Hoe negatieve ruimte je kan helpen om iets uit niets te creëren.

In foto's met negatieve ruimte worden onderwerpen op een theatrale manier binnen hun omgeving geplaatst om door middel van de lege ruimte en de leegte een verhaal te vertellen.

Iemand die een hond uitlaat tegen een horizon van gras

Afbeelding van Will Milne

Wat is negatieve ruimte in de fotografie?

Fotograferen met negatieve ruimte is verwant aan minimalistische fotografie. Het benadrukt niet alleen het onderwerp, maar ook de lege ruimte rond het onderwerp. Hoewel het oog van de kijker naar een centrale figuur wordt getrokken, kan de kijker niet om de grote leegte die deze figuur omgeeft en definieert heen. De leegte (in welke vorm dan ook) geeft het onderwerp definitie en nadruk. "Als het model of de artiest het zelfstandig naamwoord is", legt fotograaf Jimmy Marble uit, "dan is de negatieve ruimte het bijvoeglijk naamwoord."

 

"Het is minimalisme in fotografische vorm", zegt fotograaf Will Milne. "Naast het centrale element heb je heel weinig andere elementen op de pagina." Dat centrale element of hoofdonderwerp is de "positieve ruimte" en de rest van het kader, of het nu een lege lucht of een witte studioruimte is, is de negatieve ruimte.
     

Wat je centrale element of onderwerp ook is, de ruimte daaromheen moet onmogelijk over het hoofd te zien zijn. "Je wilt dat de ruimte altijd de show steelt", vertelt fotograaf Petecia Le Fawnhawk-Maggiori. De hoeveelheid negatieve ruimte moet minimaal 50% van de foto in beslag nemen om het juiste effect te creëren. Een landschapsfoto met één persoon in de verte die een gevoel van schaal en eenzaamheid geeft, is een voorbeeld van een foto met negatieve ruimte.

 

De elementen van foto's met negatieve ruimte.

In foto's met negatieve ruimte draait het allemaal om de interactie tussen het onderwerp en de omgeving. "Ik probeer al mijn foto's vanuit een ontwerpstandpunt te bekijken", vertelt Marble. "Je hebt een vak, je kader, en dat moet je op een bepaalde manier indelen." Binnen dat kader beslaan de onderwerpen over het algemeen minder dan de helft van het kader, terwijl het merendeel van de resterende ruimte negatieve ruimte is.

        

Fotografen die negatieve ruimte gebruiken, passen nog steeds compositieregels toe, zoals de regel van derden, maar de stijl leent zich voor een unieke benadering van deze richtlijnen. "Probeer creatieve manieren te vinden om je derden te vinden", zegt Marble. "Ik plaats dingen graag op de extreme voorgrond en extreme achtergrond."

 

Een eenzame wolk tegen een blauwe hemel, gezien vanuit een dakraam

Afbeelding van Will Milne

Omdat er doorgaans zo weinig elementen in een foto zijn, moeten ze allemaal veel gewicht dragen. Elk aspect moet goed zijn uitgevoerd. "Je moet weten dat wat je hebt heel sterk is", vertelt Milne. "Het lijkt misschien overdreven eenvoudig en niet moeilijk, maar in de praktijk moet je nadenken over de voorgrond en de achtergrond, en ook over storende elementen en hoe je die verwijdert."

 

Voorbeelden van negatieve ruimte.

Een negatieve ruimte is vaak, maar niet altijd, een uniforme achtergrond. Die kan bestaan uit een betonnen muur, rollen felgekleurd papier of een zwarte studioachtergrond. Maar dat is nog maar het begin. Leegte kan verschillende vormen aannemen.

     

Negatieve ruimten hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn. Gras kan een negatieve ruimte zijn, hoewel gras best veel textuur heeft. Ook woestijnzand met een waarneembare variatie of een bewolkte lucht kan als theatrale, lege ruimte dienen, ondanks dat ze geen uniforme kleur hebben. Bij foto's met negatieve ruimte gaat het om relaties en hoe het onderwerp zich verhoudt tot uitgestrekte ruimten, of dat nu een groot grasveld, een uitgestrekte woestijn of een open lucht is. Het belangrijkste in de afbeelding is meestal een gevoel van schaal en ruimte waarin het onderwerp kan ademen, en niet zozeer het specifieke type negatieve ruimte. Het is zo veel meer dan een minimalistische, eenkleurige achtergrond.

Een van boven genomen foto van iemand die in een gebogen lijn in de sneeuw loopt en zo een voetspoor achter zich laat
Een van boven genomen foto van iemand die in een rechte lijn in de sneeuw loopt en zo een voetspoor achter zich laat

Afbeeldingen van Will Milne

De invloed van licht op negatieve ruimte.

"Je kunt licht en schaduw gebruiken om negatieve ruimte te creëren", vertelt Marble. De belichting kan een onderwerp op een schrille en dramatische manier benadrukken, en schaduwen die tot in de achtergrond doorlopen, kunnen de relatie van het onderwerp met de ruimte verder benadrukken. Dat werkt het beste met helder, direct licht.

