DNG-bestanden..

DNG is een universeel bestandstype voor de opslag en weergave van afbeeldingen. Lees meer over de geschiedenis en het gebruik van DNG en de manier waarop allerlei camerafabrikanten de noodzaak tot verandering hebben omarmd.

Marquee-afbeelding DNG

Wat je leert.

 

 • Wat is een DNG-afbeelding?
 • Geschiedenis van het DNG-bestand
 • Waarvoor worden DNG-bestanden gebruikt?
 • Voor- en nadelen van DNG-bestanden
 • Een DNG-bestand openen
 • Een DNG-bestand maken en bewerken
 • Veelgestelde vragen over DNG

 

 

Wat is een DNG-bestand?

DNG staat voor Digital Negative. Het is een onbewerkt bestandstype dat wordt gebruikt in digitale fotografie en is gebaseerd op TIFF 6.0. Door de grote hoeveelheid camera's en bewerkingssoftware op de markt is bestandscompatibiliteit een lastig punt voor fotografen die hun werk willen delen en ontwikkelen. DNG geeft fotografen meer controle over hun afbeeldingen. Het biedt fabrikanten van digitale camera's de mogelijkheid te werken aan een consistente, open standaard.

 

Een DNG-bestand slaat ongecomprimeerde afbeeldingsgegevens op digitale camera's van talloze fabrikanten op, zodat gebruikers hun werk zonder compatibiliteitsproblemen kunnen opslaan, delen en bewerken.

 

 

Geschiedenis van het DNG-bestand.

Vóór de introductie van DNG gebruikten camerafabrikanten – soms per cameramodel – ieder hun eigen technologieën om RAW-afbeeldingen vast te leggen.

 

Dit bezorgde fotografen veel kopzorgen omdat hun bestanden vaak niet compatibel waren met bewerkingssoftware. Soms verloren ze zelfs foto's als ze deze niet hadden omgezet naar een nieuw bestandstype voordat het oude incompatibel werd met nieuwe technologie.

 

Adobe lanceerde in 2004 de Digital Negative Specification om camerafabrikanten te stimuleren de bestandstypen die door fotografen werden gebruikt en gedeeld, te standaardiseren. Tegenwoordig wordt het bestandstype ondersteund door techgiganten als Apple, Google en Samsung.

 

 

Waarvoor worden DNG-bestanden gebruikt?

In een DNG-bestand worden ongecomprimeerde afbeeldingsgegevens op de camera opgeslagen, klaar voor nabewerking in allerlei beeldbewerkingsprogramma's. De bestanden zelf zijn kleiner dan andere RAW-bestandstypen, zodat je opslagruimte bespaart en bestanden sneller naar de vaste schijf kunt overzetten.

 

Ontdek meer RAW-bestanden

 

 

Voor- en nadelen van DNG-bestanden.

Tot zover prima, maar waarom zou je voor gewone foto's DNG-bestanden gebruiken?

 

Voordelen van DNG-bestanden.

 • Er zijn meer dan 500 verschillende typen onbewerkte (raw) bestanden en dit aantal groeit voortdurend. DNG is zeer flexibel en toekomstbestendig. Als je onbewerkte afbeeldingen archiveert als DNG, weet je zeker dat je ze ook in de toekomst kunt openen.
   
 • DNG-bestanden zijn ongeveer 20% kleiner dan RAW-bestanden, maar de kwaliteit is vergelijkbaar.
   
 • Ze zijn ook sneller dankzij Fast Data Load. Hierbij wordt een voorvertoning in standaardgrootte in het bestand zelf opgeslagen. Dit betekent dat een afbeelding sneller wordt geladen als je deze opent in Adobe Lightroom of Camera Raw.

 

Nadelen van DNG-bestanden.

 • Natuurlijk wil je direct in het bewerkingsprogramma aan de slag, maar het converteren van andere onbewerkte bestandstypen naar DNG kost tijd. En dat is niet altijd handig als je snel moet leveren.
   
 • Adobe-software ondersteunt DNG, maar dat geldt niet voor alle programma's. Je kunt de oorspronkelijke RAW insluiten in de DNG, zodat je andere software kunt blijven gebruiken. Dit maakt het bestand echter aanzienlijk groter en dat is niet ideaal voor de opslagruimte of voor de snelle overdracht van het bestand.

