Ontdek de beste technieken voor bloemenfotografie.

Maak prachtige afbeeldingen van bloemen met behulp van perspectief-, compositie- en belichtingstechnieken. En krijg bewerkingstips van de experts om het beste uit je foto's te halen.

Boeket bloemen op een bijzettafel

Waarom bloemen fotograferen?

Bloemen zijn van nature fotogeniek: een vrolijke expressie van kleuren, texturen en vormen. Door bloemen te fotograferen vier je de schoonheid van planten en ontwikkel je je fotografievaardigheden. "Het is een geweldig startpunt voor beginners, maar ook voor ervaren fotografen een uitdaging", zegt fotograaf Derek Boyd. "Zoals met veel dingen is het niet gemakkelijk om het goed te beheersen." Maar door aandacht te besteden aan de hoek, het kader, de belichting en de bewerking van je opnamen ga je van eenvoudige bloemenfoto's naar prachtige bloesemafbeeldingen die emoties oproepen en mensen ertoe brengen de foto nogmaals te bekijken.

Wat heb je nodig voor bloemenfotografie?

Je hebt niet veel nodig om aan de slag te gaan. Denk aan de volgende zaken voordat je op je eerste bloemenfotografie-expeditie gaat.

 

Alleen je telefoon.

Het enige apparaat dat je echt nodig hebt is een camera en aan de camera van je telefoon heb je genoeg. Fotograaf Jake Braught: "Je hebt hem altijd bij je en met elke maximaal vier tot vijf jaar oude telefoon kun je prachtige bloemenfoto's maken die je zelfs vrij groot kunt afdrukken. Telefoons hebben de neiging foto's te overbelichten. Als je de helderheid van je scherm vergroot, zie je beter wat je telefoon vastlegt en kun je de belichting van de foto vervolgens aanpassen. Ik raad een iets geringere belichting aan om meer details te behouden."

Iemand die met een telefoon een foto van bloemen maakt

Een DSLR en een 50-mm lens.

Met een DSLR-camera en lens heb je meer mogelijkheden om bloemen op professioneel niveau te fotograferen. "Mijn favoriete lens is er een van 50 mm", aldus Braught. "Het is een geweldige lens om mee te beginnen, of je nu bloemen of mensen fotografeert. Daarnaast heb ik een 85-mm lens voor portretten en bloemen. Een groot voordeel van deze twee vaste (niet-zoom) lenzen is dat ze grote diafragma's hebben die magische vage achtergronden creëren door de geringe scherptediepte."

 

Een statief en draadontspanner.

Met een statief heb je minder last van camerabeweging, waardoor je bloemenfoto's scherper worden. Met een draadontspanner kun je op afstand opnamen maken. Profiteer van je stabiele camera door met verschillende instellingen te spelen en het effect ervan op je foto's te bekijken. Braught: "Met een statief kun je echt coole dingen doen. Als het begint te schemeren en je een lange belichting gebruikt, waarbij de opname enkele seconden open staat, creëer je wat beweging waardoor de bloem er als een schilderij uitziet."

 

Reflectoren.

"De reflector is een van mijn favoriete hulpmiddelen voor bloemenfotografie, met name in de buitenlucht. Het is handig om schaduwen mee op te vullen", aldus Boyd. "Omdat je veel lage hoeken en schaduwen krijgt, kun je hiermee het zonlicht richten."

 

Lenzen voor macrobloemenfotografie

Met een macrolens kun je veel meer inzoomen op de bloemen. Bloemen zijn een populair onderwerp in macrofotografie, omdat de complexiteit van de bladeren en kleuren prachtig uitkomen in een opname van dichtbij. Maar onthoud dat het belang van een statief en voldoende licht toeneemt bij macro-opnamen.

 

Plan je expeditie.

Gebruik de volgende tips en tricks om onvergetelijke opnamen van prachtige bloemen te maken.

Veld vol bloemen en opkomende zon aan de horizon
Close-up van een bloem
  • Probeer verschillende tijdstippen uit.

"Ik fotografeer graag bij zonsondergang en -opgang. Dat zijn de beste tijden", aldus Braught. "Maar bloemenfotografie is veelzijdig, want je kunt ook midden op de dag foto's maken en spelen met de schaduwen."

 

  • Ga niet voor perfect.

Ongelukjes kunnen leiden tot interessante resultaten. Braught: "Niet elke foto zal technisch perfect zijn en soms zijn je beste foto's niet perfect. Je legt misschien beweging of vervaging vast die een andere emotie teweeg brengt dan normaal."

 

  • Breng attributen mee.

Gebruik een spuitfles om waterdruppels toe te voegen. Gebruik om de lens plastic folie om een dromerig licht te creëren. Creëer een zoneffect (lens flare) door gevallen bloemblaadjes bij de rand van de lens te houden. Breek met een (losse) prismalens het licht dat op de bloem schijnt. Braught: "Het is altijd leuk om te experimenteren. Alles waar je doorheen kunt kijken kun je voor de lens houden om dingen op unieke wijze te vervormen."

