#F5F5F5

FOTOGRAFIE

JPEG versus PNG.

Op enig moment in je leven moet je een belangrijk besluit nemen: sla ik mijn digitale afbeeldingen op als JPEG of als PNG? Het zijn twee van de populairste typen rasterbestanden (dat wil zeggen pixelgebaseerd) die online worden gebruikt. Ontdek de overeenkomsten en verschillen tussen JPEG en PNG en lees wanneer je ze gebruikt – en wanneer niet.

Ontdek Creative Cloud

JPEG vs PNG marquee image

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/get-started-notification-blade

Wat is een JPEG-bestand?

JPEG staat voor Joint Photographic Experts Group en is een van de meest gebruikte bestandstypen voor digitale foto's. Veel moderne camera's gebruiken het voor het maken en opslaan van foto's. Via een compressieproces worden JPEG-bestanden aanzienlijk verkleind, zodat je ze gemakkelijk kunt opslaan en uploaden naar webpagina's. JPEG-afbeeldingen kunnen tot wel 16 miljoen kleuren bevatten.

Meer informatie over JPEG-bestanden

Wat is een PNG-bestand?

PNG (Portable Network Graphics) is een comprimeerbaar bestandstype dat net als JPEG 16 miljoen kleuren ondersteunt. PNG's worden vooral voor webafbeeldingen, logo's, grafieken en illustraties gebruikt en niet zozeer voor hoogwaardige foto's, omdat ze meer geheugenruimte in beslag nemen dan JPEG's. Wat JPEG niet biedt en PNG wel, is verwerking van afbeeldingen met een transparante achtergrond.

Meer informatie over PNG-bestanden

Wat is het verschil tussen een JPEG- en een PNG-bestand?

Ondanks hun overeenkomsten en wijdverspreid gebruik zijn er veel verschillen tussen JPEG en PNG. Vanwege de verschillende compressieprocessen bevatten JPEG's veel minder gegevens dan PNG's en zijn ze daarom meestal kleiner. Anders dan JPEG ondersteunt PNG transparante achtergronden, waardoor ze de voorkeur hebben voor grafisch ontwerp.

Ontdek hieronder andere verschillen:

'Lossless' versus 'lossy' compressie.

Als je moet kiezen tussen JPEG of PNG als bestandstype, is het belangrijk dat je het compressieproces van elk bestandstype begrijpt.

JPEG is ontwikkeld om hoogwaardige digitale foto's vol details en kleur efficiënt op te slaan. Grote afbeeldingen worden tot een veel kleiner bestand gecomprimeerd, zodat je een JPEG gemakkelijker kunt delen en uploaden. Maar dit heeft wel een prijs.

JPEG's gebruiken een 'lossy' compressieproces: bepaalde gegevens worden permanent uit de afbeelding verwijderd. Dit kan op de lange termijn de kwaliteit van het bestand beïnvloeden omdat je elke keer als je het bewerkt of opslaat, meer gegevens verliest. Daarom geven professionele fotografen soms de voorkeur aan niet-gecomprimeerde onbewerkte bestanden.

PNG-bestanden werken met 'lossless' compressie. Je verliest dus geen gegevens en de kwaliteit blijft gelijk, hoe vaak je het bestand ook bewerkt en opslaat. De afbeelding wordt niet onscherp en vervormt niet, waardoor PNG ideaal is voor scherpe logo's en grafieken met veel cijfers.
Nadelen van DWG-bestanden.

Bestandsgrootte.

De 'lossy' compressie bij JPEG kan zorgen voor kwaliteitsverlies, maar daar staat een hanteerbare bestandsgrootte voor grote afbeeldingen tegenover. Dit is handig als je niet veel schijfruimte hebt – en zorgt er ook voor dat pagina's sneller worden geladen.

Bij PNG's zorgt de 'lossless' compressie juist voor grotere bestanden, omdat deze veel meer informatie bewaren. Ze zijn meestal groter dan JPEG's en GIF's, wat meer opslagruimte vergt en waardoor het langer kan duren voordat webpagina's zijn geladen.

Transparantie.

Een van de belangrijke verschillen tussen JPEG en PNG is de ondersteuning van transparantie in afbeeldingen.

