#F5F5F5

FOTOGRAFIE

PCX-bestanden.

PCX is een vroeg type afbeeldingsbestand dat sinds de introductie in 1985 aan populariteit heeft verloren. Sommige programma's gebruiken PCX nog steeds vanwege de fax- en scanmogelijkheden. Ontdek de voor- en nadelen van het PCX-bestandstype en lees hoe je een PCX-afbeelding maakt.

Ontdek Creative Cloud

PCX marquee image

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/get-started-notification-blade

Wat is een PCX-bestand?

PCX staat voor Picture Exchange. Het is een rasterbestandstype: afbeeldingen worden weergegeven op basis van kleurpixels. Het andere belangrijke type afbeeldingsbestand is vector. Daarbij worden visuele elementen gemaakt via een complexe structuur van punten, lijnen, grafieken en formules.

PCX ondersteunt afbeeldingen in 24-bits kleur, 8-bits grijswaarde en 1-bits zwart-wit en geïndexeerde kleurenafbeeldingen. PCX-bestanden hebben de extensie .PCX. Bestaat een PCX uit meerdere pagina's, dan wordt het bestand vaak opgeslagen als .DCX.

Het PCX-bestandstype gebruikt 'lossless' compressie van het type RLE (Run-Length Encoding). Dit betekent dat er geen sprake is van kwaliteits- of gegevensverlies.

Geschiedenis van het PCX-bestand.

In 1985 publiceerde ZSoft het PCX-bestand als het eigen bestand van hun programma PC Paintbrush. PCX werd een breed ondersteund standaard bestandstype voor het MS-DOS-besturingssysteem. Het was ook een van de eerste bitmapafbeeldingen voor Windows, maar raakte uit de gratie met de komst van geavanceerdere typen afbeeldingsbestanden, zoals JPEG, GIF en PNG.

Aanvankelijk ondersteunde PCX alleen maximaal 256 paletkleuren. Later werd hier 24-bits kleur aan toegevoegd. Op dit moment ondersteunt PCX maximaal 16 miljoen kleuren.

Windows-besturingssystemen ondersteunen PCX nog steeds. PCX is ook compatibel met Adobe Illustrator, Adobe Photoshop en diverse andere applicaties.

Waarvoor worden PCX-bestanden gebruikt?

Hoewel niet zo gangbaar, worden PCX-bestanden nog voor het volgende gebruikt:

Faxen.

In PCX kun je bestanden van meerdere pagina's maken, waardoor het een handig bestandstype is voor faxapplicaties. Deze bestanden hebben de extensie .DCX, maar bevatten een serie verbonden PCX-bestanden.

Scannen.

Door de 'lossless' compressie en 24-bits kleur is PCX een handig bestandstype voor scans. Bovendien wordt het ondersteund door een aantal scanapplicaties.

Ontdek meer rasterbestandstypen

Voor- en nadelen van PCX-bestanden.

Weeg de vele voor- en nadelen van PCX tegen elkaar af voordat je besluit dit bestandstype te gebruiken.

Voordelen van PCX-bestanden.

  • Door de ondersteuning van miljoenen kleuropties is PCX nog steeds een goede keuze voor de bewerking van afbeeldingen.
  • PCX maakt gebruik van 'lossless' compressie: bij het opslaan, overbrengen of delen gaat geen kwaliteit verloren.
  • PCX is compatibel met verschillende Adobe-programma's, waaronder Adobe Illustrator en Adobe Photoshop – plus allerlei scan- en faxapplicaties.

Nadelen van PCX-bestanden.

  • Omdat alle gegevens bewaard blijven bij de 'lossless' compressie, kunnen PCX-bestanden groot zijn.
  • PCX-bestanden zijn meestal niet geschikt voor webgebruik.
  • Veel Windows-, Adobe- en fax- en scanprogramma's ondersteunen PCX niet. Daarom kan het lastig zijn deze bestanden met andere programma's te openen, op te slaan en uit te wisselen.

Een PCX-bestand openen.

Volg deze eenvoudige stappen om in Adobe Photoshop of Adobe Illustrator een PCX te openen:

  1. Open Adobe Photoshop of Adobe Illustrator.
  2. Selecteer Bestand > Openen.
  3. Selecteer de PCX-afbeelding op de computer.
  4. Klik op Openen.

Een PCX-bestand maken en bewerken.

Volg deze eenvoudige stappen om in Adobe Photoshop een PCX te maken:

1. Open een Illustrator-bestand en klik op Opslaan als

2. Selecteer in het vervolgkeuzemenu Indeling de optie PCX.

3. Sla het nieuwe PCX-bestand op de gewenste locatie op.

Veelgestelde vragen over PCX.

Hoe converteer ik een PCX-bestand naar JPEG?
Voor online gebruik kun je een PCX-bestand beter naar JPEG converteren. Open hiervoor het PCX-bestand in Adobe Photoshop en sla het op als JPEG. Er kan wel gegevensverlies optreden bij de conversie naar dit bestandstype met 'lossy' compressie.

Is PCX een raster- of een vectorbestand?

PCX is een rasterbestandstype, dat wil zeggen gebaseerd op pixels. Vectorbestanden gebruiken daarentegen grafieken en algoritmen om afbeeldingen weer te geven. Je kunt vectorbestanden onbeperkt vergroten zonder dat ze korrelig lijken of er verpixeling optreedt. Vectorbestanden zijn met name handig voor tekeningen, logo's en illustraties, terwijl rasterfoto's beter zijn voor foto's.

Wat is MS-DOS?

MS-DOS was een vroeg Microsoft-besturingssysteem, dat geleidelijk werd vervangen door Windows. PCX was een standaard bestandstype voor MS-DOS.

Wat is PC Paintbrush?

ZSoft ontwikkelde PC Paintbrush als concurrent voor MacPaint van Macintosh. PCX stond ook bekend als ZSoft Paintbrush-bestand.
Waarom werd JPEG populairder dan PCX?
De belangrijkste reden waarom JPEG, GIF en PNG PCX voorbij streefden was dat deze bestandstypen efficiënter en geavanceerder waren en je ze gemakkelijker kon aanpassen. Ze zijn ook geschikter voor webgebruik.

Is PCX hetzelfde als DCX?

Een DCX-bestand is een PCX met meerdere pagina's en een andere header. Het bevat een serie opeenvolgende PCX-bestanden.

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/do-more-photoshop-color-blade

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/discovery-hub/products-photoshop-segment-blade