 

Van bloemen kun je veel leren.

Bloemen zijn zelfs voor de meest verlegen fotograaf prima modellen. En hun kleuren en texturen zijn een speelveld om je fotografische technieken te verbeteren en meer inzicht te krijgen in je camera-instellingen. Bekijk de volgende lessen om je vaardigheden via bloemenfotografie te vergroten.

 

Het draait om compositie.

"Het belangrijkste dat ik van bloemenfotografie hebt geleerd is compositie", aldus Boyd. "Je hoofdonderwerp op de juiste plaats in de foto zetten en objecten op de voorgrond en achtergrond gebruiken als kader." Gebruik de regel van derden voor een goede compositie, ongeacht of je een close-up van één bloem maakt of een hele tuin fotografeert, en neem veel foto's en vanuit verschillende hoeken. Boyd: "Probeer vanuit grondhoogte omhoog te fotograferen". Foto's van boven nemen kan ook fantastisch zijn", legt Braught uit. "Het bijzondere aan bloemen is dat ze er soms volledig anders uitzien als je ze fotografeert vanuit een andere hoek, zelfs als die maar een paar graden verschilt."

 

Je kunt beter onderbelichten.

"Je kunt beter je foto's iets onderbelichten", legt Braught uit. "Of je nu met je telefoon of een DSLR fotografeert, tijdens de nabewerking kun je de foto altijd lichter maken omdat de data er nog steeds zijn. Maar bij een overbelichte foto zijn de data vernietigd voor de overbelichte onderdelen." Kies op je telefoon een iets geringere belichting of verklein je diafragma door voor de f-stop een hoger getal te kiezen. Een hogere sluitersnelheid kan ook helpen.

 

Een geringe scherptediepte biedt mogelijkheden.

Een geringe scherptediepte zorgt ervoor dat het onderwerp van je foto in focus blijft en dat alles op de voorgrond of achtergrond vervaagt. Een kortere brandpuntsafstand is nuttig als je de nadruk wilt weghalen bij bepaalde objecten in het kader die minder aantrekkelijk zijn. Braught: "Een gebouw op de achtergrond of rotzooi op de voorgrond: vaak hoef je je hier geen zorgen over te maken en verdwijnt dit als je scherptediepte maar gering genoeg is".

Close-up van een bloem

Gebruik hiervoor een groot diafragma, maar niet te groot, tenzij je alleen op bepaalde delen van de bloem wilt focussen. Boyd: "Een diafragma van 5.6 tot 8 zorgt voor voldoende scherptediepte om de hele bloem scherp te krijgen terwijl de achtergrond en voorgrond nog steeds vaag zijn". Vergeet bij een wijd open diafragma niet de sluitersnelheid te verhogen, zodat je je foto niet overbelicht.

 

Bewerk je bloemenfoto's.

Braught: "Bewerking is voor mij een belangrijk aspect van bloemenfotografie. Dat is het moment waarop ik de tonen en sfeer in de foto breng." Breng kleine bewerkingen aan met Adobe Lightroom en grotere aanpassingen met Adobe Photoshop.

 

Speel met contrast en verzadiging.

"Contrast en verzadiging zijn de twee zaken waar ik graag mee experimenteer", aldus Boyd. "Ik vind iets meer dramatiek leuk."  Speel met je instellingen en ontdek wat je aanspreekt. Als je de verzadiging vergroot, kan dit een bepaalde dromerigheid toevoegen. 

Zwart-witfoto van een boeket rozen

Maak zwart-witfoto's van bloemen.

Reduceer de verzadiging helemaal tot zwart-wit om de compositie en het contrast te benadrukken. Voeg vervolgens wat textuur toe voor een filmachtige uitstraling. Braught: "Ik hou van de korreligheid van fotografie op film, dus ik voeg de korrel toe aan mijn digitale foto's. Dit maakt je foto's tastbaarder en tijdlozer."

 

Pas temperatuur en tint aan.

Controleer op de camera de witbalans van je opnamen. Optimaliseer vervolgens de kleurtonen in je foto's met de functie Curven van Photoshop. "Ik maak mijn witte punten graag zuiver wit of een beetje aan de koelere of blauwere kant van het spectrum", zegt Braught. "Je moet een goede balans vinden. Als ik de kleurtemperatuur van een foto flink verlaag, haal ik met Tint iets van het magenta naar boven."

 

Gebruik Lightroom-voorinstellingen voor directe verbeteringen.

Maak je eigen filters en zoek filters van favoriete fotografen met Lightroom-voorinstellingen Boyd: "Er zijn voorinstellingen die doen wat ik handmatig zou proberen te doen, maar dan veel sneller".

 

Pas temperatuur en tint aan.

