TIFF is een bestandstype dat populair is bij grafisch ontwerpers en fotografen vanwege de flexibiliteit, hoge kwaliteit en bijna universele compatibiliteit. Lees meer over dit rasterafbeeldingsbestand en zie hoe je het in je volgende project kunt inzetten.
TIFF staat voor Tag Image File Format en wordt gebruikt voor rasterafbeeldingen en afbeeldingsinformatie. Het is een favoriet bestandstype voor fotografen die afbeeldingen van hoge kwaliteit zonder gegevensverlies willen opslaan, voordat ze deze gaan bewerken.
TIFF-bestanden:
TIFF's zijn niet de kleinste bestanden, maar je kunt er wel extra afbeeldingsinformatie in taggen, zoals extra lagen. Ze zijn ook compatibel met bewerkingssoftware als Adobe Photoshop.
Midden jaren '80 ontwikkelde Aldus Corporation het TIFF-bestand voor desktoppublishing. Met TIFF behield je hoogwaardige gegevens en kon je content direct vanaf de computer publiceren. Het bestand werd ontworpen als een universeel bestandstype voor desktopscanners – die voorheen slechts een beperkt aantal bestandstypen ondersteunden, afhankelijk van merk en model.
Aanvankelijk werd TIFF alleen gebruikt voor drukwerk, maar dit breidde zich uit tot digitale content. Aldus Corporation werd later overgenomen door Adobe, dat sindsdien verantwoordelijk is voor het copyright op het bestandstype.
TIFF's zijn populair in allerlei sectoren, zoals ontwerp, fotografie en desktoppublishing. Je kunt TIFF-bestanden gebruiken voor:
Net als met elk ander bestandstype wordt de bruikbaarheid van TIFF's bepaald door wat je ermee wilt doen. Hieronder zie je een aantal voor- en nadelen van TIFF's.
Als getagd afbeeldingsbestand kun je een TIFF op de meeste computers openen en bekijken, maar je hebt bewerkingssoftware als Adobe Photoshop nodig om de oorspronkelijke afbeelding te kunnen bewerken. Voer deze stappen uit als je de TIFF alleen wilt bekijken:
Je kunt de bestanden in een ander programma openen, bijvoorbeeld Apple Foto's, door bij de instellingen van je apparaat een ander standaardprogramma te kiezen.
Omdat TIFF een van de meest gangbare bestandstypen is, kun je dit bestand vrij eenvoudig maken. Volg deze drie stappen:
Op Windows-apparaten moet je afbeeldingen mogelijk importeren in Microsoft Paint om ze te kunnen opslaan als TIFF. In Adobe Photoshop kun je bestanden altijd als .TIFF opslaan.
Een TIFF is een afbeeldingsbestand, dus er worden fotografische en grafische gegevens opgeslagen. Je kunt de oorspronkelijke bestandsinformatie niet bewerken zonder bewerkingssoftware als Adobe Photoshop of Illustrator.
PNG en TIFF hebben allebei voordelen. TIFF's hebben een veel betere beeldresolutie en -kwaliteit dankzij de 'lossless' bestandscompressie. PNG's zijn kleiner en daarmee logistiek eenvoudiger te beheren.
Microsoft Word is compatibel met de meest gangbare typen afbeeldingsbestanden, waaronder TIFF.
Je kunt in Microsoft Word tekst in een TIFF-bestand bewerken, maar alleen als de TIFF een gescande documentafbeelding is. Je hebt het oorspronkelijke TIFF-bestand nodig om tekstgegevens te openen en bewerken.
Zorg er bij het afdrukken van een TIFF-bestand voor dat je de optie Alle pagina's afdrukken selecteert en dat dit alle pagina's in het document omvat.
TIFF's van één pagina zijn vaak kleiner dan PDF's, dus je kunt er sneller mee werken. Dit is echter alleen het geval als de TIFF is gebaseerd op tekst – zoals een gescand document – en geen kopie van een foto is.
Lees meer over JPEG, een van de populairste typen afbeeldingsbestanden.
Maak kennis met PNG's en ontdek meer over dit populaire type afbeeldingsbestand.
Lees meer over EPS (Encapsulated PostScript) en het gebruik van dit bestandstype.
Ontdek een bestandstype dat je zowel voor stilstaande afbeeldingen als afbeeldingen met animatie kunt gebruiken.
Welke is geschikter voor fotobewerking: TIFF of JPEG?
Vergelijk deze twee populaire bestandstypen voor de opslag van afbeeldingen van hoge kwaliteit.
Wil je een TIFF-bestand kleiner maken? Leer hoe je een afbeelding kunt comprimeren.