en ontwerpers samenwerken om met een krappe deadline een spel te maken) kunnen voor een beginnende pixelkunstenaar een goede manier zijn om zich bij een groter team te voegen. "Kunst is nodig. Het is een uitstekende manier om deel uit te maken van een complexer geheel", vertelt Monserrate. "Wanneer een team mensen je helpt bij een project dat een zeer specifiek tijdsbestek kent, helpt dat je om te ontdekken wat je sterke punten en beperkingen zijn."

 

De dagen dat pixelkunst noodzakelijk was, mogen dan voorbij zijn, maar pixelkunst leeft voort als een bewuste artistieke keuze. Of je nu op zichzelf staande kunst, bewegende sprites of je eigen videospelletjes maakt, je roept altijd een nostalgisch gevoel op wanneer je met pixels werkt. Pixelkunst doet echter meer dan teruggrijpen op het verleden. De sprites zijn dan misschien eenvoudig, maar de kunst is nog net zo complex als altijd.

Bijdrager

Doe meer met Adobe Illustrator.

Maak logo's, pictogrammen, grafieken, typografie, handgeschreven letters en andere vectorkunst.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Vectorafbeelding van een cheetah in het maanlicht.

Wat is vectorkunst?

Lees meer over het creëren van kunst en illustraties met dit veelzijdige bestandstype.

Hoogwaardige microfoon voor ASMR-opnamen

Wat is ASMR en hoe krijg je YouTube-volgers?
Miljoenen gebruiken ASMR om te ontspannen. Leer hoe je een video met een rustgevend en troostend effect maakt.

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

Koop Adobe Illustrator

Creëer prachtige vectorafbeeldingen en -illustraties.

7 dagen gratis, daarna 26,43 € per maand.

Illustrator downloaden

Adobe Illustrator – Eén app

26,43 € /maand

Krijg Illustrator op desktop en iPad als onderdeel van Creative Cloud. Meer informatie


Creative Cloud – Alle apps

67,57 € /maand

Krijg 20+ creatieve apps, inclusief Illustrator.
Bekijk wat is inbegrepen | Meer informatie


Studenten en docenten

19,66 € per maand

Bespaar meer dan 65% op 20+ Creative Cloud-apps – inclusief Illustrator. Meer informatie


Bedrijven

33,49 € /maand per licentie

Krijg Illustrator en alle Creative Cloud-apps plus exclusieve voorzieningen voor bedrijven. Meer informatie