Controleer op de camera de witbalans van je opnamen. Optimaliseer vervolgens de kleurtonen in je foto's met de functie Curven van Photoshop. "Ik maak mijn witte punten graag zuiver wit of een beetje aan de koelere of blauwere kant van het spectrum", zegt Braught. "Je moet een goede balans vinden. Als ik de kleurtemperatuur van een foto flink verlaag, haal ik met Tint iets van het magenta naar boven."

 

Speel met contrast, verzadiging en textuur.

"Contrast en verzadiging zijn de twee zaken waar ik graag mee experimenteer", aldus Boyd. "Ik vind iets meer dramatiek leuk." Speel met je instellingen en ontdek wat je aanspreekt. Als je de verzadiging vergroot, kan dit een bepaalde dromerigheid toevoegen. Als je de verzadiging helemaal tot zwart-wit reduceert, helpt dit om compositie en contrast te benadrukken. Braught: "Ik hou van de korreligheid van fotografie op film, dus ik voeg de korrel toe aan mijn digitale foto's. Dit maakt je foto's tastbaarder en tijdlozer."

 

Probeer focusstacking.

Combineer foto's van je mobiele telefoon of een DSLR om met focusstacking één afbeelding met meerdere brandpunten in scherpe focus te creëren. Kijk of je een foto kunt maken waarop een heel boeket bloemen of zelfs een hele tuin in focus is.

Close-up van een bloem

Ga aan de slag met bloemenfotografie.

Afbeeldingen van bloemen kunnen sterk variëren — van je doorsnee zonnige foto van een veld narcissen tot een donkere opname vanuit onverwachte hoek van één gedroogde roos. Bekijk welke sferen je kunt uitbeelden via creatieve bloemenfotografie.

 

Verken je directe buurt.

"Veel van mijn inspiratie en foto's doe ik op tijdens wandelingen in mijn eigen buurt", aldus Braught. "Het is een mooie manier om de geschiedenis ervan vast te leggen en schoonheid te vinden in alledaagse dingen."

 

Maak thuis foto's van stillevens.

Ga naar de bloemist, bestel bloemen online of pluk wilde bloemen. Maak vervolgens thuis foto's van dit stilleven. Boyd: "Ik maak mijn eigen opstellingen om interessante composities te creëren".

Boeket bloemen voor een muur van witte baksteen

Zoek online bloemenfotografen die je bewondert. Raak bekend met hun werk en aarzel niet om contact met hen op te nemen als je vragen hebt. "De fotografiecommunity is behulpzaam en altijd bereid tips te delen", aldus Braught. Ga vervolgens zelf bloemenfoto's maken. "Neem heel veel foto's, zelfs als je je eerste opname echt mooi vindt", is het advies van Boyd. "Als je er meer neemt, zal die eerste in negen van de tien gevallen niet je favoriet zijn."

Bijdragers

Mogelijk heb je ook interesse in…

Prachtige natuurfoto van gnoes die een rivier in rennen.

Tips voor het maken van allerlei natuurfoto's.

Ontdek de mogelijkheden van natuurfotografie, van bewegende dieren tot eindeloze landschappen.

Foto van bloeiende gele narcissen bij weinig licht

De kunst van stillevenfotografie

Maak mooiere composities door je de kunst van stillevenfotografie eigen te maken.

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

landschapsfotografie

Een prachtige landschapsfoto samenstellen.
Ontdek hoe je op een kunstzinnige manier pittoreske taferelen vastlegt met tips voor landschapsfotografie.

Vind het Creative Cloud-lidmaatschap dat bij jou past.

Fotografie (20 GB)

12,09 € per maand

Lightroom voor desktop en mobiele apparaten, Lightroom Classic, en Photoshop op desktop en iPad. Meer informatie


Fotografie (20 GB)

Lightroom voor desktop en mobiele apparaten, Lightroom Classic, en Photoshop op desktop en iPad. Meer informatie

12,09 € per maand

Adobe Photoshop – Eén app

26,43 € per maand

Krijg Photoshop op desktop en iPad als onderdeel van Creative Cloud. Meer informatie


Adobe Photoshop – Eén app

Krijg Photoshop op desktop en iPad als onderdeel van Creative Cloud. Meer informatie

26,43 € per maand

Alle apps

67,57 € per maand

Krijg Photoshop op desktop en iPad, plus de volledige verzameling creatieve apps.  Meer informatie


Alle apps

Krijg Photoshop op desktop en iPad, plus de volledige verzameling creatieve apps.  Meer informatie

67,57 € per maand

Studenten en docenten

19,66 € per maand

Bespaar meer dan 65% op de volledige verzameling Creative Cloud-apps. Meer informatie


Studenten en docenten

Bespaar meer dan 65% op de volledige verzameling Creative Cloud-apps. Meer informatie

19,66 € per maand

Koop telefonisch via: 0800 80 982