 

 

Een DNG-bestand openen.

Net als andere onbewerkte bestanden kun je DNG-afbeeldingen in enkele gangbare fotoviewers openen.

 

Vanuit de desktop of vaste schijf

Open DNG-bestanden met je normale fotoviewer op een Windows-computer of Mac, bijvoorbeeld Microsoft Foto's, Apple Foto's of Apple Voorvertoning.

 

 1. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding. (Op een Mac is dit de Command-toets plus klikken.)
 2. Ga naar Openen met en ga naar rechts om de lijst met programma's te zien waarmee je DNG's kunt openen.

 

 

Een DNG-bestand maken en bewerken.

Open een DNG-bestand in Adobe Photoshop via Bestand > Openen. Bewerk het en sla het vervolgens op via Bestand > Opslaan.

 

Je kunt op elk gewenst moment het bestand verder bewerken door Photoshop te openen, in het menu Bestand de optie Openen te selecteren en naar het bestand te bladeren.

 

 

Veelgestelde vragen over DNG.

Is er bij DNG sprake van kwaliteitsverlies?

Een DNG behoudt zijn kwaliteit – als het bestand de DNG-indeling heeft. Anders dan bij bestandstypen als JPEG is er geen sprake van compressie bij het maken van een DNG-bestand, dus er worden geen belangrijke gegevens in de afbeelding zelf verwijderd.

 

Kan ik DNG-bestanden gebruiken als Lightroom-presets?

In een DNG worden je aanpassingen van foto's opgeslagen. Deze kun je vervolgens kopiëren en toepassen op andere foto's in je bibliotheek. Bekijk onze handleiding over Lightroom.

 

Is DNG even goed als RAW?

DNG en RAW zijn beide onbewerkte afbeeldingsbestanden. DNG is echter compatibel met de meeste bewerkingssoftware en de bestanden zijn in het algemeen kleiner dan RAW-bestanden.

 

Hoe converteer ik DNG naar RAW?

Je kunt een Adobe DNG-bestand niet naar een ander onbewerkt afbeeldingstype converteren. Maar als je het oorspronkelijke onbewerkte bestand in de DNG insluit, kun je dit extraheren met het DNG-conversieprogramma van Adobe (voor Windows, voor Mac).

 

In welke programma's open je een DNG-bestand?

Naast de standaard fotosoftware van Windows en Mac kun je DNG-bestanden openen in Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Lightroom en Photoshop Elements. Ook Google Foto's ondersteunt het DNG-bestandstype.

Meer informatie over bestandstypen die vergelijkbaar zijn met DNG.

Afbeelding RAW-bestand

RAW-bestanden

Lees alles over RAW-bestanden en de voor- en nadelen van werken met onbewerkte afbeeldingsgegevens.

Afbeelding JPEG-bestand

JPEG-bestanden

Lees meer over JPEG's, het favoriete bestandstype van veel fotografen en uitgevers.

Afbeelding TIFF-bestand

TIFF-bestanden

Ontdek de voor- en nadelen van TIFF, het flexibele, bijna universeel compatibele bestandstype voor afbeeldingen van hoge kwaliteit.

Afbeelding PNG-bestand

PNG-bestanden

Ontdek hoe je in PNG-bestanden, alom bekend om hun kleuropties en -mogelijkheden, zeer veel afbeeldingsgegevens kunt opslaan.

DNG's vergelijken met andere bestandstypen.

Afbeelding DNG- versus RAW-bestand

DNG versus RAW

Welk bestandstype is beter voor het vastleggen van onbewerkte beelden? Welke wordt het meest gebruikt? Meer informatie.

Lightroom

Lightroom-lidmaatschap

Je kunt vanaf elke locatie foto's bewerken, ordenen, opslaan en delen.
7 dagen gratis, daarna 12,09 € per maand. 

Lightroom
Photoshop

Fotografie

Koop Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop en 20 GB aan cloudopslag. 7 dagen gratis, daarna 12,09 € per maand.

Lightroom

Alle apps

Ontvang de volledige verzameling creatieve apps en meer.
7 dagen gratis, daarna 67,57 € per maand.