STL-bestanden.

Als je graag 3D-modellen maakt, ben je wel bekend met STL. In dit handzame bestandstype, vooral gebruikt voor afdrukken in 3D, kun je eenvoudig complexe ontwerpen opslaan en vertalen voor software en printers. Ontdek meer in deze uitgebreide handleiding voor STL-bestanden.

STL marquee image

Wat is een STL-bestand?

STL is een bestandstype dat veel wordt gebruikt voor afdrukken in 3D en CAD (Computer-Aided Design). STL staat voor stereolithografie– een populaire technologie voor het afdrukken in 3D. Volgens sommige mensen staat het ook voor Standard Triangle Language of Standard Tessellation Language.

Elk bestand bestaat uit een serie gekoppelde driehoeken die de oppervlakgeometrie van een 3D-model of -object beschrijven. Hoe complexer het ontwerp, hoe groter het aantal driehoeken dat wordt gebruikt en hoe hoger de resolutie.

Je herkent een STL-afbeelding aan de bestandsextensie .STL en door het gebrek aan kleur en textuur.

Geschiedenis van het STL-bestand.

STL werd in 1987 ontwikkeld door 3D Systems, als onderdeel van hun stereolithografische afdruktechnologie voor commerciële 3D-printers. Hierbij worden 3D-modellen gemaakt via een computergestuurde laserstraal en voorgeprogrammeerde CAD-software, zodat ontwerpers snel beschikken over een prototype.

Sindsdien is het SDL-bestandstype niet veel gewijzigd en het wordt nu beschouwd als de standaard voor 3D-afdrukken. Het geometrische oppervlak van een object wordt nog steeds gemaakt via driehoekige tessellatie. Details over elke driehoek, zoals de coördinaten van elk hoekpunt, worden opgeslagen.

Waarvoor worden STL-bestanden gebruikt?

STL is befaamd omdat je hiermee de geometrische opmaak van een 3D-ontwerp kunt versturen en computergestuurde ontwerpen tot leven kunt brengen. U kunt STL-bestanden als volgt gebruiken:

Afdrukken in 3D.

Afdrukken in 3D is een vorm van 'Additive Manufacturing' (AM) – een flexibele aanpak voor industriële productie. Je drukt het 3D-ontwerp met behulp van STL-bestanden en CAD-software af in lagen om lichtere, sterkere onderdelen te maken.

Snel prototypen maken.

STL-bestanden werden aanvankelijk ontworpen om ontwerpers de mogelijkheid te geven snel schaalmodellen voor prototypen te maken. Dit betekent dat je eerst een product of onderdeel ontwerpt in een STL-bestand. Vervolgens druk je het af en test je het in verschillende scenario's voordat je het definitieve ontwerp maakt.

Ontdek meer vectorbestanden

Voor- en nadelen van STL-bestanden.

Het STL-bestandstype heeft veel voordelen, maar ook enkele nadelen, waardoor het niet voor alle doeleinden geschikt is. Bekijk hier de voor- en nadelen van STL.

Voordelen van STL-bestanden.

 • Vrijwel alle 3D-printers ondersteunen het STL-bestandstype. Omdat het bijna universeel wordt erkend, is het een betrouwbare keuze voor het ontwerpen en afdrukken van 3D-modellen en -objecten.
 • Je kunt met een STL-bestand allerlei objecten maken, van lampen en bloempotten tot drone-accessoires en camerastatieven. Welke vorm je ook kiest, je kunt er meestal een nauwkeurig model van maken.
 • Vanwege het ontbreken van kleuren en texturen zijn STL-bestanden meestal kleiner en daarmee sneller te verwerken dan andere bestandstypen. Daarom is STL een goede keuze als je een object in één kleur en materiaal wilt afdrukken.

Nadelen van STL-bestanden.

 • STL is fantastisch voor het afdrukken van complexe vormen, maar heeft op andere gebieden, waaronder kleur en textuur, niet veel te bieden. Daarom wordt het bestandstype vooral gebruikt voor het maken van prototypen en niet voor het eindproduct.
 • Een ander nadeel van STL is dat je er geen metadata in kunt opslaan, bijvoorbeeld details zoals auteurschap, copyright en locatie – allemaal van essentieel belang voor publicatie.

Een STL-bestand openen.

Afhankelijk van het besturingssysteem dat je gebruikt zijn er meerdere manieren waarop je een STL-bestand kunt openen.

 • Op een Mac kun je via een aantal online tools het STL-bestand in een webbrowser bekijken. Je kunt ook een STL-viewer downloaden waarmee je een voorvertoning van het ontwerp op allerlei apparaten kunt bekijken.
 • Op een Windows-computer moet je eerst controleren of 3D-viewer is geïnstalleerd. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het bestand en selecteer Openen met > 3D-viewer. Het 3D-model verschijnt.

Een STL-bestand maken en bewerken.

Volg deze instructies om in Adobe Photoshop een STL-bestand te maken voor een 3D-model:

 1. Open een nieuw document en maak je ontwerp via de tool Lagen.
 2. Klik in het bovenste menu op het tabblad Venster en selecteer Werkruimte en 3D.
 3. Kies in het deelvenster Laag het ontwerp en vervolgens op het tabblad 3D de optie 3D-extrusie.
 4. Nu kun je de schaal en diepte van het model aanpassen.
 5. Selecteer 3D-afdrukinstellingen en klik op de knop Scène om het volledige ontwerp te bekijken als je het bestand wilt exporteren voor een afdruk in 3D.
 6. Kies in de vervolgkeuzemenu's Afdrukken naar en Printer respectievelijk Lokaal en STL-bestand.
 7. Klik tot slot op Exporteren om het bestand op de computer op te slaan.

Veelgestelde vragen over STL.

Wat is een STL-bestand?

Een STL-bestand beschrijft via een reeks gekoppelde driehoeken (tessellatie genoemd) de oppervlakgeometrie van een 3D-ontwerp. Vervolgens kun je met dit bestand een prototype van je model afdrukken op een standaard 3D-printer.

Hoe maak ik een STL-bestand voor een afdruk in 3D?

Of je nu een 3D-model voor de lol of als prototype wilt afdrukken: je moet een STL-bestand maken om het ontwerp op te slaan. Teken eerst het model in een CAD-programma en exporteer het ontwerp vervolgens als STL-bestand naar de computer.

In welke programma's kun je een STL-bestand openen?

Je kunt STL-bestanden in allerlei CAD-software openen, waaronder Adobe Photoshop. Vervolgens kun je 3D-ontwerpen bewerken en klaarmaken voor de printer.

Gebruiken alle printers STL-bestanden?

STL is het meest gebruikte bestandstype voor 3D-afdrukken, maar het is niet de enige optie. Andere bestandstypen zijn OBJ, VRML en PLY. Vergelijk de verschillende bestandstypen om er zeker van te zijn dat je het beste bestandstype hebt voor je doeleinden.

Meer informatie over bestandstypen die vergelijkbaar zijn met STL.

DWF file image

DWF-bestanden

Lees meer over DWF (Design Web Format), waarmee je 2D- en 3D-tekeningen kunt maken.

SKP file image

SKP-bestanden

Verdiep je in het eigen bestandstype van SketchUp, een 3D-ontwerpprogramma.

STEP file image

STEP-bestanden

Dit is het meest gebruikte bestandstype voor het ontwerp van 3D-objecten in CAD-software.

IGES file image

IGES-bestanden.

Lees meer over deze leverancieronafhankelijke bestanden, die populair zijn omdat je ze heel gemakkelijk kunt uitwisselen tussen allerlei CAD-programma's.

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/discovery-hub/products-photoshop-segment-blade