JPEG ondersteunt geen transparante achtergronden. Daarom is dit bestandstype minder geschikt voor niet-rechthoekige logo's en afbeeldingen met veel tekst. JPEG-afbeeldingen gaan ook minder makkelijk naadloos op in webpagina's met verschillende achtergrondkleuren.

PNG-bestanden ondersteunen transparantie wel. Webontwerpers kunnen de achtergrond van hun afbeeldingen in meer of mindere mate transparant maken. Dat betekent dat PNG-afbeeldingen beter integreren in verschillende achtergrondkleuren op een pagina en dat je tekst makkelijker kunt lezen.

Digitale foto's versus webafbeeldingen.

JPEG is mateloos populair bij fotografen en bedrijven die grote afbeeldingsbibliotheken hebben. Vanwege de kleine bestanden kun je meerdere digitale foto's tegelijk delen en downloaden. Door efficiënt gebruik van opslagruimte kun je een afbeeldingsbibliotheek met JPEG's relatief goed gestroomlijnd houden, zonder lange wachttijden voor het openen van bestanden.

Door het wijdverspreide gebruik kun je JPEG-bestanden in een groot aantal besturingssystemen en programma's bekijken en bewerken, dus is de kans klein dat je hiervoor speciale software nodig hebt.

PNG's zijn niet echt gebouwd voor het opslaan van hoogwaardige foto's. Ze zijn vooral bedoeld voor gedetailleerde webafbeeldingen met veel contrast. Het is vaak de standaardindeling voor screenshots, omdat ze je bureaublad zeer nauwkeurig kunnen weergeven zonder pixels te comprimeren. Door het enorme kleurenpalet en de 'lossless' compressie behouden ze veel details, waardoor het een populaire keuze is voor illustraties en grafieken.

Ook het feit dat PNG transparante afbeeldingen ondersteunt, is een voordeel ten opzichte van JPEG. Je kunt bijvoorbeeld een bedrijfslogo met een transparante achtergrond maken en dit dan als laag naadloos boven op andere afbeeldingen of webpagina's plaatsen.

Net als JPEG's kun je PNG's in veel programma's en webbrowsers openen. PNG is speciaal ontworpen als upgrade van het oudere GIF-bestandstype. Ze zijn patentvrij en bieden een veel bredere kleurkeuze.

Veelgestelde vragen over JPEG versus PNG.

Ondersteunen JPEG en PNG animatie?

Nee, JPEG en PNG ondersteunen geen van beide afbeeldingen met animaties. GIF's ondersteunen wel eenvoudige animaties, waardoor ze populair zijn voor memes op social media. GIF-bestanden met animaties kunnen tegelijkertijd meerdere afbeeldingen of frames bevatten voor een video-effect. Maar deze zijn meestal kort, met een lage resolutie.

Zijn JPEG en PNG raster- of vectorbestanden?

JPEG en PNG zijn beide rasterafbeeldingsbestanden. Dit betekent dat ze bestaan uit een vast aantal kleurpixels, in plaats van de rasters, punten en wiskundige formules die in vectorbestanden worden gebruikt. Rasterbestanden laten veel details zien, maar verliezen resolutie als ze aanzienlijk worden vergroot.

Zijn JPEG en PNG compatibel met CMYK?

PNG's ondersteunen geen CMYK-kleurmodi omdat ze meer voor het web dan voor drukwerk worden ontworpen. JPEG's ondersteunen meestal RGB in plaats vanCMYK. Er zijn maar weinig programma's waarin je een CMYK-JPEG kunt openen, dus dergelijke bestanden zijn zeldzaam.

Zijn JPEG- en PNG-bestanden beperkt in grootte?

JPEG-afbeeldingen mogen maximaal 65.535 pixels breed en hoog zijn. Dit is belangrijk te weten als je zeer gedetailleerde foto's wilt opslaan. In theorie zijn er geen beperkingen in grootte voor PNG-bestanden, maar in praktisch opzicht word je beperkt door zaken als geheugenruimte en de software waarmee je het bestand bekijkt.

Ondersteunen JPEG en PNG EXIF-gegevens van camera's?

Een PNG-bestand bevat geen EXIF-gegevens van digitale camera's met belangrijke details over de foto. JPEG-bestanden kunnen deze gegevens wel opslaan en weergeven, zoals sluitersnelheid en brandpuntsafstand van een foto.

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/express-blade

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/do-more-photoshop-color-blade

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/discovery-hub/products-photoshop-segment-blade