          

"Je kunt eigenlijk alleen met hard licht aandacht schenken aan de vorm van het onderwerp", zegt Milne. Zachter licht kan vagere, zachtere schaduwen creëren, en dat effect kan conflicteren met de strakke lijnen die zo kenmerkend zijn voor veel foto's met negatieve ruimte.

 

Creëer je eigen negatieve ruimte.

"Sta open voor alles wat negatieve ruimte kan zijn. Er zijn allerlei negatieve ruimten die erop wachten ontdekt te worden." Negatieve ruimte kan zelfs iets zijn dat is toegevoegd door de camera-instellingen aan te passen. Een geringe scherptediepte kan een vage achtergrond creëren waartegen je hoofdonderwerp kan afsteken, en de juiste fotocompositie kan van elke omgeving een negatieve ruimte maken die de aandacht van de kijker trekt. Bij foto's met negatieve ruimte draait het allemaal om contrast en schaal, en een vakkundige fotograaf kan dat effect creëren met bokeh of andere effecten waarmee het ene deel van het frame wordt omgezet in een wazige, negatieve ruimte en het andere deel in een duidelijk omlijnd onderwerp. 

     

Foto's van leegte kunnen elk onderwerp hebben. Foto's met negatieve ruimte kunnen worden gebruikt voor etenswaar of mode. Ze kunnen worden gebruikt voor foto's van een drukke straathoek in New York, voor portretten en poserende professionals en zelfs voor productfotografie. Zolang het onderwerp zich in een open ruimte bevindt en voldoende leegte heeft om daar interactie mee te hebben, kan iedere fotograaf negatieve ruimte gebruiken om prachtige foto's te maken.

 

Het gevoel van foto's met negatieve ruimte.

Uiteindelijk is het belangrijkste aspect van foto's met negatieve ruimte het gevoel dat je erbij krijgt. Een foto van een figuur die door leegte wordt omgeven, toont altijd de relatie tussen de figuur en zijn omgeving. Het is haast altijd een foto waarbij die omgeving en omliggende ruimte zowel letterlijk als figuurlijk groter en uitgestrekter zijn dan het onderwerp. De combinatie van positieve en negatieve ruimte levert een intrigerend effect op.

Iemand die langs een grote open cirkel vóór een gebouw fietst

De beste manier om dat effect te begrijpen – en meer vaardigheid te krijgen in het fotograferen met negatieve ruimte – is om een groot aantal ruimten te onderzoeken. Ervaar en verken een ruimte om een gevoel voor de emotionele inhoud van die ruimte te krijgen. Dat zal enorm helpen om dat gevoel vast te leggen. "Gebruik wat de natuur te bieden heeft. Ervaar wat het is om klein te zijn", adviseert Le Fawnhawk-Maggiori. "Verken meer. De manier waarop je ruimte creëert, is door die te ervaren."

    

Gebruik leegte doelbewust. Omdat foto's met negatieve ruimte vaak zo minimalistisch zijn, moet alles er duidelijk en gelikt uitzien – en bijdragen aan het algehele effect. Houd er rekening mee dat je mogelijk storende elementen moet verwijderen. Wat er vaak als een enorme, lege ruimte uitziet, is het gevolg van een bewuste actie van de fotograaf, die ijverig afleidende elementen in Adobe Photoshop heeft verwijderd Het bijsnijden, opschonen en nauwgezet samenstellen van foto's zorgt er allemaal voor dat het oog van de kijker naar het centrale element wordt getrokken en dat de kijker zich bewust wordt van een eenzame figuur binnen een leegte.

Bijdragers

Doe meer met Adobe Photoshop Lightroom.

Bewerk foto's eenvoudig met Lightroom-presets, gebruik Superresolutie, deel foto's moeiteloos vanaf elk apparaat en heb altijd toegang tot je projecten met foto-opslagbeheer in de cloud.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Foto van een paar hoge hakken in een fotobewerkingsprogramma

Tips van experts voor productfotografie.

Leer hoe je je producten perfect presenteert en krijg tips voor het maken van prachtige productfoto's.

Videomonitor voor een camera

Videoproductie.

Ontdek hoe je een video of film maakt, van het eerste concept tot en met de laatste montage.

Vrouw die met haar kat op een bank zit en een boek leest.

Aan de slag met storyboards.
Bekijk hoe je met deze artistieke vertelkunst ideeën op grote én kleine schermen brengt.

Gebruik de histogramtool in een fotobewerkingsprogramma.

Maak je foto's scherper en zorg voor de juiste belichtingstijd door de histogramtool te gebruiken.

Leer hoe je histogrammen gebruikt om ruis te verminderen en de details in je foto's te versterken.

Lightroom

Lightroom-lidmaatschap

Bewerk en orden foto's, sla ze op en deel ze vanaf elke locatie.
7 dagen gratis, daarna 12,09 € /maand.

Lightroom
Photoshop

Fotografie

Koop Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop en 20 GB aan cloudopslag. 7 dagen gratis, daarna 12,09 € per maand.

Lightroom

All Apps

Krijg alle 20+ creatieve desktop- en mobiele apps.
7 dagen gratis, daarna 67,57 € /maand.