#F5F5F5

FOTOGRAFIE

BMP versus JPEG

BMP en JPEG stammen van begin jaren '90 en zijn twee van de oudste afbeeldingsbestanden. BMP-bestanden bevatten grote, onbewerkte afbeeldingen van hoge kwaliteit en zijn daarom heel geschikt voor bewerking. JPEG-bestanden worden automatisch gecomprimeerd en zijn daarom meestal kleiner en van lagere kwaliteit. Lees meer over de eigenschappen, de geschiedenis en het gebruik van BMP en JPEG.

Ontdek Creative Cloud

BMP vs JPEG marquee image

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/get-started-notification-blade

Wat is een BMP-bestand?

BMP staat voor bitmap, een rastergebaseerd bestandstype dat in de begintijd van de computerafbeeldingen werd ontworpen om deze op elk apparaat te kunnen weergeven. Omdat BMP-bestanden zoveel gegevens bevatten, zijn ze meestal groot.

Meer informatie over BMP-bestanden

Wat is een JPEG-bestand?

JPEG is ontwikkeld door de Joint Photographic Experts Group en is nu een populair rastergebaseerd afbeeldingsbestand. JPEG gebruikt een innovatieve 'lossy' compressiemethode voor een mooi evenwicht tussen kleinere bestanden en behoud van beeldkwaliteit.

Meer informatie over JPEG-bestanden

Wat is het verschil tussen een BMP- en een JPEG-bestand?

Beide bestanden zijn gebaseerd op rasters en bestaan al sinds de begintijd van computerafbeeldingen en digitale fotografie. Beide geven afbeeldingen van hoge kwaliteit weer die kunnen worden gecomprimeerd. BMP en JPEG verschillen vooral in de manier waarop ze afbeeldingsgegevens comprimeren, kleur weergeven en de beeldkwaliteit behouden – en in de manier waarop ze meestal worden gebruikt.

JPEG is tegenwoordig populairder dan BMP, voornamelijk vanwege het wijdverspreide gebruik ervan op smartphones en social media.

Bestandsgrootte.

JPEG's worden automatisch gecomprimeerd, maar het verlies aan afbeeldingsgegeven is nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Gegevens in het JPEG-bestand worden geanalyseerd en op basis van het type afbeelding worden verwijderbare en comprimeerbare details geïdentificeerd.

Hierbij kan een JPEG-bestand zelfs tot 5-10% worden verkleind. BMP-bestanden zijn over het algemeen groter dan JPEG's. Het doel achter BMP's is zoveel mogelijk informatie te behouden. Dus hoewel JPEG's tamelijk groot kunnen worden, zijn BMP's vaak groter.

Compressie.

Zodra je een afbeelding opslaat als JPEG, wordt deze gecomprimeerd. Het JPEG-compressieproces staat bekend als 'lossy': elke keer dat je een JPEG opslaat, wijzigt, bewerkt, comprimeert of decomprimeert, wordt er meer informatie permanent verwijderd. Toch is het kwaliteitsverlies van JPEG-bestanden met een compressiepercentage van 10:1 verwaarloosbaar.

BMP-bestanden worden niet gecomprimeerd. Als je een BMP-bestand wilt comprimeren, moet je dit handmatig doen. En bij het decomprimeren ervan kun je de volledige grootte en alle details herstellen. Het comprimeren en decomprimeren van BMP's kan enige tijd in beslag nemen.

Kwaliteit.

De kwaliteit van een BMP-bestand is meestal beter dan die van een JPEG.** In een BMP-afbeelding heeft elke pixel zijn eigen specifieke kleur. Het bestand kan gegevens bevatten zoals kleurdiepte, kleurprofielen, alfakanalen en meer. Hierdoor is de resolutie van een BMP hoger dan die van een JPEG. Door het grotere aantal pixels, en daarmee de betere kwaliteit en hogere resolutie, kun je BMP-bestanden eenvoudiger bewerken.

Gebruiksscenario's.

JPEG is het meest gebruikte digitale afbeeldingstype. Bijna alle camera's, ook die in smartphones, kunnen foto's in JPEG-indeling maken. Dit geldt ook voor de meeste scanners. JPEG-bestanden zijn uitzonderlijk handig omdat ze een uitstekende kwaliteit combineren met een klein bestandsformaat. Ze nemen minder ruimte in beslag op de geheugenkaart van camera's en je kunt ze sneller kopiëren en downloaden dan BMP-bestanden, waardoor ze ideaal zijn voor e-mailbijlagen, websites, selfies en meer.

Afdrukken.

BMP en JPEG zijn beide niet ideaal voor fotoafdrukken. BMP-bestanden zijn prima voor het opslaan en bewerken van afbeeldingen, maar niet voor het afdrukken ervan. JPEG-afbeeldingen kun je wel afdrukken, maar ze zijn geschikter voor online weergave. Indelingen als TIFF en DNG zijn veel geschikter voor afdrukken van hoge kwaliteit. Zorg ervoor dat je de PPI (pixels per inch) aanpast als je een JPEG-bestand gaat afdrukken.

Compatibiliteit.

BMP-bestanden werken het best onder Microsoft Windows- en OS/2-besturingssystemen. Als je Microsoft gebruikt, hebben BMP's veel ingebouwde voordelen. JPEG's vind je overal en ze zijn zeer veelzijdig, ongeacht het besturingssysteem dat je gebruikt. Je kunt ze in allerlei programma's gebruiken – op telefoons, tablets, laptops, digitale camera's, enzovoort.

Veelgestelde vragen over BMP versus JPEG.

In welk programma open je een BMP?
Je kunt een BMP-bestand in allerlei programma's openen, bijvoorbeeld in Adobe Illustrator en Adobe Photoshop. Kies het programma en selecteer het BMP-bestand om het te openen.

Welk bestand is groter, een BMP of een JPEG?

Bij vergelijkbare afbeeldingen is een BMP groter. Maar een BMP kan slechts maximaal 4 GB zijn. Er is geen limiet voor de grootte van een JPEG. Sommige satellietfoto's zijn bijvoorbeeld JPEG's.

Gaan BMP- en JPEG-bestanden anders om met kleuren?

JPEG ondersteunt meer dan 16,77 miljoen kleuren in elke pixel. BMP's zijn meer geschikt voor beperktere paletten. Beide indelingen zijn effectief voor zwart-wit.

Is BMP 'lossless'?

BMP's zijn meestal niet gecomprimeerd, maar je kunt ze comprimeren zonder verlies van kwaliteit (lossless). Dit betekent dat een BMP, in tegenstelling tot een JPEG, zeer veel details en een hoge definitie behoudt.

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/express-blade

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/do-more-photoshop-color-blade

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/discovery-hub/products-photoshop-segment-blade